Manchester United: stadion Old Trafford

Manchester United: stadion Old Trafford De Engelse voetbalclub Manchester United speelt als sinds 1910 in één van de grootste en mooiste voetbalstadions van Europa. Bij een grote club hoort een groot stadion. Binnen Engeland is alleen het nationale stadion, Wembley, groter. Het stadion, met de naam Old Trafford, wordt niet alleen door Manchester United gebruikt, maar is ook regelmatig gastheer van belangrijke rugbywedstrijden en grote internationale voetbalwedstrijden.

Inhoudsopgave


Old Trafford, het stadion

Old Trafford werd in gebruik genomen in 1910. Sindsdien is er veel veranderd aan het stadion. Doordat er constant gebouwd, verbouwd, herbouwd en weer verbouwd is zitten er 76.312 toeschouwers in het stadion wanneer het helemaal uitverkocht is. Door alle veiligheidsregels die er voor voetbalstadions gelden wordt het bezoekersrecord van 76.962 (Manchester United tegen Manchester City in 1939) op dit moment niet gehaald. De meest bekende tribune is die achter het doel aan de westkant van het stadion. Deze heeft de naam Stretford End, genoemd naar de aangrenzende industriewijk, en is de plek waar de harde kern van de supporters zich bevindt. De noordelijke tribune is in november 2011 omgedoopt tot de Sir Alex Ferguson Stand, dit om te vieren dat hij op dat moment vijfentwintig jaar als manager van de club in dienst was. Hij was hiermee de eerste, en tot 2015, enige nog actieve manager die een tribune naar zich vernoemd heeft gekregen. Manchester United heeft al jaren plannen om de zuidelijke tribune aan te pakken om zo het stadion nog groter te maken. Omdat het stadion aan die kant aan een spoorlijn en een kanaal ligt zijn de vergunningen en de constructie al jaren een probleem, voorlopig kan er nog niet uitgebreid gaan worden. Sinds 1910 zijn er ontzettend veel mooie en spannende wedstrijden in het stadion gespeeld. Alle grote spelers willen minimaal één keer in hun carrière op Old Trafford spelen. Hierdoor heeft het stadion de bijnaam Theatre of Dreams gekregen.

Locatie van Old Trafford

Manchester United speelt zijn thuiswedstrijden aan de rand van de arbeiderswijk Old Trafford. Hier komt ook de naam van het stadion vandaan. Op een paar honderd meter afstand, aan de andere kant van de wijk ligt ook een groot cricketstadion, deze heeft exact dezelfde naam. Om vanuit het centrum het voetbalstadion te bereiken neem je het gemakkelijkst de tram. Betaal twee Pond om in te stappen op de tramlijn Piccadilly Altrinchem of de tramlijn Bury Altrinchem. Als je, na twintig minuten, aankomt op station Old Trafford stap je uit en loop je dwars door de arbeiderswijk naar het veel hoger gelegen stadion. Via de bekende Warwick Road kom je op de Sir Matt Busby Way. Aan deze weg ligt ook het stadion. Lopend over de weg hoor je uit de kroegjes het gezang van de fans. Beide wegen staan op wedstrijddagen bomvol met kleine kraampjes waar souvenirs en andere spullen die te maken hebben met Manchester United te koop zijn.

Schade

In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, voerden de Duitsers een aantal bombardementen op Liverpool uit. Sommige Duitse vliegtuigen hadden het vizier echter niet op scherp en lieten al boven Old Trafford hun bommen los. Het voetbalstadion raakte daardoor zo zwaar beschadigd dat het niet meer gebruikt kon worden voor het spelen van wedstrijden. Uiteindelijk duurde het tot 1949 voordat alle reparatiewerkzaamheden waren voltooid en Manchester United weer in haar eigen stadion kon spelen. Gedurende deze acht jaar speelde de club zijn thuiswedstrijden op Maine Road, nota bene het stadion van stadsgenoot en grote rivaal Manchester City. Volgens veel fans van Manchester United heeft Maine Road nooit meer zo vol gezeten met fans dan in die acht jaar.

