Manchester United: gespeelde Europese finales

Manchester United: gespeelde Europese finales De UEFA startte het eerste Europese voetbalseizoen in de jaargang 1955/1956. Sinds de toetreding van de Engelse clubs twee jaar later heeft Manchester United tot en met het seizoen 2018/2019 in totaal zes keer in de finale van één van deze competities gestaan. Twee keer werd de finale door Manchester United verloren. Vijf keer won de club de finale, waarvan de meest bekende de overwinning van de Champions League in 1999 is geweest.

Inhoudsopgave


Machester United - Benfica (4-1 wnv)

Europa Cup voor Landskampioenen, 29-05-1968, Wembley Londen

De eerste grote Europese finale van Manchester United vond plaats exact tien seizoenen na het tragedie van de vliegramp in München. Dit was voor de spelers, waaronder overlevenden van de ramp Sir Bobby Charlton en Bill Foulkes, coaches en fans een extra grote motivatie om de beker in de wacht te slepen. De wedstrijd werd gespeeld op het gras van Wembley, waar 92.225 toeschouwers aanwezig waren. Via doelpunten van diezelfde Sir Bobby Charlton en de Portugese middenvelder Graca was het na negentig minuten 1-1. In de eerste verlenging wisten George Best, Brian Kidd en opnieuw Sir Bobby Charlton, zijn tweede van de wedstrijd, te scoren voor Manchester United. Hierdoor werd de einduitslag 4-1 in het voordeel van de Engelsen. Manchester United kon hierdoor als eerste Engelse club deze beker in ontvangst nemen.

Manchester United - FC Barcelona (2-1)

Europa Cup voor Bekerwinnaars, 15-05-1991, De Kuip Rotterdam

De eerste Europese finale van Manchester United onder Sir Alex Ferguson werd gespeeld op een natte en grijze dag in de Kuip, het stadion van Feyenoord Rotterdam. 43.500 toeschouwers zagen hoe de bekerwinnaars van Engeland en Spanje elkaar geen duimbreed leken toe te geven. Uiteindelijk won Manchester United door twee goals van spits Mark Hughes voor het eerst in haar historie deze beker. Het tegendoelpunt, van de Nederlander Ronald Koeman, kon daar niets meer aan veranderen.

Manchester United - FC Bayern München (2-1)

Champions League, 26-05-1999, Camp Nou Barcelona

De meest beroemde Champions League-finale sinds haar begin in het seizoen 1992/1993 is wel de finale tussen Manchester United en Bayern München. 90.045 toeschouwers zagen een wedstrijd die ze nooit meer zullen vergeten. De Duitse club kwam in de zesde minuut op voorsprong via, een van richting veranderde, vrije trap van Mario Basler. Ondanks een tachtig minuten durend offensief leek Manchester United niet tot scoren te komen. Heel Duitsland vierde al feest toen David Beckham namens Manchester United in de blessuretijd van de tweede helft een hoekschop mocht nemen. Vijftien seconden later lag de bal, via een scrimmage, in het doel. Teddy Sheringham had van dichtbij gescoord. Nog versuft van deze late gelijkmaker, gaf Bayern München een dikke minuut later weer een hoekschop weg. Opnieuw trapte Beckham de bal richting het doel en via een kopbal van Sheringham wist invaller Ole Gunnar Solskjaer de bal in het doel achter Oliver Kahn te krijgen. Waar iedereen een verlenging verwachtte, wonnen de Engelsen in de laatste seconden van de wedstrijd de cup met de grote oren.

Manchester United - Chelsea FC (1-1 wns)

Champions League, 21-05-2008 Loezjniki Moskou

De finale van 2008 was de eerste finale tussen twee Engelse clubs. Een verbeten duel dat werd bekeken door 63.310 toeschouwers in een koud en nat Moskou. Manchester United kwam via Cristiano Ronaldo op voorsprong, maar via Frank Lampard kwam Chelsea al voor de rust weer op gelijke hoogte. In de tweede helft en beide verlengingen werd niet meer gescoord, ondanks grote kansen voor beide teams. In de daarop volgende strafschoppenserie was het uitgerekend sterspeler Cristiano Ronaldo die miste voor Manchester United. John Terry kon de beker voor Chelsea in de wacht slepen, maar gleed uit in de aanloop en schoot de bal naast het doel. Uiteindelijk werd doelman Edwin Van der Sar de held voor Manchester United; hij keerde de achtste penalty van Chelsea, genomen door Nicolas Anelka, en bezorgde de club zo de beker voor de tweede keer sinds 1999.

