Trofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC Barcelona

Trofeu Joan Gamper: openingswedstrijd FC Barcelona De Trofeu Joan Gamper is de naam van de trofee waar om gestreden wordt in de traditionele openingswedstrijd van het seizoen van FC Barcelona. Tot 1997 was dit een klein toernooi met vier clubs, sindsdien is het een enkele wedstrijd tegen een door FC Barcelona uitgenodigde club van wereldklasse. Ajax, Feyenoord en PSV namen allen meermaals deel. Na het overlijden van Johan Cruijff in 2016 gingen direct stemmen op om de wedstrijd in 2016 of 2017 te organiseren tegen Ajax. Dit is echter niet gebeurd.

Trofeu Joan Gamper


Openingswedstrijd van het seizoen

Alle grote topclubs maken werk van de openingswedstrijd van het seizoen. Kleinere clubs leggen soms grote bedragen neer om een mooie tegenstander te regelen voor een oefenwedstrijd op de open dag. Slechts enkele clubs hebben de luxe om te kunnen uitnodigen wie ze willen. FC Barcelona is een van die clubs. Jaarlijks is de openingswedstrijd van het seizoen voor FC Barcelona een geweldig spektakel. Van 1966 tot en met 1996 werd een klein toernooi georganiseerd met vier teams, sinds 1997 is het een enkele wedstrijd vanwege het overvolle schema van de Primera División. Het toernooi - en sinds 1997 de wedstrijd - is vernoemd naar Joan Gamper, de oprichter van FC Barcelona en wordt gespeeld in het Barcelona-stadion Camp Nou.

Het is de enige wedstrijd van het jaar waarbij alle 98,772 stoelen in stadion Camp Nou beschikbaar zijn voor het publiek en niet gereserveerd zijn voor seizoenkaarthouders. De ticketprijzen zijn voor Barcelona-begrippen laag. Rondom de wedstrijd worden ook diverse festiviteiten georganiseerd zoals concerten en activiteiten voor kinderen. Voorafgaand aan de wedstrijd is de spelerspresentatie van de nieuwe selectie, waarbij alle spelers één voor één aan het publiek worden voorgesteld.

Trofee vernoemd naar Joan Gamper

De trofee waar om gestreden wordt heet al sinds de instelling van het toernooi in 1966 de Trofeu Joan Gamper. Hiermee wordt de als de als Hans Gamper in Zwitserland geboren oprichter van voetbalclub FC Barcelona geëerd. Gamper speelde als voetballer voor enkele clubs in zijn thuisland Zwitserland voor hij in 1898 voor zijn werk in Barcelona neerstreek. Hier richtte hij een jaar later samen met enkele vrienden FC Barcelona op en koos voor de club dezelfde kleuren als die van FC Basel. Zelf speelde hij in de eerste vier jaar van het bestaan van de club 48 wedstrijden en wist daarin meer dan 100 keer te scoren. Na zijn actieve spelersloopbaan was hij gedurende verschillende periodes tussen 1908 en 1925 president van de club. Onder zijn leiding reikte Barcelona in korte tijd tot aan de top, bouwde het een eigen stadion en trok het diverse sterspelers aan. Verbannen door dictator Primo de Rivera en financieel aan de grond pleegde Gamper in 1930 zelfmoord. Hij werd 52 jaar oud. 36 jaar na zijn dood richtte toenmalig Barcelona-president Enric Llaudet in zijn naam de Trofeu Joan Gamper op.

Nederlandse clubs

Sinds 1996 hebben drie Nederlandse clubs deelgenomen aan de Trofeu Joan Gamper. Ajax was in 1974 de eerste Nederlandse deelnemer en werd toen vierde. Een jaar later was Feyenoord verliezend finalist. PSV nam later nog deel in 1980 (vierde), 1986 (tweede), 1988 (vierde), 1990 (derde) en 1994 (derde). In 2000 verloor het de enkele wedstrijd. Ajax nam deel in 1985 (derde) en 1987 (vierde). Feyenoord werd in 1992 tweede en in 1995 derde. PSV heeft van alle clubs met zes maal het vaakst deelgenomen aan de Trofeu Joan Gamper (tot 2019) maar wist nooit te winnen. De enige club die naast organisator FC Barcelona de trofee meer dan eens wist te winnen is 1. FC Köln (1978 en 1981). De enige niet-Europese club die ooit won is het Braziliaanse SC Internacional (1982).

Wedstrijd tegen Ajax als eerbetoon aan Johan Cruijff?

Na het overlijden van Johan Cruijff in maart 2016 gingen direct stemmen op over een erewedstrijd tussen de twee grote liefdes van Cruijff: Ajax en FC Barcelona. Wat zou dan een betere gelegenheid zijn dan de Trofeu Joan Gamper? Johan Cruijff, die tussen 1973 en 1978 bij FC Barcelona speelde, deed zelf ook enkele malen mee aan het toernooi. Voor de editie van 2016 werd echter Sampdoria uitgenodigd. Barcelona won deze wedstrijd met 3-2. Wellicht was het te kort dag om de wedstrijd in 2016 al tegen Ajax te organiseren. In 2017 werd uiteindelijk gekozen voor Chapecoense als tegenstander, de Braziliaanse club die bijna de voltallige selectie verloor als gevolg van een vliegtuigcrash in 2016.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperWeinig succes voor Ajax in de Trofeo Joan GamperFC Barcelona werd opgericht in 1899 door Hans (Joan) Gamper en organiseert als eerbetoon aan hem sinds 1966 jaarlijks de…
El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamEl Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestreamFC Barcelona en Real Madrid zijn twee clubs met een rijke geschiedenis. De bijnaam van de wedstrijd tussen deze twee Spa…
Helden uit het voetbal: Johan CruijffHelden uit het voetbal: Johan CruijffJohan Cruijff groeide op vlakbij het Ajax-stadion en was een beloftevolle jeugdspeler bij deze club. In zijn professione…
Joan Miro; één van de drie grote surrealistenJoan Miro; één van de drie grote surrealistenJoan Miró staat tegenwoordig bekend als een van de grote surrealisten, terwijl hij zich nooit officieel bij deze stromin…
9 legendarische blunders en fouten van de scheidsrechter9 legendarische blunders en fouten van de scheidsrechterScheidsrechter, het blijft een van de meest ondankbare jobs ter wereld. Hij is ook maar een mens en niemand zal dat ontk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Damonnofar, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Gamper_Trophy
  • http://www.barcelonayellow.com/bcn-events-articles/435-joan-gamper-cup-gamper-trophy-fcbarcelona
  • Uitzending Studio Voetbal 27 maart 2016 (NOS)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.