Euro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens Remiqz

Euro Player Index (EPI): waarde voetballers volgens Remiqz De Euro Player Index (EPI) van Remiqz is een ranking van spelers op basis van diverse statistieken, gemeten over hun hele carrière. Wanneer je als club inzicht hebt in deze cijfers ben je beter in staat om een beslissing te nemen over een transfer. De index is er dan ook vooral voor clubs. Dit laat onverlet dat de statistieken natuurlijk ook ontzettend interessant zijn voor bijvoorbeeld journalisten en andere volgers van het mondiale voetbal. De grootste stijger op de Euro Player Index van het seizoen 2017/2018 was Liverpool-speler Mohamed Salah, die in een indrukwekkend seizoen in de Premier League en Champions League achter de rug heeft.

Euro Player Index voor voetballers


Wat is de Euro Player Index (EPI)?

Welke voetballer levert sportief gezien het meeste op, afgezet tegen zijn transferwaarde? Dit is een vraag waar elke club in het betaald voetbal van het hoogste tot het laagste niveau jaarlijks mee bezig is. Loont het de investering om een bepaalde speler aan te trekken. Een aankoop kan zwaar op de begroting van zowel het transfer- als salarisbudget drukken, maar als dit ertoe leidt dat je hoger op de ranglijst eindigt en ver komt in het bekertoernooi dan is dit de investering mogelijk wel waard. Om clubs te helpen een goed inzicht te krijgen in deze moeilijke materie is de Euro Player Index (EPI) ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Remiqz. In de Euro Player Index worden cijfers verbonden aan de prestaties van voetballers. Hoe hoger de EPI-score van een speler, des te waardevoller is zijn bijdrage aan het succes van zijn club.

De Euro Player Index is afgeleid van de Euro Club Index (ECI) waarmee al jaren de waarde van clubs wordt bijgehouden. Deze index wordt al jaren gedomineerd door clubs als FC Barcelona, FC Bayern München, Real Madrid, Manchester United en Juventus. In 2018 was Liverpool een grote stijger op deze ranglijst.

Op basis waarvan komt de Euro Player Index tot stand?

Achter de Euro Player Index gaat een ingenieus cijfermatig systeem schuil. Dit systeem focust zich op de prestaties van van spelers tijdens officiële wedstrijden en de bijdrage die hij daarmee levert aan de teamprestaties. Karakteristieken die hierin worden meegenomen zijn onder meer het aantal gespeelde minuten, afwezigheid door blessures, ontvangen gele en rode kaart, doelpunten, assists en de prestaties van het team op het moment dat de speler in kwestie meedoet. Aan al deze statistieken worden punten verbonden. Het scoren van een belangrijk doelpunt of het geven van een belangrijke assist krijgt daarbij meer punten toegekend dan een goal die er niet zo toe doet. Zo wordt het winnende doelpunt in de blessuretijd van de tweede helft met meer punten beloond dan het scoren van het vierde doelpunt in een met 5-1 gewonnen wedstrijd.

Hoe krijg je inzicht in de Euro Player Index?

De Euro Player Index is bedoeld om clubs meer inzicht te geven de prestaties van de spelers die zij op het oog hebben. Remiqz richt zich met haar diensten dan ook primair op clubs. Het is echter voor particulieren en bijvoorbeeld journalisten ook mogelijk om inzicht te krijgen in de door Remiqz verzamelde statistieken. Je krijgt inzicht in de Euro Player Index door een account aan te maken op de website. Over de kosten hiervan is Remiqz niet heel open op haar eigen website. Geïnteresseerden wordt gevraagd contact op te nemen via een contactformulier om hier meer informatie over te ontvangen.

Interessante cijfers over het seizoen 2017/2018

Zoals gezegd zijn details uit de Euro Player Index alleen te raadplegen met een account bij Remiqz. Zo nu en dan brengt het bedrijf echter wel interessante data naar buiten. Zo publiceerde het bijvoorbeeld de namen en cijfers van de zeven grootste Premier League-stijgers van het seizoen 2017/2018. Het zal weinigen verbazen dat het de Egyptenaar Mohamed Salah van Liverpool was die zich kroonde tot grootste stijger op de Euro Player Index. De aanvaller wist in het seizoen 2017/2018 een imposante doelpuntenproductie te noteren en was meermaals zeer belangrijk voor zijn club. De zeven grootste Premier League-stijgers op de Euro Player Index van het seizoen 2017/2018 zijn de volgenden:
 1. Mohamed Salah +1035 (5277)
 2. Kevin De Bruyne +761 (5511)
 3. David Silva +552 (5275)
 4. Leroy Sané +498 (4776)
 5. David De Gea +453 (4444)
 6. Harry Kane +145 (4769)

Talenten van 2018

Een andere interessante statistiek waarmee Remiqz naar buiten kwam was de score van spelers die hoog eindigden in de NxGn 2018 verkiezing. Dit is een door Goal.com georganiseerde uitverkiezing van het grootste talent geboren na 1 januari 1999. In 2018 werd de NxGn award toegekend aan Ajax-talent Justin Kluivert. Remiqz rankt hem onder zijn leeftijdsgenoten echter als negende van de wereld met een score van 2.943. Zou Remiqz een prijs voor deze categorie spelers moeten toekennen op basis van haar cijfers, dan zou de top 5 er als volgt uitzien:
 1. Gianluigi Donnarumma (3.587)
 2. Kai Havertz (3.467)
 3. Ethan Ampadu (3.354)
 4. Reiss Nelson (3.256)
 5. Dan-Axel Zagadou (3.209)
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)De Verenigde Staten en Canada staan beide bekend als echte sportlanden. Sporten als basketbal, honkbal, ijshockey en Ame…
Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbalMichel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om he…

België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtBelgië (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtHet WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig tea…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: YaNiS2017, Pixabay
 • http://www.remiqz.com/
 • https://www.euroclubindex.com/
 • https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/331938/euro-player-index-indrukwekkende-ontwikkeling-van-salah/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.