Hoe word je profvoetballer?

Hoe word je profvoetballer? Profvoetballer worden, lijkt je dat wat? Dan is het de vraag hoe je topvoetballer wordt. Als je talent hebt voor voetballen is het heel belangrijk om dat talent verder te ontwikkelen. Op straat elke dag een partijtje voetballen kan natuurlijk helemaal geen kwaad, maar als je een echte professionele voetballer wilt worden heb je een trainer nodig die zijn ervaring inzet om jouw voetbaltalent op de goede manier te ontwikkelen. Bovendien kan je dan gescout worden. Zowel jongens als meiden kunnen gescout worden. John Heitinga was profvoetballer bij Ajax. Toen hij nog klein was, was hij al dol op voetballen en zijn moeder zag dat hij talent had. Zijn moeder wilde hem verrassen voor zijn verjaardag en ze was zo slim om Ajax op te bellen en te vragen of Johnnie een dagje mocht meedoen met de club. Dat mocht. En hij speelde zo goed dat hij meteen mocht blijven. Hij klom van het derde elftal naar het tweede, en uiteindelijk speelde hij in het eerste elftal.

Profvoetballer worden

Profvoetballers verdienen erg veel geld. Ze worden door hun voetbalclub betaald en ze kunnen van hun inkomen als voetballer (erg goed) leven. Voetballen is nou eenmaal dé sport in Europa. Voetballers die niet betaald worden door hun voetbalclub, worden amateurs genoemd. Voetballers die wel betaald worden door hun voetbalclub, maar die niet van dat inkomen kunnen leven, noemen we semiprofessioneel (semi-prof).

Gescout worden voor vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal of damesvoetbal, is volgens de NOS net zo populair als mannenvoetbal als de Oranje Leeuwinnen het enorm goed doen op het EK 2017. De wedstrijden voor het EK vrouwenvoetbal worden dan volgens de NOS door 55% mannen bekeken en door 45% vrouwen.

Gescout worden

Als je voldoende talent hebt sluit je dan in elk geval aan bij een voetbalclub waar trainers zitten die je veel kunnen leren. Talent moet je ontwikkelen want anders is het niet echt mogelijk om er veel mee te bereiken. Om bij Ajax, PSV of Feyenoord te kunnen trainen, is niet zo gemakkelijk. De bekende voetbalclubs hebben natuurlijk een grote keus omdat er veel aanmeldingen zijn. Maar als je goede trainers treft bij kleinere voetbalclubs zit je om te beginnen ook prima. Bovendien komen er regelmatig mensen bij de kleinere voetbalclubs kijken, die voor de grote voetbalclubs op zoek zijn naar groot talent. Je kunt dus gescout worden als je tijdens een wedstrijdje kunt laten zien wat je allemaal in je mars hebt. Onthou dat talent altijd wel komt bovendrijven, als je tenminste bezig blijft om je talent te ontwikkelen. Waar letten ze op als ze nieuw talent zoeken?
 • Of je fit bent.
 • Of je plezier in voetballen hebt en enthousiast bent.
 • Hoe sterk je basistechniek is.
 • Of je een doorzetter bent en graag wilt.
 • Of je een goede conditie hebt.
 • Of je pit hebt.

Talentendagen voor jongens en meiden

Op een talentendag wordt de hele dag aandacht besteed aan voetballen. Je leert veel extra dingen, krijgt veel tips en advies om je techniek te verbeteren en je loopt meer kans om gescout te worden omdat er scouts rondlopen om talent eruit te pikken. Bij Jong Oranje kan je regelmatig meedoen aan talentendagen, zowel jongens als meiden.

Ben je te oud? Toch niet

Er is goed nieuws voor 'oudere' spelers van 20 tot 23 jaar. Men United organiseert via een App van Men United, talentenscouting voor oudere spelers. Kijk voor meer info bij copa-amsterdam.nl.

Tips

Om profvoetballer te worden moet je gezond leven en eten, en aan je conditie werken. Als voetballen voor jou heel erg belangrijk is zal je dat er ook voor over hebben. Ook is het zaak om regelmatig te voetballen en te trainen. Werk aan je techniek. Probeer ook van andere succesvolle voetballers te leren door hun techniek te bestuderen. Kijk naar hun techniek en lees wat over hun leven en hun voetbalcarrière. Probeer hun techniek na te doen zodra dat kan, zoals o.a. Freestyle technieken. Andere zaken waar je aan denken kunt:
 • Eet gezond, met voldoende groenten en fruit en beweeg elke dag voldoende.
 • Ga naar de trainingen. Zonder training ontwikkel je je trager en je conditie gaat achteruit. Als je de trainingen vaak overslaat dan is je motivatie misschien onvoldoende om topvoetballer te worden, en motivatie is de helft van het werk. Denk niet: ik kom er zo ook wel, want je vergist je.
 • Roken kan echt niet. Roken kost je zelfs als je nog jong bent al een groot stuk van je conditie. Op lange termijn zal je hele lichaam aan roken stukgaan.
 • Alcohol drinken is ook niet goed voor je. Het beschadigt veel in een mensenlichaam. Het is dus beter dat je geen alcohol drinkt, maar als je op een feestje een keer een biertje drinkt (na je 18e) is dat nog wel te overzien. Maar niet op de avond voor een belangrijke wedstrijd of een zware training.
 • Drugs, het spreekt voor zich: als je drugs gebruikt kan je geen topsporter worden. Alweer een reden om uit de buurt te blijven van dergelijke middelen.
 • Vermijd junkfood en zwaar, ongezond eten. Dat maakt een mens nou eenmaal niet fitter. Toch is het wel belangrijk dat je goed eet als je veel sport, want door sporten verbrand je ook veel energie en dat moet bijtijds worden aangevuld. Ook gezond drinken is belangrijk, omdat sporters veel vocht uitzweten en uitgedroogd kunnen raken. Als je te weinig eet of drinkt, zal je niet goed kunnen presteren. Laat je door je sportclub informeren welke voeding het beste is in combinatie met zware trainingen.
 • Ga als het kan en mag, op voetbalkamp in je vakantie.
 • De Voetbal Academie geeft extra lessen voor getalenteerde voetballers.
 • Op talentendagen kan je veel leren en je kunt gescout worden.

Voetbal Academie

De AFA (Amsterdam Football Academy) geeft trainingen op hoog niveau. De trainingen worden in Amstelveen gegeven. Neem daar eens een kijkje als je in de buurt woont, of vraag of ze nog plaats hebben om je te plaatsen. Er zijn natuurlijk nog meer voetbalscholen in Nederland.

Voetbalwedstrijd bekijken, kaartjes kopen

Door veel naar goed voetbal te kijken, zal je ook veel leren over voetballen. Het is natuurlijk helemaal fantastisch als je regelmatig echte voetbalwedstrijden bij kunt wonen. Je kunt kaartjes verkrijgen voor allerlei voetbalwedstrijden. Een voetbalwedstrijd bekijken in een stadion bijwonen is leerzaam en een indrukwekkende belevenis. Kijk altijd kritisch en probeer te leren van voetbaltechniek van topvoetballers.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word ik een betere voetballer?Dagelijks vragen duizenden jonge kinderen in Nederland zich af hoe ze een betere voetballer of voetbalster kunnen worden…
Aad mansveld, clublegende ADOAdriaan Mansveld, geboren op 14 juli 1944 te Den Haag is zijn club achter de duinen altijd trouw gebleven. Aad Mansveld…
Jaap Stam... de voetbalcarrière van 'De rots van Kampen'Jaap Stam kreeg tijdens zijn actieve voetbal carrière een aantal bijnamen; ‘De rots van Kampen’, ‘The Dutch Destroyer’,…
Footgolf: een nieuwe sportVoetbal is al jaren de volkssport nummer 1. Ook golf is bij een weliswaar kleiner publiek goed gekend. Een combinatie va…

Ruud van NistelrooijEen van de grote Nederlandse voetbalsterren van was Ruud van Nistelrooy. Hij begon zijn profcarrière bij FC Den Bosch, m…
Bronnen en referenties
 • http://web.at5.nl/achtergrond/2008/04/29/hoe-word-je-profvoetballer/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Voetballer
 • http://www.kidsplanet.nl/planet/show/id=876564/contentid=717749
 • http://www.copa-amsterdam.nl/men-united/
 • http://www.ad.nl/show/nos-directeur-de-jong-geen-verschil-in-kijkers-vrouwenvoetbal~a71a5e71/
Reacties

Anoniem, 20-12-2016
Hoi,

Ik plaats dit bericht puur voor info. Een goede vriend van mij die in het buitenland woont speelt in een "prof" club. Nou is mijn vraag of wij wat kunnen doen zodat hij naar Nederland wordt gescout? Graag zie ik een reactie tegemoet. Reactie infoteur, 21-12-2016
Dat lijkt me niet makkelijk en ik kan u hier niet over adviseren.

