Welke spelers vertrokken al naar clubs in China?

Welke spelers vertrokken al naar clubs in China? In de voetbalwereld is met geld alles te koop. Waar veel spelers graag hun geluk beproeven in Europa om zo te proberen ooit in de Champions League te spelen of uit te komen voor hun nationale elftal, kiezen inmiddels veel spelers voor een overstap naar China. De salarissen die hier betaald worden aan voetbalsterren in de herfst van hun carrière zijn in Europa vaak ongeëvenaard. Niet zelden zwichten ook grote sterren die in een Europese topcompetitie nog wel hadden meegekund voor het Chinese geld.

Buitenlandse spelers in China


Voetballers voor veel geld naar China

Wie talent heeft als voetballer kan in een van de vele West-Europese voetbalcompetities een aardige boterham verdienen. Het salaris dat je kunt verdienen in de Eredivisie of zelfs de Premier League, Primera División of Bundesliga valt echter in het niet bij de astronomische salarissen die geboden worden door clubs uit China. De hoogste professionele voetbalcompetitie van China - de Chinese Super League (CSL) - werd opgericht in 2004. Doordat veel clubs eigendom zijn van puissant rijke Chinese zakenmensen zijn deze clubs in staat spelers aanbiedingen te doen die ze niet kunnen weigeren. Op deze manier wordt geprobeerd om het Chinese voetbal een impuls te geven.

Trokken tot 2016 nagenoeg alleen B-sterren of topspelers op leeftijd naar China, anno 2020 is het ook veel gebruikelijker dat wat jongere spelers die best nog hadden meegekund in een Europese topcompetitie ook de overstap maken. Denk bijvoorbeeld aan spelers als Graziano Pellè (Southampton), Oscar (Chelsea) en Nemanja Gudelj (Ajax). Dit is niet gek wanneer je hoort wat voor duizelingwekkende salarissen er worden betaald. Zo verdiende Carlos Tevez naar verluidt € 37,5 miljoen op jaarbasis bij zijn club en mag Oscar jaarlijks € 24,4 miljoen bijschrijven. Enkele jaren geleden verscheen in de media het bericht dat Lionel Messi een salaris van € 100 miljoen per jaar zou kunnen gaan verdienen bij Hebei Fortune, en dat vijf jaar lang. De Argentijn is niet op het aanbod ingegaan en bleef Barcelona trouw.

Naast Chinese spelers spelen in de hoogste divisie in China ook veel Brazilianen en Afrikanen. Was voor opkomende voetballers in Brazilië en Afrika het continent Europa jarenlang het grote doel, inmiddels is een overstap naar Azië net zo normaal. Dit zijn lang niet allemaal spelers die hun kwaliteiten al op de Europese velden hebben laten zien. Zo klinken de namen van spelers als Aloísio, Alan Kardec, Bruno Meneghel, Hyuri en Junior Urso waarschijnlijk weinigen bekend in de oren. Zij sloegen de Europese competities helemaal over en gingen hun brood verdienen in de Chinese Super League.

Nederlandse spelers in China

Ook enkele Nederlandse spelers spelen of speelden in China op het hoogste niveau zoals Tjarron Chery, Fred Benson en Sjoerd Ars. In 2016 vertrok de Australische middenvelder Trent Sainsbury van PEC Zwolle naar Jiangsu Suning. Oud-FC Utrecht speler Jacob Mulenga kwam na een avontuur in Turkije ook in China terecht. Romeo Castelen tekende in 2017 een contract bij Zhejiang Yiteng F.C., dat op dat moment uitkwam op het tweede niveau in China. In 2019 sloot oud-Feyenoorder Elvis Manu aan bij Bejing Renhe.

Spelers die niet naar China willen

Naast veel spelers die wel voor het grote geld kozen zijn er ook diverse sterspelers of sterren in wording die grote aanbiedingen uit China naast zich neer hebben gelegd. Denk bijvoorbeeld aan spelers als de inmiddels bij FC Groningen teruggekeerde Arjen Robben, Cristiano Ronaldo (Juventus) en Sebastien Haller (West Ham). Ook trainer Louis van Gaal vertelde ooit een aanbieding van € 50 miljoen te hebben ontvangen van een Chinese club maar hier had hij geen interesse in.

