Neymar: van Santos naar topclub Paris Saint-Germain

Neymar: van Santos naar topclub Paris Saint-Germain Neymar begon zijn voetbalcarrière in 1998 in Brazilië. Neymar is ook geboren in Brazilië. Hij speelde onder andere bij de club Santos van 2003 tot begin 2013. Daar deed hij het heel goed en daardoor viel hij bij de scouts op. Neymar was een uitblinker en daarom bood FC Barcelona hem een contract aan in 2013. Neymar is anno 2019 één van de beste voetballers van de wereld, want hij is na Messi en Ronaldo de beste voetballer volgens de statistieken. In 2019 speelt hij voor Paris Saint-Germain als vleugelaanvaller. Maar hoe is Neymar een profvoetballer geworden?

Jeugd

Neymar da Silva Santos Júnior, ook wel bekend als Neymar Jr of simpelweg Neymar. Neymar is geboren op 5 februari 1992 in Mogi das Cruzes. Mogi das Cruzes is een gemeente in de deelstaat São Paulo en São Paulo ligt in Brazilië. De gemeente heeft anno 2019 ongeveer 433 000 inwoners en ligt in het zuidoosten van Brazilië.

Ongeluk

Toen Neymar vier maanden oud was, zat hij met zijn vader in de auto op weg naar zijn familie. Tijdens de reis kregen ze een ongeluk. Zijn vader had aan het auto-ongeluk een heupblessure overgehouden. En door deze heupblessure moest de vader van Neymar vier maanden op bed liggen. Neymar was onder de achterbank geschoven, maar niet ernstig gewond geraakt.

Portuguesa Santista

Sinds 1998 speelde hij voor de club Portuguesa Santista. Daar speelde hij voor vijf jaar en Neymar ging daarna naar een andere voetbalclub genaamd Santos. Toen hij bij Portuguesa Santista speelde, werd het al snel duidelijk dat Neymar erg getalenteerd was. Dat was ook de reden waarom hij in 2003 van Portuguesa Santista naar Santos vertrok.

Santos

Sinds 2003 volgde hij de jeugdopleiding in Santos. Santos is een voetbalclub in de staat São Paulo. De club heeft een thuisstadion, waar ongeveer zeventienduizend man in kan. Verder staat Santos vooral bekend om de gedegen sportopleiding. Neymar was toen hij begon met het spelen voor Santos 11 jaar oud. Hij speelde sinds 2011 in de Braziliaanse Serie A en won daar in 2011 de prijs Bola de Ouro. Deze prijs werd gegeven aan de beste speler. Verder won hij ook de FIFA Puskàs Award voor het scoren van het mooiste doelpunt in die competitie. Bovendien werd hij in 2011 en 2012 verkozen tot de beste voetballer van Zuid-Amerika. Het totaal aantal gespeelde wedstrijden van Neymar bij Santos is meer dan 200 en hij heeft in die wedstrijden 163 keer gescoord.

Begin profvoetbalcarrière in het buitenland

In zijn tijd bij Santos werd hij vaak gescout. Deze scouts zagen veel talent in Neymar en boden hem een voetbalcarrière in Europa aan. Op zijn dertiende in 2005 kreeg hij al een contract bij FC Barcelona aangeboden. Voor Neymar kwam dit aanbod te vroeg, want hij had erg veel last van heimwee. Op latere leeftijd kreeg hij zijn heimwee onder controle en kon hij wel naar het buitenland vertrekken.

FC Barcelona

Neymar werd op 3 juni 2013 gepresenteerd bij de club FC Barcelona. Hij werd gepresenteerd in Champ Nou. In Champ Nou deed Neymar zijn ereronde. Hij ging midden op het voetbalveld staan en deed daar een paar trucjes en zwaaide naar het publiek, want het hele stadion zat vol met mensen. Neymar werd gekocht voor 57 miljoen euro en kreeg een contract van 5 jaar. Neymar maakte zijn debuut bij FC Barcelona in augustus 2013 toen Barcelona tegen Levante UD moest spelen. Hij werd in de zestigste minuut gewisseld voor Alexis Sánchez. Zijn eerste doelpunt bij FC Barcelona maakte hij tegen Atlético Madrid op 21 augustus 2013.

