Rivaliteit tussen Manchester United en Manchester City

Rivaliteit tussen Manchester United en Manchester City Twee topclubs in één grote stad; Madrid kan er over meepraten, zo ook Milaan. In Manchester, Engeland, is deze strijd ook ontzettend hevig tussen Manchester United en Manchester City. De rivaliteit tussen beide clubs gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw en strekt veel verder dan alleen de onderlinge wedstrijden. De burenruzie tussen beide clubs oversteeg jarenlang de stand in de competitie. Sinds de opkomst van Manchester City, vanaf 2008, werden deze wedstrijden voor het eerst in de geschiedenis ook belangrijk voor het kampioenschap van Engeland. Een dubbele lading zorgt voor nog meer intensiteit op de wedstrijddag.

Inhoudsopgave


Eigendom van de stad Manchester

Is de stad rood of blauw?

Vaak wordt gezegd dat verreweg de meeste inwoners van Manchester voor Manchester City zijn en dat de fans van stadsgenoot en rivaal Manchester United van buiten de stad, en zelf van buiten Engeland komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het klopt dat de fans van Manchester United veel internationaler georiënteerd zijn dan die van Manchester City. Datzelfde onderzoek toont ook aan dat er binnen de stad een duidelijke verdeling tussen de fans is. De armere arbeidersklasse kan zich meer identificeren met de volksclub Manchester United, terwijl de rijkere inwoners zich meer kunnen verenigen met het luxere merk Manchester City. Een duidelijke voorkeurskleur is er echter niet in de stad.

De meeste rechten

De wedstrijd gaat niet alleen om drie punten voor de competitie, veel belangrijker is het recht op de stad. Wint Manchester United dan heeft de blauwe kant van Manchester maandenlang niets te zeggen, dit geldt natuurlijk ook andersom. Als één van beide teams een grote prijs wint, zie je tijdens de parade door de stad geen enkel shirt van de andere kant van de stad.

Maine Road

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stadion van Manchester United, Old Trafford, zwaar beschadigd door Duitse bommenwerpers die het voorzien hadden op het nabij gelegen industriegebied. Het was onmogelijk voor Manchester United om te spelen in hun eigen stadion. Pas in 1949 kon de club weer in zijn eigen, geliefde, Old Trafford spelen. Gedurende de na-oorlogse jaren speelde Manchester United in het stadion van de stadsrivaal Manchester City. Nog steeds geloven de fans van United dat het stadion in die periode voller zat dan het ooit heeft gezeten bij wedstrijden van Manchester City zelf.

Verkoop van de clubs aan buitenlandse investeerders

Manchester United

Eind jaren 90 van de twintigste eeuw probeerden vele niet-Britse investeerders de club over te nemen van het zittende bestuur. Met name de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch kwam heel dichtbij. Maar, vooral door de grote tegenstand onder de fans, tot een geslaagde overname kwam het niet. In mei 2005 kwam de club dan alsnog in handen van een Amerikaan. De in 2014 overleden Malcolm Glazer, voormalig eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers, kocht voor 800 miljoen Britse Pond, omgerekend 1,2 miljard euro, een meerderheidsbelang van 75% in de club. Hiermee kon hij de club van de beurs halen en zo tot zijn eigendom rekenen. Onder de fans was, en is er in 2019 nog steeds, veel protest tegen deze overname. Dit leidde zelfs tot de oprichting van een eigen voetbalclub; FC United of Manchester.

Manchester City

Thaksin Shinawatra
Manchester City kwam in 2007 in handen van buitenlandse investeerders. De Thaise investeerder Thaksin Shinawatra betaalde de club 81,6 miljoen Britse Pond om 80% van de aandelen in handen te krijgen. Ter vergelijking; dit was slechts tien procent van het bedrag dat Glazer twee jaar eerder op tafel moest leggen om Manchester United te kopen. Er werd direct met miljoenen gestrooid om de selectie te versterken, helaas voor de fans zonder resultaat.

Abu Dhabi United Group (ADUG)
Investeerder uit het Midden Oosten namen de club een jaar later voor een bedrag van 185 miljoen Britse Pond over. Door het vermogen van de leden van deze groep investeerder werd de club in één klap de rijkste club ter wereld. Jaar in jaar uit werd er in de transferperiodes gestrooid met miljoenen, spelers kwamen en gingen soms net zo hard weer. In 2012 werd het eerste doel bereikt; ten koste van Manchester United werd in de slotminuut van de competitie het kampioenschap bereikt. Op Europees succes wacht de club echter in het voorjaar van 2020 nog steeds.

Transfermarkt

Daar waar bij Manchester City het geld direct over de balk vloog om de ene naar de andere topspeler naar Manchester te lokken, mochten de leidinggevenden van Manchester United doorgaan met wat ze al jarenlang zo goed hadden gedaan. Toen de club in 2012 dan eindelijk kampioen van Engeland werd, heerste er dan ook bij veel aanhangers van Manchester United het gevoel dat het kampioenschap "gekocht" was. Doordat er steeds meer geld in het voetbal omging en Manchester United mee moest blijven doen in de top van de Engelse competitie, moest de club wel mee in het transfergeweld. Dit leidde uiteindelijk in augustus 2016 tot de aankoop van de Fransman Paul Pogba voor een transfersom van 125 miljoen euro. Een wereldrecord op dat moment.