Denise, 25-10-2016
Goedemiddag,
Ik heb een vraag. Er zijn aantal keren scouts bij de mini's bij ons op de club geweest en hebben alle drie keer de naam van mijn zoon gevraagd aan de trainer en de ouders. Hiernaast hebben ze ons team ook uitgenodigd voor een competitiemiddag bij Ajax. Hier heeft de trainer aangegeven dat tijdens deze competitie er vier scouts de naam van mijn zoon hebben gevraagd, waarvan ze een aantekening hebben gemaakt. Echter is dit een aantal weken terug en is hij nog niet uitnodigt en heeft hij nog geen bericht ontvangen. Hebben ze nu geen interesse meer of moet ik het gewoon afwachten? Reactie infoteur, 25-10-2016
Hi, het is lastig te zeggen waarom scouts niet meteen contact zoeken. Het kan zijn dat ze de naam van uw zoon genoteerd hebben omdat ze hem een talent vinden om in de gaten te houden. Misschien willen ze de volgende keer zien of hij vooruitgang heeft geboekt. Maar het blijft een beetje gissen. Bespreek het eens met de trainer van de club. Die weet misschien hoe snel er over het algemeen door die scouts gereageerd wordt, en hoe vaak er ook helemaal verder niet meer gereageerd wordt.

Charissa, 08-03-2016
Hey ik had een vraag,

Ik ben in september 16 geworden en zou erg graag voetbalster worden. Ik weet van mezelf dat ik daarvoor wel gewicht moet verliezen en erg aan mezelf moet werken, maar dat heb k er dan wel voor over. Mijn doel is om dit jaar aan alles te werken en het volgende seizoen er tegen aan te gaan, maar mijn vraag was of het nog wel mogelijk is voor mij om voetbalster te worden aangezien ik al 16 jaar ben en pas iets kan doen als het volgende seizoen begint en ik dan al inmiddels 17 jaar ben. Is het al te laat voor mij en moet ik iets anders doen of moet ik er nog voor gaan? Want van mijzelf weet ik dat ik alle kwaliteiten heb om het te worden ik moet alleen nog wat gewicht verliezen. Reactie infoteur, 08-03-2016
Zeg nooit, nooit. De realiteit leert dat er maar heel weinig goed genoeg zijn, maar als je er heel hard voor knokt kan het zomaar gebeuren dat je toch opvalt.

Anoniem2, 24-02-2016
Mijn zoontje heeft aan 2 talentendagen, bij 2 verschillende clubs, mee gedaan. Dit was hartstikke leuk, zonder dat er bij ons en bij hem het idee was van hij móet en zal ontdekt worden. Gewoon eens leuk partijtjes bij een profclub. Eens een keer met andere kinderen dan die bij je eigen club. Er is mij bij beide clubs echter toch iets opgevallen. Kijk, ik ben zeker geen racist en ik wil dus ook niemand discrimineren. Maar, behalve dat brutaliteit en egoïstisch voetbal gedrag in de jeugdopleidingen belangrijker schijnt te zijn dan voetbaltechnisch talent, lijkt de norm ook te zijn, dat een kind A. blijkbaar uit de 'grote' stad moet komen en B. een Antilliaanse, Surinaamse of Afrikaanse afkomst moet hebben. LET OP: ik heb dus helemaal niets tegen mensen uit een andere cultuur. Als zij echt voetbaltechnisch aantoonbaar meer talent hebben, ben ik de eerste om toe te geven dat zij terecht uitgekozen worden. Maar, je kunt je, zeker gezien het Nederlandse profvoetbal van nu, serieus afvragen of dat wel zo'n goede manier van opleiden is geweest en nog is. Dat je als profvoetballer een bepaalde 'brutaliteit' aan de bal en verbaal moet hebben, dat snap ik ook wel. Mijns inziens overschaduwen deze zaken echter momenteel iets te veel hetgeen waar het toch uiteindelijk omgaat, het pure voetbaltechnisch talent. Reactie infoteur, 25-02-2016
Hi Anoniem, het is jammer dat u dit denkt. Er is geen voetbalclub die talent links laat liggen voor minder groot talent, alleen om de een voor te trekken bij de ander op huidskleur. Het is wel zo dat mensen uit allerlei verschillende culturen talent hebben, vaak ook groot talent, en dus is het begrijpelijk dat er ook veel mensen die niet wit zijn, gescout worden. Talent, vaardigheid, inzet en doorzettingsvermogen komt de kwaliteit van het voetbal ten goede. Als men ergens met nadruk op de aanwezigheid van zoveel mogelijk talent selecteert en niet op kleur, dan is het naar mijn idee juist wel in de sport. Men wil immers topspelers. Men scout personen niet omdat iemand wit of groen is, maar omdat iemand het beter doet dan de rest. Het is niet altijd makkelijk te aanvaarden dat er meer jongens/meiden niet gescout worden als wel, maar echt talent zal wel altijd opvallen. De aanhouder wint, dus als het super belangrijk is voor uw zoontje is het toch een kwestie van dat talent zoveel mogelijk te ontwikkelen en blijven proberen. Vroeg of laat blijkt dan wel of hij in zich heeft wat ervoor nodig is. Het kan ook moeilijk voor hem zijn om het te laten zien op een talentendag want de een is daarvoor nerveuzer als de ander.

Anoniem, 15-02-2016
Mijn Dochter is 2,5 jaar geleden gescout door de knvb. Ze heeft een traject gelopen voor meisjes onder de 11 jaar. Uiteindelijk is ze niet bij de laatste 35 meiden gekomen, we weten ook waarom, waar ze aan moet werken. Talent heeft ze wel, ze voetbalt pas 3 jaar. Nu wil ze graag hulp om haar talent verder te ontwikkelen omdat ze echt leeft voetbalt. Bij de club waar ze nu voetbalt is er door bepaalde mensen vol ongeloof gereageerd dat ze gescout was. Ze heeft het gevoel dat ze bij haar eigen club niet verder geholpen wordt, omdat haar talent niet erkend wordt.

Waar doen we goed aan om haar verder te laten ontwikkelen? Reactie infoteur, 16-02-2016
Hi, heeft u hier al geïnformeerd? Zie link:

http://www.jongeroranje.nl/activiteiten/meisjes.aspx

Kevin, 12-02-2016
Ik ben 20 jaar en ik word dit jaar 21 kan dat op mijn leeftijd en kan ik nog gescout worden? Ook al heb ik talent? Groetjes kevin Reactie infoteur, 12-02-2016
Hi, zeg nooit 'nooit.'

Danny, 22-12-2015
Ik heb een vriend die 1 divisie speelt en de afgelopen 3 jaar 2e divisie speelt. Hij is 2e jaars B en krijgt de kans maar niet om hogerop te spelen. Dat terwijl hij de beste spelers is van het team. Hij speelt zo goed dat hij vaak de wedstrijden kan bepalen. Alleen werkt zijn trainer hem flink tegen door hem weinig te laten spelen met onzinnige redenen. Kunnen jullie misschien wat beteken voor deze jonge, ik hoor graag van jullie terug. Want hij verdient het echt. Reactie infoteur, 23-12-2015
Als hij zo goed is als jij denkt zal zijn talent niet onopgemerkt blijven door scouts. Afhankelijk van zijn leeftijd zou hij mee kunnen doen aan talentendagen, daar zitten de scouts. Ze vissen de beste spelers er meteen uit.

Dominique, 02-11-2015
Hallo,

ik ben 21 jaar en een talent, speelde jaren 3e en 4e divisie en ben toen gestopt. Sinds vandaag speel ik weer bij een club in het eerste, ze spelen 2e klasse. Iedereen is verbaasd over hoe ik ongetraind speel en over het technische aspect! Mijn vraag is hoe kom ik hogerop als 21 jarige… Ik wil echt graag weer op niveau voetballen. Reactie infoteur, 02-11-2015
Denk dat je gewoon moet blijven laten zien wat je kunt. Als ze nu al zo onder de indruk zijn zal je vanzelf hoge ogen scoren en opvallen. En dan maar hopen dat het er nog komen mag.

George, 17-10-2015
Mijn neefje van 10 voetbalt bij een BVO en zit op de basisschool groep 7.

