Voetbalregels in het kort
Wil je niet buitenspel geplaatst worden tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd? Stamp dan deze regels goed in je hoofd!
Om te beginnen...
- Twee teams strijden tegen elkaar en elk team bestaat uit elf spelers.
- De wedstrijd bestaat uit twee helften van beide 45 minuten.
- Het voetbalveld is 100-120 meter lang en 64-75 meter breed.
- Het doel is 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog.
- De penaltystip ligt op 11 meter vanaf de doellijn.
- Als je scoort krijg je 1 punt.
- Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste punten heeft, die wint!
- In een competitie behaal je 1 punt bij een gelijkspel, 3 punten bij winst en 0 punten bij verlies.
Belangrijke regels
Buitenspel
Een aanvallende speler mag niet aangespeeld worden als hij voorbij de denkbeeldige breedtelijn van de laatste verdediger (op de speelhelft van de tegenstander) staat of loopt. Makkelijker gezegd: de aanvaller staat buitenspel als hij zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de voorlaatste tegenspeler. Wanneer een speler buitenspel staat, is dit een overtreding. De tegenpartij krijgt dan een vrije trap. Er wordt niet altijd afgefloten als een speler buitenspel staat: hij moet wel actief deelnemen aan het spel. Dus als hij aangespeeld wordt, doet hij actief mee en wordt er afgefloten.
Waarom is deze regel ontstaan? Om te voorkomen dat er een aanvaller dicht bij de keeper van de tegenstander blijft wachten om aangespeeld te worden en zo gemakkelijk kan scoren.
Er zijn ook situaties waarin het geen buitenspel is. Het is geen buitenspel als de speler op zijn eigen speelveld staat, zich achter de bal bevindt op het moment van aanspelen of als hij zich op dezelfde hoogte als de voorlaatste verdediger bevindt. Het is nooit buitenspel als de speler de bal van de tegenstander ontvangt. Als de bal rechtstreeks vanuit een doelschop, inworp of hoekschop komt dan spreken we ook niet van buitenspel.
De grensrechter houdt in de gaten of er zich een buitenspelsituatie voordoet.
Vrije trap
Als er een overtreding buiten het strafschopgebied wordt gemaakt, krijgt de gedupeerde partij een vrije trap. De vrije trap wordt genomen vanaf de plek waar de overtreding is gemaakt. De verdedigers moeten op minimaal 9,15 meter afstand staan. De scheidsrechter meet dit in stappen (ongeveer 9/10 stappen). En dit zal dus niet altijd precies zijn. Tegenwoordig hebben scheidsrechters een spray waarmee ze een witte lijn op het veld zetten. De verdedigers moeten daar achter blijven staan. Ze kunnen niet meer stiekem naar voren lopen. De verdedigers vormen een
muurtje. Dit is een bekende term in de voetbal. Een muurtje is een rij verdedigers die bij een vrije trap van de aanvallende tegenpartij naast elkaar is opgesteld om de doorgang naar het doel te blokkeren.
Penalty
Een penalty is de Engelse benaming voor een strafschop. Als er een overtreding wordt gemaakt in het strafschopgebied ontvangt de gedupeerde partij een strafschop, oftewel een penalty. Het team dat een penalty krijgt mag zelf weten welke speler deze gaat nemen. Het is een 1 op 1 situatie. Alleen de keeper mag proberen het schot op doel tegen te houden. Schiet de speler raak? Dan heeft het team een doelpunt en mag de andere partij vanaf de middenstip beginnen. Schiet de speler mis? Dan gaat het spel direct verder, mits er niemand te vroeg komt inlopen. De scheidsrechter kan dan namelijk beslissen om de penalty over te laten nemen.
Corner
Een corner is de Engelse benaming voor een hoekschop. Een hoekschop is een trap vanuit een van de hoeken bij het doel waarin gescoord moet worden. Als de bal via de tegenstander over de achterlijn bij de keeper van de tegenstander het veld uitgaat, is er een corner. Het team dat een corner krijgt mag zelf weten welke speler deze gaat nemen.
Ingooi
Als de bal het veld over de zijlijn verlaat, dan is de bal ''uit''. Er volgt een ingooi. De ingooi wordt toegekend aan het team dat niet als laatste de bal heeft aangeraakt. De naam ingooi zegt het al. De bal wordt bovenhands het veld ingegooid.
Hands
Hands is de Engelse benaming voor handspel (de Nederlandse term wordt echter weinig gebruikt). Er is sprake van hands als een veldspeler de bal opzettelijk met de hand of met de arm speelt of raakt. Wanneer de bal de schouder of andere lichaamsdelen raakt, is het geen hands. Als er hands wordt geconstateerd binnen het strafschopgebied dan wordt dit bestraft met een penalty. Als er hands wordt geconstateerd buiten het strafschopgebied dan wordt dit bestraft met een vrije trap.
Gele kaart
Een gele kaart is een officiële waarschuwing voor een lichte overtreding of bij spelbederf. Een gele kaart heeft geen directe gevolgen. Twee gele kaarten in één wedstrijd wel, dan geldt dit als een rode kaart.
Rode kaart
Bij gewelddadige handelingen of wangedrag trekt de scheidsrechter een rode kaart. De speler die deze kaart heeft ontvangen moet direct het veld verlaten. De speler mag niet vervangen worden door een wisselspeler. De ploeg speelt vanaf dat moment met een speler minder.