De carriere van Zinedine Zidane

Zinedine Zidane is een van de beste voetballers ooit, hij won vele prijzen en kreeg internationale erkenning voor zijn prestaties. Hij stond bekend door de trucjes die hij deed, zijn inzicht en door zijn fenomenale techniek. Zidane sloot op 34-jarige leeftijd zijn carrière af na het WK van 2006.

Algemeen

Op 23 juni 1972 wordt in wijk een arme buitenwijk van Marseille, Zinedine Yazid Zidane geboren. Hij groeit op in de wijk La Castellane samen met zijn vier broertjes: Djamel, Lila, Farid en Nourredine. Omdat de beide ouders van Zinedine oorspronkelijk uit Algerije komen krijgt ook hij een dubbel paspoort. Als klein kind is Zinedine een groot bewonderaar van Enzo Francescoli. Deze Urugayaan kwam destijds uit voor het nabijgelegen Olympique Marseille.

De eerste voetbalclub van Zidane is US Caint Henri. Deze club ligt dichtbij La Casterllane. Niet veel later vertrekt hij naar Septemes Sports Olympiques waar hij ook maar drie jaar voor uitkomt. Op 14-jarige leeftijd wordt hij opgeroepen voor de Regionale Selectie waar hij tijdens een wedstrijd wordt gescout door Jean Varraud. Varraud is op dat moment in dienst voor AS Cannes en ziet erg veel potentie in de jonge Fransman. Na goedkeuring van zijn ouders gaat Zinedine spelen in de jeugdopleiding van Cannes.

Club Carrière

Op 17-jarige leeftijd debuteert Zidane in de hoofdmacht van AS Cannes tijdens een wedstrijd tegen Nantes. 2 seizoen later scoort Zidane zijn eerste doelpunt. In 1992 wordt Cannes vierde waardoor het een startbewijs heeft voor Europees voetbal. Helaas zou het seizoen daarna een drama worden met als dieptepunt de degradatie naar de Ligue 2. Ook Europees hield Cannes niet lang stand en werd het al snel uitgeschakeld. Omdat Cannes degradeerde mocht Zidane vertrekken, er meldde zich twee clubs: Olympique Marseille en Girondins de Bordeaux. Zidane koos voor een contract bij Bordeaux.

Bij Bordeaux startte Zidane meteen goed, in zijn eerste seizoen mocht hij samen met Cristoffe Dugarry op het middenveld spelen. Zidane scoorde tien keer en werd samen met Dugarry publiekslieveling. Tijdens zijn tweede seizoen voor Bordeaux werd hij opgeroepen voor het Franse nationale elftal. Girondins de Bordeaux presteert met Zidane op het middenveld erg goed en bereikt zelfs de finale van de UEFA Cup (voorloper van de Europa League) in 1996. Helaas verliezen ze deze finale van Bayern Munchen. Zidane is toe aan een nieuwe uitdaging en vind Champions League winnaar Juventus.

In de zomer van 1996 voegt de Fransman zich bij de selectie van Juventus. Na een aanvankelijk moeilijk start, ontwikkeld Zidane zich als dé creatieve spelmaker van Juventus. In zijn eerste seizoen wint hij de Wereld Beker voor Clubs, door in de finale te winnen van River Plate dat op dat moment wordt getraind door zijn vroegere idool, Enzo Francescoli. Ook wint Juventus dat jaar de Scudetto (Italiaans kampioenschap) en bereikt het opnieuw de finale van de Champions League. Juventus is favoriet maar wordt verrast door Borussia Dortmund en verliest. In zijn tweede seizoen wint Juventus de Italiaanse Supercup en wordt opnieuw de Scudetto gewonnen. Ook wordt de finale van de Champions League bereikt. Juventus moet het deze keer opnemen tegen het sterke Real Madrid. Opnieuw wordt er verloren door de Italianen waardoor ook de Fransman naast de cup grijpt.

Nadat hij in 1998 zowel Wereld- als Europees voetballer van het Jaar is geworden begint Zidane niet erg goed. Hij krijgt twee rode kaarten als gevolg van natrappen en het geven van een kopstoot. Nadat hij een lange schorsing heeft uitgezeten keert zijn grootse vorm langzaam weer terug. Toch wint Juventus in de komende jaren geen enkele prijs meer waarna Zidane besluit te vertrekken. Real Madrid is geïnteresseerd en bied 75 miljoen euro voor de Fransman. Daarmee is Zinedine Zidane nog altijd de duurste Fransman ooit!

Met een prijskaartje van 75 miljoen euro zijn de verwachtingen van de Fransman erg hoog. Hij speelt op dat moment samen met spelers als Figo en Roberto Carlos. Zidane begint aanvankelijk als linksbuiten maar omdat de prestaties van de ‘Koninklijke’ uitblijven mag hij toch op zijn favoriete positie centraal achter de spitsen gaan spelen. Al snel wordt het succes zichtbaar en begint Real Madrid haar wedstrijden te winnen. In zijn eerste seizoen pakte Real Madrid de prijs waarvoor Zidane was gekomen: De Champions League. Nadat hij de finale twee keer had verloren schoot hij Real Madrid op spectaculaire wijze naar de winst en wint hij dan eindelijk de ‘Cup met de grote oren’.