Welke verplichte schoolopleiding moet hij persé hebben dan wel afgerond hebben
om profvoetballeer te worden? Reactie infoteur, 17-10-2015
Hi, een vooropleiding is niet verplicht, talent is alles waar het om draait. Maar er wordt wel gewerkt aan een MBO opleiding voor profvoetballers. Ik zie dat niet snel verplicht worden, maar meer ter ondersteuning om voetballers de kans te geven om zich nog beter in de sport te ontwikkelen en om bijvoorbeeld zelf les te kunnen gaan geven. Lees er meer over via onderstaand internetadres:

http://www.nu.nl/sport/2130918/mbo-opleiding-profvoetballer.html

Lopez, 02-10-2015
Ik ben 17 jaar oud en vele mensen zeggen dat ik veel hoger kan spelen dan waar ik nu bij voetbal en snap niet waarom er dan weinig naar me word gekeken. Hoe komt dat? Reactie infoteur, 02-10-2015
Hi, omdat je niet alleen op moet vallen, maar ook echt een opvallend groot talent moet zijn. Er zijn gewoon veel jonge mensen die goed spelen en volgens anderen best hoger zouden kunnen spelen, maar die daar toch nooit terechtkomen. Je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben en gezien worden op het moment dat je heel goed speelt, zeg maar. Soms moet je het lot een handje helpen door te zorgen dat ze je zien om erachter te komen of je een kans maakt. 'Als Mozes niet naar de berg komt, dan gaat de berg naar Mozes.' Ken je dat gezegde? ;) Het betekent dat je soms naar iets of iemand toe moet gaan in plaats van wachten tot ze naar jou komen. Kijk daarom ook eens hier:

http://www.pro-voetbalscouting.nl/Home/

Wie weet!

Anoniem, 20-08-2015
Ik ben 14 en voetbal nog niet bij een club maar train vaak in me eentje of met een vriend aan techniek en schot, soms als we met meer zijn gaan we vaak partijen en daarmee laat ik zien wat ik kan en veel vrienden zeggen dat ik goed ben en goed speelde.
ik heb besloten om me aan te melden bij een club om beter te worden en misschien gescout te worden. Nu weet ik dat de kans klein is maar ik vraag me echt af zal er een kans zijn? Reactie infoteur, 21-08-2015
Tuurlijk is er een kans, die kans is klein, maar niet onmogelijk.

Musy, 21-07-2015
Hallo, (10-06-1996) 19 jaar

Ik zelf heb nooit echt op voetbal gezeten door bepaalde redenen. Ik voetbal al een tijdje (10jaar) en de basics heb ik goed onder de knie, sta het liefst als we met vrienden spelen RV. Ik ben linksbezig en krijg echt bijna altijd complimenten voor mijn inzicht en schot. Tot op heden heb ik besloot om me aantesluiten bij een club. Dan nu de vraag is er echt ook maar een klein beetje hoop dat ik nog gescout of in iedergeval op hoog niveau voetbal kan spelen? Ik ga er de komende seizoen voor het eerst bij een club spelen en ga er echt 100% voor om mijn spijt gevoel weg te werken.

Groetjes, Reactie infoteur, 21-07-2015
Hi, die kans is zeer klein, maar zeg nooit 'nooit'. Alleen als je een toptalent bent, in een topconditie… dan is er een kleine kans.

Maakt Niet Uit, 24-10-2014
Ik ben toen ik in de D zat 2 keer gescout door de KNVB maar m'n leiders hebben toen gezegd dat ik niet wilde. Is er nog kans? Reactie infoteur, 24-10-2014
Moeilijk te zeggen, hangt er ook vanaf hoe oud je bent natuurlijk.

Cruijff, 18-10-2014
Ik heb een zoon van 8 jaar die heeft heel veel talent, en met talent bedoel ik dat hij heel goed speelt, bij elke wedstrijd dat hij speelt is hij die de wedstrijd beslist, en iedereen die komt kijken, komen na de wedstrijd naar mijn toe, en zeggen dat je zoon talent heeft, zelfs zijn tegenstanders geven hem complimenten, op school waar hij zit ook, in de buurt waar wij wonen ook, iedereen kent hem van zijn voetbal talent, en mijn vraag is dit niet genoeg dat hij ondekt word, en hoe kan je voor zorgen dat hij ondekt word, of is het maar puur geluk. Reactie infoteur, 19-10-2014
Talent komt altijd bovendrijven… zeggen ze weleens. Maar in dit geval zou ik u toch aanraden niet af te wachten maar eens te gaan kijken bij de talentendagen van jongeoranje:

http://www.jongeroranje.nl/

Bezorgde Moeder, 03-10-2014
Ik heb een zoontje van 9 jaar, hij is verleden jaar en dit jaar opnieuw gescout door een ploeg die eerste nationaal speelt. Momenteel zit hij in een voetbalclub 4de nationale. De voetbalclub die hem gescout heeft is te ver voor ons ongeveer 75km. Deze afstand is voor ons spijtig genoeg niet haalbaar, omdat wij beiden werken. Zelfs als ze mijn zoon zouden komen afhalen dan nog vind ik dat hij te lang weg is ongeveer 4 uur (inclusief training). Toen ik het aan mijn zoon vertelde dat we hem toch niet konden brengen, was hij teleurgesteld ik doe zo mijn beste en jullie geven mij geen kans. Mijn vraag is het niet beter dat hij nog enkele jaren in zijn huidige club zit en dan kunnen we nog eens kijken voor later.
of hij nog altijd gevraagd wordt? De meeste mensen rond mijn omgeving zeggen dat hij beter bij de gescoute club zou gaan omdat hij daar beter zijn "talent" kan ontplooien. Reactie infoteur, 03-10-2014
Mensen in uw omgeving praten misschien wat te gemakkelijk, zij hoeven hem immers niet te halen en te brengen. Ik kan me uw zorg goed voorstellen, hij is nog erg jong. Het is begrijpelijk dat uw zoontje graag wel wil, want kinderen begrijpen niet altijd hoeveel tijd er voor ouders in gaat zitten en wat u ervoor opzij moet te zetten, terwijl u geen garantie heeft voor de toekomst dat uw zoontje inderdaad verder zal groeien. U zal de afweging zelf moeten maken. Is dit een grote gemiste kans of komen er meer kansen? U kunt ook met de betreffende ploeg overleggen wat wijs is. Doe echter wat uw hart u ingeeft. U kunt het succes voor uw zoon misschien ook eerst dichterbij zoeken. U kunt hem laten meedoen aan talentendagen en eens zien door wie hij wellicht nog meer gescout wordt. Er zijn talentendagen in oktober 2014 en februari en mei 2015:

http://www.jongeroranje.nl/info/kalender.aspx

Dennis, 06-04-2014
Hallo

Ik speel in een niet zo'n bekende club. Het is wel leuk bij mijn vrienden maar ik wil graag hogerop. Moet ik dan bij mijn oude club blijven, of moet ik naar een betere club gaan?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 07-04-2014
Hi, vrijwel elke jonge enthousiaste voetballer wil prof worden, de kans dat die droom uitkomt is voor de meesten klein. Vraag jezelf af wat jou beter maakt dan de rest. Denk je dat de kans groot is dat jij bij die paar procent grote talenten hoort die prof zullen worden? Je vrienden en je club loslaten voor een kasteel wat op los zand gebouwd is, is niet zo verstandig. Bespreek eerst eens met mensen om je heen hoe zij jouw kansen inschatten, je kans op een carrière als profvoetballer bedoel ik. Zegt je trainer bijvoorbeeld dat je een opvallend groot talen bent? Of zijn er anderen die dat opvalt? In elk geval is het het beste om eerst een duidelijk beeld te krijgen van je eigen mogelijkheden, en als je zeker weet dat je kansen erg gunstig zijn, dan kan je verder gaan kijken wat voor jou het beste is.
Als je een grotere kans wilt hebben om gescout te worden doe dan mee aan talentendagen.

Patrick, 21-03-2014
Ik ben Patrick 14 jaar oud ik speel in de c1 eerste klas ik heb een klein probleem weet u misschien hoe het komt dat ik me zelf in de wedstrijd nooit echt goed vind of problemen heb met verkeerd inpasen en die dingen maar als we trainen hoor ik meestal hier en daar dat ik een talent ben. maar wrm lukt het niet in de wedstrijd? heb trouwens vroeger toen ik 10 jaar was bij de KNVB gevoetbald eerst was ik gaan gamen en heb daarom mijn voetbal een beetje verpest ik ben er verslaafd aan geraakt gelukkig ben ik er all een tijdje mee gekapt maar weet u hoe dit komt? met in de wedstrijd? misschien tips.

doei alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-03-2014
Ik denk dat je te veel denkt dat het in de wedstrijd niet lukt. Dan ga je op den duur anders spelen. Je focust je namelijk op 'niet lukken' in plaats van op 'wel lukken.' Waarschijnlijk denk je zelfs voor de wedstrijd al: 'Het zal vast wel weer mis gaan.'

Je moet juist denken: 'Ik ben goed - Ik ben een topspeler - ik heb talent' enzovoorts.

Jeroen, 12-01-2014
Ik ben jeroen 19 jaar ik heb tot mijn 14de op hoog niveau gevoetbald maar ben gestopt omdat ik met een knieblessure kwam te zitten die maar bleef terugkomen verder hen ik interregionaal en districts voetbal gespeeld bij de KNVB amateurs en er was vanuit verschillende profclubs belangstelling voor me onder andere de graafschap Vitesse en NEC ben nu weer op conditie aan het komen en ik vraag me af of der nog een kans inzit voor me of is het false hoop? Reactie infoteur, 12-01-2014
Hi, zegt nooit, nooit maar je moet realistisch blijven. Als je een ongelooflijk toptalent bent dan kan niemand om je heen, maar dat moet je wel uitzonderlijk goed zijn.

