Paul Pogba, stervoetballer van Frankrijk

Paul Pogba, stervoetballer van Frankrijk Paul Pogba staat in 2016 bekend als een van de beste voetballers ter wereld. De middenvelder van Juventus en de Franse nationale ploeg blinkt wekelijks uit met zowel zijn aanvallende als verdedigende kwaliteiten. Pogba is ook tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016, dat wordt gehouden in Frankrijk, een van de grote sterren van zijn ploeg.
Paul Labile Pogba wordt op 15 maart 1993 geboren in Lagny-sur-Marne, in Frankrijk. Zijn ouders zijn beiden van Guineese afkomst. Pogba is de jongste van drie broers. Zijn oudere tweelingbroers Florentin en Mathias zijn ook profvoetballers.

De jonge jaren

Pogba begon op zijn zesde met voetballen. Zijn eerste club was het Franse US Roissy-en-Brie, de lokale voetbalclub. Na hier zeven jaar gespeeld te hebben maakt hij de overstap naar US Torcy, hij wordt hier aanvoerder in het team voor spelers onder de 13 jaar. Dankzij een goed eerste seizoen verlaat hij de club al snel voor de profclub AC Le Havre. Door zijn goede spel wordt Pogba steeds vaker opgeroepen voor de Franse nationale jeugdelftallen.

Pogba naar Manchester United

Op 31 juli 2009 maakt de familie Pogba bekend dat Paul naar de Engelse topclub Manchester United vertrekt. Le Havre, de club waar Pogba nog onder contract stond, reageerde geschokt. De leiding van de club ging er immers vanuit dat er in het contract was opgenomen dat Pogba niet met andere clubs mocht onderhandelen. Le Havre en Manchester United beschuldigde elkaar van het niet nakomen van afspraken. Totdat de clubs het eens waren mocht Pogba geen minuut spelen voor Manchester United. Toen op 7 oktober 2009 een jurylid van de FIFA besliste dat United niets verkeerd had gedaan was Pogba vrij om te spelen voor zijn nieuwe club.

Pogba startte bij Manchester United in de jeugdopleiding en groeide al snel uit tot een veelbelovend talent. Op 20 september 2011 mocht hij zijn eerste officiële wedstrijd voor het eerste team van Manchester United spelen. In de wedstrijd tegen Leeds United om de League Cup mocht Pogba de tweede helft meedoen. Deze wedstrijd werd met 3-0 gewonnen.

Ondanks zijn ongelofelijke talent speelde Pogba slechts zeven wedstrijden voor Manchester United. Pogba zag geen toekomstperspectief bij de Engelse club en besloot zijn aflopende contract niet te laten verlengen. Dit kwam hem op forse kritiek van clublegende Sir Alex Ferguson te staan. De toenmalig trainer van Manchester United verweet Pogba geen respect te hebben voor de club en zei zelfs blij te zijn met het vertrek van de Fransman.

Absolute ster bij Juventus

Op 3 augustus 2012 tekent Pogba bij Juventus. De Italiaanse grootmacht neemt Pogba transfervrij over van United. Achteraf weet ook United dat zij flink wat geld zijn misgelopen bij het vertrek van Pogba.

Pogba speelt zijn eerste wedstrijd voor Juventus tegen Chievo Verona op 22 september 2012. In Turijn groeit de Frans international al snel uit tot een belangrijke speler. Zijn eerste goal maakt hij op 20 oktober 2012 tegen Napoli. In zijn eerste seizoen pakt hij met Juventus meteen de titel en in december 2013 wint hij de zogenaamde Golden Boy Award. De prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. Ook in 2014, 2015 en 2016 pakt Pogba met Juventus de landstitel. De vedette is ondanks zijn jonge leeftijd ook genomineerd om in 2014 de Ballon d'Or te winnen. De prijs voor de beste voetballer ter wereld. Deze prijs gaat aan de neus van Pogba voorbij. Wel staat hij in het seizoen 2014/2015 in de finale van de Champions League. Deze verliest hij met 1-3 van FC Barcelona.

Verdedigen, passen, passeren, rennen, schieten en afronden

Pogba is een unieke combinatie van alle kwaliteiten die een moderne voetballer in zich moet hebben. Ondanks zijn lengte van 1.91 m is hij snel en lichtvoetig. Passen kan hij als de beste en ook verdedigend staat hij zijn mannetje. De bijnaam 'PogBoom' heeft hij gekregen door zijn harde en zuivere schot. Op fysiek vlak behoort Pogba tot de absolute top. Zijn conditie is uitstekend en er zijn maar weinig voetballers die Pogba van de bal krijgen. Het lijkt alsof hij de kwaliteiten van de Franse voetballegendes Patrick Vieira en Zinedine Zidane laat samenkomen. Doordat hij al deze kwaliteiten bezit is hij een unieke voetballer.

De hoop van Frankrijk

Pogba wordt beschreven als een complete middenvelder die zowel aanvallend als verdedigend zijn mannetje staat. De vedette van de Franse ploeg kan op zijn 23e al zeggen dat hij in Italië vier landstitels, twee Coppa Italia's en twee Supercoppa's heeft gepakt. Hij wordt door velen gezien als een mogelijk Ballon d'Or winnaar. Op het EK 2016 is Paul Pogba de grote ster van Frankrijk. Heel het land hoopt vurig dat Pogba ervoor zorgt dat de Franse ploeg weer prijzen pakt. Zelf is hij zeer gedreven: 'Ik wil een legende worden. De beste middenvelder ooit.'
© 2016 - 2024 Bvanbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Nagenoeg elke profvoetballer wordt bijgestaan door een zaakwaarnemer. Deze regelt diverse financiële en commerciële zake…
Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Resultaat jeugdopleiding Ajax: selectie A1 lichting 2010/11Voetballertjes melden zich graag aan bij Ajax omdat bij Ajax de beste mogelijkheden zijn om profvoetballer te worden. Do…
Erelijst EK voetbal 1960-2016Erelijst EK voetbal 1960-2016Sinds 1960 vindt het Europees Kampioenschap voetbal om de vier jaar plaats. In 2020 wordt het 16de kampioenschap georgan…

EK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsEK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsIn 2016 vond het Europees kampioenschap voetbal plaats in Frankrijk, van 10 juni tot en met 10 juli. Het Nederlands Elft…
PSV seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaPSV seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaIn het seizoen 2020-21 speelt PSV in de voorronde van de Europa League, doet het mee aan de KNVB beker en speelt het in…
Bronnen en referenties
Bvanbeek (5 artikelen)
Laatste update: 10-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.