Johan Derksen, meer dan een voetballer

Johan Derksen is een oud-voetballer, hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International, maar de meesten zullen hem ongetwijfeld kennen van zijn ongezouten meningen in het televisieprogramma Voetbal International. Zijn bijnaam is ‘de snor’ wegens zijn inmiddels grijs geworden snor.

Voetbal

Na bij enkele regionale clubs te hebben gespeeld op jonge leeftijd kwam Derksen terecht bij de jeugdopleiding van Go Ahead. Hier had Derksen het uitstekend naar zijn zin. Hij woonde in het internaat van de ploeg om aan het streng-christelijke thuisfront te kunnen ontsnappen. Derksen haalde echter het eerste elftal niet en in onderling overleg werd besloten over te stappen naar Cambuur in de eerste divisie. Echter was de linksback een vrij onrustige speler. Zo kon hij het niet laten om eens tegen iemands achterwerk te trappen of handgebaren te maken tegen het publiek of de scheids. Na een aantal seizoenen werd Derksen dan ook doorverkocht aan Veendam. Hier kwam hij in het seizoen erop 2 maal tegen Cambuur uit wat vervolgens verkeerd liep. Zo trapte hij beide keren Johan Vlietstra, bij wie hij vroeger in Leeuwarden in de kost was geweest uit de wedstrijd. Ruim een jaar later gingen Johan en Veendam dan ook uit elkaar.

Derksen werd overgenomen door FC Haarlem voor 6.000 gulden en dat seizoen werd uiteindelijk het enige seizoen dat hij uitkwam in de hoogste divisie van Nederland, de eredivisie. Op 31 maart 1975 scoorde Derksen dan ook de eerste en laatste treffer in de Eredivisie. Hij werd echter niet goed genoeg bevonden. Na enkele wedstrijden in Duitsland te hebben gespeeld heeft hij zijn carrière maar afgesloten bij MVV en in 1977 eindigde dan ook zijn loopbaan als voetballer.

Journalistiek

Toen Derksen nog voetballer was, was hij al bezig met journalistieke dingen. Zo was hij werkzaam bij maar liefst 4 kranten als journalist. Onder de pseudoniemen Gerrit Westers en Freek Zoontjes schreef hij ook voor Voetbal International. In 1977 ging hij werken in vaste dienst voor VI en in de jaren 80 onthulde hij een zwart-geld affaire van FC Groningen, zijn eerste grote werk. Sinds 2000 is hij voorzitter van de Voetbal International.

Televisie

Sinds 2008 maakt Johan Derksen samen met Wilfred Genee het programma Voetbal International. In het programma werd er volop gepraat samen met enkele gasten over het voetbal in zowel Nederland als in andere landen. Ook beantwoorden ze vragen die kijkers stellen via de mail. In 2011 werd Derksen genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster voor tv-man van het jaar en won het programma de Gouden Televizierring.

Overige prijzen

Ondanks dat Johan Derksen altijd een duidelijk negatieve mening heeft over voetballers die ergens gaan voetballen voor het geld, was Johan Derksen in 2011 toch te zien in een reclame van een energieleverancier. Hij won hiervoor de Loden Leeuw, de prijs voor de meest irritante reclame. In 2005 werd Derksen door het blad Esquire verkozen tot slechtst geklede man op de televisie.
© 2012 - 2024 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal Inside: een veelbesproken 'topshow' over voetbalVoetbal Inside: een veelbesproken 'topshow' over voetbalEen talkshow waarin over voetbal gesproken wordt. Iemand die niet weet hoe het er bij Voetbal Inside aan toe gaat, denkt…
EK Hits 2012 Polen-Oekraïne; alle Oranje Hits/ThemaliederenEK Hits 2012 Polen-Oekraïne; alle Oranje Hits/ThemaliederenPolen en Oekraïne zijn beiden gastland van het Europees Kampioenschap voetbal, dat duurt van 8 juni tot en met 1 juli 20…
Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!Johan Cruijff is zonder twijfel de beroemdste en beste Nederlandse voetballer ooit. De voormalige speler van onder meer…

Nederlandse voetbalscheidsrechtersHieronder vindt u informatie over alle Nederlandse voetbalscheidrechters die actief zijn op het hoogste niveau.
Panenka-penaltyPanenka-penaltyDe Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan a…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Derksen
Scg94 (27 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.