De top tien beste voetballers uit de 21e eeuw

De top tien beste voetballers uit de 21e eeuw Tegen het einde van het jaar 2019 blikten menig voetbalkrant en -tijdschrift terug op het tweede decennium van de 21e eeuw. Ook het decennium daarvoor werd er teruggeblikt op de sport. Het World Soccer magazine bekeek de beste voetballers uit het eerste decennium, terwijl de Daily Mail met een lijst van de vijftig beste voetballers kwam van het tweede decennium. Beide lijsten werden samengesteld door voetbaldeskundigen. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo komen op beide lijsten voor, waardoor er in totaal tien verschillende spelers, evenveel uit ieder decennium, gerekend worden tot de top tien beste voetbalers uit de 21e eeuw. Wie maken de lijst met de top tien beste voetballers compleet?

Beste voetballers 21e eeuw

Eind 2019 liep het tweede decennium van de 21e eeuw op haar eind. Tijd om de balans op te maken op voetbalgebied, zo vond onder andere de krant Daily Mail. De krant selecteerde de vijftig beste spelers uit het decennium 2010 tot en met 2019. De tien jaar daarvoor werden in kaart gebracht door het World Soccer magazine. Opvallend is dat in de top tien van beide lijsten Lionel Messi en Cristiano Ronaldo opgenomen zijn. Daarom worden uit ieder decennium de zes beste spelers gekozen, wat het totaal uiteindelijk op tien verschillende spelers brengt die in de 21e eeuw tot de top tien beste voetballers behoren.

Beste voetballers eerste decennium 21e eeuw

Dit zijn de zes beste voetballers uit het eerste decennium van de 21e eeuw volgens het World Soccer magazine, gerangschikt op basis van prestaties:
Nummer Naam Nationaliteit Positie Wedstrijden (doelpunten) als international
1RonaldinhoBraziliaansAanvallende middenvelder97 (33)
2Lionel Messi*ArgentijnsAanvaller140 (71)*
3Cristiano Ronaldo*PortugeesAanvaller168 (102)*
4Thierry HenryFransSpits123 (51)
5KakáBraziliaansAanvallende middenvelder92 (29)
6Fabio CannavaroItaliaansVerdediger136 (2)

*: deze voetballers waren in 2020 actief als international. Wedstrijden en doelpunten bijgewerkt tot en met 2020.

Toelichting beste spelers eerste decennium

Ronaldinho

Ronaldo de Assís Moreira, ook wel Ronaldinho, werd gezien als beste voetballer in de eerste tien jaar van de 21e eeuw volgens World Soccer magazine. Ronaldinho was een sierlijke voetballer, hij had een goed balgevoel en kon de bal plaatsen waar hij maar wilde. Ronaldinho begon in 1998 zijn profcarrière bij Grêmio in Brazilië. Daar speelde hij in zijn laatste seizoen (1999-2000) 49 wedstrijden waarin hij 41 keer scoorde. Hij vertrok voor twee seizoenen naar Paris Saint-Germain. Na twee jaar in Parijs nam FC Barcelona hem over. Ronaldinho vertrok voor vijf seizoenen naar Barcelona en beleefde daar, samen met onder andere Thierry Henry, Lionel Messi en Eto'o zijn beste dagen. Daarna vertrok hij voor drie seizoenen naar AC Milan. Na AC Milan (2010-2011) verloren de Europese supporters hem grotendeels uit het zicht. Hij ging spelen in zijn vaderland en later nog in Mexico. Met Brazilië werd hij, samen met Kaká, wereldkampioen. In 2006 won hij de Champions League.

Lionel Messi

De Argentijn Lionel Messi speelt al sinds het begin van zijn carrière voor de Spaanse club FC Barcelona. Barcelona haalde hem op bij de Argentijnse club Newell's Old Boys. Met FC Barcelona won Lionel Messi vier keer de Champions League, daarnaast werd hij tien keer kampioen van Spanje. Met Argentinië werd Messi nog geen wereldkampioen (tot en met 2020), iets wat nog ontbreekt in zijn imposante carrière. Daarentegen pakte hij met zijn vaderland wel zilver op het WK van 2014. Als voetballer behaalde hij zes keer de Ballon d'Or, de prijs voor beste voetballer van de wereld. Hij speelde tot en met juli 2020 meer dan 720 wedstrijden voor Barcelona, waar hij al over de 630 keer scoorde.

