Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!

Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen! Johan Cruijff is zonder twijfel de beroemdste en beste Nederlandse voetballer ooit. De voormalige speler van onder meer Ajax, FC Barcelona, Feyenoord en het Nederlands elftal stond bekend om zijn tactisch inzicht en elegante speelstijl; tevens behaalde hij, ook als latere trainer van Barcelona, meerdere grote successen. Johan Cruijff is echter ook bekend om zijn eigenzinnige, markante uitspraken, die - als contaminaties of meta-waarheden - niet zelden moeilijk te volgen zijn. U leest het hier!

Beroemdste quotes

De volgende drie uitspraken van Johan Cruijff genieten in ons land zeer grote bekendheid. Ze kunnen dan ook met recht als de lijfspreuken van Cruijff worden gekarakteriseerd, ook al is dit waarschijnlijk nooit de intentie van El Salvador (de verlosser, bijnaam voor Cruijff in Catalonië) geweest.

  • "Ieder nadeel heb zijn voordeel".
  • "Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren".
  • "Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet".

Andere uitspraken over voetbal

Naast de genoemde quotes heeft Johan Cruijff nog veel meer markante uitspraken over voetbal gedaan. Als speler, trainer, maar ook analist kwam hij onder meer tot de volgende inzichten over Ajax, FC Barcelona, het Nederlands elftal, trainers en de kwaliteiten van spelers:

  • "Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen".
  • "Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sportpers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller".
  • "Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel".
  • "Je gaat het pas zien als je het door hebt".
  • "Eén van de 32 landen die deelnemen aan het WK wordt wereldkampioen. De anderen niet, want die zijn er niet".
  • "Als Italianen één kans krijgen, maken ze er twee".
  • "Mensen zeggen ook dat een ploeg die met tien man speelt gevaarlijker is dan een ploeg met elf man. Hoe vaak heb je dàt nou niet gehoord? Dat komt alleen maar, omdat vijf van die elf denken: ik doe een stapje minder, terwijl vijf van die tien er juist een schepje bovenop doen".
  • "Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat".
  • "Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen".
  • "Je moet schieten anders kun je niet scoren".
  • "Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander".
  • "Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken".
  • "Als mijn aanvaller één-tegen-één komt zeg ik altijd: "Laat het hem lekker uitzoeken." Dan zeggen de spelers: "We kunnen hem toch helpen?" Mijn antwoord is dan: ten eerste is de kans groot dat je in de weg loopt en bovendien trek je als tweede aanvaller een tweede verdediger mee en twee tegen twee is moeilijker dan één-tegen-één".
  • "Als mijn aanvaller één-tegen-één komt zeg ik altijd: "Laat het hem lekker uitzoeken." Dan zeggen de spelers: "We kunnen hem toch helpen?" Mijn antwoord is dan: ten eerste is de kans groot dat je in de weg loopt en bovendien trek je als tweede aanvaller een tweede verdediger mee en twee tegen twee is moeilijker dan één-tegen-één".
  • "Vier achter en vier op het middenveld kan nooit functioneren. Je driehoeken vallen weg. Je moet altijd driehoeken hebben, want alleen dan heb je constant twee afspeelmogelijkheden".
  • "In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt".

Uitspraken over andere onderwerpen

Naast zijn uitspraken over voetbal, staat Cruijff ook bekend om zijn inzichten over andere thema's. Hier volgen enkele quotes van Cruijff, over onder meer zijn status, keuzes, religie en de Spaanse taal.

  • "Toeval is logisch".
  • "De tijd dat ik zelf geld meenam is al heel lang geleden. Ik neem altijd de naam en het gezicht mee".
  • "In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk".
  • "Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor".
  • "Ik spreek beter Spaans dan welke Nederlander dan ook, maar slechter Spaans dan welke Spanjaard dan ook".
  • "Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden".
  • "Als ik thuiskom van een televisie-analyse, vraagt mijn vrouw: Wat heb je gezegd? Dan zeg ik: Al sla je me dood".

Komische versprekingen

Cruijff staat ook bekend om zijn komische versprekingen of verbale uitglijders, die vaak een extra dimensie toevoegen aan zijn toch al markante zegswijzen. Hieronder vindt u enkele quotes die gerust als typisch Cruijffiaanse verspreking mogen worden gekenmerkt.

  • "En un momento dado": een te letterlijke vertaling van 'op een gegeven moment', tevens de naam van een documentaire over Cruijff uit 2004.
  • "Bergkamp speelde ver onder nul".
  • "Met het mes op de schede": een contaminatie van de uitdrukkingen 'met het mes tussen de tanden' en 'het scherpst van de snede', aangevuld met met een geslachtsorgaan.
  • "De Koreaanse verdediging was net een geitenkaas": elk commentaar is hier overbodig.
© 2008 - 2020 Writerandus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Helden uit het voetbal: Johan CruijffHelden uit het voetbal: Johan CruijffJohan Cruijff groeide op vlakbij het Ajax-stadion en was een beloftevolle jeugdspeler bij deze club. In zijn professione…
Trofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaTrofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC BarcelonaDe Trofeu Joan Gamper is de naam van de trofee waar om gestreden wordt in de traditionele openingswedstrijd van het seiz…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Cruijffiaans, het unieke taalgebruik van Johan CruijffCruijffiaans, het unieke taalgebruik van Johan CruijffDe Nederlandse oud-voetballer en voetbaltrainer Johan Cruijff is niet alleen beroemd door zijn legendarische carrière al…

Liverpool F.C., Anfield Road en The KopLiverpool F.C., Anfield Road en The KopLiverpool F.C. is een Engelse voetbalclub, die uitkomt in de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie. Liver…
VoetbalbijnamenVoetbalbijnamenProfvoetballers treden wekelijks op voor duizenden toeschouwers, en hun prestaties worden nauwlettend gevolgd. Hiermee b…

Reageer op het artikel "Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ien Ruijters, 03-04-2016 19:52 #5
Zijn de beroemde uitspraken ook in boekvorm te koop?

Tronic (infoteur), 20-08-2011 11:36 #4
Erg mooi ja. Vooral die uitspraken over sprinten en 1 tegen 1 versus 2 tegen 2. Welke trainer hoor je nou zoiets zeggen? Geweldig!

Hans, 25-06-2010 13:53 #3
Johan is een taalkunstenaar. Hij zou een eredoctoraat kunnen krijgen, zelfs wellicht 'moeten' ontvangen', voor de wijze waarop hij omgaat met de Nederlandse taal. Niet alleen een taalkunstenaar, maar ook -en menigmaal gaat dit samen- een filosoof, waar je 'U' tegen kunt zeggen.

Jonathan, 23-04-2009 20:06 #2
Ja ben ik het met je eens, sommige mensen vinden het sukkelige uitspraken maar je kan zien dat hier voetbalkennis achter zit. Zoals bij snelheid, keurig.

Ronald, 27-03-2009 17:17 #1
Op het eerste gezicht lijken ze komsich, maar ik ben te veel voetballer om ze echt niet te begrijpen. "Italianen kennen niet van je winnen maar je ken wel van ze verliezen"., betekent: Italianen missen de creativiteit het spel te maken, je onder druk te zetten en op die manier te winnen. maar ze zijn sluw genoeg om toe te slaan wanneer je niet oplet, en zo winnen ze toch.

Infoteur: Writerandus
Laatste update: 30-12-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 5
Schrijf mee!