Methode Koeman: het 5-3-2 systeem

Methode Koeman: het 5-3-2 systeem Koeman begon in 2014 bij Feyenoord met een nieuw systeem voor de Nederlandse velden. Dit 5-3-2 systeem, met vijf verdedigers, drie middenvelders en twee aanvallers zorgt voor meer dynamiek in het spel. Op het WK van 2014 speelde Louis van Gaal ook met dit systeem. Het systeem heeft voor- en nadelen. De verdediging is vaak erg sterk en dubbel gedekt, maar de aanval heeft creatieve aanvallers nodig.

Inhoudsopgave


De opzet van het 5-3-2 systeem

Er staat, logischerwijs, een keeper op doel. Daarbij staan drie verdedigers die echt blijven verdedigen. Er zijn twee opkomende backs, die ook sterk mee verdedigen. Daarnaast zijn er drie middenvelders. Twee middenvelders die mee verdedigen, meters maken en het spel bepalen en één middenvelder die de twee spitsen moet bedienen. De spitsen zullen weinig aan de zijkanten verschijnen, omdat er anders niet genoeg diepte in het spel zit.

Voor het WK zei Bruno Martins Indi, speler bij Feyenoord in het seizoen 2013-2014 onder leiding van Koeman, dat het systeem eigenlijk maar drie verdedigers heeft. De opkomende backs kunnen namelijk volgens Bruno Martins Indi niet beschouwd worden als verdedigers. Daar valt dan ook iets voor te zeggen. De opkomende backs moeten namelijk de hele tijd lopen. Ze zullen echt heen en weer moeten rennen. Praktisch gezien zullen ze dus wel verdedigen, maar zullen ze ook veel in de aanval spelen. Het spel verschuift dus eigenlijk van een 5-3-2 systeem naar een 3-3-4 systeem.

Hoe het 5-3-2 systeem werkt

Dit systeem is het handigste met een meevoetballende keeper. De keeper hoeft niet per se heel ver uit zijn goal te komen, maar moet wel aanspeelbaar zijn voor de verdedigers. Dan zijn er drie centrale verdedigers. Deze verdedigers mogen bij standaard situaties (zoals vrije trappen en corners) mee naar voren, maar niet allemaal. Maximaal twee van de drie gaan naar voren.

De opkomende backs zijn eigenlijk de mensen die de meeste kilometers zullen afleggen. Ze zullen zich vrijwel continu moeten verplaatsen van de verdediging naar de aanval en weer terug. Belangrijk is dat deze backs goede voorzetten afleveren aan de spitsen en meegelopen middenvelders. Elke goede voorzet kan namelijk een kans opleveren en er zullen veel voorzetten gegeven worden.

Het middenveld bestaat uit twee controlerende middenvelders en een nummer tien, dus een aanvallend gerichte middenvelder. De twee controlerende middenvelder moeten echt hun mannetje kunnen staan en de verdediging ondersteunen. Ze spelen weliswaar voor de verdediging, maar zullen vooral verdedigende taken hebben. De aanvallende middenvelder moet eigenlijk passes verzorgen naar de flanken en de spitsen. Als het kan mag deze uiteraard ook zelf schieten. Vooral de flanken zullen door de nummer tien opgezocht worden, alhoewel ook spitsen met steekballetjes gevonden zullen worden.

Zeker één van de twee aanvallers moet een echte spits zijn. Zonder echte spits zal er niet genoeg diepte in het spel zitten en zullen alle schoten vanaf de tweede lijn moeten komen. De andere speler mag een speler zijn die iets maar op de flanken te vinden is. Toch moet ook hij naar binnen bewegen als de backs er zijn, voor wat extra schotkracht en kopkracht.

Koeman bij Feyenoord in het seizoen 2013-2014

Koeman (Ronald red.) voerde in het seizoen 2013-2014 dit systeem in op de Nederlandse velden. Hij deed dit destijds bij Feyenoord. Dit bleek erg effectief te zijn, want Feyenoord eindigde als tweede op slechts vier punten van koploper Ajax. Koeman gebruikte vooral de opstelling als hij aanvallende intenties had. De backs fungeerden echt als extra aanvallers op de momenten dat het nodig was. Het systeem was zelfs zo succesvol dat Koeman een heuse comeback maakte. Feyenoord stond vrij ver achterop, maar is Ajax dus genaderd tot vier punten.

WK 2014 en het 5-3-2 systeem

Op het WK van 2014 werkt het allemaal nagenoeg hetzelfde. Alleen de spelers verschillen. Zeker voorin zijn er een aantal grote namen te vinden namens Oranje. De opstelling is als volgt. Jasper Cillesen (Ajax) staat op doel. De verdediging, inclusief de backs, van links naar rechts is: Daley Blind, Bruno Martins Indi, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daryl Janmaat.
Het middenveld bestond uit de twee verdedigende middenvelders Nigel de Jong en Jonathan de Guzman en de aanvallende nummer tien Wesley Sneijder. De twee aanvallers zijn Robin van Persie en Arjen Robben.

Dit was de basisopstelling, alhoewel dit nog wel eens veranderde. Zeker bij een schorsing of blessure wordt het anders, omdat er dan iemand weg valt. Er is altijd wel een vervanging. Louis van Gaal schakelde tijdens wedstrijden nog wel eens door naar een 4-3-3 systeem. Vaak ging een van de centrale verdedigers van het veld en kwam dan een aanvaller. Meestal was dit een linkervleugel aanvaller.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronald Koeman... Het kanon van GroningenRonald Koeman, liefkozend ‘Het Kanon’ en ‘Sneeuwvlokje’ genoemd door zijn fans, werd aanbeden door vele voetbalsupporter…
Nederland en het WK 2014Nederland en het WK 2014Nederland en het WK 2014. Veel mensen herinneren zich dit bijzondere wereldkampioenschap. Helaas is Nederland in 2014 ge…
Veel gebruikte opstellingen in het voetbalVeel gebruikte opstellingen in het voetbalVoetbalcoaches die bekend staan om hun bepaalde opstellingen, er zijn er veel van. De trainers bedenken de meest gedetai…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…

De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016De bondscoaches van het Nederlands elftal tot en met 2016Nederland heeft al meer dan honderd jaar een nationaal elftal. Door de jaren zijn er vele bondscoaches geweest. Namen al…
Afmetingen van een voetbalveldEen voetbalveld meet vaak 68 bij 105 meter, maar niet altijd! Hoe groot een voetbalveld is hangt af van veel factoren, o…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/646705-koeman-532-perfect-voor-sneijder.html
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.