VTON – Voetbal Technische Ontwikkeling app

VTON – Voetbal Technische Ontwikkeling app VTON is een complete voetbalopleiding voor de jeugd in een app. De afkorting VTON staat voor Voetbal Technische Ontwikkeling, een programma waarmee trainingen voor jeugdelftallen kunnen worden gekoppeld aan een app op de smartphone. Trainers gaan met hun smartphone het veld op, na eerst thuis hun training in de app van VTON geladen te hebben. Op het veld kunnen ze de training afwerken. Met dit hulpmiddel is het veel gemakkelijker om een jaarprogramma voor de trainingen te maken en uit te voeren. De voetballers leren meer en hebben meer plezier op het veld. Dat is precies wat VTON wil.

VTON – Voetbal Technische Ontwikkeling

VTON: een complete voetbalopleiding in een app. Dat mag met recht een innovatieve toepassing van kennis en kunde over voetbaltrainingen heten. Gemeente Zwolle en SC Heerenveen zijn de eerste organisaties die zich in 2016 achter dit programma scharen. Zij zetten VTON in bij de jeugdopleidingen. Heerenveen wil met de app in de hand het jeugdvoetbal in de regio op een hoger plan tillen. Heerenveen helpt ook mee de methode verder te ontwikkelen. De digitale voetbalmethode van VTON wordt ingevoerd bij amateurclubs.

Erik de Jonge en Richard Elsinga

Oprichters van VTON zijn Erik de Jonge en Richard Elsinga. Zij hebben vijf jaar in de ontwikkeling van de app gestoken en hebben in 2016 een stuk gereedschap in handen dat ze uit willen rollen in het hele land. Beide mannen hebben hun sporen in de voetbalwereld verdiend. Auke Swart, ontwikkelaar van software en digitale platforms, vertaalde de plannen in een mobiele website en een app.

Doorlopende leerlijn

Erik de Jonge was jarenlang regiocoach voor de KNVB. Richard Elsinga heeft als profvoetballer gespeeld (onder meer bij Heerenveen onder Foppe de Haan) en rolde daarna het trainersvak in. Deze twee voetballers zagen verenigingen worstelen met de jeugdopleiding. Het is niet gemakkelijk om een leuke en uitdagende training te verzorging en veelal ontbreekt bij amateurclubs een doorlopende leerlijn. De trainers zijn vrijwilligers en velen ontwikkelen de training zelf. Dat kan uitmonden in oefensessies waarbij spelers niet gericht aan hun ontwikkeling werken, waardoor er potentieel en plezier verloren gaat.

Bron: VTONBron: VTON
Implementeren van het programma op Ameland / Bron: Persbureau AmelandImplementeren van het programma op Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Richard Elsinga legt uit / Bron: Persbureau AmelandRichard Elsinga legt uit / Bron: Persbureau Ameland

Voetbalclubs

Het blijft niet bij Zwolle en Heerenveen, ook Groningen, De Graafschap en Roda JC zijn van de partij en heel veel clubs in de regio. Dat aantal breidt uit tot een landelijk dekkend netwerk. Op Ameland werken SC Amelandia en Voetbalvereniging Geel Wit met het VTON-programma en de app.

Digitale voetbalmethode

Maar wat is VTON nu precies? Het is een digitale voetbalmethode die de trainers van jeugdteams helpt bij het uitzetten van trainingen en maken van jaarplannen. Het programma helpt bij het opzetten van een doorlopende leerlijn voor voetballers van 5 tot en met 19 jaar. Voor elke leeftijd zijn er doelen omschreven waarbij techniek, tactiek, fysiek en mentale aspecten aan de orde komen.

Bron: VTONBron: VTON

Kant-en-klare trainingen

In het programma staan 700 kant-en-klare trainingen. De beheerder van het programma binnen de vereniging, deelt de modules uit aan de trainers. De trainer die 5-6-jarigen traint krijgt alleen de module voor die leeftijd. Daar zitten allerlei oefeningen, schema’s, animaties en videootjes in, waarmee de trainer een training kan samenstellen en kan werken aan een langere termijn programma voor die specifieke groep. De trainer kan zijn training thuis vanaf de computer op de smartphone laden en op het veld er offline mee werken.

App met animaties en video's

De oefeningen worden uitgelegd, wat je er voor nodig hebt staat genoteerd en hoe je kunt variëren op die oefening is uit de app te halen. Op die manier kan een trainer een goede planning maken met afwisselende oefeningen. Op het veld kan hij of zij zelfs de filmpjes aan de voetballers laten zien.

Leren met plezier

De spelers leren met plezier voetballen, omdat iedereen op het veld bezig is en er continu wat geleerd wordt op elk van de vier gebieden: techniek, tactiek, fysiek en mentaal. Respect hebben voor de trainer en met elkaar de pionnen opruimen is daarbij net zo belangrijk als het leren van de schaarbeweging.

Jeugdopleiding

VTON ondersteunt verenigingen in hun jeugdopleiding en gaat daar ook partnerships voor aan met gemeenten en betaald voetbalorganisaties. SC Heerenveen is een van de eerste grote clubs die een convenant tekende met VTON. Op 10 april 2016 werd de krabbel gezet. Jonge spelers krijgen met VTON de juiste voetbalhandelingen aangereikt. Jeugdopleidingen worden daardoor nog beter. Heerenveen wil bijvoorbeeld de instroom van jeugd uit eigen regio in de jeugdopleiding van de SC vergroten. Betaald voetbal krijgt door de samenwerking met VTON nog meer binding met amateurclubs.

Nederland en buitenland

Samen kan voetbal in de regio worden verbeterd. Het programma wordt behalve in Nederland ook in het buitenland gebruikt: Amerika is de eerste.
© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenDoorlopende reis- en annuleringsverzekering vergelijkenBij iedere vakantie, die je boekt krijg je het aanbod om te kiezen voor een doorlopende reis- en/of annuleringsverzekeri…
Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Rinus Michels, de trainer die in 1988 Europees Kampioen werd met Nederland, heeft een eigen prijs, die uitgereikt wordt…
Wat is G-voetbal en wie kunnen er in het G-voetbal spelen?G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun…
Doorlopende reisverzekering vaak voordeligerDoorlopende reisverzekering vaak voordeligerWie een aantal keren per jaar op vakantie gaat doet er goed aan een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dat schee…

Diego Simeone: de man die Atletico Madrid succesvol maakteDiego Simeone: de man die Atletico Madrid succesvol maakteAtletico Madrid is de tweede club van de Spaanse hoofdstad Madrid. Zijn grote rivaal Real Madrid is één van de allergroo…
Doorverkooppercentage en opleidingsvergoeding bij transfersDoorverkooppercentage en opleidingsvergoeding bij transfersMet transfers in het voetbal zijn grote bedragen gemoeid. Naast de bedragen die in de media genoemd worden zijn bij een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VTON
  • http://www.persbureau-ameland.nl/amelandia-en-geel-wit-slaan-handen-ineen geraadpleegd op 2 juni 2016
  • https://www.vton.nl/voetbalmethode/ geraadpleegd op 2 juni 2016
  • Afbeelding bron 1: VTON
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: VTON
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.