Beau Jeu - de voetbal van het EK2016 in Frankrijk

Beau Jeu - de voetbal van het EK2016 in Frankrijk 'Beau Jeu', 'mooi spel', dat is de naam van de bal waarmee op het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk wordt gespeeld. Het is traditie dat er speciaal voor het kampioenschap een bal wordt ontworpen. Bij het vorige Europees Kampioenschap, Euro 2012, heette de bal 'Tango 12'. Bij het WK in Brazilië heette de bal 'Brazuca'. Bij het WK neemt de FIFA het initiatief, bij het EK is de UEFA de opdrachtgever, waarna Adidas de ballen maakt. Het gewicht, de wateropname, vorm en maat zijn volgens de voorschriften van de voetbalbond UEFA en de eigenschappen en het ontwerp zorgen voor een mooie bal waar goed mee gespeeld kan worden en veel doelpunten mee kunnen worden gescoord.

De mooie voetbal van het EK2016


Zinedine Zidane en Beau Jeu

De voetbalbonden UEFA en FIFA hebben er een traditie van gemaakt om een speciale voetbal te laten ontwikkelen door Adidas. De bal krijgt een speciaal ontwerp en een naam. Voetballer Zinedine Zidane mocht de bal van het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk presenteren. Dat was op 12 november 2015, aan de vooravond van het EK-jaar 2016. De UEFA maakt er een persmoment van en sportmerk Adidas kan zijn nieuwe bal aan de hele wereld laten zien. Die van EK2016 in Frankrijk heet ‘Beau Jeu’, wat ‘mooi spel’ betekent. De officiële naam van de EK2016 bal is: Adidas Euro 16 Beau Jeu Ball.

UEFA

De Europese Voetbal Bond, Union of European Football Associations (UEFA), bepaalt de voorwaarden waar de bal aan moet voldoen. Een van de dingen die vaststaat is dat de hoofdkleur wit moet zijn. De Beau Jeu heeft verder verschillende vormen en de kleuren rood en blauw op zijn oppervlak. Het logo van het kampioenschap staat er op en de naam van de bal is er op geprint. Adidas heeft bedongen dat het logo van Adidas er ook op staat. Het is per slot van rekening een bal uit de Adidas ballenfabriek.
Het rood, wit en blauw zijn de kleuren van de Franse vlag, die zijn verwerkt in het ontwerp. Ook staan er licht zilveren motieven op de bal die naar de beker verwijzen.

De beeldelementen van het ontwerp zijn geïnspireerd op het logo van het EK2016. De cijfers 2, 0, 1 en 6 zijn er op te zien, die het jaartal 2016 vormen waarin het kampioenschap gespeeld wordt. Ook staat er 'EURO2016 France' op de bal.
De panelen en het oppervlak van de bal zijn hetzelfde als van de bal van het WK 2014, de Brazuca. De bal, die is gemaakt van 100% polyurethaan met een latex binnenbal, bestaat uit zes panelen die bijdragen aan een goede vlucht, precisie en balcontrole. De officiële bal kost 140 euro, een replica heb je voor 25 euro.

Hoofdtoernooi in Frankrijk

Alle landen die gekwalificeerd zijn voor het hoofdtoernooi ontvangen een Beau Jeu. Ook Ajax en Feyenoord ontvingen in november 2015 een bal en speelden er op 21 en 22 november 2015 mee. De grootte van de bal is gelijk aan de ballen waar eerdere toernooien mee gespeeld werden. De bal werd uitvoerig getest door Adidas zelf en door professionele voetballers.

Eigenschap

De eigenschappen van de EK2016 bal:
 • Geheel naadloos oppervlak;
 • temperatuur regulerend oppervlak;
 • een blaas van latex, die voor de beste kaatsing zorgt;
 • in het oppervlak zitten micro-gaatjes die voor een stabiele vlucht zorgen in verschillende weersomstandigheden;
 • de bal is gemaakt met de Thermal Bonded Technologie, waarbij het naadloze oppervlak zorgt voor optimaal contact met de voetbalschoen;
 • het naadloze oppervlak zorgt voor een betere lijn na het trappen van de bal;
 • de wateropname van de bal is minimaal en daardoor is de balcontrole hoger;
 • er zit een uniek laagje om de bal dat voorkomt slijtage

EK2016 kwalificatie bal

Voor de kwalificatiewedstrijden is ook een bal ontwikkeld. Dat is de 'Euro Qualifier OMB'. 'Euro Qualifier' staat voor de kwalificatiewedstrijden voor EK2016. De letters OMB staan voor 'Official Match Ball'.

Kampioen

Portugal schopt zich met de Adidas Euro 16 Beau Jeu Ball naar de eerste plaats. De Portugezen winnen de finale van gastland Frankrijk na verlenging met 1 tegen 0.

Nieuwe bal voor EK 2020

Het EK van 2020 wordt niet in één gastland gespeeld, maar in 13. Voor dat kampioenschap wordt er een nieuwe toernooibal ontwikkeld.

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De carriere van Zinedine ZidaneZinedine Zidane is een van de beste voetballers ooit, hij won vele prijzen en kreeg internationale erkenning voor zijn p…
Panenka-penaltyPanenka-penaltyDe Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan a…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…

De oprichting en geschiedenis van Leicester CityDe oprichting en geschiedenis van Leicester City2 mei 2016 gaat in boeken als één van de meest wonderbaarlijke dagen in het Engelse voetbal. Laagvlieger Leicester City…
Paul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba, stervoetballer van FrankrijkPaul Pogba staat in 2016 bekend als een van de beste voetballers ter wereld. De middenvelder van Juventus en de Franse n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MÆB?, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2016#/media/File:Beau_Jeu_Euro_2016_ball.JPG geraadpleegd op 10 juni 2016
 • http://www.ek2016-frankrijk.nl/wedstrijdbal-adidas-ek-2016-gepresenteerd/ geraadpleegd op 10 juni 2016
 • https://www.ek2016stadions.nl/ek-2016-bal geraadpleegd op 10 juni 2016
 • http://www.sportselect.be/voetbal/voetballen/adidas-beau-jeu-euro-16-match-ball/ geraadpleegd op 10 juni 2016
 • http://www.ad.nl/sport/officiele-wedstrijdbal-van-euro-2012-onthuld~a3613077/ geraadpleegd op 10 juni 2016
 • www.uefa.com geraadpleegd op 10 juni 2016
 • https://www.vi.nl/nieuws/portugal-europees-kampioen-na-zege-op-frankrijk geraadpleegd op 2 juli 2017
 • https://www.ek2020-voetbal.nl/waar-is-het-ek-2020/ geraadpleegd op 2 juli 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.