Jaap Stam... de voetbalcarrière van 'De rots van Kampen'

Jaap Stam kreeg tijdens zijn actieve voetbal carrière een aantal bijnamen; ‘De rots van Kampen’, ‘The Dutch Destroyer’, ‘The beast’ en ‘The bald slayer’. Deze bijnamen laten al zien dat hij een imposante figuur op de internationale voetbalvelden was, welke overal respect afdrong van medespelers en zelfs ook van tegenstanders. Hieronder een lijst van de clubs waar Stam heeft gevoetbald en hoe hij het er bij deze clubs vanaf bracht.

Amateur-voetballer jeugd

De voetballer Jaap Stam is relatief gezien een laatbloeier. Tot zijn twintigste jaar speelde hij bij de amateurclub DOS Kampen in zijn geboorteplaats. Pas in 1992 werd hij gescout door de betaald voetbalorganisatie FC Zwolle.

FC Zwolle

Op 15 augustus 1992 maakte Jaap Stam zijn debuut voor FC Zwolle tegen SC Heracles uit Almelo. Deze wedstrijd eindigde in 1-1. Dit jaar speelde hij in de eerste divisie 32 wedstrijden en maakte 1 goal.

Cambuur Leeuwarden

Jaap Stam verkaste na 1 jaar FC Zwolle naar het, in de eredivisie spelende, Cambuur Leeuwarden. Cambuur degradeerde met Stam het jaar later naar de eerste divisie. Na twee jaar in Friesland te hebben gespeeld, koos hij weer voor de eredivisie door bij Willem II in Tilburg te gaan spelen.

Willem II

De rots van Kampen speelde een half seizoen voor Willem II en maakte daarin zoveel indruk dat hij een contract kon tekenen bij de Nederlandse topclub PSV in Eindhoven.

PSV Eindhoven

Stam ontwikkelde zich pas echt goed bij PSV. In Eindhoven groeide hij uit tot een zeer sterke en betrouwbare verdediger. Hij haalde in zijn PSV tijd zelfs het Nederlands Elftal en bewees hierdoor klaar te zijn voor het internationale voetbal. Ook won hij een aantal prijzen met PSV. In Eindhoven won hij in 1997 de landstitel en tijdens zijn PSV dienstverband won hij ook nog een KNVB Beker en twee Johan Cruijff schalen. In 1997 werd hij zelfs door zijn collega voetballers uitgekozen tot voetballer van het jaar in Nederland.

Manchester United

In het jaar 1998 verkast hij voor 35 miljoen gulden naar de Europese topclub Manchester United. Coach Alex Ferguson zag het helemaal zitten in de Kampenaar. Bij ‘the reds’ uit Manchester won hij een aantal grote voetbalprijzen. Zo won hij drie keer de Engelse landstitel, de FA-Cup en in het seizoen 1998-1999 zelfs de Champions League en de Wereldbeker voor clubteams. De finale van de Champions League in 1999 (Barcelona) zal niemand in Manchester ooit meer vergeten. In de blessuretijd werd door Manchester (met Stam in de basis) nog twee keer gescoord en zo werd Bayern München geklopt. Na een aantal succesvolle jaren eindigde het dienstverband bij Manchester United op een minder prettige manier. Jaap Stam had in zijn biografie Head to Head een aantal onthullingen gedaan en tijdens de voorpublicatie in The Daily Mirror had manager Alex Ferguson hem op de transferlijst geplaatst.

Lazio Roma

Jaap Stam vertrok van Manchester United naar Lazio Roma. In Rome speelde hij twee jaar. Tijdens zijn Romeinse periode werd hij betrapt op het gebruik van nandrolon. Aanvankelijk werd hij voor vijf maanden geschorst, maar uiteindelijk werd dit in hoger beroep terug gebracht naar één maand.

AC Milaan

Stam verkaste in 2006 van Roma naar Milaan om bij AC Milaan te gaan spelen. Hier speelde Jaap Stam nog twee jaar op het hoogste Europese voetbalniveau. Hij speelde tussen de wereldsterren met name op de rechts back positie.
Na twee jaar AC Milaan en na ruim 10 jaar op zeer hoog niveau te hebben gespeeld, vond hij het tijd om terug te keren naar Nederland. Uiteindelijk keerde hij terug naar Nederland en tekende een contract bij Ajax.

Afc Ajax

Voor aanvang van het seizoen 2006-2007 tekende Jaap Stam een contract voor twee jaar bij Ajax. Hij werd in Amsterdam zelfs aanvoerder. In het tweede seizoen besloot hij echter om abrupt een einde te maken aan zijn betaalde voetbal carrière. Op een speciaal belegde persconferentie vertelde hij de absolute drive en motivatie om door te gaan met voetballen te missen.

Nederlands Elftal

In 1996 debuteerde Jaap Stam voor het Nederlands Elftal. Dit was de wedstrijd thuis tegen Duitsland. Na een blessure bij Frank de Boer werd hij zelfs opgeroepen voor het EK 1996 in Engeland. Nadat Danny Blind stopte met voetballen voor het Nederlands Elftal werd hij een vaste waarde. Tijdens het EK 2004 in Portugal speelde Stam zijn laatste interland wedstrijd tegen Portugal. Deze wedstrijd ging voor oranje met 2-1 verloren.
© 2009 - 2024 Nieuwsflits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitse werkwoorden tegenwoordige tijdWelke uitgangen krijgen Duitse werkwoorden in de tegenwoordige tijd? De werkwoorden die hiervan afwijken, kunnen onderve…
Regelmatige werkwoorden vervoegen in de o.v.tIn de Nederlandse taal worden werkwoorden in het imperfectum (onvoltooid verleden tijd) vervoegd op een vaste manier. In…
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…
Een kaartje voor een voetbalwedstrijd kopenElke zondag gaan een hoop voetballiefhebbers richting de stadions om hun favoriete voetbalclub te zien spelen. Er zijn v…
Nieuwsflits (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.