Harut, 26-12-2013
Hallo,

Ik speelde voetbal op een lange termijn maar ik stopte omdat ik het druk had in me leven waardoor mijn vader overleed.
Toen was het klap en ik stopte met voetbal omdat mijn vader me vaak steunde bij elke wedstrijd.

Maar ik ben nu ouder geworden inmiddels 16 jaar en met motivatie wil ik weer voetballen en erbij gaan fitnessen beginnen en later goed terecht komt of ben ik inmiddels te laat? Reactie infoteur, 28-12-2013
Hi, je hebt veel dingen meegemaakt di inderdaad een aanleiding kunnen zijn om te stoppen met dingen. Je hebt gekozen om te stoppen met voetbal en dus moet je nu weer je oude conditie en zo meer, opbouwen. Het is niet te laat om voor je plezier en je gezondheid te voetballen, ook niet te laat om goed te worden.

Vader, 05-12-2013
Mijn zoon speelde vorig seizoen met gemak mee in de 1e klasse regio rotterdam in de F1. Nu is hij anderhalf jaar later 8 jaar en speelt nog in de F1 maar nu 2e klasse. Zijn teamgenoten zijn naar de E2 gegaan. Want die zijn een jaar ouder. Bij ons zien ze hem als talent; maar omdat de E2 ook hoog speelt, zouden de meeste tegenstanders 2 jaar ouder zijn. Dus hebben ze dat niet gedaan. Vraag me af of dit nu een goed idee is geweest, want hij steekt er nu wel heel ver bovenuit. Volgend jaar gaat hij wel naar de E1. Maar daarna hebben we hetzelfde probleem. Wat had dit jaar het beste geweest volgens U? Reactie infoteur, 06-12-2013
Dit is lastig te beoordelen omdat ik uw zoon niet ken. Ik denk wel dat men over het algemeen kan stellen dat het goed is als er uitdaging blijft. Als er enige competitie is qua niveau, blijf je scherper spelen. Als je continu de beste bent, is er weinig uitdaging en dat prikkelt al snel onvoldoende om je best te doen. Er kan zelfs verveling optreden wat geen beste zaak is. Maar als uw zoon wel plezier heeft in het voetballen en zich niet verveelt, kunt u hem ook gewoon laten genieten van de sport. Zolang hij er plezier in heeft en zich lekker inzet, is er veel gewonnen.

Anoniem, 02-12-2013
Mijn zoon is vorig jaar gescout voor jonger oranje onder 9. Eerst voor het regioteam en later voor het landelijke team. Hij speelt nu wedstrijden tegen profclubs en dat gaat hartstikke goed. Is het zo dat sowieso alle jongetjes die gescout worden voor zo'n team in de gaten gehouden worden of is zo'n talenteam toch van een ander niveau dan waar de profclubs naar op zoek zijn? Reactie infoteur, 03-12-2013
Uw zoon heeft de meeste kansen om zich sterk verder te ontwikkelen als voetballer als u hem gewoon lekker laat spelen en hem niet het gevoel geeft dat hij nu groots moet presteren. Hij is gescout en ze zullen zijn mogelijkheden voorlopig goed in de gaten blijven houden. Men kan niet meer uit de fles halen dan erin zit, maar wat erin zit, dat zien ze niet over het hoofd. U kunt dus lekker achterover gaan zitten en genieten dat uw zoon er bovenuit springt en daar nu extra aandacht en goed advies krijgt. Als hij gemotiveerd blijft en met plezier blijft spelen, en als hij ontspannen kan genieten van voetballen, zal de tijd leren of zijn talent voldoende blijkt voor een verdere carrière. Hou me op de hoogte! :)

Anoniem,11 Jaar, 01-12-2013
Ik ben elf jaar en wil graag profvoetballer worden. Maar speel bij een erg kleine club en er komen bijna nooit scouts. Wat zou ik kunnen doen om toch gescout te worden? Reactie infoteur, 03-12-2013
Meedoen aan Talentendagen!

Roos, 24-11-2013
Beste redactie, onze dochter van bijna 9 heeft niet alleen voetbaltalent maar ook de droom om profvoetbalster te worden. Ze speelt momenteel mee in het F-selectieteam (bij de jongens). Dit jaar heeft ze ook aan een voetbalcamp en enkele clinics meegedaan. Inmiddels heeft ze ook van de term ' scouten' gehoord en hoopt daar nu vurig op. Wij beseffen ons echter dat scouten bij de meiden er anders aan toe gaat dan bij de jongens. We willen haar verwachtingen dan ook een beetje realistisch houden. Kunt u aangeven hoe dit bij de meiden gaat en vanaf welke leeftijd dit gebeurt? Alvast dank voor uw info. Reactie infoteur, 26-11-2013
Hi, een beetje zoeken op Google geeft veel informatie, kijk bijvoorbeeld eens bij:

http://www.vvwilhelmus.nl/nieuws/2012/jong-oranje-talentendag-meisjes/

Daarna is het een kwestie van bellen of aanschrijven voor meer info. Talentendagen zijn aan te raden als uw dochter mogelijkheden heeft. Succes :)

Peter, 11-11-2013
Onze zoon van 8 kan heel goed voetballen. Hij onderscheidt zich van anderen door met souplesse en inzicht te voetballen. Hij heeft geen ambitie om te scoren, maar hij is op zijn beste met passen op de goede momenten en af en toe scoren op een erg verrassend manier. Zijn positie was altijd middenvelder en daar presteerde hij uitzonderlijk goed.
Dit jaar heeft hij een nieuwe trainer en jammer genoeg is hij geplaatst in de positie van verdediger achter. Jammer genoeg omdat hij zijn oude positie mist en al doet hij zijn best toch blijft hij een middenvelder in hart en nieren. Hij is niet meer zo enthousiast en we zien dat hij zijn talent niet meer benut. Hij wordt ook passiever, terwijl hij als middenvelder een zeer actieve speler was. Wij als ouder hebben met de trainer gesproken hierover en deze zegt tegen ons, de team belang gaat voor, ik heb hem nodig achterin, hij doet het prima achterin. De trainer zei ook zoiets van als hij daar niet wil spelen moet hij van team veranderen. Nou dat is moeilijk aangezien onze zoon veel plezier heeft met zijn teamgenoten en hun zeker niet wil verlaten. Dus de keuze is snel gemaakt bij je team blijven en accepteren deze nieuwe positie. Dat heeft hij gedaan maar we zien vooral bij de wedstrijden dat hij niet meer de 100 procent speelt.
Heeft u voor ons een goed advies hoe verder te handelen? Reactie infoteur, 12-11-2013
Jammer, en vaak niet makkelijk te accepteren als je van positie veranderen moet. Maar het uitgangspunt van de trainer is misschien niet zo onredelijk aangezien hij blijkbaar vindt dat het team beter prestaties levert in de huidige opstelling. Als u er niet een te groot punt van maakt maar er juist een beetje begrip voor toont, is de kans groot dat hij na een tijdje weer een andere opstellen maakt. Ik meen echter uit uw verhaal op te makend at er al een beetje strijd is ontstaan over deze verandering en dat de trainer zijn zeggenschap laat gelden. Want hij stelt dat uw zoontje maar van team moet veranderen als u het er allemaal niet mee eens bent. Dat is niet leuk. Misschien is het nog te bespreken dat er nog een wissel plaatsvindt na een tijdje. Probeer een conflict (en dit zeg ik met nadruk) te voorkomen, want dat is zeker in het nadeel van uw zoontje, die toch vooral voor zijn plezier moet voetballen. Misschien gooit de trainer na een tijdje het roer weer om als blijkt dat een andere opstelling wellicht meer mogelijkheden biedt. Ik kan me uw frustratie echter wel voorstellen. Je wilt graag dat je kind met plezier zijn sport beleeft en van positie veranderen als je het naar je zin hebt, is niet leuk. Om van team te veranderen als het je niet bevalt, is een wat minder redelijk advies, lijkt me. Probeer u echter ook in de plaats van de trainer te verplaatsen, zoveel jongens die tevreden moeten zijn en dubbel zoveel ouders dien weer tevreden moeten zijn met de plek van hun kind. De trainer zal zo langzamerhand geleerd hebbend at je niet iedereen continu tevreden kunt stellen en bovendien is het voor de jongens ook goed om te ontdekken waar hun sterkte mogelijkheden liggen, dus een beetje wisselen leert ze ook om te ervaren hoe het vanuit een ander point a view is. Misschien kunt u in een volgend gesprek met de trainer vragen of er over te praten valt om de positie van uw zoon op het veld na een tijdje nog eens te herzien. Als daar niet over te praten is, en uw zoon blijft met tegenzin voetballen, kunt u op een later tijdstip aan uw zoontje vragen wat hij zelf wil. Doorgaan met voetballen in de huidige club als verdediger achter, of naar een ander team. Als uw zoontje toch wel plezier heeft in het voetballen in het huidige team, stimuleer hem dan om zijn positie als een belangrijke positie voor het team te zien en leer hem erop te focussen zo goed mogelijk te worden als een verdediger achter. Mogelijk is ook die positie slechts tijdelijk. In elk geval moeten we ook leren in het levend at we soms genoegen moeten nemen met dingen die we minder leuk vinden en daar het beste uit zien te halen. Die leerschool kan een waardevolle bijdrage blijken aan zijn nog prille carrière als voetballer. Verder lijkt me voor hem talentendagendagen bij o.a. jong oranje een goede manier om te laten zien wat hij kan en misschien wordt hij dan gescout.

