Ajax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor Ajax

Ajax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor Ajax Onder leiding van de nieuwe trainer Stefan Kovács begon Ajax moeizaam aan het seizoen 1971-1972 maar kwam langzamerhand steeds beter in vorm. Alleen Go Ahead Eagles was in staat om de Amsterdammers een nederlaag te bezorgen maar het vijftiende landskampioenschap werd zonder problemen binnengehaald. Door de 12-1 zege op Vitesse en de 63 behaalde punten werden ook nog diverse eredivisie-records gebroken. Ajax won in dit seizoen tevens de KNVB-beker en de Europa Cup-1 en bewees daarmee over het beste clubteam van Nederland en Europa te beschikken.

Nieuwe coach

Coach Rinus Michels had Ajax na zeven succesvolle jaren verlaten voor FC Barcelona en werd opgevolgd door de Roemeen Stefan Kovács. Twee sterkhouders hadden de Amsterdamse ploeg verlaten, Nico Rijnders was vertrokken naar Club Brugge en Velibor Vasovic was gestopt met voetballen. Daartegenover stond de komst van Arnold Mühren van Volendam en Heinz Schilcher van Sturm Graz. Net voor de start van de competitie speelde Ajax nog twee oefenduels tegen de Westduitse kampioen Borussia Mönchengladbach. In Amsterdam won Ajax met 4-3 terwijl de uitwedstrijd met 3-1 werd verloren.

Moeizame start

Ajax startte de competitie zeer moeizaam. In de eerste vijf wedstrijden werd al tweemaal puntverlies geleden. Tegen Sparta (1-1) kon Sjaak Swart pas in de 88e minuut de gelijkmaker op het scorebord brengen en tegen FC Groningen werd het in een keiharde wedstrijd een doelpuntloos gelijkspel. In de slotfase werden Hugo Hovenkamp (FC Groningen) en Piet Keizer van het veld gezonden door arbiter Hoppenbrouwer. Nee, het liep niet echt bij de Amsterdammers, die de overige drie duels ook met moeite wisten te winnen tegen FC Twente (0-2), FC Den Haag (1-0) en Excelsior (1-0). In de thuiswedstrijd tegen de Hagenaars wist Sjaak Swart pas in blessuretijd de winnende treffer te maken.

Veel problemen

Probleem bij Ajax was de onproductiviteit van de zo geroemde aanvalslinie en de absentie van diverse spelers vanwege blessures, ziekte en schorsingen zodat men niet in de vaste basisopstelling kon spelen. Opvallend was dat Ajax in de thuiswedstrijd tegen NAC op 19 september o.a. Wim Suurbier, Sjaak Swart, Gerrie Mühren (allen blessures), Johan Neeskens en Piet Keizer (beiden geschorst) miste maar toch eindelijk weer eens een hoge score bereikte, 5-0 winst. Dick van Dijk werd de grote man door drie doelpunten te maken en sterspeler Johan Cruijff scoorde in dit seizoen zijn eerste competitiedoelpunt. Maar het was nog geen opmaat naar beter voetbal. Tegen PSV werd met 1-1 gelijkgespeeld en daar waren beide ploegen content mee.

De Ajax-motor begint te draaien

Pas op 24 oktober tegen Go Ahead Eagles was er weer iets te zien van de klasse van Ajax. De Deventenaren, die zeer zwak speelden, werden verslagen met 4-1 door o.a twee treffers van Barry Hulshoff. Wim Suurbier maakte na rust zijn rentree na maandenlang blessureleed en doelman Heinz Stuy had enkele dagen voor deze wedstrijd een auto-ongeluk gehad en werd vervangen door Sies Wever. Een week later had Ajax maar één helft nodig om MVV in Maastricht op de knieën te krijgen. Door doelpunten van Johan Neeskens, Johan Cruijff en Sjaak Swart was de eindstand al voor rust bepaald (0-3). De 25.000 toeschouwers in De Geusselt hadden na afloop een applaus over voor het uitstekende Ajax-spel.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feyenoord1110102126-2
Ajax118301921-3
FC Den Haag118121719-9
FC Twente116411614-5
FC Utrecht115511528-13

Eindelijk weer nederlaag voor Feyenoord

Ajax was klaar voor de topper tegen Feyenoord dat FC Den Bosch een pak slaag gaf met 5-0. Beide teams waren nog ongeslagen maar de Rotterdammers stonden toch twee punten voor. Alleen FC Utrecht was er in geslaagd om tegen Feyenoord een puntje te pakken middels een 0-0 gelijkspel. Een paar dagen voor de wedstrijd wonnen zowel Ajax als Feyenoord hun Europa Cup-duels tegen respectievelijk Olympique Marseille (4-1) en Dinamo Boekarest (2-0) en hadden beide teams zich geplaatst voor de kwartfinales. In de uitverkochte Meer wonnen de Amsterdammers verdiend met 2-1 in een uitstekend gespeelde wedstrijd. Het was voor het eerst sinds drie jaar dat Ajax in competitieverband weer eens won van de club uit Rotterdam. Het was tevens voor het eerst sinds 28 februari dat Feyenoord na 22 eredivisieduels weer eens verloor. ADO was de laatste ploeg geweest die Feyenoord een nederlaag had bezorgd (2-0).

