Ajax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op Ajax
Voor het eerst won Ajax in 2002 van PSV in een finale om de Johan Cruijff Schaal. Na twee eerdere nederlagen wonnen de Amsterdammers nu met 3-1 door o.a. twee doelpunten van Rafael van der Vaart. Twee jaar later (2004) had Ajax de Johan Cruijff Schaal bijna binnen maar invaller Hans Somers van FC Utrecht dacht daar in de slotfase anders over. De Utrechters wonnen hun eerste Johan Cruijff Schaal door met 4-2 te winnen en namen daarmee revanche op Ajax na de eerdere nederlaag in de KNVB-bekerfinale uit 2002.
2002
Na drie jaar plaatste Ajax zich als landkampioen en bekerwinnaar eindelijk weer eens voor de Johan Cruijff Schaal. De winnaar van de twee vorige afleveringen PSV had zich geplaatst door als tweede te eindigen in de competitie achter kampioen Ajax. De Amsterdammers hadden geen goede herinneringen aan de twee eerdere edities om de Johan Cruijff Schaal met de Eindhovenaren, in 1996 en 1998 won PSV respectievelijk met 3-0 en 2-0.
PSV sterker in de eerste helft
De finale op 11 augustus 2002 begon bijna vijf kwartier later daar PSV-supporters in Eindhoven de spelersbus hadden tegengehouden en protesteerden tegen een verplichte treincombi die hen naar Amsterdam hadden moeten vervoeren. Maar het team van de nieuwe trainer Guus Hiddink liet zich hierdoor echter niet uit het veld slaan. Sterker nog, de Eindhovenaren waren in de eerste helft de bovenliggende partij in de Amsterdam ArenA. Al na tien minuten spelen was het Mateja Kežman die PSV op een 0-1 voorsprong kopte. Ajax had moeite met het spel van PSV en kon niet echt in de wedstrijd komen en had geluk dat de Eindhovenaren de voorsprong voor rust niet uitbouwden. Ajax daarentegen scoorde wel, in de 42e minuut schoot de tot dan toe onzichtbare Rafael van der Vaart met zijn ‘chocoladebeen’ raak, 1-1.
Rafael van der Vaart beslist de wedstrijd
Een kleine tien minuten na de theepauze bracht Hatem Trabelsi de bal voor het doel van PSV-doelman Ronald Waterreus en Mido kopte prachtig in, 2-1. Ajax had de regie in de wedstrijd overgenomen en dat zag PSV-trainer Guus Hiddink ook en kwam daarom in de 65e minuut met de aanvallers Arjen Robben en Jan Vennegoor of Hesselink in het veld. Meteen werd PSV gevaarlijker maar de Amsterdammers counterde zich naar de overwinning. In de 76e minuut scoorde de negentienjarige Rafael van der Vaart zijn tweede en Ajax’ derde doelpunt en was de strijd beslist in het voordeel van de Amsterdammers. PSV probeerde het nog wel maar slaagde er niet in om de aansluitingstreffer te maken zodat Ajax de eerste prijs van het nieuwe seizoen won.
Finale (11 augustus 2002): Ajax - PSV 3-1 (1-1) |
Scoreverloop | 10. Mateja Kežman 0-1, 42. Rafael van der Vaart 1-1, 54. Mido 2-1, 76. Rafael van der Vaart 3-1 |
Scheidsrechter | Jack van Hulten |
Gele kaarten | Andy van der Meyde, Cristian Chivu, Tomás Galásek (Ajax), Mateja Kežman, André Ooijer (PSV) |
Stadion | Amsterdam ArenA in Amsterdam (40.000 toeschouwers) |
Opstelling Ajax | Maarten Stekelenburg, Hatem Trabelsi, André Bergdølmo (46. Petri Pasanen), Cristian Chivu, John O'Brien, Tomás Galásek, Rafael van der Vaart, Maxwell, Andy van der Meyde, Mido (76. Zlatan Ibrahimović), Victor Sikora (73. Wamberto). Coach: Ronald Koeman. |
Opstelling PSV | Ronald Waterreus, Kasper Bøgelund, André Ooijer, Kevin Hofland, Wilfred Bouma, Dennis Rommedahl, Johann Vogel (65. Jan Vennegoor of Hesselink), Mark van Bommel, Giorgi Gakhokidze (65. Arjen Robben), Mateja Kežman, Arnold Bruggink (82. Adil Ramzi). Coach: Guus Hiddink. |
2004
Als landskampioen stond Ajax op 8 augustus 2004 in de finale van de Johan Cruijff Schaal. Tegenstander was FC Utrecht dat de afgelopen seizoenen naam had gemaakt als cupfighter. In 2002 verloren de Utrechters de KNVB-beker aan Ajax door een fout van de arbitrage (buitenspeldoelpunt van Wamberto) maar in 2003 en 2004 werd de beker wel gewonnen. Vorig jaar verloren de Utrechters in de finale van de Johan Cruijff Schaal met 3-1 van PSV en nu was er dus weer een kans op een prijs.
