De top tien beste voetballers uit de 20e eeuw

De top tien beste voetballers uit de 20e eeuw De wereld is in de ban van voetbal, maar dat is ze al langer. Eerst werd er nog gevoetbald met propjes, later werden er leren voetballen ontwikkeld. Iedereen kent iemand die uitstekend een balletje kan trappen, maar wie zijn nu de tien beste voetballers uit de 20e eeuw? Het World Soccer magazine maakte op basis van de mening van anderen lijsten over de beste voetballers. Aan het eind van de 20e eeuw werd de balans opgemaakt over de top tien beste voetballers van de 20e eeuw.

Top 10 beste voetballers ter wereld 20e eeuw

De lijst met de tien beste voetballers ter wereld uit de 20e eeuw is gebaseerd op een Engels voetbaltijdschrift. Sinds 1982 nomineert World Soccer magazine de beste voetballers en trainers van het jaar. Het World Soccer magazine is gespecialiseerd in voetbal en is een onderdeel van European Sports Media. Het tijdschrift wordt geschreven door voetbaldeskundigen. De lijsten die World Soccer uitgeeft komen vaak tot stand door naar de mening van anderen te vragen.

De lijst is gebaseerd op de honderd beste voetballers van de twintigste eeuw en is gepubliceerd in december 1999. Er kan op basis van het magazine een selectie worden gemaakt van de tien beste spelers uit de 20e eeuw. De voetballers zijn gerangschikt van hoog naar laag op de lijst. Dit zijn, volgens het World Soccer magazine, de tien beste voetballers uit de twintigste eeuw:

Naam Nationaliteit Positie Wedstrijden (doelpunten) als international
PeléBraziliaansSpits91 (77)
Diego MaradonaArgentijnsAanvallende middenvelder91 (34)
Johan CruijffNederlandsMiddenvelder48 (33)
Franz BeckenbauerDuitsCentrale verdediger103 (14)
Michel PlatiniFransAanvallende middenvelder72 (41)
Alfredo Di StéfanoArgentijns, Spaans*Aanvaller31 (23)*
Ferenc PuskásHongaars, Spaans**Aanvaller85 (85)**
George BestNoord-IersAanvallende middenvelder37 (9)
Marco van BastenNederlandsSpits58 (24)
EusébioPortugeesSpits64 (41)
*: alleen de interlands voor Spanje zijn hier vermeld. Hij speelde ook nog voor Argentinië en Colombia.
**: alleen de interlands voor Hongarije zijn vermeld. Hij speelde ook nog vier interlands voor Spanje.

Carrière beste spelers 20e eeuw

Pelé

Edson Arantes do Nascimento, ook wel Pelé genoemd, wordt gezien als beste voetballer aller tijden. Pelé speelde ruim 1000 wedstrijden in clubverband, naast zijn interlandcarrière voor Brazilië. Pelé behoort tot één van de weinige voetballers die bijna één op één liep qua doelpunten. Hij heeft een ratio van 0,94. Dat betekent dat hij gemiddeld 0,94 keer scoorde in één wedstrijd. Pelé speelde geruime tijd bij de Braziliaanse club Santos. Hij speelde namelijk van 1956 tot en met 1974 ruim 600 wedstrijden voor Santos. Daarna speelde hij nog drie jaar voor de Amerikaanse club New York Cosmos. Met het Braziliaanse elftal werd Pelé drie keer wereldkampioen, in 1958, 1962 en 1970.

Diego Maradona

Pluisje, zoals Diego Maradona liefkozend genoemd werd, versleet als voetballer een aantal grote clubs. In zijn geboorteland Argentinië speelde hij voor Argentinos Juniors en Boca Juniors, waarna hij opgepikt werd door Barcelona. Na drie jaar Barcelona pikte Napoli (Italië) hem op. Daar werd Maradona enorm gewaardeerd, wat hij uitbetaalde in veel doelpunten. In 259 wedstrijden scoorde hij 115 keer. Daarna kwam zijn carrière langzaam ten einde, met als laatste club Boca Juniors in 1997. In 1986 werd Maradona met Argentinië Wereld Kampioen.

