Ajax 1970-1971: KNVB-beker wederom een prooi voor Ajax

Ajax 1970-1971: KNVB-beker wederom een prooi voor Ajax Voor het tweede achtereenvolgende jaar won Ajax de KNVB-beker. Na Heracles en FC Den Bosch te hebben uitgeschakeld volgde de kraker tegen Feyenoord welke twee minuten voor tijd werd beslist in Amsterdams voordeel met 1-2. In de halve finale werd NEC na een spektakelstuk verslagen met 2-0 en stond Ajax voor de zevende keer in haar bestaan in de finale. Tegenstander in de eindstrijd was Sparta dat in De Kuip in Rotterdam na een 2-2 gelijkspel een replay afdwong. In het Olympisch Stadion in Amsterdam won Ajax deze replay met 2-1 en dus de beker van Nederland.

Rustig naar de volgende ronde

Ajax was in de eerste ronde als bekerhouder vrijgeloot en stuitte in de tweede ronde op Heracles. Vier dagen voor het bekerduel hadden de Amsterdammers een zware uitwedstrijd gehad in Basel voor de Europa Cup 1. Men wilde het op 8 november tegen Heracles dan ook rustig aan doen en dat lukte. De eerstedivisionist was teveel onder de indruk van de grote naam van Ajax en het werd dan ook een makkelijke wedstrijd voor de Amsterdammers op een bomvol sportpark in Almelo (0-3). Opvallend was dat bij zowel Heracles als Ajax een speler meedeed met de naam Ruud Krol…

Tweede ronde (8 november 1970): Heracles - Ajax 0-3 (0-2)
Scoreverloop3. Johan Neeskens 0-1, 30. Johan Cruijff 0-2, 76. Dick van Dijk 0-3
ScheidsrechterJan Keizer
StadionSportpark in Almelo (15.000 toeschouwers)
Opstelling HeraclesWarry Grobben, Rob Groener, Sjouke van der Heide, Guus Hoevenberg, André Hulshorst, Ruud Krol (Jan Bronkers), Cor Lammerts, Joop Leidekker, Hennie Nieuwenhuis, Hans Roordink, Jan Veneberg. Coach: Rinus Goossens.
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Ruud Krol, Johan Neeskens, Nico Rijnders (30. Ruud Suurendonk), Gerrie Mühren, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer (72. Dick van Dijk). Coach: Rinus Michels.

In de derde ronde was er weer een ploeg uit de eerste divisie tegenstander van de roodwitten, namelijk koploper FC Den Bosch. Johan Cruijff opende in de 23e minuut de score en in nauwelijks twintig minuten tijd was de score opgevoerd tot 4-0. Ajax vond het goed zo, met als resultaat een saaie tweede helft zonder doelpunten.

Derde ronde (14 maart 1971): Ajax - FC Den Bosch 4-0 (4-0)
Scoreverloop23. Johan Cruijff 1-0, 28. Dick van Dijk 2-0, 32. Dick van Dijk 3-0, 42. Gerrie Mühren (strafschop) 4-0
ScheidsrechterBen Hoppenbrouwer
StadionDe Meer in Amsterdam (11.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Ruud Krol, Horst Blankenburg, Nico Rijnders, Gerrie Mühren, Johan Cruijff (57. Johan Neeskens), Piet Keizer (46. Sjaak Swart), Dick van Dijk. Coach: Rinus Michels.

Benauwde zege in De Kuip

Op 7 april stonden in de kwartfinale de twee grootste en sterkste Nederlandse voetbalclubs tegenover elkaar in de Rotterdamse Kuip. Feyenoord had een jaar geleden de Europa Cup-1 gewonnen maar was inmiddels in dit seizoen al uitgeschakeld en kon zich dus gaan richten op de eigen competitie en het bekertoernooi. De Amsterdammers wilden dezelfde Europa Cup-1 graag overnemen en waren volop in de voorbereiding voor de halve finale-wedstrijd tegen Atletico Madrid en hielden daarom enkele spelers aan de kant. Er werd voorzichtig gespeeld door Ajax maar desondanks werd het voor 65.000 toeschouwers een boeiende, maar geen grootse wedstrijd. Keerpunt in het duel was in Rotterdamse ogen de zeventigste minuut toen Wim Jansen, die Feyenoord eerder op 1-0 had geschoten, onderuit werd getrokken door Gerrie Mühren in het strafschopgebied van Ajax. Er volgde geen strafschop maar in de tegenaanval wel een Ajax-doelpunt door een zweefduik van Sjaak Swart (1-1). Een fout van verdediger Pieter Romeijn leverde de Amsterdammers zelfs in de 88e minuut de overwinning op. Dick van Dijk werd de luid bejubelde matchwinnaar.

