Ajax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor Ajax

Ajax 1992-1993: Veel doelpunten en de KNVB-beker voor Ajax Na een zeer doelpuntrijke bekercampagne won Ajax in 1993 na zes jaar weer eens de KNVB-beker. In vijf wedstrijden kwamen de Amsterdammers tot liefst 25 doelpunten. Opvallend was de 0-5 overwinning in de halve finale in Rotterdam tegen rivaal Feyenoord. In de finale tegen SC Heerenveen werd het een heerlijk spektakelstuk waarbij Ajax uiteindelijk toch aan het langste eind trok met een 6-2 zege.

Jongste debutant ooit bij Ajax

De Amsterdammers hoefden pas in de derde ronde in te stromen in de strijd om de KNVB-beker. In een amusant foutenfestival op woensdag 28 oktober won Ajax simpel van eerstedivisionist VVV in Venlo met 3-7. De Limburgers kwamen van een 1-4 achterstand in de tweede helft nog terug door twee doelpunten van invaller Jay Driessen tot 3-4 maar Ajax stelde toen orde op zaken. Opvallend was het debuut bij Amsterdammers van de pas zestienjarige Clarence Seedorf, die daarmee de jongste debutant ooit was in een officiële wedstrijd van Ajax. Hij kwam in de 58e minuut in het veld voor Frank de Boer.

Derde ronde (28 oktober 1992): VVV - Ajax 3-7 (0-2)
Scoreverloop32. John van Loen 0-1, 45. Dan Petersen 0-2, 47. Louis Laros 1-2, 50. Wim Jonk 1-3, 56. Edgar Davids 1-4, 58. Jay Driessen 2-4, 60. Jay Driessen 3-4, 69. Marc Overmars 3-5, 81. Dan Petersen 3-6, 84. Wim Jonk 3-7
ScheidsrechterRoelof Luinge
Gele kaartenMaurice Rayer (VVV), Michel Kreek, Edgar Davids (Ajax)
StadionDe Koel in Venlo (10.500 toeschouwers)
Opstelling VVVJohn Roox, Werner Smits, Roger Polman, Maurice Rayer, Saeed Janfada, Juno Verberne, Mario Piqué (41. Jay Driessen), Louis Laros, Pieter van Leenders (65. Geert Braem), Tijjani Babangida, Maurice Graef. Coach: Frans Körver.
Opstelling AjaxEdwin van de Sar, Rob Alflen, Danny Blind, Wim Jonk, Frank de Boer (58. Clarence Seedorf), Dan Petersen, Dennis Bergkamp, Michel Kreek, Marc Overmars, John van Loen, Edgar Davids. Coach: Louis van Gaal.

Simpel naar de kwartfinale

Het verrassend hoogstaande MVV, vierde in de eredivisie, was op 13 januari de tegenstander in de vierde ronde maar kon de eerdere prestatie in Amsterdam voor de competitie niet herhalen. Op 8 november hadden de Limburgers met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax. De Amsterdammers wonnen ditmaal overtuigend met 3-0 door doelpunten van Frank de Boer, Michel Kreek en Marciano Vink. Opvallend was dat spits John van Loen niet meer deel uit maakte van de Ajax-selectie en was vertrokken naar rivaal Feyenoord. Ook in deze bekerwedstrijd zagen de toeschouwers in De Meer weer een debuut van een jongeling, de achttienjarige Tarik Oulida.

Vierde ronde (13 januari 1993): Ajax - MVV 3-0 (2-0)
Scoreverloop3. Frank de Boer 1-0, 30. Michel Kreek 2-0, 63. Marciano Vink 3-0
ScheidsrechterRoelof Luinge
Gele kaartenRoberto Lanckohr, Rob Delahaye (MVV)
StadionDe Meer in Amsterdam (11.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Danny Blind, Wim Jonk (22. Clarence Seedorf), Frank de Boer (67. Tarik Oulida), Marciano Vink, Jari Litmanen, Michel Kreek, Dan Petersen, Stefan Pettersson, Marc Overmars. Coach: Louis van Gaal.
Opstelling MVVJan van Grinsven, Hans Linders, Reginald Thal, Armand Benneker, Roberto Lanckohr, Raymond Libregts (29. Yvo Joordens), Rob Delahaye, Roger Reijners, Twan Scheepers, Hans Visser, Erik Meijer. Coach: Sef Vergoossen.

