Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020)

Top 10 rijkste voetbalclubs ter wereld (2020) De top tien rijkste clubs ter wereld wordt vooral gekenmerkt door clubs uit de Engelse voetbalcompetitie; de Premier League. Dat komt door het miljardencontract dat de Premier League wist te tekenen, wat voor ruim 6,5 miljard euro zorgde in drie jaar. Wat is de omzet van de top tien in 2020? Met een vermogen dat lager ligt dan 450 miljoen, hoort een club niet thuis in de top tien. Het behalen van de groepsfase van de Champions League zorgt voor een startbedrag van ongeveer veertig miljoen euro, wat bijdraagt aan het hoge vermogen van de clubs.

Rijkste voetbalclubs in 2020

Het inkomen van alle clubs over heel de wereld wordt onderzocht en in een rapport samengesteld. Dit rapport heet de Deloitte Money League. In 2020 kwam er ook weer een rapport uit. Opvallend is dat er alleen maar Europese clubs in de lijst staan. De lijst met de tien rijkste clubs ter wereld in het seizoen 2018-19 is als volgt:

Nummer Club Omzet in 2020
1FC Barcelona 840,6 miljoen
2Real Madrid 757,3 miljoen
3Manchester United 711,5 miljoen
4Bayern München 660,1 miljoen
5Paris Saint-Germain 635,9 miljoen
6Manchester City 610,6 miljoen
7Liverpool 604,7 miljoen
8Tottenham Hotspur 521,1 miljoen
9Chelsea 513,1 miljoen
10Juventus 459,7 miljoen

Premier League

Het is opvallend dat er vijf Premier League-clubs in de top tien staan. Arsenal viel als zesde club af in 2020, waardoor Juventus weer de top tien binnenkwam. Naast de vijf in de top tien, zijn er ook drie Premier League-teams vertegenwoordigd van de nummer elf tot en met twintig. De rijkdom binnen de Engelse clubs wordt veroorzaakt door het miljardencontract dat de Premier League sloot met Sky Sports en BT.

Hoe werden deze clubs zo rijk?

FC Barcelona

FC Barcelona is net als Real Madrid een grote voetbalclub over heel de wereld. Barcelona heeft een grote achterban. Het grootste stadion van Europa, dat van FC Barcelona (Camp Nou), kan bijna 100.000 supporters waarborgen. Vrij logisch dat FC Barcelona veel aanhangers heeft, als men kijkt naar het aantal gepakte prijzen. Het pakte in 2015 alleen al zes verschillende prijzen. Barcelona won de Champions League, de UEFA Super Cup. Ook won Barcelona het Wereldkampioenschap voor clubs. Daarnaast won FC Barcelona de Spaanse beker en het Spaanse kampioenschap. De zesde prijs was een gewonnen vriendschappelijk toernooi. De Champions League werd echter niet meer gewonnen sinds 2015 (tot en met 2019).

Real Madrid

Real Madrid staat vaak bovenaan in de Deloitte Money League, maar moest die eer in 2020 aan FC Barcelona laten. In 2013 was het de eerste club die boven de 500 miljoen euro aan inkomsten in één seizoen had. Real Madrid heeft een enorme achterban. Zo heeft Real Madrid bijvoorbeeld ook de meeste volgers op Twitter. Op dat sociale media stuurt Real Madrid berichten de wereld in, die haar 34,3 miljoen volgers kunnen lezen. Dat is anderhalf miljoen euro meer dan FC Barcelona heeft. Uit een vergelijking met een Nederlandse topclub blijkt hoe groot het verschil is. PSV heeft 0,46 miljoen volgers op Twitter, terwijl Ajax er 1,3 miljoen heeft. Real Madrid behaalde drie jaar achter elkaar (2016 tot en met 2018) de winst in de Champions League, waardoor flinke geldstromen richting Madrid gingen.

Manchester United

Net als elke andere voetbalclub in de top tien rijkste clubs ter wereld is shirtsponsoring van groot belang. Zo betaalde Adidas in juli 2014 maar liefst 94,2 miljoen per jaar om op het shirt van Manchester United te staan. Tel daar andere shirtsponsors bij op, zoals Chevrolet, en men komt al gauw terecht op 250 miljoen. Adidas betaalt heel veel geld aan United. Aan Real (38,9 miljoen) en Chelsea (37,6 miljoen) gaf het niet zo veel geld uit als men het vergelijkt met het bedrag van 94 miljoen euro van Manchester United. De gewonnen finale in de Europa League in 2017 tegen Ajax droeg bij aan het feit dat Manchester United de koppositie in het klassement kon behouden. Door de gewonnen finale kon United een groot geldbedrag op haar bankrekening bijschrijven.

