'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereld
Nederland telt 600 betaalde voetballers. Statistisch gezien zouden hier ongeveer 15 personen homoseksueel van moeten zijn. Maar niemand lijkt er voor uit te durven komen. Dit geldt overigens niet alleen voor de voetballers, er rust in de sportwereld over het algemeen een taboe op homoseksualiteit. De John Blankenstein Foundation en het COC zijn initiatiefnemers van het boek 'Gelijkspel'. Huub ter Haar heeft hierin interviews met homoseksuele (ex) sporters en onderzoekt een aantal geruchten ...
John Blankenstein
De in 2006 overleden topscheidsrechter John Blankenstein zou op zijn sterf bed een lijstje met daarop ongeveer acht topvoetballers die homoseksueel zouden zijn hebben achtergelaten. Deze sporters zouden zich geen raad hebben geweten hoe hiermee om te gaan in deze intolerante voetbalwereld.Ze waren bang voor hun privéleven maar ook voor hun carrière. Men was bang dat sponsoren zich terug zouden trekken door het nieuws over hun geaardheid. Ze leven allen met een groot geheim.
Blankenstein zelf had al jaren eerder openlijk gestreden tegen het intolerante gedrag en de machocultuur binnen de voetbalwereld. Het COC benaderde John's zus Karin Nederpelt-Blankenstein om een foundation op te zetten om het werk van Blankenstein voort te zetten in de 'Blankenstein Foundation'.
Gelijk spel
Gelijkspel gaat over de vooroordelen over homoseksuele medespelers en hun lijdensweg om hun geaardheid vaak levenslang geheim te houden. Dit om hun carrière niet te schaden. Het COC en de Blankenstein Foundation willen in het boek vooral de verrijking, de meerwaarde van de seksuele geaardheid laten benadrukken. Huub ter Haar heeft in het boek interviews met diverse sporters die na hun carrière voor hun geaardheid uit kwamen. Ook zijn er een paar huidige sporters die geïnterviewd werden maar geen van allen is een topvoetballer.
Edgar Vos
Couterier Edgar Vos kwam pas na jaren uit voor zijn homoseksualiteit. Simpelweg omdat het in zijn tijd 'not done' was om voor je geaardheid uit te komen. In een televisie-interview met Paul de Leeuw vertelde hij in die tijd een relatie van dertien jaar te hebben gehad met een top voetballer uit het Nederlandse voetbalteam van die tijd. Huub ter Haar heeft niet kunnen achterhalen om wie dit ging. Regelmatig kreeg hij tips, ook over andere voetballers maar niemand kwam openlijk uit de kast.
Justin Fashanu
Justin Fashanu was in het begin van de ´80 er jaren de eerst zwarte voetbalspeler die voor meer dan een miljoen pond door een Engelse profclub gekocht werd. Brian Clough, manager van Nottingham Forrest, kwam er achter dat Fashanu homobars bezocht. Toen was het gedaan met zijn carrière als sterspeler. Clough verbood de andere trainers met hem te trainen. Daarnaast maakte de tabloid The Sun bekend dat Fashanu homoseksueel was. Hij dacht toen nog dat zijn sterstatus hem er wel door zou slepen en maakte in een interview in The Gay (151, 1991) zelf bekend dat hij inderdaad homoseksueel was. Helaas werd het leven daarna ondragelijk voor hem en pleegde hij zelfmoord. Tot op heden zijn er nog steeds stadionkoren te horen over de homoseksuele Fashanu die zich heeft opgehangen omdat hij homo was.
In de Engelse voetbalwereld is momenteel de campagne 'Justin' tegen de homofobieën gestart. Deze campagne is vernoemd naar Justin. Misschien ook iets om in Nederland op te starten.
Het boek verschijnt in het najaar na de Olympische Spelen van 2008.