Sportlegende, Rinus Michels

Zijn debuut tegen ADO Den Haag was flitsend. Er werd met 8-3 gewonnen en Rinus, die in de spits staat, weet maar liefst 5 keer de doelman van ADO Dolf Niezen, in de netten te laten grijpen. Later als bondscoach krijgt hij al heel snel de bijnaam 'De Generaal'. In 1999 riep de FIFA hem uit als beste coach van de 20e eeuw.

Rinus

In Amsterdam, een paar honderd meter van het Olympisch Stadion wordt op donderdagochtend 9 februari 1928 de zoon geboren van Piet Michels en Wil van Brederode. Dit jochie zal later één van de bekendste Nederlanders uit de voetbalwereld worden met de bijnaam “De generaal”, alleen dat weten ze nog niet. Hij krijgt de namen Marinus Jacobus Hendricus. Het klinkt helemaal niet vreemd dat de jonge Rinus gek is van voetballen en Ajax. Voor zijn 8e verjaardag krijgt hij zijn eerste kicksen, voetbalkousen en een shirt. Natuurlijk in de mooiste kleuren die hij kent, het rood/wit van Ajax.

Vader Piet die ook wel een balletje kan trappen en het niet heeft gered om bij Ajax te komen heeft, net als zoonlief, de stille hoop ooit eens bij deze club te mogen spelen. Een goede kennis van de familie, Joop Köhler de commissaris van de club, heeft de kleine Rinus op straat zien voetballen. Hij is onder de indruk van zijn kunnen en in 1940 wordt Rinus lid van zijn Ajax.

Helaas is de oorlog, met name de hongerwinter, een stoorzender in de carrière van de 17 jarige voetballer. In plaats van trainen fietst hij regelmatig met zijn moeder in de richting van Alkmaar om aan eten te komen.

Zijn tijd bij Ajax

Maar dan op een mooie Pinksterdag, 9 juni 1946, mag hij in het 1e elftal de geblesseerde Han Lambregt vervangen. Zijn debuut tegen ADO Den Haag was flitsend. Er werd met 8-3 gewonnen en Rinus, die in de spits staat, weet maar liefst 5 keer de doelman van ADO Dolf Niezen, in de netten te laten grijpen. Hij ontpopte zich tot een gevaarlijke spits, was niet sierlijk maar wel sterk. Iedere keeper, die het koppie met de kuif met het karakteristieke elastiekje tegenover zich kreeg, wist dat hij de netten in moest.

Rinus begon zijn voetbalcarrière in 1946 en beëindigde deze noodgedwongen, door ernstige herniaklachten, in 1958. Al die jaren is hij alleen uitgekomen voor Ajax en daarmee bereikte hij:
 • In totaal 269 gespeelde wedstrijden
 • Een totaal scoren van 121 doelpunten
 • Het landskampioenschap in het seizoen 1946-1947
 • Het landskampioenschap in het seizoen 1956-1957
 • Vijf keer een plaats in Oranje in 1950 en 1954, waarin hij niet scoorde

Rinus als trainer

Had hij al veel wedstrijden als voetballer op zijn naam staan voor de Amsterdamse club, als trainer heeft hij er nog meer gehaald, namelijk 393 duels zat hij op de bank. Hiervan werden er 279 gewonnen en scoorden de Ajaxieden in totaal 1099 doelpunten bij elkaar. Hij werd 4 keer landskampioen, haalde de KNVB-beker en zette Ajax op de Europese voetbalkaart, maar nog zonder prijzen.

Hij was trainer van Ajax van het seizoen 1965/1966 tot en met 1970/1971, waarna hij voor 6 jaar naar Barcelona ging, onderbroken voor wederom één seizoen Ajax. Dan volgen 2 jaar trainer in Los Angeles bij Aztecs en 4 jaar FC Köln te Duitsland.
Voor dat hij bondscoach wordt van Oranje, is hij eerst nog 2 jaar technisch directeur van het Nederlandse.

Als bondscoach was hij niet alleen spijkerhard, waardoor hij de bijnaam De generaal kreeg, maar ook vol humor (vroeg altijd aan iedereen “zit mijn haar goed?”) en leidde zijn elftal in 1974 met grote namen als:
 • Johan Cruijff
 • Wim Jansen
 • Johan Neeskens
 • Willem van Hanegem
 • Robbie Rensenbrink
 • Keeper Jan Jongbloed

Helaas voor Rinus werd niet ieder elftal verslagen. Het Nederlandse Oranje liep stuk tegen het West-Duitse elftal, maar in 1988 versloeg hij samen met zijn jongens Duitsland in de halve finale van het EK. We waren kampioen! In dit elftal speelde o.a.:
 • Marco van Basten
 • Ronald Koeman
 • Ruud Gullit
 • Keeper Hans van Breukelen en
 • Frank Rijkaard

Bij leven heeft Rinus de onderstaande onderscheidingen ontvangen:

 • 1974, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
 • 1988, Officier in de Orde van Oranje-Nassau
 • 1999, Nederlands Coach van de eeuw
 • 2002, Bondsridder van de KNVB
 • 2002, Liftime Award van de UEFA
 • 2004, Beste Coach sinds de oprichting van de KNVB 50 jaar geleden

De mens Rinus

Een typeren anekdote over Michels tijdens zijn afscheidstoernooi in Zweden.
 • Na een training staat hij informeel de pers te woord. Plots klimt een klein, Hollands jongetje over het hek, trekt Rinus aan de jas en roept: “He Rinus, mag ik een handtekening van je”. De trainer antwoordt hierop: “Beste jongen, omdat je het zo beleefd vraagt, krijg jij een handtekening van Meneer Michels”.

Rinus Michels, een succesvol voetballer en coach, met een eigen apart stemgeluid en humor, is op 77 jarige leeftijd overleden op 3 maart 2005 in Aalst, België, aan complicaties na een hartoperatie.

Lees verder

© 2006 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rinus Michels, De GeneraalDe reeds overleden trainer Rinus Michels was een groot trainer. Wie zijn CV bekijkt ziet een imposante lijst van clubs e…
Rinus Michels en het WK 1974Rinus Michels, een markante sportman met een kenmerkend stemgeluid. Na een lange carrière als voetballer, zijn ook zijn…
Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2020)Rinus Michels, de trainer die in 1988 Europees Kampioen werd met Nederland, heeft een eigen prijs, die uitgereikt wordt…
Ajax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarAjax 1969-1970: Uitgeschakeld maar toch bekerwinnaarHet werd een zeer vreemd bekerseizoen voor Ajax dat in de derde ronde werd uitgeschakeld door AZ ’67. Om tot acht kwartf…

Voetbal: de basis en geschiedenis van de sportVoetbal: de basis en geschiedenis van de sportVoetbal, wie kent tegenwoordig deze term niet. Profvoetballers verdienen goed geld, terwijl ze enkel van hun hobby een b…

Reageer op het artikel "Sportlegende, Rinus Michels"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: Sportlegenden
Schrijf mee!