Panenka-penalty

Panenka-penalty De Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan andere strafschoppen?

Wat is een Panenka-penalty?

Een voetballer die een Panenka-penalty neemt, doet alsof hij de bal op de gewone manier gaat schieten. Echter, bij deze bijzondere penalty wordt er een zachte stift gegeven. De keeper wordt er als het ware ingeluisd, omdat hij al in de hoek is gedoken. Het nemen van een Panenka-penalty vergt veel lef. De keeper dient er namelijk in te trappen, anders kan hij de bal gemakkelijk pakken.

Antonin Panenka

De voormalig Tsjechische voetballer Antonin Panenka (1948) is de bedenker van de Panenka-strafschop. Op het EK van 1976 speelde Antonin Panenka met Tsjecho-Slowakije in de finale tegen West-Duitsland. Na 90 minuten was de stand 2-2. Dit betekende dat er een strafschoppenreeks zou komen. De reeks stond 4-3 in het voordeel van Tsjecho-Slowakije. Het was de beurt van Panenka om een penalty te nemen. Hij stifte de bal op een zachte manier door het midden van de goal over de gedoken keeper heen. Sindsdien wordt een dergelijke penalty een Panenka-penalty genoemd.

Andere bekende Panenka-penalties

De reeds besproken Panenka-penalty van Antonin Panenka is natuurlijk zeer bekend. Er zijn echter nog vele andere bekende Panenka-penalties.

Andrea Pirlo

De Italiaan Andrea Pirlo (1979) scoorde een panenka tegen Engeland in de kwartfinale op het EK van 2012. Dit was zeer gedurfd, aangezien zijn ploeggenoot net een penalty had gemist. Italië wist, mede dankzij Pirlo, de penaltyreeks te winnen.

Danijel Pranjić

De Kroatische voetballer Danijel Pranjic (1981) scoorde in 2008 een Panenka-strafschop in het UEFA-cupduel tussen AC Milan en SC Heerenveen. De penalty van Pranjic was die avond de enige van SC Heerenveen.

Francesco Totti

Italiaan Francesco Totti (1976) scoorde een Panenka tegen Nederland tijdens de strafschoppenserie op het EK van 2000. Italië won deze wedstrijd na de strafschoppen.

Sebastián Abreu

In de kwartfinale op het WK van 2010 scoorde de Uruguayaanse Sebastián Abreu (1976) een Panenka tegen Ghana. Dit was de beslissende penalty. Een jaar later schoot hij in een wedstrijd zowel een mislukte Panenka als een rake Panenka.

Sergio Ramos

De Spaanse verdediger Sergio Ramos (1986) schoot een panenka tijdens de penaltyreeks van de halve finale tegen Portugal op het EK 2012. Spanje won de wedstrijd na de strafschoppen.

Zinédine Zidane

Voormalig voetballer Zinédine Zidane (1972) scoorde in de WK-finale van 2006 een Panenka-strafschop. Zijn land, Frankrijk, verloor de finale echter.
© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wetenschap van een penaltyDe wetenschap van een penaltyHet is een bekend vooroordeel dat wij Nederlanders ronduit slecht zijn in penalty’s. We verspeelden in 2000, in eigen la…
Strafschoppen, onhoudbaar?Strafschoppen, onhoudbaar?Strafschoppen zijn voor veel keepers in de voetballerij een gevreesd spelonderdeel. Een waar psychologische tweestrijd w…
Voetbalregels in het kortVoetbalregels in het kortWil je niet buitenspel geplaatst worden tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd? Stamp dan deze regels goed in je ho…
Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeFallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeDe Fallon d'Floor, een award waar de meeste voetballers niet voor zullen warmlopen. Jaarlijks krijgt de beste voetballer…

Johan Derksen, meer dan een voetballerJohan Derksen is een oud-voetballer, hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International, maar de meesten zullen hem o…
Verdiensten voor spelers op het EKHet Europees Kampioenschap barst los op 08-06-2012. De hele wereld zal dit toernooi volgen, het is overal in de media en…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 28-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.