Jan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK's

Jan Jongbloed, keeper van Oranje op twee WK's Jan Jongbloed (25 november 1940) was keeper van het Nederlands elftal van wat wel de gouden generatie werd genoemd. Hij speelde met grote namen als Cruijff, Neeskens, Van Hanegem, Krol en de broertjes Van de Kerkhof. Jongbloed was een all round keeper. Hij speelde twee WK-finales onder respectievelijk de coaches Michels en Happel en bleef desondanks een gewone Amsterdamse jongen. Jongbloed heeft een imposante carrière doorlopen, maar zijn privé-leven is ook erg turbulent.

Carrière

Begonnen op straat als voetballer

Jan Jongbloed begon al heel jong met voetballen. Omdat hij uit een groot gezin kwam en er niet veel geld was, begon zijn voetbalcarrière op straat. Daar was hij niet uniek in. Ook Cruijff en andere tijdgenoten leerden voetballen op straat. Omdat hij bij zijn eerste club niet als keeper aan de bak kon, omdat die positie al bezet was, begon hij zijn loopbaan als voetballer. Mogelijk ligt daar de basis voor zijn speelstijl van meevoetballende keeper. Jongbloed speelde jarenlang voor de Amsterdamse voetbalclub DWS, het latere FC Amsterdam. Tijdens zijn 16-jarige interlandloopbaan sloeg hij ooit een aanbod van Ajax af.

Van DWS naar het WK

Hij kwam, behalve voor DWS, uit voor Roda JC en Go Ahead Eagles. Het bekendst is Jongbloed echter geworden door zijn optreden in twee WK-finales van het Nederlands elftal die Nederland beide verloor. In 1974 keepte Jongbloed tijdens het WK in West-Duitsland. Nederland verloor in de finale in München van Duitsland. In 1978 keepte hij de finale in Argentinië die werd verloren van het organiserende land.

Een lange loopbaan

Jongbloed zei zelf eens dat hij liever langer geweest zou zijn. Dat neemt niet weg dat hij tot de top van keepend Nederland gerekend mag worden. Hij verbrak het record 'zonder tegendoelpunt blijven' door zijn doel maar liefst 683 minuten schoon te houden. Jongbloed keepte tot zijn 45e. In 1985 kwam er een einde aan zijn carrière als keeper. Dat was echter nog niet het einde van zijn voetballeven. Na zijn actieve voetbalcarrière is hij lange tijd in dienst geweest van eredivisieclub Vitesse waar hij tussen 1988 en 2010 verschillende functies vervulde. Ten slotte werd hij nog technisch adviseur bij Hellas Sport in Zaandam.

Speelstijl

Groots keeper

Jongbloed stond bekend om zijn gedurfde manier van keepen. Hij had een uitstekende timing en een geweldige springkracht. Hij beheerste alle facetten van het keepersvak. Desondanks rekende hij zichzelf niet tot de allergrootste keepers. Jongbloed speelde in het befaamde elftal van Rinus Michels die bekend stond om het totaalvoetbal. Hij keepte 717 wedstrijden in het betaald voetbal. Hij was een zogenaamde meevoetballende keeper. Typerend voor hem was het keepen met blote handen, naar eigen zeggen omdat je anders de bal niet kunt voelen.

Privéleven

Een voetballer die sigaren verkocht

Jan Jongbloed werd in 1940 geboren in de Reinier Claeszenstraat in Amsterdam-West. Hij kwam uit een groot gezin. Jongbloed trouwde twee keer. Eerst met Dien met wie hij twee kinderen kreeg, Eric en Nicole. Hij runde samen met zijn eerste vrouw een sigarenwinkel annex hengelsportzaak op de hoek van de Amsterdamse Eduard Douwes Dekkerstraat in de Amsterdamse Kinkerbuurt. In de tijd dat Jongbloed begon met keepen hielden veel voetballers er nog een baan bij om rond te komen. In zijn eerste jaar als betaald voetballer verdiende Jongbloed 7000 gulden per jaar met het voetbal.

Tragiek

Op 23 september 1984 verloor Jongbloed op tragische wijze zijn toen éénentwintigjarige zoon Eric. Deze kwam om het leven toen hij als keeper onder de lat stond bij DWS en werd getroffen door de bliksem. Heel Nederland leefde mee bij dit tragische incident. Jongbloed was net gescheiden van zijn eerste vrouw en maakte een zware periode door. Tegenwoordig woont Jan Jongbloed alleen. Hij is een fervent visser en dol op zijn dochter en kleinkinderen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Catrien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rinus Michels en het WK 1974Rinus Michels, een markante sportman met een kenmerkend stemgeluid. Na een lange carrière als voetballer, zijn ook zijn…
Nederlands voetbalelftal (1974-1978): TotaalvoetbalIn de loop der jaren zijn er heel wat voetbalteams die tot de verbeelding spraken. Het Nederlands voetbalelftal uit de j…
Sportlegende, Rinus MichelsZijn debuut tegen ADO Den Haag was flitsend. Er werd met 8-3 gewonnen en Rinus, die in de spits staat, weet maar liefst…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…

Joachim Löw (“Jogi”), bondscoach van DuitslandSinds 13 juli 2006 is Joachim Löw de bondscoach van de Mannschaft, het Duitse nationale team, waar hij vanaf 2004 Jürgen…
Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Buitenspel staan is één van de moeilijkste en meest ingewikkelde regels in het voetbalspel. Wat is buitenspel? Wanneer s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peters, Hans / Anefo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Website: http://www.npo.nl/de-wandeling-helden-van-oranje/11-06-2014/KN_1660337
  • Website: http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/1567/top-11-keepers-van-oranje?quicktabs_16=2
  • Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Jongbloed
  • Website:http://www.hpdetijd.nl/2010-06-09/zelfportret-jan-jongbloed/
  • Eigen ervaringen
Catrien (108 artikelen)
Laatste update: 11-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.