Ajax winterkampioen

In de wedstrijd tegen Telstar scoorde Johan Cruijff driemaal en zijn 150e competitiedoelpunt voor de roodwitten. Op woensdag 24 november werd de nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen in een oefenduel tegen Spartak Trnava dat met 2-0 werd gewonnen. Achttienduizend toeschouwers waren getuige van deze lichtwedstrijd. FC Den Bosch mocht op 5 december van geluk spreken dat men maar met 5-0 verloor in een wedstrijd waarin de Amsterdammers liefst 26 hoekschoppen mochten nemen. Ajax werd winterkampioen door de laatste wedstrijd van het jaar met 1-0 te winnen van FC Twente.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax1815303341-9
Feyenoord1815123139-8
Sparta1810622641-20
FC Twente1810532523-7
FC Den Haag1810442428-18

Ajax blijft winnen

Een te voorzichtig spelend Ajax keek in de eerste wedstrijd in het nieuwe jaar tegen FC Den Haag na 45 minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Maar in de 50e en 53e minuut bezorgden Piet Keizer en Johan Cruijff de Amsterdammers alsnog twee punten. Tegen NAC was de wedstrijd in dertien minuten beslist, in de tiende minuut viel de 0-1 en in de 23e minuut de 0-4. In de tweede helft spande Ajax zich niet meer in en kreeg daarvoor een fluitconcert van het Bredase publiek, uitslag 2-5. De wedstrijd tegen Excelsior werd in De Kuip gespeeld voor 23.000 toeschouwers. De Rotterdammers kregen daardoor een grotere recette terwijl Ajax de doelpunten cadeau kreeg. Nadat Johan Cruijff tweemaal had gescoord maakte Excelsior tweemaal een eigen doelpunt (0-4).

Keiharde stadsderby

Door de naderende Europa Cup-wedstrijd tegen Arsenal speelde Ajax tegen FC Groningen op een ongewone vrijdagavond. Het werd een ware show voor de toeschouwers. Johan Cruijff scoorde driemaal in deze met 7-0 gewonnen wedstrijd. Een week later leek PSV voor een stunt te gaan zorgen maar Piet Keizer scoorde één minuut voor de theepauze de gelijkmaker. Daarna was het snel gebeurd met de Eindhovenaren, binnen een kwartier was de stand naar 4-1 gebracht. De Amsterdamse derby tegen DWS werd voor slechts vijftienduizend toeschouwers een anticlimax voor het voetbal. DWS speelde met zeer hard en behoudend spel voor een punt en hield dit tot de 82e minuut vol. Toen scoorde Muller in eigen doel, het verzet was gebroken en Johan Neeskens zou in de laatste minuut de definitieve genadeklap geven (2-0).

Eerste competitienederlaag

Op zaterdagavond 1 april was het geen grap maar werkelijkheid, Ajax verloor haar eerste competitiewedstrijd. De Amsterdammers hadden bij rust een 1-2 voorsprong in Deventer op Go Ahead Eagles en waren waarschijnlijk al met hun hoofd bij de naderende halve finalewedstrijd voor de Europa Cup-1 tegen Benfica. Ruud Geels profiteerde tweemaal kort achter elkaar en ineens stond Ajax met 3-2 achter. De roodwitten probeerden in het laatste half uur nog om het tij te keren maar het bleef bij 3-2 voor Go Ahead Eagles. Opvallend was dat de laatste competitienederlaag ook was geleden tegen Go Ahead Eagles. Op de laatste speeldag van vorig seizoen won de ploeg uit Overijssel met 4-1. Bij Ajax nam men de eerste nederlaag van dit seizoen nogal laconiek op alsof er een last van de spelers was afgevallen. Voor Ajax-trainer Stefan Kovács was het ook even wennen, na 35 officiële wedstrijden moest hij voor het eerst het veld verlaten als verliezend coach. Door de nederlaag kwam Feyenoord terug in de kampioensrace en had nog drie punten achterstand op de Amsterdammers. Dat Ajax niet echt uit het veld was geslagen bewees men een week later tegen MVV dat alle hoeken van het veld kreeg te zien. De wedstrijd werd vanaf de 31e minuut in tien minuten beslist door vier Ajax-doelpunten, eindstand 8-0.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax2824315178-17
Feyenoord2823234861-12
Sparta2815943961-27
FC Twente28141133939-11
FC Den Haag2814863645-24

