Fair Play, code onder sporters

Fair Play, code onder sporters Hoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol. Maar waar staat “fair play” nu eigenlijk voor.

Wat bedoelen we met “fair play”

De sport sportief spelen, lijkt de normaalste zaak van de wereld. Toch is “fair play” niet voor niets in het leven geroepen. Het competitieve wat de wedstrijdsporter in zich heeft kan ter kosten gaan van de sportiviteit. Met andere woorden, “fair play” komt aan de orde als binnen de sportsituatie “de strijd” met elkaar wordt aangegaan.

De volgende aandachtsgebieden zijn in beeld:
  • Omgang met regels
  • Omgang met anderen
  • Gelijkheid van kansen

Omgang met regels

Regels zijn om je er aan te houden, dat is ook de basis van “fair play”. Deze regels maken de wedstrijd en een gelijke strijd mogelijk. Het belang van waarom er regels zijn moet door iedereen onderkend worden (sporters en trainers). De attitude van de sporters moet zo zijn dat men zich aan regels wil en zal houden.

Lastiger zijn de ongeschreven regels, oftewel de gedragsnormen. Iedere sport heeft zijn ongeschreven regels en kunnen per sport verschillende zijn. Beoefen je de sport dan wordt je geacht deze ongeschreven regels te kennen en na te leven. Enkele voorbeelden:
  • volleyballers schudden na de wedstrijd elkaar de hand
  • bij een blessure op het voetbalveld wordt de bal uitgetrapt en teruggegeven aan de partij die de sporter met de blessure heeft.

Regels kunnen door een organisatie ook aangepast worden om ze meer in het “fair play” plaatje te krijgen.

Omgang met anderen

Hier bedoelen we mee hoe men met elkaar omgaat. De sporters, trainers en jury/officials. In deze heeft iedereen een rol. De basis ligt bij het wel of niet respect hebben voor elkaar. Sporters die elkaar, buiten het zicht van de jury, het leven op het sportveld zuur maken of slechts sportief de strijd aangaan. Maar het geldt natuurlijk ook voor beslissingen die door de jury genomen worden. Worden de beslissingen gerespecteerd of wordt er mondeling of fysiek geweld gebruikt.
Kortom, wat is het effect van het gedrag van de sporter, trainer of jury op anderen.

Gelijkheid van kansen

Organisaties in de sport kunnen gelijke kansen creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wedstrijd aanpassen als accommodaties die niet identiek zijn of competities gelijk indelen qua teams.

Maar het uitgangspunt is en blijft dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid voor zijn of haar gedrag heeft en daarop aangesproken kan en moet worden als men het “fair play” -uitgangspunt te buiten gaat. Met iedereen bedoelen we ook iedereen die een rol heeft of dat nu de sporter is, de trainer langs de lijn of de ouder die aan de zijlijn supporter is.

Veel sportief plezier!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UEFA fair play klassementUEFA fair play klassementIeder jaar wordt door de UEFA aan een aantal clubs in Europa een flink geldbedrag vergeven op basis van een hoge noterin…
Voetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamVoetbal 2020: Chelsea-Liverpool FC, live tv en livestreamOp zondag 20 september 2020 wordt in de Premier League de wedstrijd gespeeld tussen Liverpool FC en Chelsea. De Engelse…
Voetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamVoetbal: wedstrijden van Club Brugge live op tv & livestreamDe voetbalwedstrijden van Club Brugge in de Belgische Jupiler Pro League en het Europees voetbal zijn allen live op tv t…
Summative Model of Attitude (summatieve model van attitude)Summative Model of Attitude (summatieve model van attitude)De Summative Model of Attitude is een theorie in het leven gebracht door Martin Fishbein in 1967. Het is een model waari…

Tour de France - L'Alpe d’HuezTour de France - L'Alpe d’HuezVoor veel wielerliefhebbers de ultieme rit. De aankomst op de berg Alpe d’Huez die een hoogte kent van 1860 meter. Een e…
Het grenzeloze enthousiasme van Erica TerpstraHet grenzeloze enthousiasme van Erica TerpstraJe vak beheersen is belangrijk, maar het combineren met een natuurlijk grenzeloos enthousiasme is zondermeer knap. Erica…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 16-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.