FIFA, de wereldvoetbalbond
FIFA staat voor Fédération Internationale de Football Association. Het is het internationale bestuursorgaan voor de voetbalsport en staat beter bekend als de Wereldvoetbalbond. Maar de FIFA is veel meer dan dat. Het is ook een merk dat wordt belichaamd door de beloftes dat de organisatie zelf samenvat met hun Engelstalige slogan “For the game, for the world". De FIFA onderzoekt ook voortdurend hoe ze het voetbalspel zodanig kunnen ontwikkelen dat het nog aantrekkelijker wordt en welke nieuwe regels van kracht worden.
Ontstaan van de regels
"De Cambridge Rules" werden voor het eerst opgesteld aan de universiteit van Cambridge in 1848. Deze regels waren bijzonder invloedrijk in de ontwikkeling van heel wat regels voor de vele spelvarianten, waaronder dus ook voor de voetbalverenigingen.
De regels werden geschreven tijdens een vergadering bijgewoond door vertegenwoordigers van de scholen Eton, Harrow, Rugby, Winchester en Shrewsbury. Ze werden echter niet door iedereen aangenomen. Tijdens de jaren 1850, werden vele clubs die niet verbonden waren aan scholen of universiteiten, gevormd. Sommigen, bijvoorbeeld de Sheffield Football Club, gebruikten hun eigen, versie van de regels voor het voetbalspel. Deze club, opgericht door oud-leerlingen van de openbare school in 1857,leidde tot de vorming van de Sheffield FA in 1867. In 1862 schreef John Charles Thring van de school in Uppingham ook enkele zeer invloedrijke regels voor het ballenspel.
Deze voortdurende inspanningen hebben bijgedragen tot de vorming van de Football Association (FA) in 1863. Deze groep ontmoette elkaar voor het eerst op 26 oktober 1863 in een taverne in Londen. De enige school die op deze bijeenkomst was vertegenwoordigd was Charterhouse. De taverne "The Freemason" werd de ontmoetingsplaats voor nog vijf bijeenkomsten tussen oktober en december. Deze ontmoetingen resulteerden uiteindelijk in de eerste volledige set van regels.
Op de laatste vergadering trok de vertegenwoordiger van Blackheath zijn club uit de FA omwille van de verwijdering van twee ontwerpregels uit de vorige vergadering. De eerste geschrapte regel liet toe om te lopen met de bal in de hand, de tweede ging over het belemmeren van een dergelijke run door het schoppen tegen de schenen van de tegenstander, hem te doen struikelen of hem vast te houden. Andere Engelse rugbyclubs volgden het voorbeeld en sloten zich ook niet aan bij de FA. In de plaats daarvan vormden ze in 1871 de Rugby Football Union. De elf resterende clubs, onder de hoede van Ebenezer Cobb Morley, bekrachtigden de oorspronkelijke dertien wetten van het spel wel.
Ontstaan van de FIFA
De oudste voetbalcompetitie ter wereld is de FA Cup, die werd opgericht door C.W. Alcock in 1872. De eerste officiële internationale voetbalwedstrijd tussen Schotland en Engeland in Glasgow vond ook plaats in 1872 en was ook op initiatief van C.W. Alcock. Engeland is ook de thuisbasis van 's werelds eerste voetbalcompetitie, die in 1888 werd opgericht in Birmingham door de directeur van Aston Villa, William McGregor. Het oorspronkelijke formaat bevatte 12 clubs uit de Midlands en Noord-Engeland.
De wetten van het spel werden bepaald door de International Football Association Board (IFAB). De raad werd opgericht in 1886 na een bijeenkomst in Manchester van de FA, de Schotse voetbalbond, de FA uit Wales en de Ierse voetbalbond.
FIFA, de internationale voetbalbond, werd in Parijs opgericht in 1904 door de voetbalbonden van Nederland, België, Spanje, Zwitserland, Zweden, Frankrijk en Denemarken. Zij verklaarden zich te houden aan de spelregels van de FA. De groeiende populariteit van het internationale spel leidde uiteindelijk tot de toelating van vertegenwoordigers van de FIFA in het bestuur van IFAB. Sinds 1913 bestaat het bestuur van de IFAB uit vier vertegenwoordigers van de FIFA en een vertegenwoordiger van elk van de vier Britse verenigingen.
Het eerste niet-Europese land om toe te treden was Zuid-Afrika, in 1909, gevolgd door Argentinië, Chili en de Verenigde Staten. Na het succes van de georganiseerde wedstrijden en de stijgende populariteit van het voetbal, begon de FIFA ernstig na te denken over het organiseren van zijn eigen reguliere wereldkampioenschap. De eerste wereldbeker werd gehouden in 1930 te Uruguay, de tweede in 1934 te Italië.
FIFA vandaag
Het hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd in Zürich, Zwitserland. Ze is verantwoordelijk voor het beheer en het organiseren van de grote internationale voetbaltoernooien, zoals bijvoorbeeld het 4-jaarlijkse wereldkampioenschap en de Confederations Cup . Meer dan 200 verenigingen zijn lid van de organisatie, waardoor het 's werelds tweede grootste internationale vereniging is, met de Verenigde Naties als de grootste.
De FIFA werkt niet alleen op internationaal niveau, maar het heeft ook federaties in verschillende continenten en regio's van de wereld. De meeste nationale federaties komen in aanmerking om deel te nemen aan de wedstrijden georganiseerd door de FIFA, maar een federatie kan ook worden geschorst, zoals bijvoorbeeld Nigeria in 2010, na vermeende inmenging van de overheid binnen de nationale organisatie.
De FIFA heeft zes continentale bonden als lid:
- Azië: Asian Football Confederation (AFC)
- Afrika: Confédération Africaine de Football (CAF)
- Zuid-Amerika: Confederación Sudamericana de Fútbol (CONMEBOL)
- Noord-Amerika: Confederation of North and Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF)
- Oceanië: Oceania Football Confederation (OFC)
- Europa: Union of European Football Associations (UEFA)
Naast het beheer van de wereldbeker en de betrokkenheid bij de Olympische wedstrijden, beheert ze ook het wereldkampioenschap voor spelers jonger dan 17 en jonger dan 20 jaar oud. Ze heeft ook afdelingen die speciaal gericht zijn op vrouwenvoetbal, clubcompetities en gemodificeerde vormen van voetbal zoals bijvoorbeeld strandvoetbal of zaalvoetbal.
De intellectuele eigendomswaarde, waaronder dus de winsten uit merchandising, is zeer waardevol geworden. 2013 werd boekhoudkundig afgesloten met een overschot van 72 miljoen dollar, waardoor de reserves konden worden vergroot tot 1.432 miljoen dollar. Het succes van Brazilië 2014 zal daar waarschijnlijk nog wel een schepje bovenop doen. Ook worden er ieder jaar computerspellen uitgebracht, zowel voor de pc als voor andere spelconsoles, met aanvullende versies waardoor de sportieve branding van het voetbalspel wereldwijd en door jong en oud kan worden beleefd.