Lastige klip omzeilt

Enkele dagen voor het bekerduel in de kwartfinale tegen FC Twente hadden Dennis Bergkamp en Wim Jonk bekend gemaakt dat zij voor veertig miljoen gulden naar Inter Milan zouden vertrekken aan het einde van het seizoen. De media dook boven op het nieuws en de voorbereiding op het treffen met FC Twente was niet ideaal te noemen. Na 53 minuten wees het scorebord al 2-0 aan voor de Tukkers maar het was Dennis Bergkamp die het sein gaf voor de inhaalrace. Marc Overmars bracht Ajax in de slotfase alsnog naar de verlenging die al binnen drie minuten werd beslist door treffers van Rob Alflen en Marciano Vink (2-4). Voor het duel in Enschede werd het FC Twente-publiek nog verrast door een actie (snoeprepen) van Ronald de Boer, die de thuisploeg twee weken voor het bekerduel had verruild voor een terugkeer na anderhalf jaar naar Ajax.

Kwartfinale (17 februari 1993): FC Twente - Ajax 2-4 (1-0) na verlenging
Scoreverloop39. Edwin Vurens 1-0, 53. Nico Jan Hoogma 2-0, 58. Dennis Bergkamp 2-1, 79. Marc Overmars 2-2, 91. Rob Alflen 2-3, 93. Marciano Vink 2-4
ScheidsrechterDick Jol
Gele kaartenWilfried Elzinga, Ruud Kool (FC Twente), Rob Alflen (Ajax)
StadionDiekman Stadion in Enschede (15.500 toeschouwers)
Opstelling FC TwenteHans de Koning, Clemens Zwijnenberg (60. Wilfried Elzinga), André Paus, Nico Jan Hoogma, André Karnebeek, Edwins Vurens, Jan van Halst, Arno Arts, Ruud Kool, Prince Polley (68. Boudewijn Pahlplatz), Michael Mols. Coach: Rob Baan.
Opstelling AjaxStanley Menzo, Sonny Silooy, Danny Blind, Frank de Boer, Marciano Vink (105. Alfons Groenendijk), Dennis Bergkamp, Rob Alflen, Edgar Davids (56. Michel Kreek), Ronald de Boer, Stefan Pettersson, Marc Overmars. Coach: Louis van Gaal.

Demonstratie in Rotterdam

De halve finale werd een Ajax-demonstratie in de Rotterdamse Kuip voor 45.000 toeschouwers. De genadeslag kreeg Feyenoord, dat koploper was in de eredivisie, vlak voor de theepauze. In plaats van een 0-0 ruststand was het ineens 0-2 door doelpunten van Edgar Davids (43e minuut) en Dennis Bergkamp (45e minuut). Het werd de wedstrijd van eerstgenoemde speler die in de tweede helft ook nog zijn de tweede en derde doelpunt maakte. Daar tussendoor had Dennis Bergkamp ook nog eens zijn tweede doelpunt gemaakt. Het was dat de Ajacieden de kansen verder niet meer afmaakten zodat het ‘maar’ 0-5 bleef. Eindelijk na zes jaar had Ajax weer eens de bekerfinale gehaald en voor de zestiende keer in haar historie.

Halve finale (31 maart 1993): Feyenoord - Ajax 0-5 (0-2)
Scoreverloop43. Edgar Davids 0-1, 45. Dennis Bergkamp 0-2, 58. Edgar Davids 0-3, 84. Dennis Bergkamp 0-4, 90. Edgar Davids 0-5
ScheidsrechterJohn Blankenstein
Gele kaartenPeter Bosz (Feyenoord), Michel Kreek (Ajax)
Rode kaart60. Ulrich van Gobbel (Feyenoord)
StadionDe Kuip in Rotterdam (45.000 toeschouwers)
Opstelling FeyenoordEd de Goey, Ulrich van Gobbel, John Metgod, John de Wolf, Ruud Heus (46. Orlando Trustfull), Peter Bosz, Errol Refos, Rob Witschge (58. Mike Obiku), Gaston Taument, John van Loen, Regi Blinker. Coach: Willem van Hanegem.
Opstelling AjaxEdwin van der Sar, Sonny Silooy, Michel Kreek, Frank de Boer, Marciano Vink, Dennis Bergkamp, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Ronald de Boer, Stefan Pettersson (69. Johnny Hansen), Marc Overmars. Coach: Louis van Gaal.

Friesland op zijn kop

Tegenstander in de eindstrijd was eerstedivisionist SC Heerenveen dat in de halve finale FC Den Bosch met 2-1 had teruggewezen. Heel Friesland stond op 20 mei op zijn kop want het was de eerste keer dat de Friezen in de bekerfinale stonden. Beide ploegen hadden enkele dagen voor de finale een domper te verwerken gekregen. Ajax was door de 2-0 nederlaag tegen FC Twente definitief afgehaakt in de titelstrijd en SC Heerenveen verloor, ondanks de winst op Haarlem, het kampioenschap in de eerste divisie aan VVV.