Wesley Sneijder scoort en is boos
Na een gezapige eerste helft brandde de wedstrijd na de theepauze los. Steven Pienaar zette de Amsterdammers op een 1-0 voorsprong in de 51e minuut maar de vreugde werd een paar minuten later al weer enigszins getemperd doordat Tom Soetaers met direct rood van het veld kon vertrekken. Hetzelfde scenario gebeurde even later bij FC Utrecht. Alje Schut had voor de Utrechters de gelijkmaker gemaakt maar ook hier werd enkele minuten later een speler van het veld gestuurd. Joost Broerse had zijn tweede gele kaart te pakken. Tien minuten voor tijd leek Ajax de overwinning binnen te hebben toen invaller Wesley Sneijder de 2-1 op het scorebord bracht. Het zou een doelpunt worden met een staartje. De gepikeerde middenvelder, die het niet eens was met zijn aanvankelijke rol op de bank, maakte na zijn treffer enkele gebaren naar zijn coach Ronald Koeman en voegde daarbij een niet vleiende tekst.
Gouden wissel
Maar niet Wesley Sneijder werd de matchwinnaar in deze editie van de Johan Cruijff Schaal maar de Belg Hans Somers. De nieuweling bij FC Utrecht, die vijf minuten voor tijd in het veld kwam, scoorde twee minuten later de gelijkmaker en in de laatste minuut zelfs de 2-3. Over een gouden wissel gesproken! In blessuretijd strooide Darl Douglas nog meer zout in de wonden bij Ajax door er nog 2-4 van te maken. FC Utrecht had haar revanche voor de KNVB-bekernederlaag van 2002 te pakken. Voor het eerst sinds de invoering van de Supercup en Johan Cruijff Schaal in 1991 was een club buiten de traditionele ‘top-drie’ winnaar geworden.
Finale (8 augustus 2004): Ajax - FC Utrecht 2-4 (0-0) |
Scoreverloop | 51. Steven Pienaar 1-0, 72. Alje Schut 1-1, 80. Wesley Sneijder 2-1, 87. Hans Somers 2-2,
90. Hans Somers 2-3, 90. Darl Douglas 2-4 |
Scheidsrechter | Dick van Egmond |
Rode kaarten | 54. Tom Soetaers (Ajax), 77. Joost Broerse (FC Utrecht) beiden 2x geel |
Stadion | Amsterdam ArenA in Amsterdam (33.500 toeschouwers) |
Opstelling Ajax | Maarten Stekelenburg, Anthony Obodai, Nigel de Jong, John Heitinga, Maxwell, Tomáš Galásek, Rafael van der Vaart, Steven Pienaar (70. Zdeněk Grygera), Wesley Sonck (58. Wesley Sneijder), Zlatan Ibrahimović (77. Tom de Mul), Tom Soetaers. Coach: Ronald Koeman. |
Opstelling FC Utrecht | Joost Terol, Tim Cornelisse, Alje Schut, David di Tommaso, Etienne Shew-Atjon (75. Edson Braafheid), Joost Broerse, Jean-Paul de Jong (85. Hans Somers), Stefaan Tanghe, Darl Douglas, Sandro Calabro (68. Prince Rajcomar), Dave van den Bergh. Coach: Foeke Booy. |