Frank Rijkaard, de voetballer

Franklin Edmundo Rijkaard, geboren 30 september 1962 te Amsterdam, heeft een grootse voetbalcarrière achter de rug. Gespeeld bij grote Europese voetbalclubs en heeft bij deze clubs een aantal hoofdprijzen gepakt. Rijkaard viel als verdediger en middenvelder op door zijn krachtige manier van spelen en zijn drive om te winnen. Uitgegroeid tot een leider in het veld en voorbeeld voor zijn jongere medespelers.

Amateur-voetballer jeugd

Frank Rijkaard speelde in zijn jeugd bij 3 amateurvoetbal verenigingen. Hij speelde bij het Amsterdamse SC Buitenveldert, Blauw-Wit en DWS. Daarna verkaste de jonge Rijkaard naar AFC Ajax.

AFC Ajax

Als 17-jarige debuteerde Rijkaard in het eerste elftal van Ajax. Als een echt groot Ajax talent, scoorde hij in zijn eerste wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Rijkaard speelde ruim zeven seizoenen bij Ajax. Dit was van 1980 – 1987. Verschillende posities werden door hem bekleed; voorstopper, rechter middenvelder, libero en centrale middenvelder. Rijkaard was al deze jaren een belangrijke speler voor de Amsterdamse club. Hij won met Ajax drie keer de landstitel, drie keer de nationale beker en in 1987 won hij met Ajax zelfs de Europa Cup 2 ten koste van Lokomotive Leipzig. In zijn Ajax periode maakte Rijkaard ook zijn debuut voor het Nederlands Elftal.

Real Zaragoza (PSV en Sporting Lissabon)

In de zomer van 1987 tekende Frank Rijkaard een contract bij PSV. Maar vlak daarna verlengde hij ook zijn contract bij Ajax. Beide clubs en Rijkaard kwamen er na enige tijd uit en er werd een herenakkoord tussen Ajax en PSV gesloten. Ajax moest PSV geld betalen en Rijkaard bleef bij de Amsterdamse club. Halverwege seizoen 1987 – 1988 kreeg Frank Rijkaard ruzie met zijn trainer Johan Cruijff. Dit leidde tot een breuk tussen Rijkaard en Ajax. Rijkaard tekende een contract bij het Portugese Sporting Lissabon. Maar de Portugese transfermarkt was al gesloten, en dus werd Rijkaard uitgeleend aan het Spaanse Real Zaragoza. Rijkaard heeft maar een half jaar gespeeld in Spanje.

AC Milaan

In 1988 verhuisde Frank Rijkaard naar het grote AC Milaan. De rood-zwarte uit Milaan waren onder de indruk van Frank Rijkaard zijn optreden tijdens het EK 1988 en haalde hem naar Milaan. Bij AC Milaan speelde al de Nederlanders Marco van Basten en Ruud Gullit. Met zijn twee landgenoten vormde Rijkaard het gouden trio.

Hieronder een overzicht van de prijzen welke hij met AC Milaan behaalde:

  • Italiaanse landskampioen: 2 x
  • Italiaanse supercup: 2 x
  • Europa Cup I: 2 x
  • Europese supercup: 2 x
  • Wereldbeker voor clubteams: 2 x

Afc Ajax

Na vijf jaar in Milaan te hebben gespeeld, keerde Rijkaard terug naar zijn jeugdliefde Ajax. Rijkaard speelde nog twee seizoenen in Amsterdam, waar hij twee keer landskampioen werd en in 1995 won hij met Ajax zelfs de Champions League. Rijkaard nam dus afscheid van betaald voetbal als speler met een absolute hoofdprijs. Een jong team, onder leiding van coach Louis van Gaal en routinier Rijkaard, won deze Europese hoofdprijs met aantrekkelijk voetbalspel. In de finale tegen AC Milaan scoorde de jonge invaller Patrick Kluivert, op aangeven van zijn voorbeeld Frank Rijkaard, met de punt van zijn schoen de winnende treffer.

Nederlands Elftal

Frank Rijkaart maakt in 1981 zijn debuut in het Nederlands Elftal. In 1988 maakte Rijkaard deel uit van het winnende team wat de Europese titel won in Duitsland. Een van de hoogtepunten in de carrière van Rijkaard. Tijdens het WK 1990 in Italië stond Rijkaard negatief in de kijker. Tijdens de achtste finale tegen West – Duitsland spuugde Rijkaard zijn tegenstander Rudi Völler twee keer in zijn nek. Dit leverde beide spelers de rode kaart op. In Duitsland werd dit incident het Drama Lama genoemd. Later was Rijkaard nog actief op het EK 1992 (Zweden) en het WK 1994 (Amerika). Rijkaard speelde in totaal 73 interlands en scoorde daarin 10 keer.

Na zijn actieve voetbalcarrière is Frank Rijkaard begonnen als trainer.
© 2009 - 2024 Nieuwsflits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…
Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxAjax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxOnder leiding van de nieuwe coach Johan Cruijff speelde Ajax frivool en aanvallend voetbal. Grote uitslagen vielen er te…

Een kaartje voor een voetbalwedstrijd kopenElke zondag gaan een hoop voetballiefhebbers richting de stadions om hun favoriete voetbalclub te zien spelen. Er zijn v…
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Bronnen en referenties
  • www.google.nl
Nieuwsflits (4 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.