Prestaties Belgisch elftal op het WK Voetbal (1930-2018)

Prestaties Belgisch elftal op het WK Voetbal (1930-2018) Het Belgisch elftal nam van 1930 tot 2018 dertien keer deel aan het WK Voetbal. De eerste deelname vond plaats in 1930. Het werd echter niet altijd een succes. Sinds die beginjaren legden de Rode Duivels een lange weg af. Het duurde heel lang voor het nationale elftal een wedstrijd won op een WK en voor men de eerste ronde overleefde. Pas sinds eind jaren zeventig van de twintigste eeuw begon het elftal onder bondscoach Guy Thys stilaan betere prestaties neer te zetten, maar er volgden ook nog heel wat 'donkere jaren' zonder deelnames in de periode 2003-2013. De beste prestatie ooit was een halve finale op het wereldkampioenschap van 1986 in Mexico. Hoe bracht België het er tussen 1930 en 2018 vanaf op het WK Voetbal?

Overzicht prestaties Belgisch elftal op WK Voetbal

België nam van 1930 tot 2018 dertien keer deel aan het WK. Tijdens die deelnames behaalde het nationale elftal deze resultaten:

JaarOrganiserend landPrestatieBondscoach
1930 Uruguayeerste rondeHector Goetinck
1934 Italiëeerste rondeHector Goetinck
1938 Frankrijkeerste rondeJack Butler
1954 Zwitserlandeerste rondeDoug Livingstone
1970 Mexicoeerste rondeRaymond Goethals
1982 Spanjetweede rondeGuy Thys
1986 Mexicohalve finale / 4de plaatsGuy Thys
1990 Italiëachtste finaleGuy Thys
1994 Verenigde Statenachtste finalePaul Van Himst
1998 Frankrijkeerste rondeGeorges Leekens
2002 Japan en Zuid-Koreaachtste finaleRobert Waseige
2014 BraziliëkwartfinaleMarc Wilmots
2018 Ruslandhalve finale / 3de plaatsRoberto Martinez

Het prille begin: 1930-1938

WK 1930

Het allereerste WK Voetbal vond plaats in 1930 in Uruguay. Er was echter wereldwijd niet veel enthousiasme. België was een van de weinige Europese landen op het toernooi. Maar na twee verloren matchen in de groepsfase mochten de Belgen al meteen hun koffers pakken.

WK 1934

Vier jaar later kwalificeerde België zich opnieuw. Het WK Voetbal werd toen nog met rechtstreekse uitschakeling gespeeld. Na een verloren match tegen Duitsland lag België meteen uit het toernooi.

WK 1938

Op het WK 1938 in Frankrijk botste België in de groepsfase meteen op het gastland. België werd met 3-1 uitgeschakeld. Opnieuw kwam men niet verder dan één wedstrijd op een WK.

De magere jaren: 1939-1970

Na de jaren dertig bakte het nationale elftal er weinig van. Van 1939 tot 1970 verscheen België maar twee keer op een WK. Door de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan was er weliswaar geen WK in 1942 en 1946.

WK 1954

Op het WK 1954 ontsnapte België voor het eerst aan een nederlaag in de eerste wedstrijd. Het speelde 4-4 gelijk tegen Engeland. In de volgende ronde wachtte Italië. België ging echter met 4-1 de boot in.

WK 1970

Pas in 1970 kwalificeerde België zich nogmaals voor het WK, onder leiding van de legendarische bondscoach Raymond Goethals, bijgenaamd ‘de tovenaar’. In de groepsfase kon België voor het eerst in de geschiedenis een WK-wedstrijd winnen: El Salvador werd met 3-0 verslagen.

De twee volgende groepswedstrijden tegen gastland Mexico en de Sovjet-Unie draaiden echter op verlies uit. Opnieuw lag België al na de eerste ronde uit het toernooi.

Guy Thys / Bron: Bert Verhoeff  Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Guy Thys / Bron: Bert Verhoeff Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het tijdperk ‘Guy Thys’: 1982-1990

In 1976 nam bondscoach Guy Thys het roer over. Hij zou tot 1989 blijven. Hij keerde van 1990 tot 1991 zelfs nog even terug om de Rode Duivels te leiden op het WK 1990, nadat zijn opvolger al snel was ontslagen. Onder zijn impuls behaalde België zijn grootste successen. Thys stond erom bekend dat hij steeds zijn geluksbrenger, een konijnenpoot, bij zich droeg.

WK 1982

Op de openingswedstrijd van het WK 1982 nam België het op tegen regerend wereldkampioen Argentinië. De Belgen wonnen verrassend met 1-0. Van El Salvador werd in de volgende wedstrijd met moeite gewonnen. In de derde groepswedstrijd speelde België gelijk tegen Hongarije en ging zo als groepswinnaar naar de tweede groepsfase.

