Buitenspel: de ingewikkeldste regel uit het voetbal
Buitenspel. Het is ongetwijfeld de voetbalregel die voor de meeste opschudding zorgt. De meeste voetballiefhebbers snappen de regel wel, maar ze kunnen hem maar moeilijk uitleggen. En mensen die slechts sporadisch een voetbalmatch bekijken, snappen er al helemaal niets van.
Wanneer staat een speler buitenspel?
Een speler staat in buitenspelpositie als hij zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en dan de voorlaatste tegenspeler. De twee voorlaatste tegenspelers kunnen zowel twee verdedigers zijn, alsook een verdediger en een doelman. Een verdediger telt eveneens mee als hij zich achter de doellijn bevindt. Wanneer een speler in buitenspel staat, begaat hij een overtreding. De tegenpartij krijgt dan een indirecte vrije trap. Een speler wordt echter niet altijd gestraft als hij buitenspel staat. Hij wordt pas gestraft als hij actief deelneemt aan het spel. Dit betekent dat hij een pas krijgt van een medespeler of de bal aanraakt op het moment dat hij in buitenspelpositie staat. Ook wordt hij gestraft als hij naar het oordeel van de scheidsrechter actief betrokken is bij het spel door in te grijpen in het spel, een tegenstander in diens spel te beïnvloeden of voordeel te trekken uit zijn buitenspelpositie.
Wanneer staat een speler geen buitenspel?
Er zijn echter ook situaties waarin een speler geen buitenspel staat. Een speler staat niet in buitenspelpositie als hij
- op zijn eigen speelveld staat;
- zich achter de bal bevindt op het ogenblik dat de bal gespeeld wordt;
- zich op dezelfde hoogte als de voorlaatste verdediger bevindt. Bij het beoordelen van de posities van de spelers, houdt de grensrechter rekening met hun hele lichaam, uitgezonderd de armen.
- de bal rechtstreeks ontvangt uit een doelschop, inworp of hoekschop;
- de bal van de tegenstander ontvangt.
Wie beoordeelt of een speler al dan niet buitenspel staat?
Dat is de taak van de grensrechter. Hij geeft met zijn vlag aan of een speler in buitenspelpositie staat. De definitieve beslissing ligt echter in handen van de scheidsrechter, al volgt die praktisch altijd de beslissing van de grensrechter. Beslissingen over een buitenspelfase hebben al vaak tot controverse geleid. Zo werd op 1 februari 2009 de grensrechter Berry Simons tijdens het duel De Graafschap-PSV aangevallen door een fan, omdat de scheidsrechter van dat duel een goal van De Graafschap-speler Ben Sahar - terecht - afkeurde op aangeven van de grensrechter.
Reactie
Ronald, 29-09-2014
Als de bal vanaf je eigen helft geschoten wordt, sta ja dan ook buitenspel?
of moet de bal eerst over de middellijn heen zijn?
Reactie infoteur, 17-03-2015
Om buitenspel te beoordelen, moet je kijken naar de speler naar wie de bal toegespeeld wordt. De positie van de bal moet niet in rekening genomen worden. Het is dus best mogelijk dat de pass naar de speler die buitenspel loopt, vanop de eigen speelhelft vertrekt.