Cristiano Ronaldo

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo heeft een langere weg afgelegd dan de twee voorgaande beste voetballers. Ronaldo begon bij Sporting Portugal. Ondanks zijn niet al te goede prestaties, werd hij opgepikt door het Manchester United van Sir Alex Ferguson. In Manchester werd Ronaldo een ster. Hij speelde daar bijna driehonderd wedstrijden en scoorde meer dan honderd keer. Hij won één keer de Champions League met Manchester United en deed dat vier keer met Real Madrid. In Madrid speelde hij bijna 450 wedstrijden en scoorde hij 450 keer. Daarnaast werd hij met Portugal Europees kampioen in 2016 en won hij de Nations League in 2019. In 2008, 2013, 2014, 2016 en 2017 werd Ronaldo verkozen tot beste speler van de wereld. Sinds de zomer van 2018 speelt Ronaldo bij Juventus in Italië.

Thierry Henry

De Franse spits Henry begon zijn carrière bij AS Monaco. Daar speelde hij 105 wedstrijden, waarin hij twintig keer scoorde. Toen vertrok hij, na vier jaar in Monaco gebivakkeerd te hebben, naar Juventus. Dat werd geen groot succes. Daarna pikte Arsenal hem op, waar hij acht seizoenen lang in de schijnwerpers stond. Hij speelde ruim 250 wedstrijden waarin hij 174 keer scoorde. Hij werd vier keer topscorer van de Premier League. In 2007 vertrok hij voor drie jaar naar FC Barcelona. Daar pikte hij nog 80 wedstrijden mee, waarna hij in Amerika ging voetballen. In vier jaar tijd speelde hij daar nog 135 wedstrijden, waarin hij 52 keer scoorde.

Kaká

De Braziliaanse voetballer Kaká begon zijn profcarrière in Brazilië bij São Paulo. Daar speelde hij drie jaar, waarna hij de overstap maakte naar AC Milan. Met AC Milan won hij in zes seizoenen één keer de nationale competitie, eenmaal de Champions League en één keer de Italiaanse beker. Daarna stond Real Madrid op de stoep. In Madrid kwam hij vier seizoenen in actie. Hij won in 2012 het Spaanse kampioenschap en won in 2011 de Copa del Rey. Na Real Madrid speelde hij nog een jaar voor AC Milan en een jaar voor São Paulo. Zijn carrière stopte in de Verenigde Staten, bij Orlando City. Als international won hij samen met Brazilië in 2002 het Wereld Kampioenschap.

Fabio Cannavaro

Fabio Cannavaro is de eerste van de in totaal twee verdedigers die in de lijst van de top tien beste voetballers te vinden zijn. Het grootste deel van zijn carrière speelde de Italiaan in de Serie A. Hij won de UEFA Cup (voorloper Europa League) met Parma in 1999. Bij Napoli, Internazionale en Juventus veroverde Cannavaro geen prijs. Tussendoor speelde hij nog voor Real Madrid, waarin hij in drie seizoenen twee keer kampioen werd. Zijn grootste prijs is het WK dat hij in 2006 met het Italiaanse elftal won. Hij werd verkozen tot tweede beste speler van het toernooi en kreeg in datzelfde jaar de Ballon d'Or uitgereikt.

Beste voetballers tweede decennium 21e eeuw

Dit zijn de zes beste voetballers uit het tweede decennium van de 21e eeuw volgens de krant de Daily Mail, gerangschikt op basis van prestaties:
Nummer Naam Nationaliteit Positie Wedstrijden (doelpunten) als international
1Lionel Messi*ArgentijnsAanvaller140 (71)*
2Cristiano Ronaldo*PortugeesAanvaller168 (102)*
3Andrés IniestaSpaansMiddenvelder131 (13)
4Sergio Ramos*SpaansVerdediger178 (23)*
5Luka Modrić*KroatischMiddenvelder133 (16)*
6Luis Suárez*UruguayaansSpits116 (63)*

*: deze voetballers zijn in 2020 actief als international. Wedstrijden en doelpunten bijgewerkt tot en met 2020.

Toelichting spelers tweede decennium

Aangezien Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in het eerste decennium behandeld zijn, wordt de toelichting op hun carrière niet herhaald bij het tweede decennium. De toelichting op de resterende vier spelers volgt:

Andrés Iniesta

Andrés Iniesta bekleedt de derde positie, na Messi en Ronaldo, op de top vijf lijst van het tweede decennium. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière bij FC Barcelona. Hij speelde ruim vierhonderd wedstrijden in de Spaans competitie en mocht 130 keer aantreden in de Champions League. Met het Spaanse elftal werd Iniesta (twee keer) Europees kampioen. Daarnaast sleepte hij voor Spanje de eerste WK-titel binnen, door in de verlenging van de finale van het WK van 2010 te scoren tegen Nederland. Hij won daarnaast vier keer de Champions League en werd negen keer kampioen van Spanje. In 2012 werd hij verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Hij eindigde zes keer in het UEFA team van het jaar. In de zomer van 2018 verhuisde hij naar Vissel Kobe (Japan). 2018 was ook het jaar waarin hij het nationale team gedag zei.