Johan Cruijff

Johan Cruijff is de eerste Nederlandse voetballer in deze lijst van de tien beste voetballers ter wereld. De Nederlander speelde bijna heel zijn carrière voor Ajax, maar ging daar toch na negen jaar weg. Hij speelde in Amsterdam 318 wedstrijden en scoorde 250 keer. Daarna ging hij voor de Spaanse club FC Barcelona spelen. Na zes seizoenen FC Barcelona ging hij langs bij een aantal Amerikaanse clubs. Hij kwam terug naar Nederland en speelde twee jaar voor Ajax, waarna hij nog twee jaar voor aartsrivaal Feyenoord ging spelen. Johan Cruijff werd twee keer detopscorer van de Eredivisie en werd in totaal negen keer kampioen van Nederland (met Ajax en Feyenoord samen). Daarnaast werd Cruijff ook buiten Nederland erg gewaardeerd, hij werd drie keer Europees voetballer van het jaar.

Franz Beckenbauer

De enige Duitse speler in de lijst is Franz Beckenbauer. Opvallend is dat hij een centrale verdediger van beroep was. Hij was veelzijdig en nam de bal vaak mee over de middenlijn, iets wat nog weinig voorkwam in het voetbal. Beckenbauer speelde in het begin van zijn carrière dertien jaar voor Bayern München. Daar speelde hij ruim vierhonderd wedstrijden. Als verdediger scoorde Beckenbauer nog regelmatig. Zestig keer trof hij doel in die periode. Daarna vertrok Beckenbauer voor een aantal seizoenen naar Amerika. Na honderd wedstrijden gespeeld te hebben kwam hij terecht bij de Duitse club Hamburger SV. Na een paar seizoenen daar, sloot hij zijn carrière af bij diezelfde Amerikaanse club als waar hij eerder al naartoe ging; New York Cosmos. Beckenbauer werd met Duitsland één keer Europees (1972) en één keer Wereld Kampioen (1974). Met Bayern München werd Beckenbauer vier keer kampioen in Duitsland, na eerst nog in de Tweede Bundesliga actief te zijn geweest.

Michel Platini

De Fransman Michel Platini was ongeveer vijftien jaar actief in het voetbal. Als aanvallende middenvelder speelde hij eerst bij AS Nancy in Frankrijk (van 1972 tot en met 1979), waarna hij drie seizoenen voor Saint-Étienne speelde. Hij speelde in Frankrijk bijna driehonderd wedstrijden en scoorde bijna 150 keer. Na tien seizoenen in Frankrijk gevoetbald te hebben vertrok hij naar Juventus (Italië). Daar speelde hij bijna 150 wedstrijden en liet hij bijna zeventig keer het net bollen. Platini werd twee keer verkozen tot beste voetballer ter wereld (1984 en 1985). Hij werd in die tijd ook drie keer topscorer van de Serie A. In 1984 werd Frankrijk met Platini Europees Kampioen, hij werd topscorer van het toernooi met negen doelpunten achter zijn naam.

Alfredo Di Stéfano

Net zoals Maradona werkte Di Stéfano interlands af voor Argentinië, zijn geboorteland. Alleen in 1947 werkte hij voor zijn thuisland interlands af, later ook nog voor Colombia en Spanje. Hij speelde ook nog voor Colombia omdat hij vlak na de Tweede Wereldoorlog van River Plate (Argentinië) naar Millonarios (Colombia) verhuisde. In die tijd was het makkelijker om van nationaliteit te switchen en voor het land uit te komen waar je op dat moment actief was als voetballer. Na zijn Colombiaanse avontuur stak hij de Atlantische Oceaan over naar Europa. Daar speelde hij bijna driehonderd wedstrijden voor Real Madrid (Spanje), waarin hij meer dan tweehonderd keer scoorde. In de elf seizoenen die Di Stéfano voor Real Madrid speelde, werd hij acht keer kampioen. Vijf keer mocht hij de Europa Cup (voorloper Champions League) met zijn team in ontvangst nemen. Di Stéfano scoorde in alle Europese finales, wat hem de speler maakt die het vaakst in een Europese finale scoorde, ook nog achter elkaar. Hij scoorde in totaal zeven keer in alle finales, wat hem samen met Ferenc Puskás een record oplevert.