Museum

Via de noordelijke ingang van het stadion kom je niet alleen op de sir Alex Ferguson stand. Je krijgt hierlangs ook toegang tot het grote, in het stadion gehuisveste, Manchester United museum. Verdeeld over drie verdiepingen lees, zie en hoor je hier alles over de geschiedenis van één van de grootste clubs ter wereld. Beelden van de ramp van 1958, de overwinningen in de Europa Cup 1 van 1968, 1999 en 2008, alles vind je terug. Natuurlijk zijn er meerdere kamers ingericht met alle prijzen die de club in haar historie heeft gewonnen. Centrale punt in het gehele museum zijn de drie prijzen behorende bij de Golden Treble die club won in 1999:
  • Het landskampioenschap - links op de foto
  • De FA CUP (nationale beker) - rechts op de foto
  • De Champions League - midden op de foto

Bron: Gutsgaming, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Gutsgaming, Flickr (CC BY-2.0)

Rondleidingen

Als je het museum in gaat kun je bij de kassa ook direct een kaartje kopen voor één van de vele rondleidingen die gedurende de dag gegeven worden. Rondleidingen vinden niet plaats tijdens wedstrijddagen, terwijl het museum dan wel gewoon geopend is. Vanuit het museum beginnen ook de rondleidingen door het stadion. Tijdens deze rondleidingen bezoek je onder andere de kamer waar de spelers na afloop van de wedstrijd hun familie weer zien, de perskamer en de gigantische kleedkamer. Daarnaast loop je ook via de tunnel tot de rand van het prachtige veld en zie je pas echt hoe immens het stadion eigenlijk is. Tot slot mag je je ook even speler of manager van de club voelen door op de reservebank plaats te nemen. Ook de stoelen van bekende oud-spelers en -trainers zijn op dat moment toegankelijk. Tijdens de wandeling passeer je ook bij de klok die ter nagedachtenis van de vliegramp altijd stil blijft staan op de tijd waarop het vliegtuig met spelers van Manchester United is neergestort. Gedurende de wandeling weet de gids je steeds weer te verrassen met leuke en verrassende anekdotes en weetjes. Alle rondleidingen zijn in het Engels en duren een uur. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken. Zo kun je als groep een privé rondleiding krijgen, maar kun je ook gewoon aansluiten bij een reguliere rondleiding. Op je kaartje zie je hoe laat de rondleiding begint. Zorg er wel voor dat je van tevoren genoeg tijd hebt om het museum helemaal door te gaan!

Souvenirs

Gelegen aan de oostzijde van het stadion, met ingang aan de Sir Matt Busby Road ligt onder de tribune de Manchester United Megastore. Een grote fanshop waar alles te vinden is wat met Manchester United te maken heeft. Een waar paradijs voor de echte fan, maar als toerist zeker een must om een keer gezien te hebben. Je vindt er officiële wedstrijdtenues, te bedrukken met je eigen naam en nummer, dartpijlen, sjaals en noem zo maar op. Echt alles wat je je kunt bedenken is er. De Megastore is zeven dagen in de week geopend. Wil je alles rustig bekijken dan kun je de megastore het best bezoeken op een dag waarop de club niet een thuiswedstrijd heeft. Op die dagen is het zo druk dat je, uit veiligheidsoverwegingen zelfs moet wachten om naar binnen te mogen. Op wedstrijddagen staan er rondom het stadion heel veel kraampjes met souvenirs. Hier vind je speciaal voor de wedstrijden gemaakte merchandising. Deze spullen zal je zeker niet in de Megastore terugvinden. De kraampjes zijn zeker de moeite waard om rustig te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Old Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford, het iconische stadion van Manchester UnitedOld Trafford is sinds 1910 het stadion waar Manchester United haar wedstrijden speelt, buiten een periode tussen 1941 to…
Manchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United Football Club, met als bijnaam The Mancunians, is één van de grote clubs die in de Premier League spee…
De oprichting en geschiedenis van Manchester CityDe oprichting en geschiedenis van Manchester CityManchester City is één van de topclubs in de Engelse Premier League. Toch is de hoge jaarlijkse notering van de club nie…
Manchester, Engeland: pareltje in de MidlandsManchester, Engeland: pareltje in de MidlandsIn de ruige Midlands van het eiland Groot-Brittannië zijn verschillende grote steden te vinden. Denk hierbij aan een bek…
AA Gent: geschiedenis en palmares van de clubAA Gent: geschiedenis en palmares van de clubJarenlang draaide de titelstrijd in de Belgische competitie rond RSC Anderlecht en Club Brugge. Slechts Standard of KRC…
Bronnen en referenties
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.