Afmetingen van een voetbalveld

Een voetbalveld meet vaak 68 bij 105 meter, maar niet altijd! Hoe groot een voetbalveld is hangt af van veel factoren, onder andere de competitie waarin wordt gespeeld. Je vindt hier ook informatie over de grootte van de doelen en over de andere lijnen op het veld.

FIFA regels

De internationale voetbalbond, de FIFA, heeft regels opgesteld over hoe groot een voetbalveld mag zijn.

Voor de afmetingen van het rechthoekige veld geldt:
Min. breedteMax. breedteMin. lengteMax. lengte
Algemeen45 m90 m90 m120 m
Internationale wedstrijden64 m75 m100 m110 m

Sinds 1995 geeft de FIFA voorkeur aan de afmeting van 68 x 105 meter voor alle WK, EK, en Europese wedstrijden.

UEFA regels

De UEFA werkt met een systeem van stadion classificaties. De belangrijkste wedstrijden worden gespeeld in een stadion van categorie 3 of 4; de andere wedstrijden kunnen ook in een stadion van categorie 1 of 2 gespeeld worden. De maten zijn als volgt:
Min. breedteMax. breedteMin. lengteMax. lengte
Categorie 1 en 264 m68 m100 m105 m
Categorie 3 en 468 m68 m105 m105 m

De UEFA heeft een voorkeur voor 68 x 105 meter.

KNVB regels

De KNVB hanteert binnen de richtlijnen van de FIFA zijn eigen afmetingen:
Min. breedteMax. breedteMin. lengteMax. lengte
Amateur voetbal64 m69 m100 m105 m
Betaald voetbal68 m68 m105 m105 m

De betaalde voetbalvelden zijn dus allemaal 68 bij 105 meter. Hierop kunnen dus ook altijd internationale wedstrijden gespeeld worden. Zelfs de afmetingen van KNVB amateurvelden zitten binnen FIFA eisen voor internationale wedstrijden.

Klik op de foto voor een vergroting met alle maten / Bron: ed g2s, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Klik op de foto voor een vergroting met alle maten / Bron: ed g2s, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Belijning

  • De afmetingen van het doelgebied, de goals, het strafschopgebied en de middencirkel zijn onafhankelijk van de grootte van het veld, en zijn dus altijd hetzelfde.
  • Het doel is 7 meter 32 breed en 2 meter 44 hoog en bevinden zich op het midden van de achterlijnen.
  • De achterlijnen en zijlijnen maken deel uit van het speelveld. De lijnen zijn maximaal 12 cm breed. Het veld wordt opgedeeld in 2 helften door een middellijn. Midden op deze lijn bevindt zich de middenstip. Om de middenstip is een cirkel met een radius van 9 meter 15 getrokken.
  • Het strafschopgebied is een rechthoekig gebied binnen het speelveld en wordt als volgt gedefinieerd:
  • 2 lijnen met een lengte van 16,5 m worden getrokken loodrecht vanaf de achterlijn op 16,5 m afstand van de doelpalen het veld in. Het strafschopgebied wordt begrensd door een lijn parallel aan de achterlijn die de uiteinden van de andere 2 lijnen verbindt.
  • Binnen het strafschopgebied bevindt zich de penaltystip, op 11 m vanaf het midden van het doel. Buiten het strafschopgebied bevindt zich een boog met een radius van 9 meter 15.
  • Het doelgebied is ook een rechthoek binnen het strafschopgebied begrensd door lijnen op 5,5 m vanaf de doelpalen en een lijn op 5,5 m vanaf de achterlijn.
  • Bij de vlaggen op de hoeken van het veld zijn kwartcirkels belijnd met een radius van 1 meter.
© 2014 - 2024 Robindj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…
Hoe groot was de ark van Noach?Dat de Ark van Noach een geweldig grote boot geweest moet zijn is duidelijk, maar hoe groot was de ark precies? Hoe zou…
BloKarten, de nieuwe sportBloKarten is een aantal jaren geleden uit Nieuw-Zeeland over komen waaien. Het lijkt erg op zeilen, maar dan gaat het ov…
Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)Hunebed D8 (Anloo), D9 (Noordlo) en D10 (Gasteren)De grote zwerfkeien in Noord-Nederland zijn tijdens de voorlaatste ijstijd naar ons land getransporteerd. De keien werde…

Methode Koeman: het 5-3-2 systeemMethode Koeman: het 5-3-2 systeemKoeman begon in 2014 bij Feyenoord met een nieuw systeem voor de Nederlandse velden. Dit 5-3-2 systeem, met vijf verdedi…
Voetbalregels in het kortVoetbalregels in het kortWil je niet buitenspel geplaatst worden tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd? Stamp dan deze regels goed in je ho…
Bronnen en referenties
Robindj (2 artikelen)
Laatste update: 09-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.