Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor Ajax

Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor Ajax Onder leiding van de nieuwe coach Johan Cruijff speelde Ajax frivool en aanvallend voetbal. Grote uitslagen vielen er te noteren en er werden maar liefst 120 competitiedoelpunten gemaakt. Toch werd Ajax geen kampioen en ook in de Europa Cup werd men al in de eerste ronde uitgeschakeld door FC Porto. Wel hadden de Amsterdammers succes in het bekertoernooi. Na Sparta, FC Utrecht, RCH, FC Groningen en NEC te hebben uitgeschakeld werd op 28 mei de KNVB-beker gewonnen door RBC in de finale met 3-0 te verslaan.

Morele opkikker

In de eerste ronde om de KNVB-beker kreeg Ajax op 9 oktober een morele opkikker door Sparta na rust moeizaam met 3-0 te verslaan want drie dagen eerder hadden de Amsterdammers thuis verloren van aartsrivaal Feyenoord met 1-2. Frank Rijkaard bezorgde zichzelf een klein presentje op zijn ‘vrijgezellenavond’ door het derde doelpunt te maken. De Ajacied zou een dag later gaan trouwen.

Eerste ronde (9 oktober 1985): Ajax - Sparta 3-0 (0-0)
Scoreverloop54. Gerald Vanenburg 1-0, 74. Marco van Basten (strafschop) 2-0, 82. Frank Rijkaard 3-0
ScheidsrechterJan Keizer
Gele kaartDanny Blind (Sparta)
StadionDe Meer in Amsterdam (7.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Spelbos, Ronald Koeman, Peter Boeve, John van 't Schip, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Gerald Vanenburg, Marco van Basten, Rob de Wit. Coach: Johan Cruijff.
Opstelling SpartaBas van Noortwijk, Danny Blind, Adrie Andriessen, Piet Wijnberg, René Eijer, Bert Veldhoen, Louis van Gaal (70. Roelf-Jan Tiktak), Jan Olde Riekerink, Silvio Diliberto, Ronald Lengkeek, Leen van der Weel. Coach: Theo Vonk.

Winterse omstandigheden

In de bittere kou en op een bevroren grasmat in de Galgenwaard won Ajax in de tweede ronde op 9 februari van bekerhouder FC Utrecht in een eenzijdig duel met 0-4. Opvallend was het feit dat de wedstrijd was uitverkocht maar dat desondanks zo’n vierduizend plaatsen in het stadion onbezet bleven. Velen verkozen alsnog de ijspret boven het voetbal. Na afloop protesteerde Ajax tegen de gele kaart van Frank Rijkaard wat hem een schorsing zou opleveren voor de naderende topper tegen PSV. Maar de winter had Nederland in haar greep en er werd een maand lang niet meer gevoetbald.

Tweede ronde (9 februari 1986): FC Utrecht - Ajax 0-4 (0-2)
Scoreverloop2. Frank Rijkaard 0-1, 17. John Bosman 0-2, 62. Marco van Basten 0-3, 72. Rob de Wit 0-4
ScheidsrechterEgbert Mulder
Gele kaartFrank Rijkaard (Ajax)
Rode kaart56. Jan Lecker (FC Utrecht)
StadionGalgenwaard in Utrecht (16.000 toeschouwers)
Opstelling FC UtrechtRik Laurs, Jan van de Akker, Gerrit Plomp, Jan Lecker, Herman Verrips, Jan Wouters, Gert Kruys (56. Ton de Kruyk), Edwin Godee, Peter van der Waart, John van Loen, Johan van de Hooft (46. Marcel Lindenaar). Coach: Nol de Ruiter.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy (72. Desmond Gemert), Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Peter Boeve, John van 't Schip, Arnold Mühren, Gerald Vanenburg (78. Edo Ophof), Marco van Basten, John Bosman, Rob de Wit, Coach: Johan Cruijff.

Ajax ondanks ‘baaldag’ naar de kwartfinale

In de derde ronde moest Ajax het opnemen op woensdagmiddag 19 maart om 17.00 uur tegen zondaghoofdklasser RCH in Heemstede. De amateurs hadden in de voorgaande ronden verrast door Willem II en Heerenveen uit te schakelen. Voor zesduizend toeschouwers werd het voor Ajax een duel dat maar gauw vergeten moest worden. Er werd met 1-3 gewonnen en daarmee was ook meteen alles gezegd.