Hierin speelde België eerst tegen Polen en daarna tegen de Sovjet-Unie. Beide wedstrijden werden verloren en de Rode Duivels mochten naar huis. Omdat België voor het eerst op een WK de eerste ronde had overleefd blikte men toch met een goed gevoel terug.

WK 1986

Voor het vertrek naar het WK in Mexico gaven maar weinig voetballiefhebbers de Belgen ook maar enige kans om de groepsfase te overleven. De ploeg hing als los zand aan elkaar en het getoonde voetbal was in de voorbije jaren bedroevend.

In de groepsfase trof België gastland Mexico, Irak en Paraguay. Het spel was net als in de kwalificatieronde belabberd. België verloor van Mexico met 1-2. Tegen Irak won België alleen met veel moeite en dankzij een uitstekende doelman Pfaff. De laatste match tegen Paraguay draaide uit op een gelijkspel. België eindigde pas derde in de poule, maar werd als een van de betere derdes toch nog opgevist voor een plek in de achtste finales.

In de achtste finales wachtte de Sovjet-Unie, in die tijd een grootmacht in het voetbal. Men gaf de Belgen maar weinig kans om door te stoten naar de volgende ronde. Toch werd de Sovjet-Unie verslagen, met bij momenten zelfs wervelend voetbal en opmerkelijk beter spel dan in de groepsfase.

In de kwartfinale wachtte Spanje en opnieuw stuntten de Rode Duivels. Spanje werd verslagen na strafschoppen en België bereikte voor het eerst in de geschiedenis de halve finale van het WK.

Maar de halve finale was andere koek. Tegenstander was dit keer het Argentinië van Diego Maradona, die met twee goals de Argentijnen naar de finale schoot. In de ‘troostfinale’ nam België het op tegen Frankrijk maar verloor met 4-2, waardoor het uiteindelijk vierde werd op het WK.

WK 1990

Op het WK 1990 belandde België in een groep met Zuid-Korea, Uruguay en Spanje. Het won van Zuid-Korea en Uruguay, maar verloor van Spanje. In de achtste finales werd Engeland de tegenstander. België domineerde de wedstrijd en had de beste kansen, maar was niet efficiënt genoeg en kwam niet tot scoren. Na 90 minuten stond de 0-0 nog steeds op het bord. In de laatste minuut van de verlengingen kregen de Rode Duivels het deksel op de neus. David Platt trapte in de 119de minuut de 1-0 voor Engeland binnen en de Belgen mochten hun koffers pakken.

Paul Van Himst / Bron: Paul Van Welden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Paul Van Himst / Bron: Paul Van Welden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Prestaties Rode Duivels na Guy Thys: 1994-2002

Na Guy Thys volgden de bondscoaches elkaar sneller op. De Rode Duivels namen nog drie keer op rij deel aan het WK, een indrukwekkende reeks van zes opeenvolgende deelnames sinds 1982.

WK 1994

Op het WK in 1994 won België zijn eerste twee groepswedstrijden van Marokko en Nederland, maar verloor de derde wedstrijd tegen Saoedi-Arabië. België mocht dan wel naar de achtste finales, maar kreeg door de laatste verlieswedstrijd met Duitsland meteen een zware klapper voorgeschoteld. Toch speelden de Belgen aardig mee. Duitsland won met 3-2 in een wedstrijd waar ook na veel jaren nog steeds een geurtje aanhangt. Scheidsrechter Kurt Röthlisberger ontnam België een zuivere en overduidelijke strafschop, waardoor België niet tot 3-3 terug kon komen. De FIFA stuurde Röthlisberger na de wedstrijd vroegtijdig naar huis. Röthlisberger werd een paar jaar later bovendien levenslang geschorst voor poging tot corruptie in de Zwitserse competitie.

WK 1998

Het WK 1998 in Frankrijk werd teleurstellend voor de Belgen. In een groepsfase met Nederland, Mexico en Zuid-Korea speelden de Belgen slechts drie maal gelijk, waardoor men slechts 3 punten haalde. Dit was te weinig voor kwalificatie naar de achtste finales.

WK 2002

Op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea plaatste België zich met veel moeite voor de achtste finales, na gelijke spelen tegen Japan en Tunesië en een moeizame overwinning tegen Rusland. In de achtste finale wachtte meteen Brazilië. Niemand gaf de Belgen ook maar enige kans tegen de Zuid-Amerikaanse voetbalgrootmacht. Toch speelden de Belgen verrassend goed en domineerden in de eerste helft zelfs de wedstrijd. Kort voor de rust kwamen de Belgen dankzij een goal van Marc Wilmots op voorsprong, maar de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast keurde om een nog steeds onduidelijke reden het perfect geldige doelpunt af.

