Ajax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioen

Ajax 1967-1968: Driemaal op een rij landskampioen Voor het eerst in de eredivisie behaalde een club driemaal op rij het landskampioenschap. Die eer was weggelegd voor Ajax dat de laatste zeventien competitiewedstrijden ongeslagen bleef en concurrent Feijenoord voorbij streefde. Opvallend was dat de ploeg van trainer Rinus Michels slechts negentien doelpunten behoefte te incasseren. Niet eerder was het een club in de eredivisie gelukt om onder de twintig tegentreffers te blijven. Doordat de Amsterdammers de finale van de KNVB-beker verloren van ADO werd de tweede achtereenvolgende 'dubbel' niet behaald.

Feijenoord wint verdiend

Na een uitstekende voorbereiding, met zeges tegen o.a. Anderlecht (3-1) en Everton (3-0), won Ajax ook zijn eerste drie competitieduels. Op 3 september stond meteen al de kraker tegen Feijenoord op het programma. Ook de Rotterdammers hadden drie zeges behaald en dus stond de eerste plaats op het spel. In een boeiende wedstrijd won Feijenoord verdiend met 1-0 door een doelpunt van Ruud Geels. De score had aan beide kanten hoger kunnen uitvallen, maar lat, paal, een gemiste strafschop en beide doelmannen stonden meer treffers in de weg. Ajax herstelde zich een week later tegen Volendam middels een 7-1 zege met o.a. drie doelpunten van Henk Groot. Ook Sittardia (4-0) en MVV (0-4) werden met ruime cijfers verslagen. Moeizamer ging het in Eindhoven tegen PSV waar Ajax vijf minuten voor tijd via een strafschop alsnog met 1-2 won. Het was een zachte pleister op de wonde nadat de Amsterdammers vier dagen eerder in de verlenging met 2-1 hadden verloren van Real Madrid. Na het 1-1 gelijkspel in Amsterdam betekende deze nederlaag dus uitschakeling in de eerste ronde van de Europa Cup 1.

Weer een nederlaag in Rotterdam

Het inhaalduel tegen DWS in het Olympisch Stadion voor 38.000 toeschouwers werd ruimschoots met 1-4 gewonnen met door een uitstekend spelend Ajax. Op 29 oktober leden de roodwitten hun tweede nederlaag, wederom in Rotterdam en weer met 1-0, maar nu van Sparta. In een keihard duel won de tactiek van Sparta het van de techniek van Ajax. Nol Heijerman werd in de tweede helft de matchwinnaar maar het was vooral te danken aan de weergaloze negentienjarige doelman Jan van Beveren dat de Kasteel-bewoners overeind bleven. Nog zo’n vijftien minuten lang bleef Sparta-speler Hans Bentzon overeind in de eerste helft na een ongelukkig duel met Sjaak Swart. Daarna moest hij toch huilend van het veld met een gebroken kuitbeen! De supporters van NEC roken een week later bloed en trokken massaal richting Amsterdam. Zo’n vijfduizend Nijmegenaren zagen echter dat hun club werd verpletterd door een ontketend spelend Ajax dat daarmee nog vriendelijk was, uitslag 9-1.

Affaire rond Oranje

Net als een jaar geleden, toen Johan Cruijff als eerste speler ooit in de historie van het Nederlands elftal van het veld werd gestuurd, kreeg Ajax wederom te maken met een affaire rond Oranje. Nu was het Piet Keizer die al na achttien minuten wegens natrappen van het veld werd gestuurd in de oefenwedstrijd tegen Joegoslavië (1-2 verlies). De strafcommissie van de KNVB besloot hem een straf van vijf officiële wedstrijden te geven. Op zich was hier niets verkeerds aan ware het niet dat het hier niet om wedstrijden van het Nederlands elftal ging maar van Ajax. Johan Cruijff werd een jaar geleden alleen bestraft voor het spelen van interlands maar mocht wel gewoon voor Ajax uitkomen. Een rel was geboren en meteen kwamen een vijftal Ajacieden niet opdagen voor de centrale training van het Nederlands elftal in Zeist. Na veel heen en weer gepraat werd besloten om dit vijftal (Ben Muller, Johan Cruijff, Sjaak Swart, Wim Suurbier en Klaas Nuninga) niet mee te laten doen in het oefenduel op 29 november tegen de Sovjet-Unie. Niet als straf maar als consequentie voor hun eerdere boycot van de centrale training. Een enthousiast spelend Oranje, met vijf debutanten, won overigens met 3-1 en in de Rotterdamse Kuip klonk herhaalde keren: ‘Ajax, hahaha’.

