Atlético Madrid, Simeone's vechtmachine

Atlético Madrid, Simeone's vechtmachine Atlético Madrid moest altijd genoegen nemen met een plek achter de twee grote voetbalclubs in Spanje, Real Madrid en FC Barcelona. Onder leiding van Diego Simeone heeft Atlético aangetoond dat het niet meer onder hoeft te doen voor de traditionele top twee in Spanje. Door de passie en strijd die de ploeg telkens weer op de mat legt is Atlético Madrid een geduchte tegenstander voor de grotere clubs. Op 28 mei 2016 verloor Atlético de Champions League-finale tegen Real Madrid.

Simeone als verpersoonlijking van zijn ploeg

Diego Simeone is uitgegroeid tot een van de meest begeerde coaches in de voetbalwereld. Door zijn instelling en manier van spelen weet Atlético keer op keer te winnen van teams met kwalitatief betere voetballers. Ook staat Simeone erom bekend dat hij 90 minuten lang aan het coachen is langs de zijlijn. Dit doet hij met dezelfde passie die hij als speler had.

Oud-speler

De Argentijn heeft ook in zijn loopbaan als voetballer bij Atlético Madrid onder contract gestaan. Na drie seizoenen bij de club Vélez Sársfield in zijn geboorteland te hebben gespeeld, trok Simeone in 1990 naar Europa. Hier speelde hij voor Pisa in Italië en Sevilla in Spanje om vervolgens in 1994 naar Atlético Madrid te gaan. Hier won hij zowel de landstitel als de Spaanse beker. Door het harde spel van Simeone, het uitlokken en tackelen van tegenstanders, kreeg hij de bijnaam 'El Cholo'. Hij groeide uit tot publiekslieveling bij de aanhang van Atlético.

Vanaf het seizoen 1996/1997 speelde Simeone weer in Italië, voor Internazionale en Lazio Roma. Na het seizoen 2002/2003 keerde Simeone terug naar zijn geliefde Madrid. Hij sloot zijn carrière als voetballer af in zijn geboorteland bij Racing Club in 2006.

Succescoach

Atlético Madrid staat van oudsher niet bekend als een club die veel prijzen pakt. Dit veranderde echter toen Simeone in 2011 coach werd van de Madrilenen. De Argentijn pakte in zijn eerste jaren de UEFA Europa League, de UEFA Super Cup, de Copa del Rey (Spaanse beker), de Primera División, en de Spaanse Super Cup. Ook stonden hij en zijn ploeg in het seizoen 2013/2014 in de finale van de Champions League, deze werd na verlenging met 4-1 verloren van stadsgenoot Real Madrid. In 2016 kreeg Simeone een nieuwe kans om de Champions League te pakken. Deze keer was Real Madrid na het nemen van penalty's te sterk.

Vechtvoetbal Atletico Madrid

Het Atético Madrid van Simeone staat bekend als het team met de sterkste defensie ter wereld en wordt daarnaast geroemd om zijn aanvallende klasse. Wat de ploeg zo uniek maakt is dat iedereen verdedigt en iedereen aanvalt. Alle elf de spelers op het veld werken voor elkaar en geven keer op keer alles wat ze in zich hebben. Typerend voor Atlético Madrid is het harde spel van de spelers, iets wat Simeone als speler ook in zich had.

Leiders in het elftal (2016)

De Uruguayaan Diego Godín is de onbetwiste leider van de defensie in Madrid. Naast zich heeft hij José Giménez staan, eveneens uit Uruguay. De twee Zuid-Amerikanen doen er elke wedstrijd alles aan om de spits van de tegenpartij uit de wedstrijd te halen. Zowel met sterk defensief spel als door mentale en fysieke tikjes uit te delen. Braziliaan Filipe Luis en Spanjaard Juanfran vormen onder Simeone de links- en rechtsback van Atlético. In het doel staat de Sloveen Jan Oblak.

Op het middenveld is de ervaren aanvoerder Gabi een betrouwbare pion. Naast hem staan de talenten Saúl, Ferreira Carrasco en Koke. Stuk voor stuk spelers die in de belangstelling staan van Europese topclubs. Het middenveld heeft een belangrijke verdedigende taak en dient als verbinding tussen de verdediging en aanval.

Atlético heeft al vele topspitsen voortgebracht in het voetbal. Spitsen als Fernando Torres, Sergio Agüero, Diego Forlán, Radamel Falcao en Diego Costa speelden in de Spaanse hoofdstad. Ook onder Simeone beschikt Atléti weer over genoeg scorend vermogen voorin. Fernando Torres is bezig aan zijn tweede periode in het rood-wit en de Fransman Antoine Griezmann scoort aan de lopende band.

Champions League-finale 2016

Op 28 mei 2016 staat de Champions League-finale van het seizoen 2015/2016 op het programma. Atlético Madrid staat in de finale in Milaan tegenover eeuwige rivaal Real Madrid. Voor Simeone is dit de tweede keer dat hij de beker kan pakken. De tweede keer ook dat hij in de finale tegenover de rivaal uit Madrid staat. Na de eerste poging hopen de fans dat het deze keer wel lukt om de Champions League te winnen. In de eindstrijd neemt Real Madrid de penalty's beter en dus gaat Atléti voor de tweede keer in drie jaar met lege handen naar huis.
© 2016 - 2024 Bvanbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diego Simeone: de man die Atletico Madrid succesvol maakteDiego Simeone: de man die Atletico Madrid succesvol maakteAtletico Madrid is de tweede club van de Spaanse hoofdstad Madrid. Zijn grote rivaal Real Madrid is één van de allergroo…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
Wanda Metropolitano: stadion van Atlético MadridWanda Metropolitano: stadion van Atlético MadridHet Wanda Metropolitano is met ingang van het seizoen 2017/2018 het stadion van Atlético Madrid. Het vervangt hiermee he…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
De carrière van Jasper CillessenDe carrière van Jasper CillessenJasper Cillessen is een Nederlandse voetbalkeeper die de nummer één is van AFC Ajax en het Nederlands elftal in seizoen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Damonnofar, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_Simeone, bezocht op 22-5-2016
  • Voetbal.com, http://www.voetbal.com/teams/atletico-madrid/20/, bezocht op 22-5-2016
Bvanbeek (5 artikelen)
Laatste update: 29-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.