In de 67ste minuut kwam Brazilië op een 1-0 voorsprong. Het scoorde een tweede maal kort voor het einde van de wedstrijd. België lag uit het toernooi maar voelde zich bestolen.

Na het WK 2002 verdween België voor lange tijd van het toneel. Het zou maar liefst tot 2014 duren voor België zich opnieuw kon kwalificeren voor een WK.

Kevin De Bruyne / Bron: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Kevin De Bruyne / Bron: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Heropstanding onder Wilmots in 2014

Na twaalf jaar verscheen België in 2014 in Brazilië opnieuw op het WK. Van de Rode Duivels, intussen een nieuwe generatie met heel wat spelers uit de Engelse Premier League zoals Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku, werd veel verwacht. Bovendien had België in de kwalificatieronde geen enkele wedstrijd verloren.

Groepsfase

In de groepsfase lootte België Algerije, Rusland en Zuid-Korea. Tegen Algerije werd met veel moeite gewonnen, nadat België slecht aan de wedstrijd was begonnen en bij de rust zelfs tegen een achterstand aankeek. Ook de andere wedstrijden werden gewonnen, maar niet zonder moeite. Voor het eerst in de geschiedenis haalde België 9 op 9 in zijn drie groepswedstrijden op een WK.

Achtste finale

In de achtste finale botste België op de Verenigde Staten en speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi met dominant en aanvallend spel. België won met 2-1 na een spannende en spectaculaire wedstrijd met kansen aan beide zijden.

Kwartfinale

In de kwartfinale wachtte Argentinië, een moeilijk te bespelen tegenstander. De Argentijnen kwamen vroeg in de wedstrijd op voorsprong, waarna de match op slot ging. De Belgen vonden geen openingen meer en konden geen antwoord vinden op het defensieve spel van Argentinië. Argentinië hield de 1-0 voorsprong vast en België werd uitgeschakeld.

België onder Roberto Martinez in 2018

In 2016 werd Marc Wilmots ontslagen, na een teleurstellend EK waarbij België in de kwartfinale onderuit ging tegen Wales en zo een historische kans miste. De Spanjaard Roberto Martinez volgde hem op als bondscoach van de Rode Duivels. Martinez wachtte de taak om België te laten schitteren op het WK 2018 in Rusland.

In de groepsfase nam België het op tegen Panama, Tunesië en Engeland. België won de drie wedstrijden en stootte met 9 op 9 door naar de achtste finales. In de achtste finale wachtte Japan, op papier een haalbare tegenstander, maar bij een 0-2 achterstand stond België met één been uit het toernooi. Toch knokte de ploeg zich tot 3-2 terug en ging door naar de kwartfinales. In de kwartfinale schakelde België verrassend vijfvoudig wereldkampioen Brazilië uit en won met 2-1. Tegenstander voor de halve finale werd Frankrijk, dat met 1-0 een einde maakte aan de WK-droom van de Belgen.

In de 'troostfinale' nam België het net als in de poulefase op tegen Engeland, dat zijn halve finale van Kroatië had verloren. De Belgen wonnen met 2-0 van Engeland na doelpunten van Meunier en Hazard. Met de bronzen medaille en de derde plaats behaalde België zijn beste resultaat op een wereldkampioenschap tot dusver.
© 2018 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
België (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtBelgië (Rode Duivels) op het WK voetbal 2018: overzichtHet WK voetbal 2018 wordt gespeeld in Rusland en vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Tweeëndertig tea…
RSC Anderlecht: 9 legendarische spelers en grote clubiconenRSC Anderlecht: 9 legendarische spelers en grote clubiconenRSC Anderlecht is de succesvolste club in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Niemand heeft een indrukwekkender p…
Voetballer Robert EnkeRobert Enke is geboren te Jena op 24 augustus 1977 en is vermoedelijk door zelfmoord om het leven gekomen op 10 november…
Bijnamen nationale voetbalteams WK 2018: overzichtBijnamen nationale voetbalteams WK 2018: overzichtVeel nationale voetbalteams hebben een bijnaam. In Nederland kent iedereen Oranje, de Rode Duivels, Die Mannschaft en de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_voetbalelftal
  • WILLEMS, R., "België op het WK van 1920 tot vandaag", Willems Uitgevers, 2018
  • COLIN, F. "De Rode Duivels", Uitgeverij Kannibaal, 2014
  • FRAIPONT, T., "Onze Rode Duivels. Deel 2", 1981
  • HUBERT, C., "100 jaar Rode Duivels", Van Halewijck, 2007
  • Afbeelding bron 1: Bert Verhoeff Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Paul Van Welden, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Erik Drost, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 18-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.