Sergio Ramos

De Spanjaard Sergio Ramos speelt sinds 2005 voor Real Madrid, waar hij vier keer de Champions League mee won. Evenals Iniesta was Sergio Ramos onderdeel van de Spaanse ploeg die in 2008 en 2012 het EK won en in 2010 de wereldtitel mee naar huis nam. Sergio Ramos werd in het decennium vijf keer uitgekozen als beste verdediger van de Spaanse competitie. Hij stond acht keer in het UEFA team van het jaar en won met Real Madrid vijf titels in zijn gehele loopbaan. Voordat hij naar Real Madrid ging, speelde hij een seizoen voor Sevilla.

Luka Modrić

In 2003 startte de middenvelder zijn carrière in Kroatië bij Dinamo Zagreb. Tot en met 2008 speelde hij daar, terwijl hij tussendoor nog twee keer uitgeleend werd. In 2008 kwam hij in Londen terecht bij Tottenham Hotspur. Daar verbleef hij tot en met 2012, toen hij door Real Madrid voor 35 miljoen euro overgenomen werd. Met Real Madrid won hij vier keer de Champions League en werd hij één keer landskampioen. Met het nationale elftal bereikte hij in 2018 de finale van het WK. Door die prestatie kreeg hij in 2018 de Ballon d'Or uitgereikt. De Kroaat kreeg in het verlengde daarvan het jaar daarop de Golden Foot uitgereikt, een prijs voor een voetbalpersoonlijkheid, die naast zijn sportieve prestaties de prijs te danken heeft aan zijn persoonlijkheid.

Luis Suárez

De Uruguayaan Suárez startte zijn carrière in Uruguay bij Nacional. Na één seizoen vertrok hij naar de Nederlandse velden, waar FC Groningen hem naartoe gehaald had. Na één seizoen FC Groningen werd hij overgenomen door Ajax. Ajax betaalde destijds 7,5 miljoen euro voor de spits. Hij veroverde bij Ajax één keer de landstitel en won één keer de nationale beker. Hij werd daarnaast één keer topscorer van de Eredivisie. In 2011 vertrok Suárez naar Liverpool, waar hij alleen de League Cup één maal wist te veroveren. Hij werd twee keer verkozen tot beste speler van Liverpool van het seizoen. Tevens veroverde hij één keer de topscorerstitel in Engeland. Na vier seizoenen Premier League vertrok hij in 2014 naar FC Barcelona. Met FC Barcelona werd hij vier keer landskampioen en kon hij in 2015 de Champions League-trofee omhoog houden. Met Uruguay veroverde hij in 2011 de Copa América.

Lees verder

© 2020 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)De top tien best betaalde voetballers hebben vooral veel te danken aan megacontracten met sponsors als Nike, Puma en Adi…
Hoe werken voetbalhersenen en zijn ze te ontwikkelen?Hoe werken voetbalhersenen en zijn ze te ontwikkelen?Topvoetballers blijken intelligente voetbalhersenen te hebben. Bepaalde hersenfuncties zijn bij hen sterk ontwikkeld. Zi…
Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeFallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeDe Fallon d'Floor, een award waar de meeste voetballers niet voor zullen warmlopen. Jaarlijks krijgt de beste voetballer…
Beleggen in voetballersBeleggen in voetballersEr wordt steeds meer geld geïnvesteerd in voetballers. Er gaat veel geld om in het voetbal en iedereen hoopt daar van me…

Jupiler Pro League (België): alle kampioenen tot en met 2020Jupiler Pro League (België): alle kampioenen tot en met 2020Sinds 1895 wordt in België profvoetbal gespeeld. In de nazomer van 2020 begint men voor de 118e keer een competitie, die…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dedy Culu00e9, Flickr (Publiek domein)
  • https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-7837711/Sportsmail-concludes-countdown-50-footballers-DECADE.html
  • https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=92354
  • https://www.transfermarkt.nl/andres-iniesta/profil/spieler/7600
  • https://www.transfermarkt.nl/luis-suarez/profil/spieler/44352
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Foot
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fabio_Cannavaro
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.