Ajax stal de show in De Kuip

Voor de topper tegen Feyenoord kreeg Ajax nog twee opstekers: de finale van de KNVB-beker werd bereikt door Volendam met 0-2 te verslaan en Johan Cruijff kreeg de Gouden Bal uitgereikt als Europees voetballer van het jaar 1971. De Rotterdammers moesten winnen om het verschil naar één punt te brengen. Maar op zaterdagavond 15 april werd het een debacle voor Feyenoord in de eigen uitverkochte Kuip. Een weergaloos Ajax liet zien dat men duidelijk het beste team van het land was. Feyenoord werd vernederd met een 1-5 nederlaag en daar had zelfs het Rotterdamse publiek na afloop een applaus voor over. Binnen een week was het helemaal duidelijk dat Ajax landskampioen zou worden. Ajax, dat pas na rust op schot kwam, won van FC Utrecht met 4-0 terwijl Feyenoord met 1-0 verloor van FC Twente. Met nog vier duels te gaan kon Ajax met nu zeven punten voorsprong in de eerstvolgende wedstrijd definitief kampioen worden.

Landskampioen

Dit gebeurde op 30 april in een niet al te beste wedstrijd tegen Telstar. Een uitverkocht sportpark Schoonenberg met 19.000 toeschouwers zag Jos Jonker en Sjaak Swart voor rust scoren. In de 72e minuut schoot Barry Hulshoff Ajax definitief naar het vijftiende landskampioenschap en de vijfde titel in de laatste zeven jaar. Doordat Ajax zat te azen op een trilogie (kampioenschap, beker en de Europa Cup) was er geen uitbundig feest. Wel reed het kampioensteam ’s avonds in auto’s door de binnenstad om zich te laten huldigen. Toen de selectie bij stadion De Meer arriveerde belden vele boze supporters op: men had de rijtoer gemist. Ajax was inderdaad te vroeg begonnen en om de supporters te behagen deed het team het nog eens dunnetjes over. En zo werd het alsnog een gecombineerd kampioen/Koninginnefeest in een bruisende binnenstad van Amsterdam.

Recordscore

In de laatste wedstrijd op vrijdag 19 mei werd het seizoen afgesloten met de grootste overwinning die ooit was behaald in de eredivisie. Het record stond op naam van Feyenoord dat in het seizoen 1963-1964 NAC met 10-0 versloeg. Door vier doelpunten van Johan Cruijff, die ook eredivisietopscorer werd, drie van zowel Johan Neeskens en Dick van Dijk, één van Gerrie Mühren (de honderdste in deze competitie) en één van Barry Hulshoff werd met liefst 12-1 gewonnen van het al gedegradeerde Vitesse. Voor de naar Nice vertrekkende Dick van Dijk was het een mooi afscheid van het Amsterdamse publiek, dat opvallend genoeg maar met zesduizend man aanwezig was. Naast deze grootste zege ooit in de eredivisie vestigde Ajax ook het record van het aantal behaalde punten. Nooit eerder behaalde een ploeg in de eredivisie 63 punten.