Derde ronde (19 maart 1986): RCH - Ajax 1-3 (0-2)
Scoreverloop30. Ronald Koeman 0-1, 35. Frank Rijkaard 0-2, 60. Leon Hoep 1-2, 81. Arnold Mühren 1-3
ScheidsrechterJan van Mierlo
StadionSportpark in Heemstede (6.000 toeschouwers)
Opstelling RCHFlorian Vijent, Ben van Leeuwen, Krijn van Grootveld, Richard Hoogervorst, Marcel Tiemens, Tony Peetoom (Kicksen), Edwin Otte, Wim Ras, Steef van Loon, Rob Rijbroek (Wilco Otte), Leon Hoep. Coach: Piet Buter.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Edo Ophof, Ronald Koeman, Ronald Spelbos, Peter Boeve (80. Sonny Silooy), John van 't Schip, Arnold Mühren, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Marco van Basten (67. Rob Rijnink), Rob de Wit. Coach: Johan Cruijff.

John Bosman zorgt voor bevrijding

Een echte bekerkraker stond op 23 april op het programma voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Het op de vijfde plaats staande FC Groningen was de tegenstander in het sfeervolle Ajax-stadion dat met bijna vijftienduizend man gevuld was. Na het missen van veel mogelijkheden, o.a. een gemiste strafschop van Ronald Spelbos en ballen tegen paal en lat, was het John Bosman die een kwartier voor tijd eindelijk de verlossende 1-0 tegen de touwen schoot. De ploeg uit het noorden speelde te verdedigend om aanspraak te mogen maken op meer.

Kwartfinale (23 april 1986): Ajax - FC Groningen 1-0 (0-0)
Scoreverloop75. John Bosman 1-0
ScheidsrechterIgnace van Swieten
Gele kaartJohan de Kock (FC Groningen)
StadionDe Meer in Amsterdam (14.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Koeman, Ronald Spelbos, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Gerald Vanenburg (78. Edo Ophof), John van 't Schip, Marco van Basten, John Bosman (86. Peter Boeve), Rob de Wit. Coach: Johan Cruijff.
Opstelling FC GroningenSjaak Storm, Ron van den Berg (86. Edwin Bakker), Paul Mason, Adri van Tiggelen, John de Wolf, Mark Verkuyl, Jan van Dijk, Harris Huizingh (Steve Goble), Jan Roossien, Johan de Kock, Peter Houtman. Coach: Han Berger.

Professioneel naar de finale

In de halve finale op 7 mei moest Ajax aantreden tegen het in degradatienood verkerende NEC in Nijmegen. Eerder had NEC de amateurs van AVW ’66, FC Twente, De Graafschap en Fortuna Sittard uitgeschakeld. Het werd een zwakke vertoning van beide ploegen in het Goffert-stadion. Nadat NEC de kansen in de eerste helft niet wilde (of kon) afmaken, was het Ajax dat de klus in het tweede bedrijf professioneel klaarde (1-3). De Amsterdammers hadden zich voor de veertiende maal geplaatst voor de finale van de KNVB-beker.

Halve finale (7 mei 1986): NEC - Ajax 1-3 (0-1)
Scoreverloop45. Frank Rijkaard 0-1, 52. Ronald Koeman (strafschop) 0-2, 77. Arnold Mühren 0-3, 80. Michel Mommertz (strafschop) 1-3
ScheidsrechterJan Keizer
Gele kaartenSije Visser, Carlos Aalbers (NEC)
StadionDe Goffert in NIjmegen (11.000 toeschouwers)
Opstelling NECWilfried Brookhuis, Sije Visser, Michel Mommertz, Eric van Rossum, John Vievermans, Carlos Aalbers, Wim van Zinnen, Anton Janssen (74. Ton Wildenbeest), Frans Janssen, Henk Grim, Danny Hoekman. Coach: Sandor Popovics.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Koeman, Ronald Spelbos, Peter Boeve, Frank Rijkaard, Arnold Mühren, Marco van Basten (5. Gerald Vanenburg), John van 't Schip (75. Edo Ophof), John Bosman, Rob de Wit. Coach: Johan Cruijff.