Robbert, 03-11-2013
Onze zoon van 8 is gek van voetbal. Sinds 1.5 jaar gaat hij naar de plaatselijke club, traint elke dag met en zonder bal, gaat naar de KNVB voetbalschool en begint elke clubtraining een half uur eerder om rondjes om het veld te lopen. Hij is aangeboren tweebenig en blijft als laatste over bij de shutle-run. Hij heeft ook een probleem. Sinds hij voetbalt is hij fan van Granqvist, Virgil van Dijk en Botteghin, allen centrale verdedigers. Hij analyseert ze op you-tube en brengt in het veld wat hij van deze filmpjes leert. Bijna elke aanval haalt hij er uit, en zet de lijnen uit met eenvoudig voetbal waarin hij de juiste keuzes maakt om aanvallend het spel voort te zetten. Een probleem zeg ik? Een tijdje geleden was er een scout van een BVO. Deze man bekeek een spitsje die het goed doet en vrij veel scoort. Waar bijna alle ouders dachten dat onze zoon uitgenodigd zou worden, werd hij overgeslagen: ' we scouten alleen aanvallers, de echte voetballertjes, de jongens met een technische voorsprong' Nu wil onze zoon geen verdediger meer zijn omdat hij bang is niet gezien te worden en zijn droom mis te lopen. Hij loopt nu mee naar voren, is zoekende naar een nieuwe voetbalidentiteit en traint hij soms te geforceerd. Waar wij als ouders zoiets hebben; waar gaat het over, het joch is 8 en moet lol maken en lekker voetballen, neemt hij het allemaal heel serieus. Heeft u voor ons een tip hoe wij hier het beste mee om kunnen gaan, hem kunnen helpen met zijn vurige wens, en hoe wij rust kunnen brengen in zijn ambitie een erg goede verdediger te worden… of een nummer 10, dat wil hij ook wel. Zelf is hij bang om niet gezien te worden als verdediger, nu niet en nooit niet. Reactie infoteur, 07-11-2013
U vraagt twee dingen:

Hoe kunnen we hem afremmen?
Hoe kunnen we hem aansporen?

Aan de ene kant wilt u dat hij gewoon plezier heeft en niet hoge verwachtingen, aan de andere kant wilt u dat zijn dromen zullen uitkomen.

Veelal is het zo dat dromen om een portvoetballer te worden, geen werkelijkheid zullen worden. Jonge kinderen moeten ook leren omgaan met die teleurstelling. Niet iedereen kan beroemd worden. Niet elk mens zal even succesvol zijn. Dus dat is een kant van de appel. U kunt hemd at uitleggen. U kunt zeggen: van alle jongens die op de wereld op voetbal zitten willen bijna allemaal beroemde voetballers worden. Maar dat kan nou eenmaal niet en dat hoeft ook niet. Voetballen is gewoon een leuk spel.

Aan de andere kant hoeft u hem niet al zijn dromen te ontnemen, want hij is uiteindelijk pas 8 jaar. Ik denk dat u hem kunt laten meedoen aan talentendagen/voetbalkamp, zodra hij daar aan toe is. Als hij dan nog niet ontdekt wordt (zeg maar) dan zal zijn talent niet opvallend genoeg zijn. Op zich geen ramp, waar de en deur sluit opent zich een andere deur die naar en ander soort toekomst leidt. Ook voor u als ouder is het belangrijk dat u uw zoon laat merken dat het u niet om gaat dat hij een van de beste moet zijn, maar dat het u erom gaat dat hij gewoon geniet van sporten. U kunt ook eens aan de trainer vragen of die een speciaal talent in uw zoon ziet. Een wat zegt men op de KNVB voetbalschool over zijn mogelijkheden?

Abbas, 16-10-2013
Ik ben echt een groot voetbal fan. ik voetbal elke dag ik vind het heel leuk. En op mijn voetbal club zeggen ze dat ik veel talent heb en mijn coach zegt dat ook. en ik wil zelf ook heel graag prof worden. Hoe kan ik dat worden? Reactie infoteur, 17-10-2013
Dat staat in het artikel en in de reacties er onder.

Patrick, 12-10-2013
Hoi,
Ik ben een jongen van 13 jaar nu. Veel mensen bij mijn amateurclub zeggen dat ik het grootste talent van de club ben, en dat ik wel eens door zou kunnen breken. Alleen, ik ben 1e jaars C. KUN je dan nog wel gescout worden?
Als ik bij talentendagen kijk, gaat het meestal vanaf 2004 of 2001. Alleen bij AZ kan ik nog net meedoen.

Is het nog mogelijk om het te halen?

Gr, Patrick Reactie infoteur, 13-10-2013
Ja zeker, als je heel veel talent hebt en opvalt door je kwaliteiten, valt dat op.

Kijk ook eens hier:

http://www.jongeroranje.nl/

Als het alleen bij AZ kan, schrijf je dan daar in en doe mee.

Alexa, 10-10-2013
Hallo
Ik ben een meisje in groep 8 en ik ben onzeker. Ik wou vroeger al op voetbal toen ik vier of vijf was maar het mocht niet. In groep zeven wel maar de kans is nu wel heel klein dat ik gescout word en al die meiden bij ajax voetballen al zes jaar.

Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 12-10-2013
Hoi, je ouders kunnen informeren waar talentendagen voor meisjes gehouden worden, zoals bij:

http://www.jongeroranje.nl/jonger-oranje-meisjes.aspx

Ook kan je op voetbalkamp, en natuurlijk eens met je trainer praten of je talent genoeg hebt en waar je mogelijkheden liggen. Als je echt goed bent moet je er gewoon aan blijven werken, want voetbal voor dames groeit snel in populariteit.

Voetballeven, 15-09-2013
Beste,
Ik hoorde vroeger heel vaak van mensen zoals mijn trainer die ook heel hoog gevoetbald had ( Ik geloof bij Go ahead gekeept ) dat ik heel veel talent heb en ver zou kunnen komen, maar dat mijn onzekerheid in de weg staat. Ik ben balvast, technisch, snel, sterk aan de bal.
Mijn probleem is dat ik moeilijke goals altijd scoor, maar de makkelijke op de 1 of andere manier niet. Bij die kansen van oh deze moet je maken voel ik altijd heel veel druk op me zelf en dan ga ik te lang na denken en dan mis ik. Hoe zou ik dit kunnen verhelpen?

Ik ken ook iemand(Hij woonde in engeland) die nu volwassen is, maar op mijn leeftijd ook veel talent had, en een oud speler van west ham united had tegen hem gezegt dat hij heel veel talent had, en had geregelt dat hij mee kon trainen bij volgens mij Bristol City FC of bristol rovers. En hij kwam door de trainingen en mocht 4 wedstrijden mee spelen, Toen werdt ook tegen hem gezegt dat er veel scouts voor hem zaten. Alleen door problemen ( thuis problemen ect.) is hij uiteindelijk ermee gestopt, waar die nu heel spijt van heeft dan. Maar hij zei tegen mij dat hij mij had zien voetbalde ( En ik kende hem toen helemaal niet toen hij dat zei ) En hij zei dat ik een hele goeie voetballer ben en heel veel techniek heb. Hij zei tegen mij dat ik echt voor het proffesionele kon gaan, en dat is ook mijn droom. Hij zei tegen mij dat hij zeker weet dat ik het kan gaan halen. Ik ben zelf spits of rechts of links buiten.

Hij zei tegen mij dat ik dan een knop om moet gaan schakelen.
Nou is mijn probleem dus echt mentaal, ik heb zoiets van het lukt toch niet enzo. En ik nam het nooit serieus wat erg dom was, maar gisteren heeft hij dat tegen mij gezegt, en nu wil ik er wel echt voor gaan. wat ik heel erg mis is een goeie coach die mij verder zou kunnen helpen. Ik hoor eigenlijk nog in de A te zitten, maar zit in de senioren, wat nog wel zwaar is, Maar vandaag stonden we 2-3 achter, toen kwam ik erin, heb ik 1 assist gegeven 3-3, gescoord, 4-3, penalty geregeld ( 5-3 ) weer gescoord 6-3. uiteindelijk 9-3 gewonnen.