Trilogie voltooid

En de trilogie? Die werd inderdaad voltooid door de Amsterdammers. Op 11 mei werd voor de derde achtereenvolgende maal de KNVB-beker gewonnen ten koste van FC Den Haag met 3-2 en op 31 mei werd voor de tweede achtereenvolgende maal de Europa Cup-1 gewonnen tegen Inter Milan door een 2-0 winst. Ajax was niet alleen het beste clubteam van Nederland maar ook van Europa geworden.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
15-08-1971FC Twente - Ajax0-2Suurendonk, Van Dijk
22-08-1971Ajax – FC Den Haag1-0Swart
29-08-1971Sparta - Ajax1-1Swart
05-09-1971Ajax - Excelsior1-0Hulshoff
11-09-1971FC Groningen - Ajax0-0-
19-09-1971Ajax - NAC5-0Van Dijk (3x), Schilcher, Cruijff
25-09-1971PSV - Ajax1-1Van Dijk
03-10-1971Ajax - NEC1-0Van Dijk
15-10-1971DWS - Ajax0-2Keizer, Neeskens
24-10-1971Ajax – Go Ahead Eagles4-1Hulshoff (2x), Haan, Neeskens
31-10-9171MVV - Ajax0-3Neeskens, Cruijff, Swart
07-11-1971Ajax - Feyenoord2-1Swart, Eigen doelpunt
14-11-1971FC Utrecht - Ajax2-3Keizer (2x), Rep
21-11-1971Ajax - Telstar5-2Cruijff (3x), Keizer, Van Dijk
28-11-1971Volendam - Ajax0-1Swart
05-12-1971Ajax – FC Den Bosch5-0Cruijff (2x), G. Mühren (2x), Keizer
12-12-1971Vitesse - Ajax1-3Swart, Keizer, Cruijff
18-12-1971Ajax – FC Twente1-0Haan
02-01-1972FC Den Haag - Ajax1-2Keizer, Cruijff
16-01-1972Ajax – Sparta2-1Cruijff, A. Mühren
06-02-1972NAC - Ajax2-5Van Dijk (2x), Keizer, Suurbier, G. Mühren
26-02-1972Excelsior - Ajax0-4Cruijff (2x), Eigen doelpunten (2x)
03-03-1972Ajax – FC Groningen7-0Cruijff (3x), G. Mühren (2x), Swart, Keizer
12-03-1972Ajax - PSV4-1Keizer (2x), G. Mühren, Eigen doelpunt
19-03-1972NEC - Ajax0-1Neeskens
26-03-1972Ajax - DWS2-0Neeskens, Eigen doelpunt
01-04-1972Go Ahead Eagles - Ajax3-2Cruijff, Neeskens
09-04-1972Ajax - MVV8-0Keizer (2x), Swart (2x), Van Dijk (2x), Neeskens, A. Mühren
15-04-1972Feyenoord - Ajax1-5Cruijff (2x), Haan, G. Mühren, Keizer
23-04-1972Ajax – FC Utrecht4-0Swart, Van Dijk, G. Mühren, Cruijff
30-04-1972Telstar - Ajax1-2Swart, Hulshoff
07-05-1972Ajax - Volendam2-0Cruijff, Van Dijk
14-05-1972FC Den Bosch - Ajax0-1Cruijff
19-05-1972Ajax - Vitesse12-1Cruijff (4x), Neeskens (3x), Van Dijk (3x), G. Mühren, Hulshoff

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax34303163104-20
Feyenoord3426355573-24
FC Twente34171434850-13
Sparta34181064673-38
FC Den Haag34171074459-33
FC Utrecht34151094056-42
NEC34158113843-44
PSV341310113647-32
Go Ahead Eagles34138133448-49
MVV341010143036-47
Telstar34911142939-52
FC Groningen34812142837-55
NAC3499162739-58
DWS3476212028-54
Excelsior34412182018-53
FC Den Bosch3468202024-70
Volendam3457221716-55
Vitesse3457221723-74

Topscorers

Speler Doelpunten
Johan Cruijff25
Dick van Dijk16
Piet Keizer14
Sjaak Swart11
Johan Neeskens10
Gerrie Mühren9
Barry Hulshoff5
Arie Haan3
Arnold Mühren2
Johnny Rep1
Heinz Schilcher1
Wim Suurbier1
Ruud Suurendonk1

Selectie

Speler Wedstrijden
Horst Blankenburg33
Arie Haan33
Ruud Krol33
Sjaak Swart33
Johan Cruijff32
Barry Hulshoff32
Heinz Stuy32
Piet Keizer31
Gerrie Mühren28
Johan Neeskens28
Wim Suurbier25
Dick van Dijk23
Heinz Schilcher12
Arnold Mühren9
Johnny Rep9
Ruud Suurendonk6
Sies Wever2
Gerrie Kleton1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Ajax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupAjax 1972: Ajax wint de eerste Europese SupercupIn 1972 stond voor het eerst de finale om de Europese Supercup op het programma tussen de winnaars van de Europa Cup 1 e…
Ajax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerAjax 1971-1972: Driemaal achtereen de KNVB-bekerOok in dit seizoen bereikte Ajax wederom de finale van de KNVB-beker. Na simpele zeges op PEC Zwolle met 8-3 en Go Ahead…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…

Welke spelers vertrokken al naar clubs in China?Welke spelers vertrokken al naar clubs in China?In de voetbalwereld is met geld alles te koop. Waar veel spelers graag hun geluk beproeven in Europa om zo te proberen o…
Feyenoord kampioen na achtervolging in seizoen 1992-1993Feyenoord kampioen na achtervolging in seizoen 1992-1993Feyenoord en het kampioenschap: ze worden vaak met elkaar in verband gebracht als Feyenoord een aardige serie neerzet aa…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eredivisie_1971/72
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax_in_het_seizoen_1971/72
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 234, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1971-72
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.