Boterhammen | Vet | Basis koolhydraten | Vlees | Groente | Fruit | Zuivel | Drinken |
Jongens 9 tot 13 jaar |
5 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 4 Aardappels of 4 eetlepels rijst of 200 gram pasta | Aanbevolen: 80 -100 gram vlees/vis, of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor vette vis | 200 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 Glas melk en 20 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |
Meisjes 9 tot 13 jaar |
4 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 3 Aardappels of 3 eetlepels rijst of 150 gram pasta | Aanbevolen: 80 -100 gram vlees/vis, of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor (vette) vis | 150 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 Glas melk en 20 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |
Jongens 14 tot 18 jaar |
7 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 5 Aardappels of 5 eetlepels rijst of 250 gram pasta | Aanbevolen: 125 gram vlees/vis, of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor (vette) vis | 200 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 Glas melk en 20 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |
Meisjes 14 tot 18 jaar |
6 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 4 Aardappels of 4 eetlepels rijst of 200 gram pasta | Aanbevolen: 100 gram vlees/vis, of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor (vette) vis | 200 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 Glas melk en 20 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |
Mannen 19 tot 50 jaar |
7 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 5 Aardappels of 5 eetlepels rijst of 250 gram pasta | Aanbevolen: 120 gram vlees/vis, of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor (vette) vis | 200 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 klein glas melk en 30 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |
Vrouwen 19 tot 50 jaar |
6 x. Volkoren of naar smaak | 5 Gram boter of margarine per boterham. Warm eten: 1 eetlepel vet (jus of bakvet) | 4 Aardappels of 4 eetlepels rijst of 200 gram pasta | Aanbevolen: 100 gram vlees/vis, vleeswaar of ei, of vleesvervanger (proteïne). Kies 2 keer per week voor (vette) vis | 200 Gram (vaak groene) groentes | 2 Fruit per dag (variëren qua fruitsoort) | 1 klein glas melk en 30 gram kaas | 1 liter water, of 1,5 liter, en bij dorst |