Wat voor tips heeft u voor me? En hoe zou ik desnoods in contact kunnen komen met een ervaren iemand die me zou kunnen helpen ect.? Reactie infoteur, 15-09-2013
Klinkt misschien raar maar: Als je mentaal een andere koers wilt gaan varen en je wilt dit zelf zonder hulp proberen voor elkaar te krijgen, raad ik je aan om The Secret van Rhonda Byrne te lezen, in de Nederlandse vertaling. Dat richt zich heel sterk op het omzetten van onzekerheid in groot succes.

Jezelf hypnotiseren met denken: ik durf niet, ik kan niet, het lukt me vast niet… etc. Dat zijn mentale struikelblokken waar je helemaal niets aan hebt. Vandaar.

Zeg liever tegen jezelf: ik kan het, het lukt me, ik durf het, ik doe het.

Anoniem, 30-06-2013
Als je prof voetballer wilt worden, kan dat door naar een sport school te gaan? Ik bedoel kan je door een sport school prof voetballer worden?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 01-07-2013
Hm, weet je, niet door naar een sportschool te gaan zal je prof kunnen worden. Maar een goede conditie helpt natuurlijk wel. Beetje extra sporten kan geen kwaad als je het niet overdrijft. Toch zal je je techniek het meest bekwamen op het veld zelf, en van kijken naar ander succesvolle voetballers leer je ook veel. Probeer hun techniek na te bootsen.

Aristolde, 27-06-2013
Hallo

ik voetbal al een tijdje en k hoor van veel mensen dat ik talent heb. ik ga naar een andere club omdat k mijn eigen club niet prettig vond. maar ik zou heel graag gescout willen worden. k werk aan mijn skills conditie en techniek samen met mijn tweeling broer. want k moet het worden ik heb er alles voor over en k weet dat het zal lukken. maar kunt u mij helpen en tips geven om mijn talent beter te ontwikkelen?

groetjes

Aristolde Reactie infoteur, 27-06-2013
Alle tips staan al in het artikel of in de discussies onder het artikel. Lees dat maar goed door. En succes bij de nieuwe club.

Onur, 25-06-2013
Hey,

Had al eerder gereageerd, maar ondertussen ga ik volgende week naar het buitenland voor deel te nemen aan een talentendag. Heeft u misschien tips voor mij om tijdens de talentendag beter op te vallen en waar ik aan moet denken eventueel nog tactieken etc.

Alvast heel erg bedankt!

Onur Reactie infoteur, 26-06-2013
Onur, alle tips in het artikel en in de de discussies onder het artikel, gelden ook voor het buitenland. Probeer vooral te focussen op je plezier in voetbal, en concentreer je op je spel. Zie het als een sportdag waarop je zo goed mogelijk wilt presenteren, maar waarop je ook zoveel mogelijk plezier wilt hebben. Ik heb wel een tip voor je die nog niet aan bod gekomen is, maar dat is meer een kwestie van geestkracht. Een mens haalt talent ergens vandaan, is dat lichamelijk of geestelijk? Waarschijnlijk een combinatie van die twee. Je kunt je geestkracht dus inzetten om ontspannen te zijn. Je kunt je denkwereld focussen op succes en alleen op succes.

Voordat je gaat spelen, de dagen ervoor en 's avonds voordat je gaat slapen bijvoorbeeld, probeer jezelf dan dus eens voor je te zien als in een soort filmpje. Zie voor je dat je helemaal ontspannen aan het voetballen bent, en dat je helemaal happy en vol zelfvertrouwen over het veld gaat. Zie voor je hoe mensen naar jou kijken omdat je vrij als een vogel over het veld vliegt. Voel het geluk wat voetbal jou geeft en concentreer je steeds op het positieve van je techniek en op het mooie aan voetballen, en concentreer je alleen daarop, vergeet even de wereld om je heen. Zie dat filmpje steeds voor je en focus alleen op succesvolle beelden in je hoofd. Dit helpt om dat te versterken, en hoort er ook bij:

Denk: ik voel me oersterk, zo sterk als een reus
Denk: ik val op, iedereen ziet me omdat ik echt goed voetballen kan
Denk: ik speel fantastisch
Denk: Ik barst van het talent, en iedereen mag het zien
Denk: ik ben groot gelukkig als ik voetbal

Dat klinkt nou misschien een beetje raar, maar als je je jezelf zo over het veld ziet gaan in je gedachten, en ondertussen die dingen denkt, zal je zien dat het nog beter gaat dan je zelf kon geloven.

Succes! En maak er een mooie dag van. Gewoon genieten.

Eloime, 24-06-2013
Jo allemaal

ik voetbal al een tijdje en ik zou graag gescount willen worden want dat is mijn droom. Ik speel bij een lage club en ze willen mij niet hoger laten spelen en nu ga ik naar een andere in mariahoeve en daar zal ik hoog komen. ik train al een tijdje aan mijn conditie techniek enz.
ik hoor vaak dat ik best talent heb maar niet goed genoeg dus kunt u een paar tips geven en alvast een kijkje nemen volgend seizoen bij mijn nieuwe club in mariahoeve

thanks groetjes eloime Reactie infoteur, 26-06-2013
Weet je, het is in het leven best wel moeilijk soms dat we niet allemaal de beste kunnen zijn. Maar elk mens heeft talent voor iets, de een kan geweldig goed voetballen, en de ander kan goed tekenen, weer een ander kan goed leren.

Als er al vaker tegen je gezegd is dat je goed voetbalt maar niet goed genoeg, kan je maar twee dingen doen.

Of elke dag als een wildeman gaan trainen en extra les nemen om te kijken of je jezelf genoeg verbeteren kunt.

Of accepteren dat gescout worden, en daarna profvoetballer worden, maar voor zeer weinigen is weggelegd.

Er is een gezegde dat gaat ongeveer zo: als er een deur achter je sluit, gaat er ergens anders een raam voor je open

Zo leiden dingen die niet kunnen of lukken, in ons leven heel vaak naar dingen die ons wel succes en/of geluk brengen

Ik zal je iets persoonlijks vertellen, wat niets met voetbal te maken heeft, maar wel met het leven zelf.

Mijn moeder had vroeger een relatie met een jongen waar ze mee zou gaan trouwen. Ze gaf wel om hem maar ze wist niet of hij de ware was. Op een dag nam hij haar mee naar een feest. Daar ontmoette ze een jongeman waarvan ze meteen wist dat ze met hem zou trouwen, niet met haar verloofde. Nog voordat ze een woord met die jongeman gesproken had, wist ze dat al. Ze wist het in een flits. Dat zei ze altijd. Hoe ze dat kon weten wist ze zelf niet, maar het gevoel was heel sterk. En ze is ook met hem getrouwd en daarom ben ik geboren. En als ze dus haar eerste vriend niet had ontmoet, had hij haar nooit meegenomen naar dat feest, en dan had ze dus mijn toekomstige vader nooit ontmoet, en dan was ik dus nooit geboren, en dan had ik dit nu ook niet aan jou kunnen schrijven, en dan had het artikel over profvoetballer worden ook niet bestaan op deze site, dus dan had jij dit antwoord nooit gekregen op jouw vraag aan mij.

Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat voetballer worden misschien niet jouw toekomst is, omdat er al een andere toekomst voor je klaarligt. Je moet alleen nog ontdekken welke, maar dat komt wel goed. Voetballen is en blijft slechts een sport, niet meer en niet minder.

Dus… make up your mind(set)… of probeer extra les te krijgen en alles eruit te halen wat erin zit, of accepteer dat er meer wegen zijn die je in het leven kunt bewandelen, en zoek een weg die naar jouw succes leidt.

Vedat, 05-06-2013
Hallo ik ben vedat, ik ben 15 jaar oud. Ik voetbal al 4 jaar bij Hvv Laakkwartier, mijn positie is centrale verdediger. Ik wil gescout worden. aan wat moet ik allemaal gaan werken wilt u me een tip gaan geven?

Groetjes Vedat. Reactie infoteur, 05-06-2013
De tips zijn eigenlijk al erg vaak gegeven in de reacties onder het artikel. Voor jou gelden die ook. Je wens om gescout te worden is de wens van velen, en alleen de besten worden gescout. Als jij bij de besten hoort, dan zal dat niet onopgemerkt blijven. Veel voetballers, jong en oud, zijn goed, maar niet uitzonderlijk goed. Scouts kunnen van de miljoen jonge voetballers geen miljoen goede voetballers scouten. daarom is er niet zoiets als een gouden tip. Je moet gewoon veel opvallend talent hebben.

Tarik Medouar, 16-05-2013
Ik hou van voetballen. maar toen ik naar België kwam werd ik slechter, zwakker en trager. hebt u sommige trainingen die mijn snelheid terug kunnen brengen?
aub antwoord :( Reactie infoteur, 17-05-2013
Als je conditie zo hard achteruit gaat kan je dit beter eens door een dokter laten uitzoeken. Je moet eerst weten of je helemaal gezond bent. Ik weet niet hou oud je bent maar deze zaken kunnen je conditie in elk geval nadelig beïnvloeden:

roken, ongezond eten, gewichtstoename, bloedarmoede, virussen, aandoeningen, enzovoorts, Het beste is dus om deze vragen aan je huisarts te stellen.

