FIFA, de geschiedenis van de wereldvoetbalbond

FIFA, de geschiedenis van de wereldvoetbalbond De FIFA is bekend van het organiseren van één van de grootste sportevenementen ter wereld: het WK voetbal. Haar invloed is enorm en landen doen al het mogelijke om dit grootste toernooi te mogen organiseren. Nu is de FIFA groot en machtig, maar de geschiedenis laat zien, dat het begin moeizaam was. De FIFA werd opgericht als, Fédération Internationale de Football Association, in een kamer van de Franse Atletiekbond, waarna nog vele moeilijke jaren volgden.

Oprichting

In eerste instantie zochten de voetbalbonden van het Europese vaste land toenadering tot de Britse voetbalbond Football Association. De besluitvorming bij de Football Association was langdradig en Robert Guerin benaderde verschillende voetbalbonden. Op 21 mei 1904 werd de FIFA uiteindelijk opgericht door organisaties uit zeven landen:
 • Frankrijk - Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques (USFSA)
 • België - Union Belge des Sociétés de Sports (UBSSA)
 • Denemarken - Dansk Boldspil Union (DBU)
 • Nederland - Nederlandsche Voetbal Bond (NVB)
 • Spanje - Madrid Football Club
 • Zweden - Svenska Bollspells Förbundet (SBF)
 • Zwitserland - Association Suisse de Football (ASF)

Ten tijde van de oprichting had Spanje nog geen eigen voetbalbond en Spanje werd daarom vertegenwoordigd door Real Madrid. Op de dag van oprichting meldde de Duitse voetbalbond zich per telegram aan.

Eerste statuten

Belangrijke speerpunten in de (provisorische) statuten waren:
 • Erkenning van de verschillende nationale voetbalbonden
 • Verbod voor clubs en spelers om in meerdere landen tegelijk uit te komen
 • Een schorsing van een speler was internationaal
 • De spelregels werden vastgelegd als zijnde de regels zoals opgesteld door de Football Association.
Er was ook een statuut opgenomen waardoor alleen FIFA internationale wedstrijden mag organiseren.

Uitbreiding

In de loop van 1905 melden voetbalbonden uit andere landen zich ook aan, waaronder Engeland. Als grondlegger van het hedendaagse voetbal was het toetreden van Engeland een grote stap vooruit voor de FIFA. In het daaropvolgende decennium breidde de FIFA uit en traden ook de eerste niet-Europese voetbalbonden toe:
 • Zuid-Afrika (1909)
 • Argentinië (1912)
 • Chili(1912)
 • Verenigde Staten (1913)
 • Canada (1913)

Eerste internationale toernooien

De wens om internationale wedstrijden te organiseren was groot en al snel volgde het besluit om voetbaltoernooien te organiseren als onderdeel van de Olympische spelen. Tijdens de Olympische Spelen van 1908 werd voetbal als Olympische sport erkend. Dit eerste toernooi werd gewonnen door Engeland.

Tijdens de Olympische Spelen bleek de populariteit van voetbal, maar er werden ook vraagtekens gezet bij de erkenning als Olympische sport. Voor de Olympische Spelen zouden de spelers de status van amateur moeten hebben, maar het voetbal was toen al aan het professionaliseren.

Eerste Wereldoorlog

De FIFA ondervond grote problemen door de Eerste Wereldoorlog. Tot overmaat van ramp overleed aan het eind van de oorlog de FIFA-president Daniel Burley Woolfall. De FIFA was al beperkt in haar functioneren door de oorlog, en was feitelijk vanaf dat moment ook stuurloos door het overlijden van de president.

Het voortbestaan van de FIFA ten tijde van de Eerste Wereldoorlog is te danken aan de Nederlandse Bankier Hirschmann. Als vertegenwoordiger van de Nederlandsche Voetbal Bond was Hirschmann vanaf het eerste uur betrokken bij de FIFA. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was hij “ere-secretaris” van de FIFA. Vanuit zijn kantoor in Amsterdam bleef hij tijdens de oorlog contact houden met alle leden. Zodoende functioneerde hij als het secretariaat van de FIFA en hield de leden bijeen. Dit alles deed de heer Hirschmann geheel belangeloos voor eigen rekening.

Na de Eerste Wereldoorlog

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog zocht Hirschmann contact met alle leden voor een nieuw congres. De onderhandelingen hierover gingen moeizaam doordat vijanden van de voorgaande jaren niet met elkaar wilden praten. Uiteindelijk zou het tot 1921 duren voordat er een nieuw congres kon plaats vinden en daarmee een nieuwe president gekozen kon worden. Tijdens het congres van 1921 werd de Fransman Rimet als president van de FIFA gekozen.

De Eerste Wereldoorlog had ook zijn sporen bij de FIFA nagelaten. In de nasleep hadden de Britse voetbalbonden de FIFA verlaten. Desalniettemin waren er 24 deelnemende landen aan het voetbaltoernooi in 1924. Het toernooi werd wederom georganiseerd als onderdeel van de Olympische Spelen. Het was de eerste keer dat landen van buiten Europa mee deden. Uruguay liet de Europeanen het swingende voetbal van Zuid-Amerika zien en zij zou het toernooi overtuigend winnen. De finale was een enorm succes

In 1932 werd de FIFA officieel gevestigd in Zurich, Zwitserland. De keuze voor Zurich was gebaseerd op de centrale ligging in Europa, de Zwitserse neutraliteit en de goede bereikbaarheid per spoor.

