De 'wonderschone' carriere van Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp is een Nederlandse voetbal legende die faam maakte tijdens zijn periode bij Ajax, Arsenal en het Nederlands Elftal. Hij was vooral bekend om zijn prachtige dribbels, mooie acties en weergaloze doelpunten!

Jeugd

Op 29 oktober 1969 werd Dennis Nicolaas Maria Bergkamp geboren in Amsterdam. Zijn ouders hebben hem vernoemd naar de Engelse voetballer Denis Law, het duurde dan ook niet lang voordat de jonge Bergkamp zijn eerste voetstappen zette op het veld. Zijn eerste club was Wilskracht/SNL.

Ajax

Op zijn twaalfde werd hij toegelaten tot de jeugd van Ajax en op 14 december 1986 maakte hij onder trainer Johan Cruijff zijn debuut in de hoofdmacht. Op achtien jarige leeftijd won hij zijn eerste hoofdprijs. Hij mocht invallen in de gewonnen Europacup II finale tegen Lokomotive Leipzig. In totaal speelde Bergkamp 239 wedstrijden voor Ajax waarin hij 122 keer het doel trof. Bergkamp werd met Ajax in 1990 landskampioen en won de EUFA Cup in 1992. Een jaar later wist hij de KNVB Beker te winnen met zijn Ajax. Bergkamp werd in 1991 en 1993 topscorer van de Eredivisie, in deze jaren werd hij ook verkozen tot Nederlandse voetballer van het jaar.

Internazionale

In de zomer van 1993 vertrok Bergkamp naar Italië waar hij zou gaan spelen voor Internazionale. Dit werd helaas geen succes want naar twee seizoenen zou hij alweer verkassen omdat hij niet goed kon aarden en omdat hij niet goed overweg zou kunnen met verschillende mensen binnen deze club. Toch wist hij bij zijn Italiaanse club nog een prijs te pakken, in 1994 wonnen ze de UEFA Cup.

Arsenal

In 1995 vertrok Bergkamp naar Engeland waar hij zou gaan spelen voor het Londonse Arsenal. Hij moest samen met Ian Wright het aanvals-duo worden. In het seizoen 97/98 kende Bergkamp zijn hoogtepunt. Hij wist met Arsenal naast de titel ook de FA Cup te winnen. Ook in 2002 wist Bergkamp samen met Arsenal de ‘Double’ te winnen. In 2003 en 2005 won hij de FA Cup. En 2004 haalde hij zijn derde Engelse Landstitel binnen. Hij kreeg enkele bijnamen van zijn Engelse fans, waaronder de meest eervolle naam: 'God'. In 2006 speelde Bergkamp zijn laatste wedstrijden, Arsenal haalde de finale van de Champions League maar die werd helaas verloren. Na meer dan 400 officiële wedstrijden waarin hij 120 doelpunten scoorde sloot Bergkamp zijn carrière bij Arsenal op 22 Juli 2006 definitief af.

Het Nederlands Elftal

Ook zijn inspanningen voor het Nederlands Elftal waren niet geheel onverdienstelijk. Op 26 september 1990 maakte Bergkamp zijn debuut in Orange. Nederland, onder leiding van Michels, speelde tegen Italië. Zijn eerste grote toernooi was het EK van 1992 in Zweden. Hij scoorde tegen Schotland en Duitsland. Twee jaar later tijdens het WK in de Verenigde Staten maakte Bergkamp opnieuw deel uit van de Nederlandse selectie. Bergkamp viel op en scoorde in de verloren wedstrijd tegen Brazilië. Bij het EK van 1996 speelde Nederland geen rol van betekenis hoewel Bergkamp wel wist te scoren tegen gastland Zwitserland.

Toen het WK in 1998 werd georganiseerd in Frankrijk ging het een stuk beter met Orange. Bergkamp speelde tijdens dit toernooi een cruciale rol voor Nederland. Hij wist drie keer te scoren waaronder een van zijn allermooiste én belangrijkste doelpunten tegen Argentinië. Tijdens dit toernooi eindigde Nederland als vierde.

Nederland mocht samen met België het EK van 2000 organiseren en ook tijdens dit toernooi was Bergkamp van de partij. Opnieuw was Bergkamp belangrijk voor Nederland, hij scoorde niet maar mede dankzij zijn inzet werd Orange tijdens dit toernooi opnieuw vierde. Dit zijn tevens de laatste wedstrijden geweest van Dennis Bergkamp in Orange. Hij zette na het EK van 2000 een punt achter zijn interland carrière. In 79 interlands kwam Bergkamp 37 keer tot scoren en was daarmee topscorer aller tijden.

Overige

Om een nog betere indruk te krijgen van de alom gerespecteerde voetballer Dennis Bergkamp raad ik u aan om eens wat filmpjes van hem te bekijken, alleen op die manier kunt u een indruk krijgen wat deze man allemaal bereikt heeft en waar hij toe in staat was.
© 2010 - 2024 Brtc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Ajax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax won in 1987 in Athene de Europa Cup 2 ten koste van het Oostduitse Lokomotive Leipzig met 1-0. FC Porto won de Euro…

De carriere van Zinedine ZidaneZinedine Zidane is een van de beste voetballers ooit, hij won vele prijzen en kreeg internationale erkenning voor zijn p…
Dinamo Zagreb - Ajax een geschiedenisDinamo Zagreb - Ajax een geschiedenisDe vierde wedstrijd van Ajax in het kader van de UEFA Euro league seizoen 2009/2010 is tegen Dinamo Zagreb op 5 november…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.com
Brtc (3 artikelen)
Laatste update: 12-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.