RB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in Duitsland

RB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in Duitsland RB Leipzig speelde in het seizoen 2016/2017 voor het eerst in haar (korte) historie in de Duitse Bundesliga. Daarmee is het de eerste club, sinds de degradatie van Energy Cottbus in 2009, uit het voormalig Oost-Duitsland in de Bundesliga. Deze prestatie wordt echter niet door iedereen in Duitsland toegejuicht. De club dankt haar succes vooral aan het geld dat oprichter en sponsor Red Bull in de club steekt. Dit is een doorn in het oog van supporters van verschillende andere Duitse clubs, die veel waarde hechten aan de voetbalcultuur en tradities.

Inhoud


De oprichting van RB Leipzig

RB Leipzig is opgericht in 2009 nadat Red Bull oprichter Dietrich Mateschitz de licentie overnam van voetbalclub SSV Markranstädt. Hij veranderde direct de clubkleuren en de naam van de club in RB Leipzig. Omdat het in Duitsland verboden is om de naam van een sponsor in de clubnaam te gebruiken, noemde hij de club officieel RassenBallsport Leipzig. Al kan iedereen bedenken dat de letters RB toch vooral verwijzen naar de energiedrank Red Bull. De club zelf heeft het overigens nooit over RassenBallsport, maar zegt altijd Die Bullen of Die roten Bullen (de rode stieren).

Aandelen

In Duitsland wordt de vijftig plus één regel gehanteerd. Dit houdt in dat een meerderheid van de aandelen in bezit moet zijn van de leden van de club. De regel is ingesteld om de macht van grote investeerders te beperken. Dietrich Mateschitz is het echter gelukt om deze regel te omzeilen. Hij heeft de prijs van een aandeel vastgesteld op € 800,- per jaar met daarbovenop nog € 100,- registratiekosten. De club houdt zich ook het recht voor om zonder opgave van reden een lidmaatschap af te wijzen. Als gevolg hiervan beschikt de club maar over een handvol leden, die ook nog eens allemaal werknemers zijn van Red Bull.

Red Bull Arena

In het eerste seizoen speelde RB Leipzig haar wedstrijden in het stadion van SSV Markranstädt: Stadion am Bad. Het seizoen daarop vertrok het naar het Zentralstadion, waar tot op dat moment FC Sachsen Leipzig haar wedstrijden speelde. Deze club was sinds de val van de DDR geen hoogvlieger meer en ging in 2009 zelfs failliet. De opvolger hiervan, Chemie Leipzig, begon helemaal opnieuw in de laatste klasse van Duitsland. Dit zorgde voor een instorting van de toeschouwersaantallen en uiteindelijk de intrek van RB Leipzig in het stadion van Chemie Leipzig. Sinds 1 juli 2010 speelt RB Leipzig nu haar thuiswedstrijden in wat nu heet: De Red Bull Arena.

Dietrich Mateschitz

De Oostenrijker Dietrich Mateschitz is een voormalig medewerker van Unilever en richtte samen met de Thaise ondernemer Chabe Yoovidhya in 1987 de energiedrank Red Bull op. Het bedrijf is marktleider in het segment van de energiedranken in staat daarnaast bekend om haar marketingactiviteiten in het voetbal. RB Leipzig is namelijk niet de eerste voetbalclub die wordt gesponsord door Red Bull. Zo is Red Bull eigenaar van de Oostenrijkse club Red Bull Salzburg, de Amerikaanse club Red Bull New York, Red Bull Brasil en de voetbalacademie Red Bull Ghana.

Doelstelling

Bij de oprichting geeft Dietrich Mateschitz aan dat hij van RB Leipzig een Duitse topclub wil maken en binnen tien jaar wil meedoen om de grote prijzen, zoals het Duitse landskampioenschap en de Champions League. Om deze doelen te behalen moest de club volgens hem uiterlijk in 2016 promoveren naar de Bundesliga. Dit is ruimschoots gelukt. Al in het eerste seizoen van haar bestaan werd RB Leipzig kampioen van de Oberliga Süd. Dit is de Duitse vijfde klasse. Vervolgens werd het in 2013 kampioen van de Regionalliga Nordost (de vierde klasse). In 2014 promoveerde RB Leipzig als nummer twee uit de 3. Liga (de derde klasse) om vervolgens in 2016, opnieuw als nummer twee, te promoveren uit te 2. Bundesliga (de tweede klasse), naar de hoogste afdeling in Duitsland: De Bundesliga.