Zonder Piet Keizer

De Amsterdammers moesten dus verder zonder Piet Keizer en wonnen o.a. van Fortuna ’54 met 7-1 door drie treffers van Theo Buis. Mis ging het op 3 december in de topper tegen ADO in Den Haag. De inzet won het weer van de techniek en wederom werd het een 1-0 nederlaag. Feijenoord had nu drie punten meer dan de Amsterdammers en moest ook nog een wedstrijd inhalen. Vier dagen later won Ajax een oefenduel tegen Slovan Bratislava in het Olympisch Stadion met 5-0. Sneeuw, hagel, regen en harde wind teisterden het duel waarin Johan Cruijff drie keer scoorde en Piet Keizer wedstrijdritme opdeed. Zes dagen later scoorde diezelfde Keizer tweemaal in een oefenwedstrijd in en tegen Israël (1-6 winst). Met twee zeges sloot Ajax het jaar 1967 af en had het geluk dat Xerxes/DHC met de Kerstdagen voor een enorme verrassing zorgde door Feijenoord thuis met 0-1 te verslaan. Het was de eerste nederlaag voor de Rotterdammers en ineens was de achterstand van de Amsterdammers nog maar twee punten.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feijenoord1915313354-13
Ajax1915133159-10
ADO1910722732-19
Go Ahead1910452440-22
Sparta197752128-17

Topper gestaakt

Maar al na één speeldag in het nieuwe jaar was de achterstand al weer vergroot door een 1-1 gelijkspel in Utrecht tegen het thuis nog ongeslagen DOS. Op 14 januari stond de topper tegen Feijenoord op het programma maar door sneeuw en vorst ging het duel niet door. De wedstrijd werd een week uitgesteld en zestigduizend toeschouwers zagen de Rotterdammers al snel op voorsprong komen door Paja Samardzic. De mist, die al aan het begin van de wedstrijd aanwezig was, werd steeds dichter en velen zagen Sjaak Swart al niet meer scoren voor Ajax (1-1). Het schimmenspel ging nog een paar minuten door totdat scheidsrechter Jef Dorpmans de wedstrijd na dertig minuten spelen alsnog staakte. Applaus van het publiek in het Olympisch stadion was zijn deel.

Invaller Ruud Suurendonk redder van Ajax

Doodstil was het in de Meer na een half uur spelen in de stadsderby tegen DWS, dat via Frans Geurtsen en Rob Rensenbrink een 0-2 voorsprong had genomen. Daarna brandde Ajax los en via Sjaak Swart (2x) en Johan Cruijff werd een 3-2 ruststand bereikt. In de tweede helft vielen geen doelpunten meer te noteren. Duur puntenverlies leed Ajax door tegen het onderaan staande Sittardia en FC Twente met 1-1 gelijk te spelen. Inmiddels was de achterstand op koploper Feijenoord opgelopen tot vier punten voor dat er op 10 maart een derde poging werd ondernomen voor de topper. Ajax moest dus wel winnen anders zou het kampioenschap van de Rotterdammers wel heel dichtbij komen. Duidelijk was te zien dat Feijenoord gokte op een gelijkspel en dat werd de ploeg tenslotte noodlottig. De voor Piet Keizer ingevallen Ruud Suurendonk scoorde in de 67e minuut de bevrijdende Amsterdamse treffer voor 64.000 toeschouwers.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feijenoord2620424465-15
Ajax2619434274-16
ADO2612953339-24
Go Ahead2613673248-27
Sparta2612863244-23

