Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff Schaal

Ajax 1995 & 1996: Supercup wordt Johan Cruijff Schaal Landskampioen Ajax stond in 1995 wederom tegenover bekerwinnaar Feyenoord in de finale van de Nederlandse Supercup. Ditmaal liepen de Amsterdammers maar niet zo over hun aartsrivaal heen en moest de wedstrijd worden beslist door een 'sudden-death’-doelpunt van Patrick Kluivert. Een jaar later werd de naam van de Supercup veranderd in de Johan Cruijff Schaal. In de nieuwe Amsterdam ArenA versloeg bekerwinnaar PSV landskampioen Ajax overtuigend met 3-0.

1995

Voor de derde achtereenvolgende maal stond er een Klassieker op het programma voor de Supercup-finale. Ajax had de vorige twee edities gewonnen van de Rotterdammers die in het afgelopen seizoen de enige ploeg waren geweest die Ajax had verslagen. Niet na negentig minuten, maar na een sudden death-doelpunt van Mike Obiku in de kwartfinale van de KNVB-beker, die Feyenoord tenslotte ook zou winnen van FC Volendam met 2-1. De Amsterdammers hadden een geweldig seizoen achter de rug: ongeslagen kampioen, ongeslagen Champions League-winnaar en de Nederlands Supercup gewonnen. Een danig versterkt Feyenoord, met o.a. aanwinst Ronald Koeman, wilde volgens trainer Willem van Hanegem dit keer wel voor de winst gaan om de Supercup te winnen.

Spektakelstuk eindigt onbeslist

Dit was duidelijk te zien op woensdag 16 augustus 1995 in een wederom halfvolle Kuip in Rotterdam met 25.000 toeschouwers. In tegenstelling tot de vele onderlinge confrontaties in de afgelopen jaren was Feyenoord nu wel een gelijkwaardige tegenstander voor de Amsterdammers. Een scherp spelend Feyenoord bestreed Ajax met de juiste middelen en dat leverde boeiende duels op. Na de eerste 45 minuten stond er een dubbelblanke score op het bord. Ajax leek in de zeventigste minuut de wedstrijd te gaan beslissen toen Ronald de Boer de 1-0 binnenschoot. Maar nauwelijks drie minuten later was het de Zweed Henrik Larsson die met een kopstoot Ajax-doelman Edwin van der Sar kansloos liet (1-1). Na negentig minuten spektakel, met o.a. zeven gele kaarten, floot scheidsrechter Mario van der Ende voor het eindsignaal.

Ajax neemt revanche met ‘sudden death’-doelpunt

En net als in de KNVB-beker gold ook voor deze finale het ‘sudden death’-principe: wie in de verlenging als eerste scoorde was meteen de winnaar, anders volgden er strafschoppen. Na tien minuten spelen was het Peter Bosz die Martijn Reuser in het strafschopgebied tackelde en onder Feyenoord-protesten wees de arbiter naar de stip. Patrick Kluivert werd de matchwinnaar door de toegewezen strafschop feilloos te benutten (2-1). Ajax had op dezelfde manier revanche genomen voor het sudden-death doelpunt van Mike Obiku in het vorige bekerseizoen. Voor de Amsterdammers was het de derde Supercup-winst in de historie.

Finale (16 augustus 1995): Ajax - Feyenoord 2-1 (0-0) na sudden death
Scoreverloop70. Ronald de Boer 1-0, 73. Henrik Larsson 1-1, 101. Patrick Kluivert (strafschop) 2-1
ScheidsrechterMario van der Ende
Gele kaartenRonald de Boer, Arnold Scholten, Edgar Davids (Ajax), Rob Witschge, Orlando Trustfull, Ruud Heus, Peter Bosz (Feyenoord)
StadionDe Kuip in Rotterdam (25.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxEdwin van der Sar, Michael Reiziger, Arnold Scholten (91. Martijn Reuser), Frank de Boer, Winston Bogarde, Ronald de Boer, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Finidi George, Nwankwo Kanu (91. Nordin Wooter), Marc Overmars. Coach: Louis van Gaal.
Opstelling FeyenoordEd de Goeij, Clemens Zwijnenberg, Ulrich van Gobbel, Ronald Koeman, Rob Witschge, Peter Bosz, Rob Maas, Orlando Trustfull, Henrik Larsson, Regi Blinker (91. Ruud Heus), Giovanni van Bronckhorst (88. Aurelio Vidmar). Coach: Willem van Hanegem

