Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbe

Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbe De Fallon d'Floor, een award waar de meeste voetballers niet voor zullen warmlopen. Jaarlijks krijgt de beste voetballer ter wereld van de FIFA de Ballon d'Or, oftewel de Gouden Bal uitgereikt. Reddit heeft hier een leuke parodie op bedacht. Voetballiefhebbers die zich ergeren aan de vele fopduiken kunnen namelijk ook stemmen op de 'beste' schwalbe van het jaar. Bij de eerste editie in 2014 werd Arjen Robben genomineerd voor zijn versierde penalty op het WK tegen Mexico.

Fallon d'Floor verkiezing


Schwalbe: fopduik van een valsspeler

In Nederland noemen we het ook wel een fopduik, in Engeland staat het bekend als diving of simulation: de schwalbe is een val van een voetballer bedoeld om een penalty of vrije bal te versieren zonder dat hier een overtreding aan vooraf gaat. Voor voetballers is het de kunst om tegen een tegenstander aan te lopen, zelf bewust het contact te zoeken of 'het been te laten hangen' om zo de scheidsrechter in de maling te nemen en te bewegen tot het fluiten voor een overtreding. Van een echte overtreding is bij een schwalbe echter geen sprake. Doorziet de scheidsrechter het bedrog dan staat hierop een gele kaart. Maar al te vaak wordt er echter toch gefloten voor een penalty of gebaart de scheidsrechter uitsluitend dat er geen sprake is van een overtreding zonder daarbij een gele prent uit te delen.

Notoire duikers

Het voetbal kent een aantal notoire duikers. Spelers die bekend staan om hun veelvuldige schwalbes zijn onder andere Luis Suarez, Arjen Robben, Neymar, Cristiano Ronaldo en Nani. Welke Nederlander herinnert zich bovendien niet de schwalbe van Bernd Hölzenbein in de finale van het WK 1974, die Nederland misschien wel de wereldtitel kostte toen Gerd Müller de penalty scoorde? Ook Argentinië zag een wereldtitel aan zich voorbij gaan als gevolg van een schwalbe. In de WK finale van 1990 ging Jürgen Klinsmann gewillig naar de grond zonder dat er een overtreding op hem begaan was.

In sommige gevallen grijpt de UEFA in. Zo werd Eduardo da Silva in 2009 geschorst na het maken van een schwalbe die hem een penalty opleverde. Na protesten van zijn club Arsenal werd de schorsing echter ongedaan gemaakt. Het zou Da Silva tot boeman maken door hem eruit te pikken en als valsspeler te bestempelen. In 2011 werd Sone Aluko van Glasgow Rangers geschorst door de Schotse voetbalbond wegens een vergelijkbaar vergrijp.

Fallon D’Floor voor 'beste' schwalbe

Met een knipoog naar de Ballon d'Or begon Reddit in 2014 de verkiezing voor de Fallon d’Floor: de 'beste' schwalbe van het jaar. Genomineerd werden:
  • Cristiano Ronaldo (Real Madrid - Celta Vigo)
  • Luis Suarez (Italië - Uruguay, rondom het bijtincident)
  • Arjen Robben (Nederland - Mexico)
  • Fred (Brazilië - Kroatië)
  • Giancarlo Gonzalez (San Jose Earthquakes - Columbus Crew)
  • Adryan (Leeds - Derby)

Nederlanders zullen zich vooral de vermeende schwalbe van Arjen Robben in de wedstrijd tegen Mexico nog heugen. Werd hij nu aangetikt of niet? In Mexico leidde de actie in ieder geval tot een nationaal trauma. De leus 'no era penal' (het was geen penalty) klinkt inmiddels elke Mexicaan bekend in de oren. Dat Robben eerder in de wedstrijd het slachtoffer was van een haast niet te missen overtreding binnen het strafschopgebied en hier geen strafschop voor kreeg, daar heeft inmiddels niemand het meer over.

De actie van Giancarlo Gonzalez wekt misschien nog wel de meeste ergernis bij voetballiefhebbers. De speler maakte in de Amerikaanse competitie eerst zelf een overtreding en probeerde daarna zijn directe tegenstander een rode kaart 'aan te naaien' door een aanslag te fingeren.

Het beste toneelspel was er misschien wel van Adryan, die in de Premier League zijn boekje te buiten te ging door als een wild dier over grond te kronkelen na een kleine overtreding en daarna te doen alsof hij nog door een tweede speler werd geraakt.
© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Ronaldo (2015)recensieFilmrecensie: Ronaldo (2015)De documentaire Ronaldo is gemaakt door regisseur Anthony Wonke. De filmmaker volgde de Portugese stervoetballer Cristia…
De top tien beste voetballers uit de 21e eeuwDe top tien beste voetballers uit de 21e eeuwTegen het einde van het jaar 2019 blikten menig voetbalkrant en -tijdschrift terug op het tweede decennium van de 21e ee…
Panenka-penaltyPanenka-penaltyDe Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan a…
Portugal en Nederland in het voetbalPortugal en Nederland in het voetbalHet lijkt erop dat het Portugese voetbalelftal Oranje niet erg ligt, getuige dat van de veertien ontmoetingen Nederland…

Het Nederlands voetbalelftal van de eeuwWat is het beste Nederlands elftal aller tijden? Wat zijn de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voorgebracht?…
Atlético de Madrid, specialist in verliezen in extremisAtlético de Madrid, specialist in verliezen in extremisDe Spaanse voetbalclub Atlético de Madrid heeft in haar lange historie drie Europese finales op het allerhoogste niveau…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mjalbendin, Pixabay
  • Fox Soccer - http://blog.foxsoccer.com/post/105442580422/checking-out-the-contestants-for-the-first-annual
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.