Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020)

Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020) In de wereld van de voetballerij gaat veel geld om, zo ook bij de toptrainers. Vijf van de tien best betaalde trainers in 2020 trainen een club in de Engelse eerste divisie, de Premier League. Er duiken een aantal verrassende namen in de lijst op, zoals Fabio Cannavaro, wat een trainer is met weinig ervaring langs de lijn. Diego Simeone is de trainer die in een jaar het best betaald wordt. Hoe ziet de top tien er verder uit en hoe zagen de carrières eruit van die voetbaltrainers?

Top 10 best betaalde voetbaltrainers (2020)

De top tien-lijst is gebaseerd op de lijst die onder andere door L'Equipe samengesteld is in februari 2020. Zij onderzochten welke trainers het meeste geld verdienen van allemaal. Vreemd is het niet dat de helft van de lijst bestaat uit Engelse clubs. De Engelse clubs kunnen miljoenen besteden vanwege de televisierechten die voor miljarden verkocht worden. De top tien best betaalde voetbaltrainers ter wereld in 2020:

NummerNaamClub (land)Salaris
1Diego SimeoneAtlético Madrid (Spanje)43,6 miljoen
2Pep GuardiolaManchester City (Engeland)23,28 miljoen
3Jürgen KloppLiverpool (Engeland)17,52 miljoen
4José MourinhoTottenham Hotspur (Engeland)17,52 miljoen
5Zinedine ZidaneReal Madrid (Spanje)16,8 miljoen
6Rafael BenitezDalian Yifang (China)13,8 miljoen
7Fabio CannavaroGuangzhou Evergrande Taobao (China)12 miljoen
8Brendan RodgersLeicester City (Engeland)12 miljoen
9Antonio ConteInter (Italië)10,8 miljoen
10Thomas TuchelParis Saint-Germain (Frankrijk)9,6 miljoen

Opvallende afwezigen

Carlo Ancelotti is één van de trainers die opvallend genoeg niet in de top tien staat. Hij heeft een aantal hoog aangeschreven clubs getraind, zoals Real Madrid, Chelsea, Paris Saint-Germain, Juventus en Bayern München. In 2020 traint hij Everton, hij verdient daar echter niet genoeg om de top tien mee binnen te komen. Een andere afwezig, zij het minder opvallend, is die van Ole Gunnar Solskjær. Hij is in 2020 trainer van Manchester United, één van de rijkste voetbalclubs ter wereld.

Carrièretoelichting best betaalde voetbaltrainers

De tien best betaalde trainers hebben allemaal iets waar ze in uitblinken. De meeste trainers hebben al jarenlange ervaring opgedaan, waardoor ze vaak, na onderaan de ladder begonnen te zijn, bij een grote club terecht gekomen zijn. Daar komen ze vaak in een gespreid bedje terecht, waar niet omgekeken wordt naar een miljoen euro meer of minder. Hoe kwamen de trainers terecht bij de clubs waar ze in 2020 onder contract stonden en wat zijn hun behaalde successen?

Diego Simeone

De Argentijnse trainer Diego Simeone begon zijn trainerscarrière bij Racing in Argentinië. In vier jaar tijd wisselde hij vier keer van Argentijnse club. De teams Estudiantes, River Plate en San Lorenzo werden een aantal maanden getraind door hem. Daarna vertoefde hij een half jaartje bij de Italiaanse laagvlieger Catania. Daarna ging hij voor een half jaartje terug naar Racing. Sinds eind december 2011 staat Simeone aan het roer bij Atlético Madrid. Hij werd één keer landskampioen en bereikte twee keer de Champions League-finale. Hij won in Spanje twee maal de Europa League met Atlético. Het is verrassend dat hij op één staat in de top tien, al is hij wel al jaren de coach van Atlético.

Josep Guardiola

Josep Guardiola is in 2020 trainer van Manchester City. Voordat hij bij Manchester City aan de slag ging had hij andere grootmachten onder zijn hoede. Josep Guardiola begon zijn carrière in 2007 bij FC Barcelona B. Na een jaar geroken te hebben aan het echte werk begon in 2008 zijn trainerscarrière bij Barcelona. Hij kan tevreden terugkijken op de vijf seizoenen dat hij in Barcelona op de bank zat. Hij werd drie keer kampioen van Spanje en behaalde twee keer de Champions League-trofee. Na deze successen ging hij het noordelijker zoeken. Begin 2013 werd bekend dat Guardiola een driejarig contract ging tekenen bij de Duitse club Bayern München. Hij won daar drie landstitels, maar won daar nooit de Champions League. Wel won hij twee keer de nationale beker. Vanaf de zomer van 2016 is hij actief als trainer van Manchester City. Guardiola staat garant voor succes. Guardiola heeft geluk met zijn salaris, want Manchester City is in handen van een ontzettend rijke eigenaar. Hij won in 2018 en 2019 de Premier League met Manchester City.