1996

Voor het eerst moest Ajax het in de Nederlandse Supercup-finale opnemen tegen PSV, dat tweemaal eerder in de eindstrijd had gestaan. Vanaf dit seizoen werd de Supercup omgedoopt tot de Johan Cruijff Schaal en werd de finale vanaf heden in de nieuwe Amsterdam ArenA gespeeld. Vier dagen na de opening van het stadion, waar Ajax in een oefenwedstrijd met 0-3 verloor van AC Milan, stond de eerste officiële wedstrijd op het programma tussen landskampioen Ajax en bekerwinnaar PSV. De Amsterdammers waren wederom succesvol geweest in het afgelopen seizoen door de Nederlandse Supercup, Europese Supercup, wereldbeker en landstitel te veroveren en hadden de finale van de Champions League gehaald.

Onrust bij Ajax

Maar de voorbereiding en verhuizing van oude stadion De Meer naar de nieuwe Amsterdam ArenA zorgde voor onwennigheid en verontruste blikken binnen Ajax. Na de gebruikelijk oefenserie tegen de amateurclubs volgde bijna louter nederlagen tegen Hamburger SV (2-1), Chelsea (2-0), Juventus (6-0), Deportivo La Corunã (2-0) en AC Milan (3-0). Alleen tegen Manchester United was met 2-1 gewonnen. Ajax-coach Louis van Gaal werd ook nog eens geplaagd door een ware blessuregolf want o.a. Marc Overmars, Winston Bogarde, Patrick Kluivert, Dani en Márcio Santos waren niet inzetbaar op 18 augustus 1996 in de finale tegen PSV, dat daarentegen geen personele problemen kende.

PSV wint eerste Johan Cruijff Schaal

Toch stond er na 45 minuten spelen een 0-0 ruststand op het scorebord voor ongeveer 31.000 toeschouwers. Maar na nauwelijks drie minuten spelen in de tweede helft was het René Eijkelkamp die met een prachtige volley PSV op een 0-1 voorsprong zette. Ajax kon deze domper niet verwerken en de Eindhovenaren zette de wedstrijd geheel naar hun hand. Het was de nieuwe Belgische aanwinst Marc Degryse die PSV verdiend met twee doelpunten naar een 0-3 overwinning schoot. Ajax verloor in haar vierde finale om de Supercup (Johan Cruijff Schaal) voor het eerst en was duidelijk nog niet gewend aan haar nieuwe omgeving, de Amsterdam ArenA.

Finale (18 augustus 1996): Ajax - PSV 0-3 (0-0)
Scoreverloop48. René Eijkelkamp 0-1, 61. Marc Degryse 0-2, 78. Marc Degryse 0-3
ScheidsrechterJaap Uilenberg
Gele kaartLuc Nilis (PSV)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (31.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxEdwin van der Sar, John Veldman (83. Mario Melchiot), Danny Blind, Mariano Juan, Frank de Boer, Arnold Scholten (46. Nordin Wooter), Jari Litmanen, Richard Witschge, Tijani Babangida, Ronald de Boer, Peter Hoekstra (60. Rody Turpijn). Coach: Louis van Gaal.
Opstelling PSVRonald Waterreus, Vampeta, Ernest Faber (75. Stan Valckx), Jaap Stam, Arthur Numan, Marciano Vink (70. Željko Petrović), Marc Degryse, Wim Jonk, Phillip Cocu, Luc Nilis, René Eijkelkamp (80. Marcello). Coach: Dick Advocaat
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Johan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamJohan Cruijff Schaal, live op tv en livestreamDe wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat tussen de Nederlandse landskampioen en de winnaar van de KNVB Beker. Deze w…
Ajax 1998 & 1999: 2 jaar op rij verlies Johan Cruijff SchaalAjax 1998 & 1999: 2 jaar op rij verlies Johan Cruijff SchaalDoordat Ajax in 1998 zowel kampioen als bekerwinnaar was geworden kwam het in de finale van de Johan Cruijff Schaal uit…
Ajax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxAjax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxVoor het eerst won Ajax in 2002 van PSV in een finale om de Johan Cruijff Schaal. Na twee eerdere nederlagen wonnen de A…

RB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in DuitslandRB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in DuitslandRB Leipzig speelde in het seizoen 2016/2017 voor het eerst in haar (korte) historie in de Duitse Bundesliga. Daarmee is…
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Supercup_1995
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal_1996
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1995-96
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1996-97
  • Het officiële Ajax jaarboek 1995-1996, Dave Endt, ISBN 9024512786, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
  • Het officiële Ajax jaarboek 1996-1997, Dave Endt, ISBN 9789024523634, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 326, 333, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.