Eindelijk debuut van Inge Danielsson

Een week later was Ajax zelfs ineens koploper op doelsaldo geworden. De roodwitten wonnen zelf van PSV met 4-0 terwijl Feijenoord met 2-0 ten onder ging tegen DOS. In de wedstrijd tegen de Eindhovenaren maakte Inge Danielsson zijn debuut als invaller voor de geblesseerd geraakte Wim Suurbier. In de 57e minuut zou hij meteen zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club maken. Voordat de Zweed zijn debuut kon maken was er al heel wat commotie geweest rond zijn vertrek bij Helsingborg FK. Hij werd door de Zweedse voetbalbond voor drie maanden geschorst wegens het spelen als niet-gerechtigde speler in oefenduels van FC Nürnberg en Ajax (oefenduel Israël-Ajax). Toch contracteerde Ajax hem maar moest dus eerst drie maanden wachten op zijn eerste optreden in de hoofdmacht. Spijt kregen de Amsterdammers er niet van want in zijn zeven wedstrijden tot aan het einde van het seizoen scoorde hij negenmaal.

Amsterdammers blijven winnen

Na de 0-1 gewonnen wedstrijd tegen Xerxes-DHC kwam Ajax door het gelijke spel van Feijenoord tegen GVAV helemaal los te staan van de Rotterdammers. Ajax-Sparta (3-0) werd na twaalf minuten voor even gestaakt doordat een deel van de tribune het bezweek. Honderden toeschouwers mochten de wedstrijd verder langs de lijn aanschouwen. Na NEC (0-2 winst) was er een moeizame overwinning op GVAV. Pas in de 75e minuut scoorde Inge Danielsson in duidelijk buitenspelpositie de 1-2 waarna Johan Cruijff in de 85e minuut de wedstrijd definitief besliste (1-3). Ook NAC werd pas na rust (0-0) verslagen met o.a. twee doelpunten van Inge Danielsson (3-0). Een week later was de Zweedse aanwinst wederom op schot en scoorde drie van de vier doelpunten in de met 1-4 gewonnen wedstrijd tegen Fortuna ’54.

Voor de derde achtereenvolgende maal landskampioen

Voordat de laatste speeldag zou aanbreken moest Ajax eerst nog voor de halve finale van de KNVB-beker spelen in Deventer tegen FC Twente. Ajax wilde het karwei snel afmaken zonder zich te hoeven inspannen. Helaas voor de Amsterdammers moest er twee uur lang gevoetbald worden en zouden uiteindelijk strafschoppen de beslissing brengen welke Ajax met 5-1 won. Ook ADO bereikte de finale van de KNVB-beker en was op de laatste speeldag tevens de tegenstander van Ajax. Indien Ajax kampioen zou worden, dan zou ADO sowieso Europees voetbal spelen. Concurrent Feijenoord vreesde al bij voorbaat dat de weerstand van ADO niet groot zou zijn en dat scenario kwam helemaal uit. Ajax won in een zeer slechte wedstrijd met 2-1 en werd voor de derde achtereenvolgende maal landskampioen. Een prestatie dat nog geen club was gelukt sinds de oprichting van de eredivisie. ADO won een kleine week later wel de bekerfinale van Ajax met 2-1. De tweede achtereenvolgende ‘dubbel’ voor Ajax ging dus niet door maar niemand in Amsterdam maalde daarover.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
13-08-1967Ajax – Go Ahead2-0Nuninga, Cruijff
20-08-1967Telstar - Ajax0-3Cruijff (2x), Swart
27-08-1967Ajax - DOS4-0Groot (2x), Nuninga, Swart
03-09-1967Feijenoord - Ajax1-0-
10-09-1967Ajax - Volendam7-1Groot (3x), Cruijff (2x), Nuninga, Keizer
24-09-1967Ajax - Sittardia4-0Keizer, Cruijff, Nuninga, Suurbier
01-10-1967MVV - Ajax0-4Cruijff (2x), Swart, Nuninga
15-10-1967PSV - Ajax1-2Groot (2x)
19-10-1967DWS - Ajax1-4Cruijff (2x), Nuninga, Keizer
24-10-1967Ajax – Xerxes/DHC5-0Cruijff (2x), Suurbier, Nuninga, Groot
29-10-1967Sparta - Ajax1-0-
05-11-1967Ajax - NEC9-1Cruijff (3x), Keizer, Pronk, Muller, Nuninga, Swart, Eigen doelpunt
08-11-1967Ajax – FC Twente2-1Swart, Keizer
12-11-1967GVAV - Ajax1-1Keizer
19-11-1967NAC - Ajax0-1Groot
26-11-1967Ajax – Fortuna ‘547-1Buis (3x), Swart (2x), Cruijff, Groot
03-12-1967ADO - Ajax1-0-
17-12-1967Go Ahead – Ajax0-1Cruijff
24-12-1967Ajax - Telstar3-0Cruijff (2x), Nuninga
07-01-1968DOS - Ajax1-1Cruijff
28-01-1968Volendam - Ajax1-4Swart, Groot, Keizer, Cruijff
04-02-1968Ajax - DWS3-2Swart (2x), Cruijff
11-02-1968Sittardia - Ajax1-1Nuninga
18-02-1968Ajax - MVV4-0Muller (2x), Keizer, Nuninga
03-03-1968FC Twente - Ajax1-1Swart
10-03-1968Ajax - Feijenoord1-0Suurendonk
17-03-1968Ajax - PSV4-0Cruijff (2x), Danielsson, Groot
31-03-1968Xerxes/DHC - Ajax0-1Groot
15-04-1968Ajax - Sparta3-0Keizer, Nuninga, Groot
21-04-1968NEC – Ajax0-2Nuninga, Cruijff
05-05-1968Ajax - GVAV3-1Danielsson (2x), Cruijff
12-05-1968Ajax - NAC3-0Danielsson (2x), Groot
20-05-1968Fortuna ’54 - Ajax1-4Danielsson (3x), Cruijff
26-05-1968Ajax - ADO2-1Danielsson, Groot