Iemand, 02-04-2013
Hey! Ik ben 12 jaar oud en zit in de D, ik wil graag profvoetballer worden maar ik denk meer als je op voetbalschool zit alleen maar gescout kan worden. Of bij een grotere voetbal club. Heeft u tips om profvoetballer te worden zonder dat je op voetbalschool zit of bij een grotere club? Reactie infoteur, 02-04-2013
Deze vraag is al vaak gesteld. Goed je best doen, je enthousiasme tonen, aan je techniek werken, talent laten zien, proberen op te vallen door opvallend goed voetballen. Talent valt altijd op, maar zeer veel talent daar kan niemand omheen.

Niels, 28-03-2013
Hallo ik ben 16 jaar en speel al 10 jaar in selectie, ik denk dat ik net niet goed genoeg ben om gescout te worden, maar mijn vader komt uit Costa Rica. Dus ben halfbloed. Nu zit ik vaak te denken hoe het zou zijn en of het mogelijk is om daar profvoetballer te worden. Weet u hier meer van of heeft u tips en of dat mogelijk is? Niels. Reactie infoteur, 29-03-2013
Hoi. Je zegt dat je denkt dat je niet goed genoeg bent om hier gescout te worden. Je verwacht dat het in Costa Rico makkelijker zal zijn om daar profvoetballer te worden. Ik heb daar geen tips over. Ik denk wel dat je ook daar over meer dan gemiddeld voetbaltalent moet beschikken om profvoetballer te kunnen worden.

Onur, 26-03-2013
Hallo ik ben 16 jaar en speel al sinds mijn 7e voetbal. İk ben echt fanatiek en hou heel erg veel van voetbal. İk speel niet alleen voetbal ook hou ik het voetbalnieuws 24/7 in de gaten. Ben begonnen bij Nieuw Borgvliet en was op mijn 12e gescout de regionale KNVB Selecties o12. Was 2x uitgenodigd voor selecties maar ben helaas niet geselecteerd dit had ook met verlegenheid/faalangst/spanning te maken. İk denk nog steeds dat ik de kwaliteiten ervoor heb. İk speel nu als 1e jaars A in de A1 (eigenlijk hoor ik in de B te zitten.) En ik train al een kleine maandje met de Zondagselectie 1. Zondag zit ik helaas op de bank, maar dit maakt niet zoveel uit voor me ik ben al blij dat de trainer kwaliteiten ziet in me. Kan ik nog doorbreken als betaalde voetballer zo ja? Kunt u een aantal tips geven. Alvast hartelijk bedankt!

Mvg,

Onur Reactie infoteur, 26-03-2013
Hel hard eraan blijven werken, zorgend at je opvalt, en zorg dat je trainer meer dan gewone interesse in je kwaliteiten gaat zien. Dat lukt alleen door heel goed/enthousiast te spelen natuurlijk. Als je dat lukt ben je alweer een stuk dichter bij je doel. Zeg nooit nooit. ;)

Kariem, 18-03-2013
Hallo, ik ben Kariem en ik ben 13 jaar. Vroeger mocht ik nooit onder voetbal van mijn vader maar naar al die jaren mocht ik erop. ik begon als eerste jaar D. ik zou naar de C gaan maar ik ben er toen afgegaan (na 2 seizoenen). ik heb er veel spijt van. ik ga er weer onder maar heb ik nogsteeds kans om gescout te worden?
Gr. Kariem Reactie infoteur, 20-03-2013
Ja hoor.

Yesser, 14-03-2013
Ik ben 14 en pas een dikke 6 maanden begonnen met voetbal ze zeggen vaak dat ik heel snel leer ik zie ook dat mijn conditie heel erg hard is verbeterd en snelheid is ook veel verandert ik ben net een paar weken geleden gaan testen voor beerschot ik mocht blijven maar vele vrienden zeggen dat het te laat is ik doe echt mijn best en zet alles op alles ik miss nooit een training en ga dagelijks (buiten maandag & donderdag) minstens twee uur voetballen in het weekend soms wel 5u met 3-5 pauzes van een kwartier en onze trainer zegt dat hij eerst spijt had van zijn beslissing maar ziet dat ik verbeter met elke training maak ik nog een kans? Reactie infoteur, 16-03-2013
Als je zo goed bent als je schrijft maak je nog wel kans hoor. Blijf gewoon je inzet tonen en zorg dat je barst van het enthousiasme voor voetbal. Dan zie je wel weer.

Ejyke, 11-03-2013
Hallo, ik ben Ejyke ik ben Nigeriaans en 28 jaar en heb (betaald) gevoetbald voor een Marokaanse voetbalclub. Ik woon daar nu nog, ik wil heel graag als semi-prof aan de slag bij de grote voetbalclubs… maakt mij niet uit wie. Hoe kan ik een kans maken om gezien te worden… ik ben bereid naar Nederland te komen, maar hoe dan? Zijn die talentendagen of academie ook voor mijn leeftijdcategorie. Zou het fijn vinden om een brede uitleg te krijgen. Met vriendelijke groet, Ejyke Ralph Reactie infoteur, 11-03-2013
Gezien je leeftijd maak je niet veel kans denk ik, maar ik zeg altijd zeg nooit nooit. De talentendagen zijn alleen voor jonge kinderen (tot en met 12 jaar). Dat gaat niet lukken. Als je betaald gespeeld hebt kan je hooguit proberen via oude contacten eens te zien of je nog iets te winnen hebt, maar ik denk dat je kansen wel erg klein zijn.

Oussama, 07-03-2013
Heey, ik ben 9. Ik ben al een keer door Ajax gekozen. Door een talentendag, ik speelde een wedstrijd. Ik zag een Ajax scouter, ze kwamen voor mij. Maar ik vind zelf dat ik wat zwaarder ben geworden. Hoe moet ik dat weer goed maken? Reactie infoteur, 08-03-2013
Als je een gezond gewicht hebt hoef je daar niks tegen te doen. gewoon regelmatig sporten en gezond eten, en snoepen en snacken alleen op feestjes.

Je bent nog heel jong, dus als ze je willen scouten willen ze gewoon zien dat je sportief bent, enthousiast en dat je met pit speelt, en dat je talent hebt natuurlijk.

Remko, 25-02-2013
Hoi ik ben Remko ik ben 16 jaar ik zit nu 11 jaar op voetbal. Er is volgens mij nog nooit een scout bij ons wezen kijken. Komt het wel voor scouts in Drenthe?

mvg

Remko Reactie infoteur, 26-02-2013
Scouts komen overal hoor.

Tonio152 (infoteur), 14-02-2013 #50
Hoi, ik ben tonio ik ben 15 jaar zou u me advies willen geven? Ik speelde 3 jaar geleden bij Sv Tec in de D1 ik werd ongeslagen kampioen topscoorde van dat seizoen en werd gescout door fc denbosch ik was super blij trainde 3x mee en deed een toernooi meer ik scoorde 2 x een keer tegen Club brugge en een Keer tegen RBC Rosendaal. Ik was tevreden omdat mijn concurrent toen de spit van denbosch die al bij selectie zat helemaal niet scoorde. Dus ik was tevreden over me zelf 2 weken later kreeg ik de brief binnen ik was niet door ik was teleurgesteld zou iedereen zijn maar ik speelde heel goed dus was een beetje verbaasd ik was gezakt vanwege me inzicht maar zouden ze me dat daar niet horen te leren? Ik speel nu bij Tsv Theole B1 en speel voor mij gevoel heel slecht ik word onzeker als ik aan de bal ben terwijl ik dat vooor dat ik gescout was nooit last van had ik snapte ook niet van ze zeiden we houden je wel nog gewoon in de gaten maar heb na 3jaar lang niks meer gehoord en denk dan altijd na voetballen of als ik me dan weer niet lekker in het vel zit na de wedstrijd heb ik dan me enige kans om profvoetballer te worden verprutst ik snap het gewoon niet? Kunt u me advies geven? Alvast hartelijk bedank ik zit er helemaal doorheen ik speel al tijden niet meer goed alleen maar door dit. Reactie infoteur, 15-02-2013
Ik begrijp heel goed dat je er onzeker door geworden bent. En als je onzeker bent ga je niet beter spelen. Plezier in voetbal moet voorop staan. Dan pas kan je laten zien wat je waard bent. Bespreek je onzekerheid eens met je trainer. Leg uit hoe het voor jou veranderd is nadat je niet door mocht. Ik denk niet dat je het verprutst hebt. Je kunt laten zien, wat je kunt laten zien. Als je onzeker bent presteer je meestal minder goed.