De daarop volgende seizoenen leek hij zich steeds meer thuis te voelen bij Real Madrid. Ondertussen heeft Real vele andere sterren mogen verwelkomen en speelt hij samen met spelers als Beckham, Ronaldo en Raul. De laatste prijs die Zidane met zijn club won was een landstitel in 2003. Het seizoen 2005-2006 is zijn laatste, hij speelt op 34-jarige leeftijd zijn laatste wedstrijd voor Real Madrid. Hij zal na het WK 2006 in Duitsland zijn carrière beëindigen in het shirt van Frankrijk.

Interlands

In 1994 maakte Zidane zijn debuut voor het nationale elftal van Frankrijk, destijds spelend voor Bodreaux. Tegen Tsjechië komt hij bij een 2-0 achterstand in het veld. Dankzij twee doelpunten van Zidane wordt het toch nog een gelijkspel. In 1998, tijdens het WK in eigen land, is Frankrijk top favoriet onder leiding van Zidane. Er ligt erg veel druk op de schouders van Zizou zoals hij ondertussen wordt genoemd. Deze druk wordt hij tijdens de groepswedstrijd tegen Saudi Arabië teveel. Zidane slaat een tegenstander en krijgt de rode kaart. Hij wordt tevens geschorst voor twee wedstrijden. In de achtste finale wordt er pas na verlening gewonnen van Paraguay (1-0). Tijdens de kwart finales als Frankrijk het moet opnemen tegen Italië is Zidane weer van de partij. Het gaat erg moeizaam maar na strafschoppen wint Frankrijk en bereikt het de halve finale. Hier treffen ze Kroatië wat de verrassing van het toernooi blijkt te zijn. Er wordt moeizaam met 2-1 gewonnen van Kroatië en Zidane komt weer niet tot scoren. Hij is echter wel uiterst belangrijk voor zijn ploeg. In de finale treft Frankrijk, Brazilië. Tijdens deze finale staat Zizou op, hij zorgt er persoonlijk voor dat deze wedstrijd gewonnen wordt, dankzij twee rake kopballen en een goede voorzet wint Frankrijk met 3-0 en is het Wereld Kampioen.

Op het EK in Nederland en België is Zinedine Zidane opnieuw erg belangrijk voor zijn ploeg. Hij is de absolute uitblinker en maakt zijn reputatie meer dan waar. Na de gewonnen finale tegen Italië (2-1) is Frankrijk het eerste land met de opeenvolgende dubbel.

Het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan wordt vervolgens een drama, Zidane is niet in goeden doen en de rest van het team presteert ook op een uitzonderlijk laag niveau. Frankrijk wordt al in de groepsronde van het toernooi uitgeschakeld. Zidane is zo teleurgesteld dat hij besluit te stoppen met interlands en zich volledig te richten op zijn club, Real Madrid.

Hij verrast de wereld als hij zich op 1 april 2005 weer beschikbaar stelt voor het nationale team. Hij kondigde ook meteen aan dat hij na dit toernooi zou stoppen als profvoetballer. De laatste wedstrijd van Zidane is tijdens de finale van het WK. Italië is de tegenstander. In de 7e minuut krijgt Frankrijk een penalty en Zidane eist de bal op. Hij neemt de penalty op panenka wijze, en de bal beland via de lat slechts enkele centimeters over de doellijn. 0-1 voor Frankrijk. Toch werd het nog 1-1 waardoor er een verlenging moest komen. Tijdens deze verlenging gebeurd er dan iets opmerkelijks. Zidane geeft een kopstoot aan Marco Materazzi waarna hij kan vertrekken. Deze geprovoceerde actie is de laatste die Zidane zou doen als profvoetballer. Het is een smet op zijn fantastische carrière waarin hij elke prijs wist te winnen die er te winnen viel!

Erelijst

  • Winnaar Champions League 1x
  • Verliezend finalist Champions League 2x
  • Verliezend finalist UEFA Cup 1x
  • Winnaar Europese Supercup 2x
  • Winnaar Intertoto Cup 2x
  • Winnaar Wereldbeker 2x
  • Kampioen Italië 2x
  • Winnaar Italiaanse Supercup 1x
  • Kampioen Spanje 1x
  • Winnaar Spaanse Supercup 2x
  • Finalist Spaanse Beker 2x

  • Wereld Kampioen 1x
  • Verliezend WK finalist 1x
  • Europees Kampioen 1x

  • FIFA voetballer van het jaar 3x
  • FIFA Golden Ball award 1x
  • UEFA voetballer van het jaar 1x
  • Winnaar beste speler 'een halve eeuw UEFA' 1x
  • Europees voetballer van het jaar 1x
  • Beste speler EK 1x
  • Beste speler Champions League 1x
  • Franse voetballer van het jaar 2x
  • Beste buitenlandse speler Italië 2x
  • Beste buitenlandse speler Spanje 1x
  • Beste speler Ligue 1 1x
  • Franse jeugdspeler van het jaar 1x
© 2010 - 2024 Brtc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panenka-penaltyPanenka-penaltyDe Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan a…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Beau Jeu - de voetbal van het EK2016 in FrankrijkBeau Jeu - de voetbal van het EK2016 in Frankrijk'Beau Jeu', 'mooi spel', dat is de naam van de bal waarmee op het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk wordt…
Wereldelftal wordt wereldkampioen: Frankrijk 1998-2000In de loop der jaren zijn er heel wat voetbalteams die tot de verbeelding hebben gesproken. Het Franse team dat in 1998…
De 'wonderschone' carriere van Dennis BergkampDennis Bergkamp is een Nederlandse voetbal legende die faam maakte tijdens zijn periode bij Ajax, Arsenal en het Nederla…
Brtc (3 artikelen)
Laatste update: 21-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.