MSN

Vanaf voetbalseizoen 2014/15 maakte Neymar deel uit van een aanvallend trio genaamd ‘MSN’. Dit trio bestond uit Messi, Suárez en Neymar en ze vormden de voorhoede van FC Barcelona. De naam 'MSN' bestaat uit de eerste letter van de achternaam van alledrie de spelers. Samen maakten ze 122 doelpunten, waar er 39 van Neymar zelf waren. Door het enorme succes van ‘MSN’ bij FC Barcelona verlengden Neymar, Suárez in 2016 hun contract tot ongeveer midden 2021. Ook Messi verlengde zijn contract in 2017 tot 2021. In Neymars contract was een afkoopsom vermeld. Die afkoopsom bedroeg 222 miljoen euro. Die afkoopsom hield in dat wanneer een club 222 euro betaalde Neymar transfervrij was en kon worden gekocht door een andere club. De club Saint-Germain wilde Neymar graag overkopen. Neymar zelf vond het ook niet erg om van club te wisselen. Bij FC Barcelona was Messi het boegbeeld van de club in de tijd dat Neymar bij FC Barcelona speelde, dus stond Neymar in zijn schaduw. Bij Saint-Germain zou Neymar het boegbeeld worden, dus dat is voor een voetballer erg aantrekkelijk. Door Neymar's vertrek kwam er een einde aan het trio ‘MSN’.

Paris Saint-Germain

Op 3 augustus in 2017 boden een aantal advocaten het bedrag van 222 miljoen euro aan. De directeur van FC Barcelona accepteerde het geld en daardoor werd Neymar transfervrij. Hij kreeg een contract aangeboden bij de club Paris Saint-Germain (PSG) voor vijf jaar. In het contract stond vermeld dat Neymar 36 miljoen aan tekengeld kreeg en een salaris van 60 miljoen bruto per jaar. Het bedrag van 222 miljoen verbrak een record. Voorheen was de hoogste transfersom namelijk 105 miljoen voor Paul Pogba. Hij werd in 2016 gekocht door Manchester United. Dit record is overschreden met een ruime verdubbeling van dat bedrag namelijk van 105 miljoen tot 222 miljoen.

Nationaal elftal

Sinds 2009 speelt Neymar mee in het nationaal elftal van Brazilië. Hij speelt als linksbuiten met het rugnummer tien. Met het nationale elftal van Brazilië won Neymar de Confederations Cup in 2013. De Confederations Cup is een toernooi met de kampioenen uit de zes regionale voetbalbonden, het gastland en de wereldkampioen. De zes regionale voetbalbonden die deelnemen aan de Confederations Cup zijn CONCACAF, CONMEBOL, AFC, CAF, UEFA en OFC. De Confederations Cup wordt georganiseerd door de FIFA.

In 2018 nam Neymar met zijn team deel aan het Wereldkampioenschap in Rusland. Het elftal had zich op 2 juli geplaatst voor de halve finale tegen België. Die wedstrijd werd op 6 juli in 2018 gespeeld in Kazan. Brazilië had deze wedstrijd verloren en maakte in 2018, dus geen kans meer op de wereldtitel.
© 2018 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Engelse voetbalcompetitie; de Premier Lea…
Champions League 2019-20: speelschema en uitslagenChampions League 2019-20: speelschema en uitslagenOp 25 juni 2019 start een nieuw Champions League-seizoen met de voorbereidende ronde van de kwalificatie. De kwalificati…
Pelé: De Zwarte Parel uit BraziliëPelé is een voormalig Braziliaans voetballer. Als speler van Santos en het Braziliaanse nationale elftal behaalde hij gr…

Eden Hazard: levensloop, biografie en carrièreEden Hazard: levensloop, biografie en carrièreEden Hazard is een van de succesvolste Belgische voetballers ooit. Maar welke carrière legde hij af en wat heeft hij ged…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BING, (bewerkt)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Neymar
  • https://m.hln.be/sport/voetbal/buitenlands-voetbal/barca-voorzitter-lionel-messi-tekent-binnen-de-maand-nieuw-contract~af6b3a5b/
  • https://www.google.nl/amp/s/www.nu.nl/sport/4366262/suarez-verlengt-contract-bij-fc-barcelona-medio-2021.amp
  • https://m.youtube.com/watch?v=YbTOGWOaP9
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/psg-bevestigt-komst-neymar-voor-recordbedrag-a1568667
  • https://www.wk2018rusland.nl/speelschema-wk-2018/
  • https://m.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=246643
  • https://www.voetbalboeken.net/boekbesprekingen/biografie-neymar/
Dnique (20 artikelen)
Laatste update: 02-08-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.