Jeugdcomplex

Heinrich Mateschitz laat naar buiten toe duidelijk blijken dat hij vooral commerciële waarde ziet in de voetbalclub RB Leipzig. De club heeft echter wel een duidelijke voetbalfilosofie. De clubs zijn in op de jeugd en daarvoor is er een hypermodern trainingscomplex gebouwd van vijfendertig miljoen euro. Daarnaast is er een groot scoutingsapparaat opgezet om wereldwijd de beste talenten op te sporen.

Afkeer van andere Duitse supportersgroepen

Het grote succes van RB Leipzig heeft ook een keerzijde. Volgens een groot aantal supportersgroepen, van andere clubs in Duitsland, druist het commerciële beleid van RB Leipzig in tegen alles waar de Duitse voetbalclubs voor staan. De spelers van RB Leipzig ervaren deze afkeer al sinds het eerste seizoen na de oprichting. Vooral in uitwedstrijden moet de club het ontgelden. Zo vergeleken de fans van Erzgebirge Aue oprichter Dietrich Mateschitz met Hitler, kwamen er in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund geen uitsupporters mee en zijn er al een aantal oefenwedstrijden op het laatste moment afgelast wegens verontwaardigde reacties van supporters. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2016/2017 moesten er in Frankfurt voor de wedstrijd eerst stenen van het veld geraapt worden.

Stierenkop

Toen RB Leipzig een uitwedstrijd had bij Union Berlin werd er in het programmaboekje met geen woord gesproken over RB Leipzig. In plaats daarvan stond er een artikel in over het houden van stieren. Maar het kan nog veel gekker. Tijdens de bekerwedstrijd tegen Dynamo Dresden hing het stadion vol met spandoeken met teksten als "liever beschimmeld bier, dan pis van een stier". Deze spandoeken vielen nog mee, in vergelijking met de afgehakte stierenkop die werd gegooid naar de spelers van RB Leipzig door de supporters van Dynamo Dresden.

Supporters

Toen de club net was opgericht bestond er ook grote scepsis bij de inwoners van de Duitse stad Leipzig. Ook zij hadden vooral sympathie voor traditieclubs zoals het failliet gegane Sachsen Leipzig. Maar dankzij de goede prestaties en het feit dat West Duitse clubs de Bundesliga domineren, deed de inwoners van Leipzig hun mening bijstellen. Anno 2018 zit de Red Bull arena elke thuiswedstrijd zo goed als vol en wordt er gehoopt opnieuw succes van een oost Duitse voetbalclub.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De extreme (merk)formule van Red BullDe extreme (merk)formule van Red BullIedereen kent de energiedrankjes van Red Bull. Je houdt van de drankjes of je vindt ze vreselijk. Ook de slogan ‘Red Bul…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…

Ajax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalAjax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalVanaf 2005 tot en met 2007 speelde Ajax driemaal achtereen om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De Eindhovenaren waren…
Ajax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxAjax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxVoor het eerst won Ajax in 2002 van PSV in een finale om de Johan Cruijff Schaal. Na twee eerdere nederlagen wonnen de A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161028_02544497
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/RB_Leipzig
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_Arena_(Leipzig)
  • http://www.vi.nl/nieuws/leipzig-gehate-pressingmachine-uit-oostduitsland.htm
  • http://www.indehekken.net/rb-leipzig-een-nieuw-dieptepunt-het-huidige-voetbal/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_(drank)
  • http://nos.nl/artikel/2128226-rb-leipzig-in-zeven-jaar-van-vijfde-klasse-naar-de-bundesliga.html
  • http://www.ad.nl/dossier-bundesliga/omstreden-promovendus-rb-leipzig-sensatie-van-de-bundesliga~a4d45c8c/
  • http://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/flinke-straf-dreigt-dynamo-dresden-stierenkop-affaire-rb-leipzig/
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 13-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.