Ronald Koeman... Het kanon van Groningen

Ronald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporters. Een, voor die tijd, ‘moderne’ verdediger met specifieke kwaliteiten. Vooral zijn harde afstandsschot en zijn precieze cross pass werden in zijn gloriejaren als voetballer zijn handelsmerk. Hieronder een overzicht van clubs waar Ronald Koeman heeft gespeeld en welke successen hij als voetballer heeft kunnen vieren.

Amateur-voetballer jeugd

Ronald Koeman zette zijn eerste stappen op een voetbalveld bij amateurvereniging WEC. Ook zijn broer Erwin Koeman (later ook spelend voor o.a. fc Groningen, KV Mechelen, PSV en het Nederlands Elftal) heeft bij WEC gespeeld.

FC Groningen

Op 16-jarige leeftijd debuteerde Ronald Koeman in het eerste elftal van FC Groningen. Onder andere met zijn broer Erwin speelde Ronald bij FC Groningen op het middenveld. De jonge Ronald Koeman valt gelijk op bij de ‘grote’ voetbalclubs uit Nederland en na drie jaar bij Groningen te hebben gespeeld, klopt Ajax aan bij Ronald Koeman.

afc Ajax

Ronald Koeman rijpt als voetballer in Amsterdam. Hij blijft zeer goed overeind in Amsterdam en daar plukt Koeman later de vruchten van. Met Ajax werd Koeman kampioen van Nederland en won hij de Nederlandse KNVB beker. Na drie jaar kan Ronald Koeman een goed contract tekenen bij rivaal PSV.

PSV

PSV wist Koeman in het seizoen 1986/1987 te strikken voor een overgang naar Eindhoven. Drie jaar blonk Koeman uit in het rood / witte shirt van PSV. Hij wist met PSV drie keer kampioen te worden en twee keer de beker te pakken. In 1988 wist Koeman met PSV zelfs de eerste Europa Cup I in de historie van de club binnen te halen. In de finale werd het Portugese Benfica na het nemen van penalty’s verslagen.

FC Barcelona

In het jaar 1989 tekende Ronald Koeman een contract bij het grote Barcelona. Koeman maakt in zijn 5 jaar bij de Catalaanse club deel uit van het zogenaamde Dream Team. Met de niet-Spanjaarden Hristo Stoichkov, Romario en Michael Laudrup vierde Koeman in Barcelona veel successen. Met Johan Cruijff als coach werd een attractief en mooi voetbal gespeeld en de resultaten mochten er zijn. In 1992 speelde Koeman de hoofdrol in de finale van de Europa Cup I. Tegen het Italiaanse Sampdoria scoorde Koeman uit een vrije trap het enige en winnende doelpunt.

Hieronder een overzicht van de prijzen welke Koeman bij FC Barcelona in ontvangst mocht nemen:
  • 4 keer kampioen van Spanje (1991, 1992, 1993, 1994)
  • winnaar van de Spaanse beker (1990)
  • 4 keer winnaar Spaanse Supercup (1991, 1993, 1992, 1995)
  • winnaar van Europacup I (1992)
  • winnaar van de Europese Supercup (1993)

Feyenoord

Ronald Koeman sloot zijn spelerscarrière af bij Feyenoord. Na twee jaar gespeeld te hebben in Rotterdam zette hij in 1997 een punt achter zijn imposante voetbalcarrière.

Nederlands Elftal

Ronald Koeman speelde 78 interlands voor het Nederlands Elftal. Koeman scoorde 14 keer in het Oranje shirt. Het absolute hoogtepunt voor Koeman was het Europees Kampioenschap te Duitsland in 1988. Met Koeman als basisspeler in de verdediging won hij met Oranje het eerste EK in de historie van het Nederlands elftal.
© 2009 - 2024 Nieuwsflits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxAjax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxOnder leiding van de nieuwe coach Johan Cruijff speelde Ajax frivool en aanvallend voetbal. Grote uitslagen vielen er te…
Ajax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxAjax 2002 & 2004: FC Utrecht neemt revanche op AjaxVoor het eerst won Ajax in 2002 van PSV in een finale om de Johan Cruijff Schaal. Na twee eerdere nederlagen wonnen de A…
Het geluk van Ajax, januari 1984Het Ajax uit mijn jeugd was in mijn herinnering onoverwinnelijk. Elke wedstrijd die gespeeld werd, leek van tevoren al b…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…

Frank Rijkaard, de voetballerFranklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gesp…
De imposante voetbalcarrière van Ruud GullitRuud Gullit is één van de beste voetballer welke Nederland ooit heeft voortgebracht. Met zijn krachtige lichaam, zijn ge…
Bronnen en referenties
  • www.google.nl
Nieuwsflits (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.