Restricties op het aantal buitenlandse spelers

Het aankoopdrang van veel Chinese clubeigenaren werd enigszins in de kiem gesmoord toen er restricties werden gelegd op transfers van buitenlandse spelers. Sinds het seizoen 2017-2018 mogen clubs namelijk nog maar maximaal drie buitenlandse spelers per wedstrijd opstellen. Hiervoor was dit er één meer. De maatregel is getroffen omdat de aanwezigheid van de vele buitenlandse voetbalsterren de ontwikkeling van de eigen jeugd zou ondermijnen. Chinese spelers zouden bovendien hun motivatie verliezen omdat ze opkijken tegen de megasalarissen van spelers als Carlos Tevez, Oscar en Hulk.

Topspelers actief of actief geweest in de Chinese Super League

Dit overzicht bevat een niet-uitputtende lijst met spelers die na hun carrière in een van de Europese competities een transfer hebben gemaakt naar een club uit de Chinese Super League. Alle hieronder genoemde spelers waren in het seizoen 2019/2020 in China actief.

Naam speler Club Vorige topclub(s) in Europa Land van herkomst
Renato AugustoBeijing GuoanBayer LeverkusenBrazilië
FernandoBejing GuoanSampdoria, Spartak MoskouBrazilië
Jonathan VieraBejing GuoanLas Palmas, ValenciaSpanje
`PaulinhoGuangzhou EvergrandeBarcelona, Tottenham HotspurBrazilië
Mousa DembéléGuangzhou R&FFulham, Tottenham HotspurBelgië
Duško TošićGuangzhou R&FWerder Bremen, Portsmouth, BesiktasServië
Alex TeixeiraJiangsu SuningShaktar DonetskBrazilië
Mubarak WakasoJiangsu SuningPanathinaikos, Rubin Kazan, EspanyolGhana
ÉderJiangsu SuningEmpoli, SampdoriaItalië
Romain AlessandriniQingdao HuanghaiRennes, Marseille, LA GalaxyFrankrijk
Graziano PellèShandong LunengParma, SouthamptonItalië
Marouane FellainiShandong LunengEverton, Manchester UnitedBelgië
Obafemi MartinsShanghai ShenhuaInternazionale, Newcastle United, WolfsburgNigeria
Stephan El ShaarawyShanghai ShenhuaAC Milan, AS RomaItalië
Marko ArnautovićShanghai SIPGWerder Bremen, Stoke City, West HamOostenrijk
HulkShanghai SIPGPorto, Zenit Sint PetersburgBrazilië
OscarShanghai SIPGChelseaBrazilië
Frank AcheampongTianjin TedaAnderlechtGhana
Felix BastiansTianjin TedaFreiburg, Hertha BSC, BochumDuitsland
Eddy GnahoréWuhan ZallNapoli, Palermo, AmiensFrankrijk

China League One

De China League One is het tweede niveau in China. Ook in deze competitie spelen anno 2020 enkele Europese spelers zoals de Spanjaard Dani Quintana, de Kroaten Anton Maglica en Nikica Jelavić en de Fransman Yoann Arquin. Ook voormalig Roda JC en FC Groningen speler Gibril Sankoh was actief op het tweede niveau in China. Voormalig FC Twente-speler Cheick Tioté speelde in de China League One bij Beijing Enterprise toen hij in 2017 tijdens een training overleed aan een hartstilstand.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal; Opleidingsvergoeding bij internationale transfersBij internationale transfers van grote voetballers is vaak een hoop geld gemoeid. Een deel van dat geld, te weten 5%, vl…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
Beleggen in voetballersBeleggen in voetballersEr wordt steeds meer geld geïnvesteerd in voetballers. Er gaat veel geld om in het voetbal en iedereen hoopt daar van me…
Ajax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor AjaxAjax 1971-1972: Alle prijzen zijn voor AjaxOnder leiding van de nieuwe trainer Stefan Kovács begon Ajax moeizaam aan het seizoen 1971-1972 maar kwam langzamerhand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Super_League
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/chinese-voetbalbond-drie-buitenlandse-spelers-per-wedstrijd~a4448947/
  • http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=296184
  • https://www.transfermarkt.co.uk/chinese-super-league/transferrekorde/wettbewerb/CSL
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 19-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.