Wanda Metropolitano: stadion van Atlético Madrid

Wanda Metropolitano: stadion van Atlético Madrid Het Wanda Metropolitano is met ingang van het seizoen 2017/2018 het stadion van Atlético Madrid. Het vervangt hiermee het Estadio Vicente Calderón, dat van 1966 tot 2017 dienst deed als thuisbasis van de Atleti. Het Wanda Metropolitano was al een bestaand stadion toen Atlético Madrid het in gebruik nam. Het werd in 1990 gebouwd als het Estadio de la Comunidad de Madrid. Na een flinke uitbreiding biedt het plaats aan 67,703 toeschouwers. De naam van het stadion is afkomstig van de Chinese sponsor Wanda Group, ook wel bekend als Dalian Wanda.

Wanda Metropolitano


Atlético Madrid

Atlético Madrid staat bekend als de tweede club van Madrid achter het grotere Real Madrid, ondanks dat het in haar rijke historie zelf ook diverse grote prijzen heeft gepakt. Zo won de club tot 2017 onder meer in totaal tien maal de landstitel (La Liga), tien maal de nationale beker (Copa del Rey), twee maal de nationale Supercup (Supercopa de España) en bereikte het drie maal de finale van de Champions League en voorloper Europa Cup I. Dit palmares staat echter in schril contrast met de prijzenkast van stadsgenoot Real Madrid, dat tot aan 2017 onder meer 33 landstitels, negentien nationale bekers en twaalf maal de Champions League's won. Na wat magere jaren - in de seizoenen 2000/2001 en 2001/2002 speelde het zelfs op het tweede niveau in Spanje - mogen ze zich sinds het seizoen 2007/2008 weer echt een topclub noemen. Sindsdien doen ze tot moment van schrijven elk jaar mee om de hoogste posities in de Spaanse competitie en de prijzen in de grote Europese toernooien. Niet onbelangrijk daarin is de rol van de Argentijnse succescoach Diego Simeone, die in 2011 het roer overnam van Quique Sánchez Flores.

Estadio Vicente Calderón: stadion van 1966 tot 2017

Van 1966 tot 2017 speelde Atlético Madrid haar thuiswedstrijden in het Estadio Vicente Calderón, een bekende naam in het voetbal. Dit naar een voormalige president van de club vernoemde stadion bood na diverse uitbreidingen plaats aan 54,907 toeschouwers. Oorspronkelijk heette het stadion het Estadio Manzanares, vernoemd naar de rivier waaraan het gelegen is. Voordat in 1959 begonnen werd met de bouw van het stadion werd onder leden en aandeelhouders geld opgehaald om de hypotheek op het stadion te kunnen bekostigen. Een bijzonder detail van het stadion is dat de Autopista de Circunvalación M-30 - een van de drukste wegen van Madrid - onder de hoofdtribune door loopt. Al in 2007 werd bekend dat Atletico Madrid plannen had om te gaan verhuizen naar een stadion met een nog grotere capaciteit.

Estadio La Peineta, voorloper van het Wanda Metropolitano

Het Estadio La Peineta was al een bestaand stadion toen Atlético Madrid er haar intrek nam. Het werd in 1990 gebouwd in een poging om het WK Atletiek van 1997 binnen te halen en staat in de wijk Rosas in het San Blas-Canillejas district. Toen dit WK uiteindelijk werd toegewezen aan Athene kreeg het stadion een andere bestemming als locatie voor kleinere sport- en culturele evenementen. Officieel werd het Estadio de la Comunidad de Madrid genoemd maar in de volksmond werd dit al snel Estadio de La Peineta, oftewel het kam-stadion, vanwege de vorm van het dak van de hoofdtribune. Tijdens UEFA-wedstrijden werd de naam Estadio Metropolitano gebruikt.

In 2004 werd het stadion tijdelijk gesloten voor een grote verbouwing. Deze verbouwing hield verband met een poging van de stad Madrid om de Olympische Spelen van 2016 binnen te halen. Het Spaanse bid werd echter in 2009 verslagen waarna het stadion een tijd leeg heeft gestaan. In 2013 werd bekend dat Atlético Madrid vanaf het begin van het seizoen 2017-2018 in gebruik zou gaan nemen.