RBC verslaat verrassend FC Den Haag

Voor tegenstander RBC uit Roosendaal was het daarentegen de eerste finale in haar 74-jarig bestaan. De eerstedivisionist, die sinds een aantal jaren vanuit de amateurs weer was toegetreden tot het betaalde voetbal, had sensationeel FC Den Haag met 2-1 verslagen. Het was voor de ploeg uit de residentiestad de eerste officiële wedstrijd die werd verloren in dit seizoen. In de competitie (eerste divisie) was FC Den Haag tot het bekerduel tegen RBC dertig duels ongeslagen gebleven en zou dit in competitieverband ook blijven en kampioen worden. Dat de KNVB stiekem tevreden was met geen finale tussen Ajax en FC Den Haag, in verband met mogelijke rellen tussen de supporters, werd wijselijk gezien maar niet in de openbaarheid gebracht.

Ajax na rust op stoom

PSV was kampioen geworden in de eredivisie en dus was de beker de laatste mogelijkheid voor Ajax om een prijs te winnen. Op papier was de finale natuurlijk een wedstrijd tussen de grote reus en klein duimpje. Vooral ook nog omdat de wedstrijd, na onderling overleg, niet in de Rotterdamse Kuip werd gespeeld maar in het eigen Ajax-stadion. Daar verwachtte men een grotere recette dan in Rotterdam. Voor zo’n 23.000 toeschouwers, waaronder zich vierduizend RBC-fans bevonden, won Ajax met 3-0 van een fanatiek strijdende ploeg uit Roosendaal. Na een 0-0 ruststand was het John Bosman, in het veld gekomen voor de vertrekkende Gerald Vanenburg, die met een schitterende kopbal na één minuut de ban brak. Sonny Silooy en wederom John Bosman maakte het karwei af en zorgden voor de tiende bekerwinst in de historie van Ajax.

Finale (28 mei 1986): Ajax - RBC 3-0 (0-0)
Scoreverloop46. John Bosman 1-0, 68. Sonny Silooy 2-0, 80. John Bosman 3-0
ScheidsrechterJohn Blankenstein
StadionDe Meer in Amsterdam (23.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Ronald Koeman, Ronald Spelbos, Peter Boeve, Gerald Vanenburg (46. John Bosman), Arnold Mühren, Frank Rijkaard, John van ’t Schip, Marco van Basten, Rob de Wit. Coach: Johan Cruijff.
Opstelling RBCFrank Brugel, Peter Pijpers, Mario Molenaar, Ruud Brood, Tommy Kerstens, Clemens Bastiaansen,
Gerrie Voets, Wim van der Steene (70. Arie Romijn), Gerrie Jumelet, Albert Jurgens, Dirk van der Laan. Coach: Hans Verèl.

Topscorers

Speler Doelpunten
John Bosman4
Frank Rijkaard4
Marco van Basten2
Ronald Koeman2
Arnold Mühren2
Sonny Silooy1
Gerald Vanenburg1
Rob de Wit1

Selectie

Speler Wedstrijden
Marco van Basten6
Peter Boeve6
Ronald Koeman6
Stanley Menzo6
Arnold Mühren6
Frank Rijkaard6
John van 't Schip6
Sonny Silooy6
Gerald Vanenburg6
Rob de Wit6
Ronald Spelbos5
John Bosman4
Edo Ophof4
Desmond Gemert1
Rob Rijnink1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax 1987: Ajax verliest van FC Porto in Supercup-finaleAjax won in 1987 in Athene de Europa Cup 2 ten koste van het Oostduitse Lokomotive Leipzig met 1-0. FC Porto won de Euro…
Ajax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagAjax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagNa twee amateurclubs te hebben uitgeschakeld werd de wedstrijd in de derde ronde tegen Sparta een ware thriller. Ajax-do…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…

Ajax 1997-1998: Ajax wint overtuigend de KNVB-bekerAjax 1997-1998: Ajax wint overtuigend de KNVB-bekerOnder leiding van de nieuwe trainer Morten Olsen kende Ajax een zeer succesvol seizoen. Na het landskampioenschap wisten…
Ajax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxAjax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor AjaxNa een zeer doelpuntrijke bekercampagne won Ajax in 1993 na zes jaar weer eens de KNVB-beker. In vijf wedstrijden kwamen…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1985/86
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1985-86
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 285, 333, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.