Anoniem, 02-02-2013
Hallo,

Ik ben een speler van SV Zulte Waregem. Ik heb een probleem met mijn conditie hetzelfde voor mijn fysiek. + heb nog eens mijn banden van mijn enkel gescheurt.
ik train elke dag op mijn conditie maar die wil niet verbeteren, ik kom te vlug buiten adem. Ik ben al naar een dokter geweest maar deze gaf me een "puffertje" voor astma. Maar na maanden was er niets veranderd, terug gegaan en de dokter zei dat ik dat puffertje niet moet gebruiken. Nu op dit moment blijf ik erop trainen maar ik blijf steeds zo vlug buiten adem te komen. Dus heeft het nog zin voor te blijven voetballen? Ik speel nochtans zeer goed. Maar alleen de laatste 3 jaar ben ik ver naar achteren, Mijn fysiek is bars slecht gekomen. Mijn enkel nog een keer erbij.

Wat nu? Zou ik stoppen ik ben toe aan goede raad! Reactie infoteur, 03-02-2013
IK zou je aan willen raden om terug te gaan naar de huisarts en te verzoeken om een doorverwijzing naar een specialist, om uit te zoeken waar je kortademigheid vandaan komt. Ook bloedonderzoek zou verstandig zijn. Er zijn veel redenen waar snel buiten adem raken, door veroorzaakt kan worden. Aangezien de arts tot nu niet veel heeft kunnen doen, zou ik zeker verzoeken meer onderzoek te laten doen.

Ik hoop nog eens te horen hoe het verder is gegaan.

Romy, 15-01-2013
Hoi, ik ben een meisje van 11 jaar en voetbal sinds augustus 2012. Ik hoor van iedereen dat ik talent heb. Ik was binnen 3 weken na mijn eerste wedstrijd gescout bij de KNVB regio-wedstrijden. Ik wil graag profvoetballer worden. Ik heb mij wel al aangemeld voor talentendagen van jonger oranje. Ajax heeft nu ook talentendagen voor meisjes, maar dan moet ik min. 15 jaar zijn. Worden meisjes meer op latere leeftijd gescout? Want als ik 12 jaar ben geweest kan ik aan de meeste talentendagen niet meer mee doen, moet ik dan wachten totdat ik 15 jaar ben? Wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 16-01-2013
Je kunt deze vragen het beste stellen bij Ajax en Jong Oranje, want zij kunnen je ook het beste vertellen wat hun redenen zijn.

Anoniem, 12-01-2013
Hoi,
Ik ben 14 jaar (bijna 15) en ik speel in de C4 (waar ik totaal niet hoor) helaas is me zelfvertrouwen ook gezakt, omdat er maar 1 profvoetballer ooit bij ons club is gescout en zijn naam is: davy klassen, ik heb er eigenlijk in principe zoveel hoop voor, en ik hoor vaak van anderen dat ik goed ben, wat best wel voor me betekent.
Zal het me eigenlijk ooit nog lukken om profvoetballer te worden in deze situatie? Reactie infoteur, 13-01-2013
Heey, je hebt goede voetballers, en ongelooflijk goede voetballers. Heel veel jonge meiden/jongens zijn goed, maar heel weinigen zijn ongelooflijk goed. Dus ik weet niet of je ongelooflijk goed bent of goed. Als je goed bent is het misschien net voldoende om gescout te worden. Maar geniet gewoon van de sport en van de complimenten.

BTW, volledige namen noemen van mensen op internet is niet zo handig, niet iedereen vindt dat prettig. :O groetjes;)

Rachid, 05-01-2013
Hoi,

Ik heb een vraag, nou ik begon al sinds mijn 5e met voetbal, en ik was er erg goed in, technisch, snelheid etc, maar sinds mijn 9e begon ik dikker te worden (geen ernstige overgewicht, maar wel overtollig vet en een beetje overgewicht) en dat is iets genetisch zoals mijn broer en zusje etc, het punt is toen was ik een jaar niet naar buiten gegaan door dat ik ziek werd en nu is mijn balcontrole weg, want eerst was mijn balcontrole het beste van de buurt, tijdens partijtjes raakte ik de bal nooit kwijt en ik wil weten hoe ik dat weer terug krijg, en mijn tweede vraag is dat ik door iedereen maar dikzak word genoemd en nu als ik ook voetbal moet ik altijd verdedigen, maar ik merk dat ik meer kan dan alleen verdedigen, ik ben nu nog steeds goed in voetbal word weer een beetje technisch, alleen me conditie en snelheid zijn slecht dus hoe word ik weer slanker en hoe krijg ik mijn balcontrole terug en word ik weer technisch?

MVG Rachid Reactie infoteur, 05-01-2013
Overgewicht is een lastige zaak want je hebt er last van bij het sporten. Sporten is echter wel heel goed om je overgewicht de baas te worden. Omdat je nog in de groei bent (denk ik) kan je niet zomaar op een streng dieet gaan en dat is ook af te raden. Ik raad jou echt aan om met je huisarts te bespreken wat je in je eetpatroon kunt aanpassen, zodat je toch gezond en voldoende eet, en tegelijkertijd toch wat af kunt vallen. Probeer in elk geval weinig te eten van:

snoep (chocola en andere zoetigheid)
patat en andere gefrituurde snacks
Chips en andere zoutjes

Dat soort eten neem je alleen als er een feestje is, en niet zomaar.

Eet ook niet overmatig veel van: witbrood, pasta en aardappels. Kies liever voor volkorenbrood, volkorenpasta en niet meer dan 2 a 3 aardappels per dag.

Maar het beste is het om het met je huisarts te bespreken. Die kan jou precies vertellen hoe je in jouw situatie, af kunt vallen.

Blijf ondertussen lekker voetballen, en als je elke dag voetbalt kan je daar ook van afvallen.

Wat de balcontrole betreft: oefening baart kunst. Als je er een tijd uit geweest bent is het begrijpelijk dat je op achterstand staat. Veel oefenen, dan komt je talent weer naar boven.

Abdurrahman, 21-12-2012
Hoi ik heet abdurrahman ik ben een jonge 12 jaar uit ik voetball elke dag om profvoetballer te worden op 19 januari zit ik op een voetball team die heet wodan ik ben begone met voetballen op mijn 9ste ik speel redelijk goed en er is iets wat ik moet weten en dat is hoe ik gescout kan worden. Reactie infoteur, 22-12-2012
Je kunt gescout worden door goed je best te doen en dan hopen dat een scout jou ziet voetballen en denkt: dat is een toptalent!

Je kunt ook mee doen aan talentendagen, omdat je 12 bent kan dat nog net. Dan heb je nog meer kans om gescout te worden.

Anoniem, 10-12-2012
Hallo ik heb 2 vragen. Als ik buiten aan het voetballen ben speel ik soms heel erg goed, maar soms kan ik ook gewoon heel slecht spelen. Weet u misschien waardoor dat komt?
En mijn 2e vraag is dat ik u mening wil weten wat je laatste jaar is om gescout te worden, dus uw mening *(trouwens ik ben 14 jaar)*

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 12-12-2012
Gescout worden kan eigenlijk zolang je jong bent, en als je veel talent hebt. Het is niet makkelijk om een duidelijke leeftijdsgrens te geven maar. Het gaat toch altijd om (opvallend veel) talent en je conditie, spel enthousiasme e.d. Op je 14e kan je echt nog wel gescout worden hoor. Hoe ouder je wordt, hoe groter de uitzondering, dat wel. Jaap Stam speelde op zijn 16e bij DOS Kampen en werd op zijn 20e pas gescout door FC Zwolle. Pas op zijn 20e gescout dus. Speelde AC MIlan en Manchester United. Komt voor, maar is wel zeldzaam. Kuyt en Van der Sar waren ook niet zo piep meer toen ze bij de topclubs kwamen. Maar het blijven uitzonderingen.

Waarom je de ene keer goed speelt en de andere keer minder goed kan allerlei oorzaken hebben, zowel lichamelijke als geestelijke. Als je bijvoorbeeld moe bent, ongezond leeft, weinig geslapen hebt, veel zoet en vet gegeten hebt bijvoorbeeld, e.d., kan dat negatieve invloed hebben op je algehele conditie. En als je een paar fouten/missers achter elkaar maakt kan je door verlies aan zelfvertrouwen een verkeerde focus op het spel krijgen, zo van: het lukt me toch niet vandaag…

Als je negatief focust gaat het meestal ook steeds minder goed. Een negatieve spiraal naar beneden, zeg maar.

Dus: leef gezond (gezond eten en regelmatig sporten). En focus je als je voetbalt op wat je kunt en zeg tegen jezelf dat je er zin in hebt en dat je het goed doet. Dat geeft positieve energie. Respect op het veld voor anderen, maar ook voor jezelf.

Ik wil wel even zeggen dat als je twijfelt aan je gezondheid, ga dan wel even langs je huisarts want dat kan ik vanaf hier natuurlijk niet beoordelen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.