De fans

50-jarige herdenking vliegramp München

"Frankie Swift, he was a blue. Munich chants, they got no clue", is een regel uit het nummer This is how it feels, geschreven door Jeff en Stu Parish. Het nummer kwam uit in 2005 op een onofficiële merchandise-cd voor fans van Manchester United.
Op 3 februari 2008 speelden beide clubs in het stadion van Manchester United een competitiewedstrijd. Deze wedstrijd stond in het teken van de herdenking van de vliegramp op 6 februari 1958. Eén van de doden van deze ramp was Frankie Swift, hij was journalist en oud-doelman van Manchester City. Ondanks dit feit werden er tijdens de minuut stilte vliegtuiggeluiden en -bewegingen gemaakt door de fans van Manchester City. Dit bezorgde hen heel veel kritiek, maar het liet wel de haat zien ten opzichte van Manchester United.

Luidruchtige buren

Veel praatjes, maar weinig daden. Dat is wat de fans van Manchester United vinden van de Manchester City en haar fans. Ze worden vaak aangeduid met de term Noisy Neighbors. In de ogen van de United-fans komen ze alleen wanneer het goed gaat of wanneer er iets te winnen valt, voor de rest zie en hoor je ze niet. Eén van de bekendste teksten die de fans van United vaak zingen is; "The city is yours? The city is yours? 20.000 empty seats, are you sure?". Dit refereert aan de vele lege stoelen in zowel het oude stadion, Maine Road, als het nieuwe Etihad Stadium.

Bron: Dannymol, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Dannymol, Flickr (CC BY-2.0)

Bekende spelers die voor beide clubs speelden

Denis Law

Tussen 1962 en 1973 had Denis Law een glansrijke carrière bij Manchester United. Als onderdeel van de Trinity (samen met Sir Boby Charlton en wijlen George Best) scoorde hij in totaal 171 doelpunten voor de club. In 1973 maakte hij de overstap naar Manchester City. Met zijn negende, en laatste doelpunt van dat seizoen, zorgde hij ervoor dat zijn oude club degradeerde. Law was hier zo door van slag dat hij zich direct liet wisselen en een punt zette achter zijn clubcarrière.

Peter Schmeichel

Tussen 1991 en 1999 was Peter Schmeichel de vaste doelman van Manchester United. Hij vierde met de club vele successen, met als hoogtepunt het seizoen 1998-1999 waarin de Treble (competitie, beker, Champions league) werd gewonnen. Na dit seizoen vertrok hij bij de club. In 2002 keerde hij één seizoen, zonder al teveel succes, terug in Manchester, ditmaal bij Manchester City.

Carlos Tevez

Het bekendste voorbeeld van een speler die voor beide clubs speelde is de Argentijnse voetballer Carlos Tevez. Hij speelde tussen 2006 en 2008 voor Manchester United. In 2009 stapte hij voor veel geld over naar Manchester City en werd groots onthaald door de blauwe kant van Manchester, alsof hij helemaal nieuw was. Dit was natuurlijk tegen het zere been van de United-fans die hem volledig in hun hart hadden gesloten.

Prijzenkast sinds de start van de Premier League (tot en met seizoen 2018-2019)

Sinds de start van de Premier League reeg Manchester United de prijzen aaneen, daar waar Manchester City pas de laatste jaren (t.o.v. 2016) enkele prijzen wist te winnen. Hieronder een overzicht van alle behaalde prijzen tussen 1993 en 2019.

Prijzenkast Manchester City Manchester United
Seizoenen Premier League21 seizoenen26 seizoen
Laagste klassering Premier League3e plaats Second Division (1998/1999)7e plaats (2013/2014)
Aantal kampioenschappen5 kampioenschappen13 kampioenschappen
Aantal FA Cups3 x winnaar5 x winnaar
Aantal League Cups4 x winnaar4 x winnaar
Aantal Charity Shields3 x winnaar11 x winnaar
Aantal Champions Leagues0 x winnaar2 x winnaar
© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Old Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford is sinds 1910 het stadion waar Manchester United haar wedstrijden speelt, buiten een periode tussen 1941 to…
Manchester United: stadion Old TraffordManchester United: stadion Old TraffordDe Engelse voetbalclub Manchester United speelt als sinds 1910 in één van de grootste en mooiste voetbalstadions van Eur…
Manchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United Football Club, met als bijnaam The Mancunians, is één van de grote clubs die in de Premier League spee…
De oprichting en geschiedenis van Manchester CityDe oprichting en geschiedenis van Manchester CityManchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club nie…

Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020)Top 10 best betaalde trainers in het voetbal (2020)In de wereld van de voetballerij gaat veel geld om, zo ook bij de toptrainers. Vijf van de tien best betaalde trainers i…
Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Medische keuring bij voetballers: wat houdt het in?Een voetballer die een transfer maakt naar een andere club wordt altijd eerst onderworpen aan een medische keuring. In v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pvdberg, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Carlos_T%C3%A9vez
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Schmeichel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Denis_Law
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester_United_FC
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester_City_FC
  • Afbeelding bron 1: Dannymol, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.