Bayern München

Bayern München staat op één in Duitsland als het om het aantal centen gaat Het laat Borussia Dortmund achter zich, die op de twaalfde plek staat in de ranglijst. Vanaf 1965-66 speelt Bayern München onafgebroken op het hoogste podium in Duitsland. Sinds 1965-66 (tot en met 2020) won Bayern München 30 landstitels. Bayern München won ook nog eens vijf keer de Champions League. De winnaar van de Champions League verdient ontzettend veel geld. Daarnaast is het overleven van de groepsfase anno 2020 ook al genoeg om minimaal 40 miljoen euro bij je inkomsten op te tellen.

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain is misschien wel het uithangbord van het Franse voetbal naar de rest van de wereld toe. Vanwege de overname door een Aziaat met veel geld, stroomde geld binnen via sponsors zoals Fly Emirates (staat ook op het shirt van Real Madrid) en Nike. Daarnaast voetballen er natuurlijk, zoals bij alle andere clubs ook, spelers met veel status, zoals Mbappé en Neymar, die zorgen dat er veel shirtjes verkocht worden.

Manchester City

Als men het shirt van Manchester City ziet, kan men er bijna niet omheen. Etihad Airways prijkt op de voorkant van het shirt, samen met giga-sponsor Nike. Etihad Airways is een vliegtuigmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. Manchester City werd in 2007 overgenomen door een miljardair. Die pompte sindsdien zo ontzettend veel geld in de club. Zo werd er sindsdien vier keer de Premier League gewonnen.

Liverpool

Wie de wedstrijd Liverpool tegen Borussia Dortmund gezien heeft, snapt waarom Liverpool veel verdient aan de supporters die hun club steunen. Voor de aanvang van deze wedstrijd, werd samen met supporters van Borussia Dortmund 'You Will Never Walk Alone' gezongen. De fans van de clubs hebben dit lied beide in hun repertoire. Ook na afloop van de 4-3 gewonnen wedstrijd galmde dit lied door Anfield (stadion Liverpool). Liverpool won in 2019 de Champions League en lijkt met spelers als Virgil van Dijk, Sadio Mané en Mo Salah een aanval te doen op de Europese elite. In 2020 voegde Liverpool haar eerste Premier League-titel toe aan haar erelijst.

Tottenham Hotspur

In 2019 verloor Tottenham Hotspur de Champions League-finale van Liverpool, na in de halve finale Ajax uitgeschakeld te hebben. Met een gloednieuw stadion, het Tottenham Hotspur Stadium, moet Tottenham een blijvertje blijven in de top tien. Juventus volgt op nummer elf met ongeveer dertig miljoen euro minder. Met ruim 60.000 plaatsen doet de volgende club uit Londen een poging om de Europese elite te bestormen. Na eerst niet in de top tien te staan, is het van 2019 naar 2020 twee plaatsen omhoog gegaan. Sinds 1996-97 kwam het niet meer voor dat er een andere Londense club dan Chelsea en Arsenal het hoogst stond in de lijst. Tottenham Hotspur zelf kwam niet eerder tot de achtste positie.

Chelsea

Begin 2015 contracteerde Chelsea een nieuwe shirtsponsor. Samsung werd vervangen voor Yokohama. In het vijfjarig-contract werd besloten dat Chelsea elk jaar 55 miljoen euro binnen krijgt van de Japanse bandenproducent. In 2016-17 werd Chelsea kampioen, wat voor flink wat inkomsten en sponsors zorgde. In 2019 won Chelsea de Europa League van Arsenal, die net buiten de top tien staat.

Juventus

Juventus verdween in 2019 even uit de top tien, maar is terug in 2020. Een blik op het shirt van het Italiaanse Juventus doet al vermoeden dat er flink wat geld beschikbaar is. Sinds 2015 staat er Adidas op het shirt van Juventus, terwijl drie jaar eerder al een samenwerking werd aangegaan met Jeep. Sinds 2018 speelt Ronaldo ook bij de Italiaanse grootmacht, wat extra geld in het laatje brengt. Volgens Tuttosport (Italiaans medium) heeft Adidas daarop besloten tot 2027, 51 miljoen euro ter beschikking te stellen. Ook de shirtsponsor Jeep lijkt bedragen te willen verdrievoudigen sinds de komst van Ronaldo naar Turijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbalMichel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om he…
Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020)Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020)In de wereld van de voetballerij gaat veel geld om, zo ook bij de toptrainers. Vijf van de tien best betaalde trainers i…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…

Gelijke stand Eredivisie: welke factor beslist?Gelijke stand Eredivisie: welke factor beslist?Wie wordt er kampioen van de Eredivisie wanneer twee clubs een gelijk aantal punten hebben? Er zijn een aantal regels di…
Bronnen en referenties
  • https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/deloitte-football-money-league.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_City_F.C.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chelsea_F.C.#Honours
  • http://www.soccernews.nl/news/615352/juventus-sluit-gigantische-sponsordeals-dankzij-ronaldo
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.