Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbal
Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om het voetbal gezonder te maken. Met nieuwe regels moeten clubs eerlijker met elkaar gaan concurreren. Financial Fair Play is de benaming voor het idee dat een einde moet maken aan de torenhoge schulden van Europese topclubs als Manchester United, Real Madrid en FC Barcelona.
Torenhoge schulden
In de prijzenpot van het Europese voetbal zit anno 2011 750 miljoen euro, waarvan het meeste naar drie topclubs gaat die gebukt gaan onder een
gigantische schuldenlast: FC Barcelona (442 miljoen euro), Real Madrid (327 miljoen euro) en Manchester United (ruim 800 miljoen euro). In Engeland hebben de clubs van de Premier League een gezamenlijke schuld van meer dan vier miljard euro
Liverpool kocht in januari 2011, ondanks een schuld van meer dan 300 miljoen euro, Luis Suarez voor 26,5 miljoen euro van Ajax. Clubs uit kleinere competities als Nederland kunnen niet op tegen de
transfersommen en salarissen die worden betaald door de clubs uit de grootste competities, dus zijn er met name in de kleinere voetballanden veel voorstanders te vinden voor de nieuwe
Financial Fair Play regel. Maar wat houdt deze regel precies in, en wat zijn de consequenties voor de clubs?
Financial Fair Play
Het plan van
UEFA-voorzitter Michel Platini houdt in dat er vanaf het seizoen 2013 2014 een nieuw licentiereglement van kracht zal worden, waarin de schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen aan maximale bedragen zijn verbonden. De UEFA is sinds het aantreden van Platini als voorzitter bezig om ervoor te zorgen dat de
financiële misstanden in het Europese voetbal worden aangepakt. Omdat de regelgeving in landen verschilt, is het tot in het seizoen 2011 - 2012 mogelijk voor clubs uit bepaalde landen om een hogere schuld te hebben dan clubs uit andere landen. Daar moest volgens de UEFA een einde aan komen.
De nieuwe regelgeving
Enkele
regels waaraan alle clubs zich zullen moeten houden, en eventuele
consequenties voor als ze dit niet doen:
- Clubs mogen in de seizoenen 2011 - 2012, 2012 - 2013 en 2013 - 2014 geen schuld hebben die hoger is dan 45 miljoen euro.
- Vanaf het seizoen 2011 2012 gaat de Europese voetbalbond de financiële balans van clubs met schulden doorspitten.
- Vanaf het seizoen 2013 2014 kunnen de eerste straffen volgen.
- Vanaf het seizoen 2013 2014 wordt de toegestane schuld verlaagd tot 30 miljoen euro, als dit gesubsidieerd kan worden door de eigenaar. Zo niet, dan zal de maximale schuld over drie seizoenen 5 miljoen euro bedragen.
- Vanaf het seizoen 2013 2014 mogen de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten van een club.
- Een voorbeeld van een straf zou uitsluiting voor Europese toernooien als de Champions League en de Europa League kunnen zijn. Deze straffen gaan in vanaf het seizoen 2014 2015.
- Om de clubs die in 2011 nog grote schulden hebben niet meteen te duperen, heeft de UEFA besloten om vanaf 2012 op nul te beginnen. Dat wil zeggen dat de jaarrekeningen vanaf dat moment een positief resultaat op moeten leveren.
- Een andere mogelijke straf is dat het prijzengeld verdiend door clubs in Europese toernooien wordt afgepakt door de UEFA.
- Ook het opleggen van een transferverbod voor clubs die de regels overtreden behoort tot de mogelijkheden.
De intrede van het nieuwe systeem
Volgens Platini wordt het tijd dat voetbalclubs hun
verantwoordelijkheden moet kennen, en het Financial Fair Play systeem moet een stap in de goede richting zijn. In België komt ex premier Jean Luc Dehaene aan het hoofd te staan van een onafhankelijk financieel controleorgaan dat vanaf 2013 sancties op kan leggen aan voetbalclubs met een budget dat niet in orde is. De Belg zal een team gaan leiden dat de komende twee seizoenen een representatieve steekproef gaat doen onder kleine en grote clubs die Europees voetbal spelen. Als alles volgens plan verloopt zal het Financial Fair Play systeem de komende jaren dus een
bepalende rol gaan spelen in het voetbal. Het moet er voor zorgen dat de Nederlandse clubs ook weer in staat zullen zijn om op Europees niveau te presteren, mits zij financieel gezond zijn uiteraard.