Kwartfinale (7 april 1971): Feyenoord - Ajax 1-2 (1-0)
Scoreverloop19. Wim Jansen 1-0, 70. Sjaak Swart 1-1, 88. Dick van Dijk 1-2
ScheidsrechterJan Keizer
StadionDe Kuip in Rotterdam (65.000 toeschouwers)
Opstelling FeyenoordEddy Treytel, Piet Romeijn, Rinus Israël, Theo Laseroms, Dick Schneider, Franz Hasil, Jan Boskamp, Willem van Hanegem, Wim Jansen, Ove Kindvall, Henk Wery. Coach: Ernst Happel.
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier (74. Johan Neeskens), Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Ruud Krol (46. Gerrie Mühren), Horst Blankenburg, Nico Rijnders, Arie Haan, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Dick van Dijk. Coach: Rinus Michels.

Spektakelstuk in het Zuiderpark

De wedstrijd tegen NEC in de halve finale in het Haagse Zuiderpark begon 45 minuten later dan gepland omdat de doelpalen kapot waren gezaagd door een onverlaat. Wat volgde was een duel vol sfeer, emoties en onverwachte taferelen, kortom een waar spektakelstuk. Ajax kwam in de 55e minuut op een voorsprong door een benutte strafschop van Gerrie Mühren. De NEC-spelers protesteerde hevig tegen deze toegekende elfmeter maar arbiter Brouwer was onverbiddelijk. In de laatste minuut was het Johan Cruijff die aan alle onzekerheid een einde maakte en de 2-0 op het scorebord bracht. Voor de pechvolle Ruud Krol was het seizoen meteen afgelopen wegens een gebroken kuitbeen en ook één van de grensrechters haal de het einde van het duel niet. Na een botsing met Wim Suurbier was zijn duim uit de kom geschoten. Ajax stond voor de zevende keer in haar historie in de bekerfinale.

Halve finale (21 april 1971): Ajax - NEC 2-0 (0-0)
Scoreverloop55. Gerrie Mühren (strafschop) 1-0, 90. Johan Cruijff 2-0
ScheidsrechterKoen Brouwer
StadionZuiderpark in Den Haag (28.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Barry Hulshoff, Velibor Vasovic, Ruud Krol (57. Horst Blankenburg), Johan Neeskens, Gerrie Mühren, Sjaak Swart (46. Nico Rijnders), Johan Cruijff, Dick van Dijk, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling NECNico de Bree, Cees Kornelis, Frans Eggenkamp, Miel Pijs, Ad Mellaard, Chris Dekker, Piet Kamps, Dimitri Davidovic, Theo de Jong, Jürgen Jendrossek, Cas Janssens. Coach: Wiel Coerver.

Een replay is noodzakelijk

Tegenstander in de finale was Sparta dat Fortuna SC in Den Bosch met 4-1 terug had gewezen. In de reguliere competitie hadden de Amsterdammers niet kunnen winnen van de Spartanen (2-2, 0-0). Op 5 mei werd het een echte finale met bij vlagen uitstekend voetbal in de uitverkochte Kuip met 65.000 toeschouwers in Rotterdam. Ajax werd bekeken door Panathinaikos-trainer Ferenc Puskas, de tegenstander in de Europa Cup 1-finale. Deze zag dat Ajax na 81 minuten spelen door twee misgrepen van doelman Heinz Stuy met 2-1 achter stond. Toen was het Johan Cruijff die voor de terechte 2-2 zorgde en daarmee een replay in het Olympisch Stadion in Amsterdam veilig stelde.

