Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?
Buitenspel staan is één van de moeilijkste en meest ingewikkelde regels in het voetbalspel. Wat is buitenspel? Wanneer sta je buitenspel (wordt de buitenspelpositie ingenomen) en is het buitenspel strafbaar? Wat is de buitenspelval? Wanneer is het geen buitenspel? Wat zijn de gevolgen van strafbaar buitenspel en waarom moet het buitenspel afgeschaft worden?
Geschiedenis buitenspel
De buitenspelregel voor voetbal is in 1848 ingevoerd in Cambridge. Daarvoor ontstonden er regelmatige hevige vechtpartijen omdat men het niet eens was over de regels. In 1848 besloten een paar knappe koppen in Cambridge voetbalregels op te stellen, zodat hierover geen ruzie hoefde te zijn. Regel 11 is de buitenspelregel. Deze regel is sinds 1848 meerdere malen aangepast.
Wat is buitenspel staan en wanneer is het buitenspel?
Het is buitenspel als een speler de buitenspelpositie inneemt. Dit gebeurt als een speler zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de voorlaatste tegenstander (inclusief de keeper/doelman). Dit geldt alleen als de speler zich op de speelhelft van de tegenstander bevindt.
Geheugensteuntjes buitenspel
- Buitenspel kan alleen plaatsvinden op de speelhelft van de tegenstanders.
- De speler bevindt zich dichter bij de doellijn dan de bal en de voorlaatste tegenstander (inclusief doelman)
- Alle lichaamsdelen tellen mee om de buitenspelpositie te bepalen behalve de armen en handen.
Wanneer is buitenspel strafbaar?
Op zich is buitenspel staan niet tegen de regels. Het is pas strafbaar als een medespeler de bal naar de speler met de buitenspelpositie speelt en deze speler;
- de bal raakt
- een tegenstander (bijvoorbeeld de keeper) hindert in zijn spel
- voordeel haalt uit zijn buitenspelpositie
Wanneer is het geen buitenspel?
Het is geen buitenspel bij;
- een hoekschop
- een doeltrap
- ingooi/inworp
- de bal is aangespeeld door de tegenstander
- de speler stond op de eigen speelhelft
Wat is de buitenspelval?
Het is mogelijk om buitenspel te forceren bij de tegenstander, de zogenaamde buitenspelval. Dit kan door de verdediging één voor één onopvallend een aantal stappen naar voren te laten zetten zonder dat de tegenstander merkt dat hij buitenspel komt te staan. Als de tegenstander ongemerkt in de buitenspelpositie zit en wordt aangespeeld is de kans groot dat hij in de buitenspelval loopt. De buitenspelval werd rond de jaren twintig geïntroduceerd in Nederland door Hans Tetzner.
Wat zijn de gevolgen van strafbaar buitenspel?
Bij strafbaar buitenspel krijgt de tegenstander een indirecte vrije trap toegekend. Dit kan een totale andere wending aan de wedstrijd geven. Het is daarom uiterst belangrijk dat strafbaar buitenspel goed wordt ingeschat.
Waarom moet buitenspel afgeschaft worden?
In mei 2014 gaf Louis van Gaal aan in een interview dat het beter was het buitenspel in voetbal af te schaffen. Door de toegenomen snelheid van het voetbalspel is voor scheidsrechters en grensrechters lang niet altijd mogelijk om buitenspel goed te constateren. Helaas worden er wel steeds meer wedstrijden beslist door scheidsrechterlijke dwalingen bij buitenspelsituaties. Dit kan nooit de bedoeling zijn, het is daarom beter om buitenspel in het voetbal af te schaffen.
Lees verder