Manchester United: Trainers sinds de Tweede Wereldoorlog

Manchester United: Trainers sinds de Tweede Wereldoorlog In 1878 richtte een groep medewerkers van de Lancashire-Yorkshire Railway Company een nieuwe voetbalclub op. De club kreeg de naam Newton Heath L&YR. In 1902 werd de naam van de club veranderd naar Manchester United. In iets meer dan een eeuw tijd werd de club onder andere twintig keer kampioen van Engeland, won het elf keer de Engelse beker en drie keer de, felbegeerde, EuropaCup voor Landskampioenen. Van 1945 tot 2015 stonden er in totaal tien trainers onder contract bij de club. Twee daarvan zijn levende legendes geworden.

Inhoudsopgave


Bron: Bernt Rostad, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Bernt Rostad, Flickr (CC BY-2.0)

Sir Matt Busby

Toen in 1945 de Tweede Wereldoorlog ten einde liep zat Manchester United in problemen. Aan de Schot Matt Busby werd gevraagd de club naar de Engelse en, liefst, Europese top te leiden. Het eerste contract werd getekend voor een periode van vijf jaar, uiteindelijk bleef hij vijfentwintig jaar aan het roer. Busby legde zijn lot in de handen van jonge, zelf opgeleide spelers. De “Busby Babes” namen langzaamaan bezit van Engeland.

In 1958 ging het helemaal mis voor de club. Op de terugreis vanuit Belgrado, waar in Europees verband was gespeeld, lukt het niet om vanaf München Airport op te stijgen. Het vliegtuig crashte en tweeëntwintig spelers, begeleiders en journalisten lieten het leven. Busby zelf vocht wekenlang voor zijn leven. Veel mensen binnen en buiten de club zagen dit als het einde van de club Manchester United. Maar binnen de club vecht men, onder leiding van assistent-coach Jimmy Murphy, terug en haalt dat seizoen zelfs de finale van het nationale bekertoernooi. Aan de oostzijde van het stadion hangt een plakkaat ter herinnering aan deze ramp.

Nadat hij hersteld was van zijn opgelopen verwondingen hervond Matt Busby langzaamaan de moed om een nieuw Manchester United te bouwen. Zelfopgeleide spelers als Bobby Charlton, één van de spelers die de ramp in München wel overleefden, George Best en Dennis Law zorgden voor een nieuwe periode van successen. Hoogtepunt was de winst van de Europa Cup 1, precies tien jaar na de vliegtuigramp. Sir Matt Busby houdt het na vijfentwintig jaar als manager voor gezien.

Tussenperiode van Trainers bij Manchester United

Na het vertrek van Sir Matt Busby moet de club op zoek naar iemand die capabel is om in zijn voetsporen te treden. De eerste die dat mag doen is Wilf McGuinnes. Hij begint in de zomer van 1969 aan deze zware taak. De Engelsman krijgt te maken met een verouderde en minder gemotiveerde ploeg. McGuinnes krijgt ze niet aan de praat en moet na anderhalf jaar weer het veld ruimen. Hetzelfde gebeurde met zijn opvolger, de Ier Frank O’Farrell. Ook hij kon, na een goed begin van het seizoen 1971/1972, de selectie niet in de hand houden en werd, mede vanwege zijn onpersoonlijke houding, in december 1972 door de club ontslagen.

Tommy Docherty

De Schot Tommy Docherty was de volgende. Hij begon in de zomer van 1972 en hield het vijf seizoenen vol. Tijdens zijn periode degradeerde de club naar de Second Division, promoveerde het seizoen erop direct weer als kampioen en haalde twee keer de finale van de nationale beker, waarvan er één gewonnen werd. Alles wees op een lange en vruchtbare samenwerking. Echter werd in het voorjaar van 1977 bekend dat hij een buitenechtelijke relatie had met de vrouw van de fysiotherapeut van de club. Docherty werd ontslagen en zijn huwelijk ging kapot.