SC Heerenveen een maatje te klein

Alle superlatieven kregen de Friezen na afloop van de eindstrijd in de schoot geworpen. Een geweldige aanhang (23.000 man sterk), fantastische instelling, dapper gestreden en een uur lang Ajax kunnen bijbenen, maar het was uiteindelijk toch gewoon Ajax dat met 6-2 de twaalfde KNVB-beker in haar historie won. Nadat Stefan Pettersson Ajax in de zeventigste minuut op een 3-1 voorsprong had gebracht spatte de Friese droom uiteen en volgden er in de laatste tien minuten nog vier doelpunten, waarvan drie voor Ajax. De finale was een ware happening geweest, propaganda voor het voetbal. Een troost voor SC Heerenveen was dat men na de finale alsnog de nacompetitie won en promoveerde naar de eredivisie.

Finale (20 mei 1993): Ajax - SC Heerenveen 6-2 (2-1)
Scoreverloop7. Edgar Davids 1-0, 34. Eric Regtop 1-1, 45. Marc Overmars 2-1, 70. Stefan Pettersson 3-1, 82. Dennis Bergkamp 4-1, 87. Dan Petersen 5-1, 88. Marc Overmars 6-1, 90. Rodion Camataru 6-2
ScheidsrechterJef van Vliet
Gele kaartenMarciano Vink (Ajax), Eric ten Voorde (Heerenveen)
StadionDe Kuip in Rotterdam (45.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxEdwin van der Sar, Sonny Silooy, Danny Blind, Wim Jonk (66. Michel Kreek), Frank de Boer, Marciano Vink (78. Ronald de Boer), Dan Petersen, Edgar Davids, Stefan Pettersson, Dennis Bergkamp, Marc Overmars. Coach: Louis van Gaal.
Opstelling SC HeerenveenAldo Swager, Michel Doesburg, Maarten de Jong, Eric ten Voorde (64. Rodion Camataru), Gertjan Verbeek (46. Antoon Kuil), Leeroy Echteld, Marco Roelofsen, Jan de Visser, Erik Tammer, Gerrie Schaap, Eric Regtop. Coach: Foppe de Haan.

Topscorers

Speler Doelpunten
Edgar Davids5
Marc Overmars4
Dennis Bergkamp4
Dan Petersen3
Wim Jonk2
Marciano Vink2
Rob Alflen1
Frank de Boer1
Michel Kreek1
John van Loen1
Stefan Pettersson1

Selectie

Speler Wedstrijden
Frank de Boer5
Michel Kreek5
Marc Overmars5
Dennis Bergkamp4
Danny Blind4
Edgar Davids4
Stefan Pettersson4
Sonny Silooy4
Marciano Vink4
Ronald de Boer3
Wim Jonk3
Dan Petersen3
Edwin van der Sar3
Clarence Seedorf3
Stanley Menzo2
Rob Alflen2
Alfons Groenendijk1
Johnny Hansen1
Jari Litmanen1
John van Loen1
Tarik Oulida1
© 2016 - 2023 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax 1993 & 1994: Amsterdammers winnen tweemaal de SupercupAjax speelde als winnaar van de KNVB-beker in 1993 voor het eerst om de Nederlandse Supercup tegen kampioen Feyenoord. D…
De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Ajax 1993-1994: Frank Rijkaard wijst de wegAjax 1993-1994: Frank Rijkaard wijst de wegNa drie jaar zonder kampioenschap won Ajax in 1994 eindelijk weer de landstitel van Nederland. Twee spelers drukten hun…

Ajax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxAjax 1985-1986: Tiende KNVB-beker in de historie voor AjaxOnder leiding van de nieuwe coach Johan Cruijff speelde Ajax frivool en aanvallend voetbal. Grote uitslagen vielen er te…
Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2Ajax 2001-2002: Net geen finale tussen Ajax 1 en 2In het seizoen 2001-2002 zorgde Jong Ajax voor een sensatie in het KNVB-bekertoernooi door de halve finale te halen. Teg…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1992/93
  • http://www.transfermarkt.nl/ajax/spielplan/verein/610/saison_id/1992
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1992-93
  • Het officiële Ajax jaarboek 1992-1993, Dave Endt, ISBN 9074804012, Windroos
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, pagina 313, 333, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.