Het grenzeloze enthousiasme van Erica Terpstra

Het grenzeloze enthousiasme van Erica Terpstra Je vak beheersen is belangrijk, maar het combineren met een natuurlijk grenzeloos enthousiasme is zondermeer knap. Erica Terpstra is een vrouw die dat kan. Ze straal een en al enthousiasme uit.

Haar loopbaan en prive

Erica Terpstra heeft inmiddels de pensioen gerechtigde leeftijd behaald, maar haar energie en enthousiasme is die van iemand die de helft van haar leeftijd heeft. De passie voor hetgeen ze doet straalt van haar gezicht en haar woordkeus vult dit perfect aan.

Sport

Een vrouw die weet waar ze over praat en begin van de zestiger jaren floreert zij als zwemster. Ze is in 1960 (Rome) en 1964 (Tokyo) bij de Olympische Spelen. In 1964 haalde ze zilver op de 4x100 wisselslag en brons op de 4x100 vrije slag.

Studie en werk

In die tijd studeert ze ook in Leiden (Sinologie) en gaat later lesgeven (Nederlands aan Chinezen) en oefent het vak van journalist uit.
In 1977 komt Erica voor de VVD in de 2e kamer en tussen 1994 en 1998 is ze staatssecretaris voor Volksgezondheid Welzijn en Sport en ze blijft daarna nog tot 2003 in de 2e kamer. Toen ze stopte was ze op dat moment het langstzittend kamerlid.

Privé

Naast haar professionele loopbaan heeft ze ook nog een gezin met 2, inmiddels volwassen, zonen.
Verder is ze geen Boeddhist maar heeft er wel veel affiniteit mee.

NOC/NSF

Via voorkeurstemmen wordt ze in 2003 gekozen tot voorzitter van de NOC/NSF. Een rol die haar op het lijf geschreven is.
Haar passie heeft altijd bij de sport gelegen en een andere rol dan deze zou dan ook niet de juiste zijn. De passie voor topsport maar ook breedtesport toont ze door overal te verschijnen, haar enthousiasme over te brengen en de juiste woorden te kiezen in haar toespraken.

Door juist ook haar gezicht bij andere activiteiten (dan sport) te tonen houdt ze NOC/NSF “hoog”. Haar gezicht wordt inmiddels door de meeste mensen vereenzelvigd met deze organisatie en dat is weer goed voor de bekendheid.
Haar rol in het lobbycircuit in het Haagse zal ook de NOC/NSF geen windeieren leggen.

Na de Olympische Spelen van 2008 heeft ze een nieuw doel …. 2028 is een magisch jaar. Nederland zou dan de Olympische Spelen moeten organiseren. Het lobbycircuit in deze is inmiddels in gang gezet.

Het nu

Ze is inmiddels gestopt bij NOC/NSF en is voor Omroep Max een reisprogramma begonnen en ook dat pakt ze met haar mateloze enthousiasme aan. Haar openheid over de spirituele wereld maakt het onderwerp bovendien wat toegankelijker en dit naast een zeer interessant reisprogramma. Een aanrader!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamIn juli en augustus 2021 wordt het vrouwenvoetbaltoernooi van de Olympische Spelen gespeeld. Nederland doet in 2021 voor…

Fair Play, code onder sportersFair Play, code onder sportersHoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol.…
'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereld'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereldNederland telt 600 betaalde voetballers. Statistisch gezien zouden hier ongeveer 15 personen homoseksueel van moeten zij…
Bronnen en referenties
Reactie

Jehoeda (infoteur), 25-08-2008 #1
Hallo Anna,

Het enthousiasme van Erica is grenzeloos. Het is goed dat zij zich als oud-sporter zo inzet voor de (top)sport in Nederland. We zouden meer van dit soort types moeten hebben in de sport in plaats van saaie bestuurders.

N.B. Je schrijft in je artikel dat het gaat om 4x10 wisselslag en 4x10 vrije slag. Ik neem aan dat je bedoelt: 4x100 wisselslag en 4x100 vrije slag.

Groet, Etsel Reactie infoteur, 26-08-2008
4x10 is uiteraard 4x100. Inmiddels aangepast. Thanks

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-06-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.