Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbal

Michel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om het voetbal gezonder te maken. Met nieuwe regels moeten clubs eerlijker met elkaar gaan concurreren. Financial Fair Play is de benaming voor het idee dat een einde moet maken aan de torenhoge schulden van Europese topclubs als Manchester United, Real Madrid en FC Barcelona.

Torenhoge schulden

In de prijzenpot van het Europese voetbal zit anno 2011 750 miljoen euro, waarvan het meeste naar drie topclubs gaat die gebukt gaan onder een gigantische schuldenlast: FC Barcelona (442 miljoen euro), Real Madrid (327 miljoen euro) en Manchester United (ruim 800 miljoen euro). In Engeland hebben de clubs van de Premier League een gezamenlijke schuld van meer dan vier miljard euro…

Liverpool kocht in januari 2011, ondanks een schuld van meer dan 300 miljoen euro, Luis Suarez voor 26,5 miljoen euro van Ajax. Clubs uit kleinere competities als Nederland kunnen niet op tegen de transfersommen en salarissen die worden betaald door de clubs uit de grootste competities, dus zijn er met name in de kleinere voetballanden veel voorstanders te vinden voor de nieuwe Financial Fair Play regel. Maar wat houdt deze regel precies in, en wat zijn de consequenties voor de clubs?

Financial Fair Play

Het plan van UEFA-voorzitter Michel Platini houdt in dat er vanaf het seizoen 2013 – 2014 een nieuw licentiereglement van kracht zal worden, waarin de schuldenlast, het financieringstekort en de jaarlijkse verliezen aan maximale bedragen zijn verbonden. De UEFA is sinds het aantreden van Platini als voorzitter bezig om ervoor te zorgen dat de financiële misstanden in het Europese voetbal worden aangepakt. Omdat de regelgeving in landen verschilt, is het tot in het seizoen 2011 - 2012 mogelijk voor clubs uit bepaalde landen om een hogere schuld te hebben dan clubs uit andere landen. Daar moest volgens de UEFA een einde aan komen.

De nieuwe regelgeving

Enkele regels waaraan alle clubs zich zullen moeten houden, en eventuele consequenties voor als ze dit niet doen:
 • Clubs mogen in de seizoenen 2011 - 2012, 2012 - 2013 en 2013 - 2014 geen schuld hebben die hoger is dan 45 miljoen euro.
 • Vanaf het seizoen 2011 – 2012 gaat de Europese voetbalbond de financiële balans van clubs met schulden doorspitten.
 • Vanaf het seizoen 2013 – 2014 kunnen de eerste straffen volgen.
 • Vanaf het seizoen 2013 – 2014 wordt de toegestane schuld verlaagd tot 30 miljoen euro, als dit gesubsidieerd kan worden door de eigenaar. Zo niet, dan zal de maximale schuld over drie seizoenen 5 miljoen euro bedragen.
 • Vanaf het seizoen 2013 – 2014 mogen de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten van een club.
 • Een voorbeeld van een straf zou uitsluiting voor Europese toernooien als de Champions League en de Europa League kunnen zijn. Deze straffen gaan in vanaf het seizoen 2014 – 2015.
 • Om de clubs die in 2011 nog grote schulden hebben niet meteen te duperen, heeft de UEFA besloten om vanaf 2012 op nul te beginnen. Dat wil zeggen dat de jaarrekeningen vanaf dat moment een positief resultaat op moeten leveren.
 • Een andere mogelijke straf is dat het prijzengeld verdiend door clubs in Europese toernooien wordt afgepakt door de UEFA.
 • Ook het opleggen van een transferverbod voor clubs die de regels overtreden behoort tot de mogelijkheden.

De intrede van het nieuwe systeem

Volgens Platini wordt het tijd dat voetbalclubs hun verantwoordelijkheden moet kennen, en het Financial Fair Play – systeem moet een stap in de goede richting zijn. In België komt ex – premier Jean – Luc Dehaene aan het hoofd te staan van een onafhankelijk financieel controleorgaan dat vanaf 2013 sancties op kan leggen aan voetbalclubs met een budget dat niet in orde is. De Belg zal een team gaan leiden dat de komende twee seizoenen een representatieve steekproef gaat doen onder kleine en grote clubs die Europees voetbal spelen. Als alles volgens plan verloopt zal het Financial Fair Play – systeem de komende jaren dus een bepalende rol gaan spelen in het voetbal. Het moet er voor zorgen dat de Nederlandse clubs ook weer in staat zullen zijn om op Europees niveau te presteren, mits zij financieel gezond zijn uiteraard.
© 2011 - 2024 Crashtester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UEFA fair play klassementUEFA fair play klassementIeder jaar wordt door de UEFA aan een aantal clubs in Europa een flink geldbedrag vergeven op basis van een hoge noterin…
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Secrets Of The Millionaire MindSecrets Of The Millionaire Mind'Secrets Of The Millionaire Mind' is de bestseller van auteur T. Harv Eker. Na dit boek bleef het niet stil en al gauw v…
Fair Play, code onder sportersFair Play, code onder sportersHoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol.…

Hoe word ik een betere voetballer?Dagelijks vragen duizenden jonge kinderen in Nederland zich af hoe ze een betere voetballer of voetbalster kunnen worden…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Bronnen en referenties
 • http://www.uefa.com
 • http://www.goal.com
Crashtester (11 artikelen)
Laatste update: 26-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.