Dave Sexton

De Engelsman Dave Sexton nam het roer daarna vanaf de zomer 1977 over. Onder zijn leiding behield de club zijn plaats in de First Division, maar werden de resultaten wel steeds iets minder. Na vier vruchteloze jaren, waarbij de tweede plaats het hoogst haalbare bleek, moest hij het veld ruimen.

Ron Atkinson

Ron Atkinson werd vervolgens gezien als de man die de successen van weleer weer terug kon brengen naar Manchester. Aan het begin van het seizoen 1981/1982 komt hij voor de groep te staan. Het tij leek langzaam te keren in het voordeel van de club. In vijf seizoenen werd vijf keer een plaats in bij de eerste vier behaald en de club won onder zijn leiding twee keer de nationale beker. Hiermee was hij de succesvolste coach sinds Sir Matt Busby. Het seizoen 1986/1987 begon echter desastreus, Manchester United verloor de eerste drie wedstrijden en wist hier nooit echt meer van te herstellen. In november 1986 was het over voor Ron Atkinson.

Bron: Dullhunk, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Dullhunk, Flickr (CC BY-2.0)

Sir Alex Ferguson

Midden jaren tachtig gaat het weer slecht met Manchester United. De club wordt gezien als een reus in hele diepe slaap. Aan opnieuw een Schot de taak de club wakker te maken en weer naar de top te leiden. Alex Ferguson wist in het begin van de jaren tachtig met de Schotse club Aberdeen de hegemonie van topclubs Celtic en Rangers te doorbreken. In november 1986 neemt hij de uitdaging aan om het werk, gestart door Atkinson, over te nemen en af te maken. In het begin had hij het erg moeilijk, het leek er in oktober 1990 zelfs op dat hij zou worden ontslagen. Toch kreeg hij van de fans en het bestuur het vertrouwen verder te gaan met zijn vernieuwing. Wat een beslissing blijkt dit vijfentwintig jaar later te zijn geweest. Sir Alex Ferguson bracht de club terug naar de Engelse en Europese top, reeg de hoofdprijzen aaneen en beheerste alle facetten binnen de club. Aan het eind van het seizoen 2012-2013 nam hij in stijl afscheid als manager. Hij werd landskampioen met een nog nooit eerder vertoonde 5-5 uitslag in de laatste competitiewedstrijd. De club moet opnieuw op zoek naar een manager die de hoge verwachtingen kan waarmaken.

David Moyes

Ferguson zelf ziet in de manager van Everton, David Moyes, de ideale opvolger. Moyes stond tien jaar lang aan het roer bij Everton, met beperkte middelen wist hij ieder jaar uitstekende resultaten te halen met de tweede club van Liverpool. In de zomer van 2013 neemt hij de taak op zich een nieuw tijdperk te starten. Onder Moyes stagneert het spel van Manchester United echter en na acht maanden aanmodderen wordt hij ontslagen. Uiteindelijk eindigt de club als zevende en loopt daardoor voor het eerst sinds 1990 Europees voetbal mis.

Ryan Giggs

Man van de club Ryan Giggs neemt, na het ontslag van David Moyes, de laatste wedstrijden van het seizoen 2013-2014 als speler/manager waar. Giggs speelde sinds 1991 voor het eerste elftal van Manchester United en is een held onder de fans. De clubleiding acht hem echter nog niet voldoende ervaren om het roer definitief over te nemen en vanaf het seizoen 2014 moet hij genoegen nemen met een rol als assistent onder de nieuw aan te stellen manager. Deze manager moet hem de fijne kneepjes van het vak leren zodat Giggs in de toekomst de rol van manager kan gaan overnemen.

Bron: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Bron: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Louis van Gaal

Al voor het zeer succesvolle Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, in de zomer van 2014, tekent de Nederlandse succescoach Louis van Gaal een driejarig contract bij Manchester United. Hij is de eerste niet-Britse manager in de geschiedenis van de club. Hoop en verwachtingen schieten weer naar boven; bij zijn voorgaande clubs wist hij grote successen te behalen en dat moet ook bij Manchester United weer gaan lukken. Gedurende het eerste en tweede seizoen onder zijn leiding vindt de club langzaam de weg weer naar boven. De club doet weer mee om de prijzen, maar de fans worden niet verwend met de manier van spelen. Omdat hij daarnaast ook nog eens veel geld uitgeeft aan nieuwe spelers, krijgt hij veel kritiek van fans en kenners van het Engelse voetbal. Louis van Gaal werd op 23 mei 2016, nadat hij twee dagen eerder de FA Cup wist te winnen, ontslagen vanwege de slechte prestaties in de competitie.