Jürgen Klopp

De Duitse trainer Jürgen Klopp is trainer sinds 2001. In 2001 startte hij in Duitsland bij Mainz 05. Jürgen Klopp wordt gezien als een trainer die zijn ploegen altijd hoog druk laten zetten en de zogenoemde vijf secondenregel vaak perfect uitvoert. Zijn spelers zijn vaak conditioneel goed en kunnen lang pressie zetten. Daar begon hij mee in 2001, waar hij een project startte, dat hij zeven jaar later pas uit handen gaf. Vanaf midden 2008 moest hij Borussia Dortmund naar grote successen leiden met het pressievoetbal. Hij won met Dortmund twee keer de Duitse competitie en eenmaal de Duitse beker. Eind 2015 werd hij opgepikt door de Engelse club Liverpool. Klopp is heel innovatief en wordt gesteund met een goed salaris. Met Liverpool won hij in 2018 de Champions League. Opvallend is dat hij in 2018 op de tiende plaats stond als best betaalde trainer en in 2020 derde op de lijst staat, door een verbeterd contract dat hij in december 2019 tekende. In 2020 won hij met Liverpool, dat al dertig jaar geen kampioen was geworden, de Premier League.

José Mourinho

José Mourinho begon zijn trainerscarrière bij Benfica in Portugal. De Portugese coach bleef daar niet lang en kwam uiteindelijk terecht bij FC Porto. Daar behaalde hij een winstpercentage van 71,7%, iets wat hij maar één keer beter kon flikken. Hij bleef twee jaar in Porto en vertrok daarna voor zijn eerste periode naar Chelsea. In Porto won hij één keer de Champions League, iets wat hem niet lukte bij Chelsea. Bij Chelsea werd hij wel twee keer kampioen. Na zijn eerste periode Chelsea kwam hij bij Internazionale terecht. Hij werd twee keer kampioen en won één keer de Champions League. Na Inter werd hij aangesteld bij Real Madrid, waar hij een winstpercentage van 71,9% behaalde. Na drie jaar Real Madrid vertrok hij naar Chelsea. Na tweeënhalf jaar werd hij door vermeend gedrag richting zijn personeel en door de tegenvallende prestaties ontslagen. José Mourinho bleef bij weinig van zijn clubs lang. Voor de buitenwereld oogt hij vrij vervelend. De clubs waarbij hij werkte werden allemaal wel een keer kampioen, maar hielden er vooral een defensieve speelstijl aan over. Mourinho was in 2016 terecht gekomen bij één van de rijkste clubs van de wereld en had daarom een riant salaris bij Manchester United. Eind 2019 werd hij, na een jaar werkloos te zijn geweest, aangesteld bij Tottenham Hotspur.

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane is zijn hele trainerscarrière al actief in Madrid. Begin 2016 startte hij bij het grote Real Madrid, waar hij erg succesvol was in zijn eerste periode. Hij won in zijn eerste periode, die tot mei 2018 duurde, drie keer de Champions League. De Spaanse competitie werd één maal gewonnen. In maart 2019 keerde hij na een klein jaar terug om met Real Madrid weer aansluiting te vinden bij de nationale en internationale top.

Rafael Benitez

Benitez is de eerste trainer die niet in Europa actief is als trainer. Benitez startte zijn carrière wel in Europa, namelijk in Spanje. Van 1986 tot en met 2004 trainde hij verschillende clubs in Spanje, waarna hij Liverpool ging trainen in 2004. Met Liverpool won hij in 2005 de Champions League. Na Internazionale, Chelsea, Napoli en Real Madrid streek hij neer bij Newcastle United. Na respectabele prestaties ging hij niet door nadat zijn aflopende contract afliep. In de zomer van 2019 vertrok hij naar China, waar hij jaarlijks 13,8 miljoen euro mag bijschrijven op zijn rekening.