Het eerste wereldkampioenschap.

Tijdens de Olympische spelen van 1928 in Amsterdam, lanceerde de FIFA haar plannen voor een wereldkampioenschap en dit werd een jaar later bevestigd op het FIFA-congres in Barcelona, Het eerste wereldkampioenschap (WK) zou in 1930 gehouden worden in Uruguay, wat in dat jaar honderd jaar onafhankelijkheid vierde. Veel Europese landen hadden toegezegd om deel te nemen, maar haakten af. Uiteindelijk gingen slechts vier Europese teams op de boot naar Uruguay. Het was uiteindelijk Uruguay, die de finale overtuigend won van Argentinië. Daarmee werd Uruguay de eerste wereldkampioen voetbal.

Italië

In 1934 werd het WK gehouden in Italië en ook hier was het thuisland de uiteindelijke winnaar. Bij het WK van 1938 won Italië wederom en zij nam de trofee, genaamd Victory, mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de trofee verborgen voor de Nazi's door de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond en vice-voorzitter van de UEFA. De trofee werd verborgen in een schoenendoos onder zijn bed.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog keerden de Britse voetbalbonden terug naar de FIFA. De Fransman Rimet was nog altijd voorzitter en kort na de Tweede Wereldoorlog werd het WK weer georganiseerd. Het eerste WK na de Tweede Wereldoorlog werd gehouden in Brazilië. In 1954, toen de FIFA 50 jaar bestond, trad Rimet af als voorzitter. Op dat moment waren 85 landen lid van de FIFA. In de daaropvolgende jaren werd de trofee van het WK vernoemd naar RImet. De trofee stond toen bekend als de Jules Rimet Trophy

In de daarop volgende jaren groeide de FIFA gestaag in leden, mede door het toenemend aantal onafhankelijke landen in het postkoloniale tijdperk. In die jaren waren de financiën van de FIFA slecht, doordat de enige inkomsten kwamen uit de opbrengsten van het WK. Door een goed beleid wist de FIFA het hoofd boven water te houden. In 1964 trad de Braziliaan Havelange aan als voorzitter van de FIFA en hij transformeerde de FIFA van een bureaucratisch bolwerk in een dynamisch "bedrijf". Onder zijn leiding werd het aantal deelnemers aan de WK's uitgebreid en met de toenemende inkomsten van toernooien zou de geldnood verdwijnen.

De FIFA is één van de grootste non-profit organisaties ter wereld en heeft momenteel 209 aangesloten landen. Bij de FIFA zijn meer landen aangesloten dan bij de Verenigde Naties.

Corruptie

Vanaf de verkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA wordt de organisatie veelvuldig in verband gebracht met corruptie op verschillende vlakken. Bij de eerste verkiezing van Sepp Blatter in 1998 waren er geruchten dat de steun van de Afrikaanse voetbalbonden gekocht was tijdens een geheim overleg in een Frans hotel.

In de loop der jaren worden diverse officials van de FIFA geschorst in verband met corruptie. De beschuldigingen nemen toe na de toewijzing van het WK voetbal 2018 aan Rusland en het WK voetbal 2022 aan Qatar. Uiteindelijk besluit de FIFA dit zelf te onderzoeken. Het onderzoek wordt geleid door Michael Garcia. Behalve een samenvatting, opgesteld door een jurist, wordt het rapport niet gepubliceerd, waarop Michael Garcia zijn functie neerlegt. In de tussentijd is de FBI een onderzoek gestart naar omkoping en dit leidde op 27 mei 2015 tot de arrestatie van zes FIFA-officials, waaronder de vicevoorzitter Jeffrey Webb. Het moment van de arrestatie komt vlak voor de verkiezing van de voorzitter van FIFA.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afmetingen van een voetbalveldEen voetbalveld meet vaak 68 bij 105 meter, maar niet altijd! Hoe groot een voetbalveld is hangt af van veel factoren, o…
WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018Op 2 december 2010 werd door Sepp Blatter bekendgemaakt dat het WK voetbal 2018 in Rusland gehouden zou worden. Nederlan…
Geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalGeschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalIn dit artikel wordt beschreven hoe het toernooi om het wereldkampioenschap voetbal is ontstaan en hoe het spelschema zi…
De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018De VAR of Video Assistant Referee op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt plaats in Rusland van 14 juni tot 15 juli 2018. Op het wereldkampioenschap zijn er VAR’s of Video A…

FIFA, de wereldvoetbalbondFIFA, de wereldvoetbalbondFIFA staat voor Fédération Internationale de Football Association. Het is het internationale bestuursorgaan voor de voet…
Panini: het verzamelen van voetbalplaatjesPanini: het verzamelen van voetbalplaatjesVoetbalplaatjes zijn een zeer gewild product. Er is een grote groep verzamelaars, zowel ouderen als jongeren. Vooral de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • http://www.fifa.com/classicfootball/history/
 • http://www.ad.nl/ad/nl/6148/Fifa/article/detail/4041015/2015/05/27/Schandalen-achtervolgen-FIFA-al-jaren.dhtml
Roboh (28 artikelen)
Laatste update: 27-05-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.