José Mourinho

Op 27 mei 2016 tekende de Portugese manager José Mourinho een contract voor drie seizoenen als coach van Manchester United. Mourinho had op dat moment al ervaring opgedaan in Engeland, hij was twee keer coach bij rivaal Chelsea. Tussen 2003 en 2016 won Mourinho 22 grote prijzen, waaronder landstitels in 4 landen (Engeland, Italië, Spanje en Portugal) en twee keer de Champions League (FC Porto en Internazionale). Het eerste seizoen ging moeilijk, maar in januari werd de Engelse League Cup gewonnen en in mei de Uefa Europa Leauge. Met de winst van deze Europese beker verzekerde de ploeg zich van deelname aan de Champions Leauge voor het seizoen 2017/2018. Iets wat via de competitie niet was gelukt. In het tweede seizoen onder zijn leiding werd een tweede plaats in de competitie behaald. Wel was er steeds meer gemor te horen onder volgers, kenners en vooral de fans over het soms matige voetbal dat de ploeg liet zien. Op 18 december 2018, twee dagen na een 3-1 nederlaag bij aartsrivaal Liverpool werd Mourinho op staande voet ontslagen. De bom was gebarsten door slechte resultaten, slecht voetbal en ruzie met de sterspelers.

Ole Gunnar Solskjaer

Op 19 december 2018 werd bekend gemaakt dat United-legende Ole Gunnar Solskjaer tot het einde van het seizoen 2018/2019 het eerste team onder zijn hoede neemt. Hij wordt hierbij geholpen door oud-assistent Mike Phelan. Solskjaer komt over van het Noorse Molde FK, waarmee hij in de Noorse competitie tweede werd. Solskjaer is een man van de club, een held onder de fans en heeft daarom alle vertrouwen. De resultaten waren in eerste instantie van onderliggend belang, het plezier bij de spelers en de fans stond in eerste instantie voorop. Dankzij de goede resultaten, onder Solskjaer verliest United slechts 1 van zijn eerste 13 wedstrijden, wordt in april 2019 bekendgemaakt dat Solskjaer per direct een vaste aanstelling krijgt als manager van het eerste team, daarbij in het nieuwe seizoen geholpen door assistenten Mike Phelan en Michael Carrick.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United Football Club, met als bijnaam The Mancunians, is één van de grote clubs die in de Premier League spee…
Boekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie)recensieBoekrecensie van Alex Ferguson (mijn autobiografie)Sir Alex Ferguson is 27 jaar manager geweest van Manchester United. In deze periode heeft hij de club naar een niveau ge…
Premier League 2016/2017: managers van de topclubsPremier League 2016/2017: managers van de topclubsDe Engelse Premier League is ook in het seizoen 2016/2017 weer het strijdtoneel tussen de twintig beste Engelse voetbalc…

Oranje op het WK 1974, het toernooi der afwezigenEenmaal won het Nederlands voetbalelftal een hoofdprijs, namelijk de Europese titel in 1988. Driemaal stond Oranje in ee…
Jim Thorpe: Het tragische eind van een legendeJim Thorpe: Het tragische eind van een legendeKoning Gustaaf V van Zweden noemde hem ‘de grootste atleet ter wereld’, terwijl hij hem kroonde tot Olympisch kampioen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karinasetiawan, Pixabay
  • http://www.manutd.com/en/Home/History/History-By-Decade.aspx
  • http://www.manutd.com/en/Home/History/Munich-Remembered.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester_United_FC
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Manchester_United_F.C._managers
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tommy_Docherty
  • Afbeelding bron 1: Bernt Rostad, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Dullhunk, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Paul Blank, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 02-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.