Vanaf seizoen 2017/2018: Wanda Metropolitano

Met ingang van het voetbalseizoen 2017/2018 is het stadion dat gebouwd werd als het Estadio de la Comunidad de Madrid de thuisbasis van Atlético Madrid. Het is sindsdien omgedoopt tot het Wanda Metropolitano. De naam is afkomstig van de Wanda Group (ook wel bekend als Dalian Wanda), een grote Chinese projectontwikkelaar.

Het Wanda Metropolitano biedt plaats aan 67,703 toeschouwers, waaronder 79 VIP-suites die bekend staan als Neptuno Premium. In maart 2017 waren al 45,000 plaatsen verkocht aan seizoenkaarthouders van de club. Op 17 september 2017 werd de eerste officiële wedstrijd van Atlético Madrid in het stadion gespeeld. De thuisploeg versloeg in deze wedstrijd tegenstander Malaga CF met 1-0 (doelpunt Antoine Griezmann). Koning Felipe was bij de wedstrijd aanwezig. In juni 2017 werd bekend dat Atlético Madrid het stadion heeft aangeboden als permanente locatie voor de jaarlijkse finale van de Copa del Rey.

De 'andere Wanda' in het voetbal

Bij volgers van het Italiaanse en Argentijnse voetbal zal de naam Wanda bekend in de oren klinken. Wanda is de voornaam van de Argentijnse tv-persoonlijkheid Wanda Nara en ex-vrouw van voetballer Maxi Lopez. Toen de Argentijnse vedette Maxi Lopez bij Sampdoria speelde nam hij zijn jongere landgenoot Mauro Icardi onder zijn hoede. Op het moment dat de relatie tussen Lopez en Wanda strandde werd Lopez volgens eigen zeggen door zijn 'vriend' in de rug gestoken toen Icardi een relatie kreeg met Wanda. De Argentijnse schone vergrootte het schandaal alleen maar door in de media te vertellen dat ze door Lopez was verwaarloosd en ze al maanden geen gemeenschap hadden gehad. Icardi en Wanda trouwden in 2015 en de drie zoons die Lopez en Wanda samen hebben wonen nu bij Icardi en Wanda. Icardi heeft de namen van de drie jongens zelfs op zijn arm getatoeëerd. De hele situatie heeft geleid tot een vete die opspeelt wanneer de twee elkaar op het veld ontmoetten. Dit gebeurde onder meer tijdens de Serie A-wedstrijd tussen Internazionale (de club van Icardi) en Torino (de club van Lopez) in 2016. Lopez weigerde toen voorafgaand aan de wedstrijd de hand van Icardi te schudden en greep in plaats daarvan naar zijn kruis.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stichting WandaStichting WandaAfrika is een continent dat onze hulp goed kan gebruiken. Stichting Wanda is een organisatie die zich richt op het Afrik…
Atlético Madrid, Simeone's vechtmachineAtlético Madrid, Simeone's vechtmachineAtlético Madrid moest altijd genoegen nemen met een plek achter de twee grote voetbalclubs in Spanje, Real Madrid en FC…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
Het 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet beroemde 'Santiago Bernabeú' stadion van Real Madrid, met een capaciteit voor 81.044 toeschouwers, wordt al meer dan…

Ajax 1946-1947: Eerste landstitel voor Ajax na de oorlogAjax 1946-1947: Eerste landstitel voor Ajax na de oorlogAjax werd voor de tweede maal na de Tweede Wereldoorlog afdelingskampioen en mocht derhalve meestrijden om het landskamp…
Napoli-Feyenoord, 26-09-2017Napoli-Feyenoord, 26-09-2017Op 26 september speelt Feyenoord in Napels haar tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Na de 0 - 4 n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RonnyK, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wanda_Metropolitano
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Vicente_Calder%C3%B3n_Stadium
  • http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/who-wanda-nara-meet-woman-7687077
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.