Finale (5 mei 1971): Ajax - Sparta 2-2 (0-1) na verlenging
Scoreverloop39. Janusz Kowalik 0-1, 62. Johan Cruijff 1-1, 74. Dries Visser 1-2, 81. Johan Cruijff 2-2
ScheidsrechterLau van Ravens
StadionDe Kuip in Rotterdam (65.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Velibor Vasovic, Barry Hulshoff, Nico Rijnders, Gerrie Mühren (62. Horst Blankenburg), Johan Neeskens (75. Ruud Suurendonk), Sjaak Swart, Dick van Dijk, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling SpartaPim Doesburg, Hans Eijkenbroek, Nol Heijerman, Gerrie ter Horst, Stef Walbeek, Jan van der Veen, Hans Venneker, Dries Visser, Jan Klijnjan, Jörgen Kristensen, Janusz Kowalik (109. Aad Koudijzer). Coach: Georg Kessler.

Ajax de betere ploeg

Deze replay was minder van niveau, mede door het feit dat Ajax duidelijk beter was dan haar opponent. Al in de vierde minuut had Gerrie Mühren Ajax op een 1-0 voorsprong gezet door het benutten van een strafschop. Een doelpunt van Sparta in de 47e minuut zorgde nog even dat het spannend werd maar het was Johan Neeskens die Ajax weer op voorsprong schoot. De zesde KNVB-beker was binnen en de Amsterdammers konden zich gaan voorbereiden op de beslissende kampioenswedstrijd tegen aartsrivaal Feyenoord en de finale van de Europa Cup der landskampioenen tegen het Griekse Panathinaikos.

Replay (20 mei 1971): Ajax - Sparta 2-1 (1-0)
Scoreverloop4. Gerrie Mühren (strafschop) 1-0, 47. Stef Walbeek 1-1, 52. Johan Neeskens 2-1
ScheidsrechterLau van Ravens
StadionOlympisch Stadion in Amsterdam (60.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxHeinz Stuy, Wim Suurbier, Velibor Vasovic, Barry Hulshoff, Horst Blankenburg, Nico Rijnders, Gerrie Mühren, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Johan Cruijff, Piet Keizer. Coach: Rinus Michels.
Opstelling SpartaPim Doesburg, Hans Eijkenbroek, Nol Heijerman, Gerrie ter Horst, Stef Walbeek, Jan van der Veen (46. Arie van der Sluis), Hans Venneker, Dries Visser, Jan Klijnjan, Jörgen Kristensen, Janusz Kowalik. Coach: Georg Kessler.

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff5
Dick van Dijk4
Gerrie Mühren3
Johan Neeskens2
Sjaak Swart1

Selectie

Speler Wedstrijden
Johan Cruijff6
Barry Hulshoff6
Gerrie Mühren6
Johan Neeskens6
Nico Rijnders6
Heinz Stuy6
Wim Suurbier6
Sjaak Swart6
Velibor Vasovic6
Horst Blankenburg5
Dick van Dijk5
Piet Keizer5
Ruud Krol4
Ruud Suurendonk2
Arie Haan1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerAjax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerOok in dit seizoen bereikte Ajax wederom de finale van de KNVB-beker. Na simpele zeges op PEC Zwolle met 8-3 en Go Ahead…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Ajax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarAjax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarHet werd een zeer vreemd bekerseizoen voor Ajax dat in de derde ronde werd uitgeschakeld door AZ ’67. Om tot acht kwartf…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…

Ajax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteAjax 1978-1979: Ajax wint beker na replay tegen FC TwenteOnder leiding van de nieuwe trainer Cor Brom, die van Sparta was overgekomen, behaalde Ajax voor de tweede achtereenvolg…
Ajax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerAjax 1967-1968: Ajax landskampioen, ADO de KNVB-bekerIn het vorige seizoen 1966-1967 won Ajax voor het eerst in haar bestaan de dubbel: het landskampioenschap en de KNVB-bek…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1970/71
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 230, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1970-71
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.