Bron: Funnydae, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Funnydae, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

FC Barcelona - Manchester United (2-0)

Champions League, 27-05-2009, Stadio Olympico Rome

Als titelverdediger stond Manchester United het jaar erop weer in de finale. Hiermee had de club de kans om als allereerste club sinds de start van de Champions League, in 1992, de titel twee seizoenen achter elkaar te veroveren. 62.467 toeschouwers zagen dat FC Barcelona veel en veel te sterk was voor Manchester United. Aan de hand van Man of the Match Hernandez Xavi werd de Engelse titelverdediger helemaal weggespeeld. Doelpunten van Samuel Eto'o in de eerste helft en Lionel Messi in de tweede helft zorgden voor blijdschap onder de Catalaanse voetbalfans. De uitslag had veel groter uit kunnen vallen, ware het niet dat Edwin van der Sar met een aantal knappe reddingen een aantal doelpunten wist te voorkomen.

FC Barcelona - Manchester United (3-1)

Champions League, 28-05-2011, Wembley Londen

In 2011 speelde Manchester United zijn laatste Champions League finale. Deze wedstrijd werd gespeeld voor 87.695 toeschouwers en stond onder leiding van de Hongaarse topscheidsrechter Kassai. De Nederlandse inbreng in deze wedstrijd werd verzorgd door Edwin van der Sar (keeper United) en Ibrahim Affelay (wissel Barcelona). Via een doelpunt van Pedro kwam de Spaanse club op voorsprong. Wayne Rooney maakte uit een vrije trap gelijk. Na de rust heerste Barcelona en scoorde het twee keer via Man of the Match Lionel Messi en spits David Villa. Gezien het wedstrijdverloop was het een meer dan terechte uitslag en was FC Barcelona de terechte winnaar.

Manchester United - AFC Ajax (2-0)

Europa League, 24-05-2017, Friends Arena Solna

Een verrassende finale tussen twee ploegen waarvan niet snel verwacht werd dat deze op 24 mei 2017 in de finale zouden staan. Het frivole spel waarmee de Amsterdamse club de finale wist te halen, werd door het tactisch veel sterkere Manchester United helemaal platgelegd. De Engelse club was de baas op het gehele middenveld en had negentig minutenlang controle over de wedstrijd. Een van richting veranderd schot van Paul Pogba en een hoogstandje van Henrik Mkhikitaryan zorgden ervoor dat ook de laatst ontbrekende Europese beker bijgezet kon worden in de prijzenkast van Manchester United.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
Alle Champions League-winnaars (1955-2020)Alle Champions League-winnaars (1955-2020)Het grootste voetbaltoernooi in Europa bestaat sinds 1955, maar kent pas sinds 1992 de naam Champions League, bedoeld om…
Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Premier League, Engeland: alle kampioenen tot en met 2019-20Vanaf 1992 wordt er in Engeland gevoetbald in de competitie Premier League. De Premier League bestaat uit twintig teams…

Wimbledon FC, de spraakmakende verhuizing van een voetbaclubWimbledon FC, de spraakmakende verhuizing van een voetbaclubIn de Verenigde Staten komt het met enige regelmaat voor dat een professionele sportclub die actief is op het hoogste ni…
Atalanta Bergamo, voetbalclub in ItaliëAtalanta Bergamo, voetbalclub in ItaliëIn het noorden van Italie, in de regio Lombardije, ligt in de schaduw van de Alpen de stad Bergamo. De stad is de thuisb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karinasetiawan, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_Europacup_I_1968
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_Europacup_II_1991
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_UEFA_Champions_League_1999
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_UEFA_Champions_League_2008
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_UEFA_Champions_League_2009
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_UEFA_Champions_League_2011
  • Afbeelding bron 1: Funnydae, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.