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3427435896-19
Feijenoord3425545584-21
Go Ahead3417894265-41
ADO34151184153-34
Sparta34151094053-33
GVAV34101683638-35
Xerxes/DHC34139123545-47
FC Twente34138133456-58
DWS34128143247-57
NEC34913123141-51
Telstar34117162943-55
Volendam34813132939-56
MVV34812142837-50
PSV3499162743-54
NAC3498172625-56
DOS34613152540-64
Fortuna ‘5434613152537-70
Sittardia3467211938-79

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff27
Henk Groot16
Klaas Nuninga13
Sjaak Swart11
Inge Danielsson9
Piet Keizer9
Theo Buis3
Ben Muller3
Wim Suurbier2
Ton Pronk1
Ruud Suurendonk1
Tegenstander1

Selectie

Speler Wedstrijden
Gert Bals34
Velibor Vasovic34
Johan Cruijff33
Ben Muller33
Klaas Nuninga33
Sjaak Swart33
Wim Suurbier32
Henk Groot31
Ton Pronk29
Barry Hulshoff27
Piet Keizer25
Theo van Duivenbode21
Theo Buis7
Inge Danielsson7
Ruud Suurendonk5
Günther de Haan2
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerAjax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerIn het vorige seizoen 1966-1967 won Ajax voor het eerst in haar bestaan de dubbel: het landskampioenschap en de KNVB-bek…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
Ajax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnenAjax 1966-1967: De eerste dubbel voor Ajax is binnenAjax was in dit seizoen wederom de beste club van Nederland. De Amsterdammers waren voor de twaalfde maal landskampioen…

Ajax 1920-1921: Kampioen in 'Amsterdamse' competitieAjax 1920-1921: Kampioen in 'Amsterdamse' competitieDoordat De Spartaan en VVA waren gepromoveerd naar de eerste klasse bestond de westelijke afdeling dit seizoen uit liefs…
Weinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperWeinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperFC Barcelona werd opgericht in 1899 door Hans (Joan) Gamper en organiseert als eerbetoon aan hem sinds 1966 jaarlijks de…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_1967/68
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 217, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1967-68
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.