Ferenc Puskás

De Hongaar Puskás speelde maar voor twee clubs in zijn hele carrière, die 24 jaar duurde. Hij startte tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1943) met het spelen voor de Hongaarse club Budapest Honvéd. Na veertien jaar actief te zijn geweest daar, vertrok hij in 1958 naar Spanje, om uiteindelijk nog negen jaar voor Real Madrid te voetballen. Evenals in Boedapest scoorde hij in Madrid meer dan dat hij wedstrijden speelde. Ook voor het nationale team van Hongarije scoorde hij gemiddeld iedere wedstrijd minimaal één keer. Door zijn overstap naar Real Madrid speelde hij ook nog vier interlands voor Spanje. Hij won met beide clubs waar hij speelde kampioenschappen en kreeg veel individuele prijzen uitgereikt, zoals speler van het jaar in 1953, Hongaars en Spaans topscorer van verschillende seizoenen en ook de Gouden Bal voor de prestaties op het WK van 1954.

George Best

De Noord-Ier George Best is een uitzondering in de lijst als het gaat om het aantal clubs, waar hij onder contract stond. Hij versleet zeventien clubs in 22 jaar tijd. In de eerste tien jaar van zijn carrière verdiende hij zijn geld bij Manchester United, waar hij een verdienstelijk aantal wedstrijden (361) speelde en goals (137) scoorde. In 1968 ontving hij de Gouden Bal. Dat niveau wist hij in de opeenvolgende jaren nooit meer te bereiken. Met Manchester United werd hij twee keer kampioen van Engeland en won hij één maal de Europa Cup. Best zwierf onder andere door de Verenigde Staten en Hongkong om zijn carrière uiteindelijk als een nachtkaars in Engeland uit te laten gaan.

Marco van Basten

De tweede Nederlander in de lijst is Marco van Basten. Met twee namen is Nederland het best vertegenwoordigde land in de top tien. Zijn carrière duurde in totaal vijftien jaar. In die vijftien jaar speelde hij voor Ajax en AC Milan en wist hij met het Nederlands Elftal het EK van 1988 te winnen. Met AC Milan en Ajax werd hij beide drie keer kampioen van de nationale competitie. Hij werd in de Eredivisie zelfs vier maal topscorer. In Milaan lukte dat hem twee keer. Van Basten veroverde vele individuele prijzen, waaronder de Zilveren Schoen, de Gouden Schoen en beste speler op het EK voetbal van 1988. Hij werd drie keer verkozen tot beste voetballer van Europa en in 1992, toen hij derde werd met Nederland op het EK, werd hij verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Zijn carrière moest uiteindelijk beëindigd worden door aanhoudende enkelklachten.

Eusébio

Eusébio is bekend geworden door zijn aandeel in de doelpuntenproductie van Benfica van 1961 tot en met 1975. Benfica pikte hem op uit de competitie van Mozambique, waar hij een hoog aantal doelpunten scoorde (77) in 42 wedstrijden. Hij scoorde in 301 wedstrijden 317 keer voor Benfica. Zulke hoge aantallen behaalde hij niet meer voor clubs uit Noord-Amerika en Mexico, waar hij later nog zou spelen. Met Benfica werd hij elf keer kampioen van Portugal en won hij de Europa Cup in 1962. In 1965 kreeg Eusébio de Ballon dOr uitgereikt. Hij bereikte met Portugal de derde plaats op het WK van 1966 en werd topscorer van dat WK.

Lees verder

© 2016 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)Top 10 best betaalde voetballers ter wereld (2020)De top tien best betaalde voetballers hebben vooral veel te danken aan megacontracten met sponsors als Nike, Puma en Adi…
Wat is G-voetbal en wie kunnen er in het G-voetbal spelen?G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun…
Het Nederlands voetbalelftal van de eeuwWat is het beste Nederlands elftal aller tijden? Wat zijn de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voorgebracht?…

Ajax 1981-1982: Terugkeer van de verloren zoon Johan CruijffAjax 1981-1982: Terugkeer van de verloren zoon Johan CruijffDe Amsterdammers leken dit seizoen geen aanspraak te kunnen maken op de landstitel, daarvoor was het spel te wisselvalli…
Veel gebruikte opstellingen in het voetbalVeel gebruikte opstellingen in het voetbalVoetbalcoaches die bekend staan om hun bepaalde opstellingen, er zijn er veel van. De trainers bedenken de meest gedetai…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9
  • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Soccer_(magazine)#The_100_Greatest_Players_of_the_20th_Century
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Franz_Beckenbauer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Platini
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_van_Basten
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alfredo_Di_St%C3%A9fano
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.