Fabio Cannavaro

Fabio Cannavaro is één van de twee trainers in de top tien-lijst die niet een Europese club traint. In 2014 volgde Cannavaro Marcello Lippi op als trainer van Guangzhou Evergrande. Na een goed half jaar werd hij echter al weer vervangen. Na een korte periode in de Verenigde Arabische Emiraten en Tianjin Quanjian keerde hij terug bij de club waar hij zijn trainerscarrière begon. Met Tianjin Quanjian promoveerde hij naar de hoogste Chinese divisie, terwijl hij in 2019 met Guangzhou Evergrande de hoogste divisie won.

Brendan Rodgers

Brendan Rodgers is de vijfde trainer in de top tien die actief is in de Premier League. Rodgers begon zijn carrière in Engeland in 2008, bij Watford. Na vier jaar verschillende clubs getraind te hebben werd hij aangesteld bij Liverpool. Daar was hij niet de man op de juiste plek, want prijzen werden er niet gewonnen. Daarna werd hij aangesteld bij Celtic, in Schotland. Na twee keer kampioen te zijn geworden, werd hij in februari 2019 aangesteld bij Leicester City. Op 6 december van dat jaar kreeg hij een contract aangeboden tot het einde van het seizoen 2024-25.

Antonio Conte

De enige trainer uit de Italiaanse competitie in de lijst is Antonio Conte. Hij werd in mei 2019 aangesteld als trainer van Internazionale. Hij begon zijn carrière ook in Italië, bij Arezzo en later werd hij trainer van Bari. Na avonturen bij Atalanta en Siena, werd hij aangesteld bij de topclub Juventus. Met die club werd hij drie maal kampioen. Hij trainde het Italiaanse nationale elftal, voordat hij trainer werd in de Premier League, bij Chelsea. Daarmee werd hij één keer kampioen van de Premier League.

Thomas Tuchel

Net als zijn landgenoot Klopp begon Tuchel zijn carrière bij Mainz 05. Tuchel nam de baan van Klopp in 2009 over. Nadat Klopp bij Borussia Dortmund wegging, werd Tuchel wederom de vervanger, dit keer werd hij dus weggeplukt uit Mainz. Tuchel vertrok uit Duitsland nadat de prestaties toch niet voldoende werden geacht. Een jaar later, in mei 2018, werd hij aangesteld als coach van het Franse Paris Saint-Germain. Zijn speelstijl wordt als energiek en aanvallend omschreven, waarbij jeugdige spelers geregeld kansen krijgen. Paris Saint-Germain wordt voorzien van veel geld, door rijke investeerders uit Qatar. De bijna tien miljoen euro voor Tuchel zijn dan ook niet gering.

Lees verder

© 2016 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blackfish; orka's in gevangenschapBlackfish; orka's in gevangenschapBlackfish is een aangrijpende documentaire uit 2013 die het verhaal van Tilikum, een orka die in gevangenschap leeft, ve…
Afvallen met hulp van een personal trainerAfvallen met hulp van een personal trainerEen personal trainer, dat klinkt als iets heel duurs en iets waar alleen beroemdheden gebruik van maken. Toch hoeft dat…
BURN: nieuw programma voor 33% betere vetverbrandingBURN: nieuw programma voor 33% betere vetverbranding33% meer calorieën verbranden, terwijl je in de sportschool of in de buitenlucht hetzelfde doet als altijd. Het klinkt g…
Exterminator - alias 'the goat'Exterminator staat bekend als het paard dat exact 100 keer gestart zou hebben. Na hertelling bleek echter dat hij 99 sta…

Veel gebruikte opstellingen in het voetbalVeel gebruikte opstellingen in het voetbalVoetbalcoaches die bekend staan om hun bepaalde opstellingen, er zijn er veel van. De trainers bedenken de meest gedetai…
Rivaliteit tussen Manchester United en Manchester CityRivaliteit tussen Manchester United en Manchester CityTwee topclubs in één grote stad; Madrid kan er over meepraten, zo ook Milaan. In Manchester, Engeland, is deze strijd oo…
Bronnen en referenties
  • https://www.soccerladuma.co.za/news/articles/international/categories/world-news/the-10-highest-paid-managers-in-2020/673229?gallery=673229&gallery-page=1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fabio_Cannavaro
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mourinho
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Simeone
  • https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%BCrgen_Klopp
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 03-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.